Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 20:48

«Δεν παίρνω το φάρμακο για τη χοληστερόλη επειδή καταστρέφει το ήπαρ» – Ο καρδιολόγος απαντά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όλες τις λανθασμένες αντιλήψεις και τους μύθους που κυριαρχούν αναφορικά με την υγεία της καρδιάς ξεδιαλύνει ο Εμμανουήλ Καλλιέρης καρδιολόγος, Διευθυντής Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, αυξάνοντας σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις από καρδιαγγειακά νοσήματα στα ανεπτυγμένα κράτη. Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται άνοδος των παραγόντων κινδύνου και, κατά συνέπεια, αυξημένη απώλεια ατόμων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στη χώρα μας σήμερα, αν και το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί, περισσότερα και νεότερα άτομα είναι υπερτασικά, περισσότερα και νεότερα άτομα έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και επιπλέον κατέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στον δυτικό κόσμο.

Περίπου 250.0000 Έλληνες έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου, δηλαδή 1 στους 4 διατρέχουν κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται για τους άνω των 45 ετών στο 50%, δηλαδή 1 στους 2.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι δημιούργησαν περισσότερο στρες, κατάθλιψη και ο συνδυασμός έτοιμου φαγητού με λιγότερη κινητικότητα αύξησαν το σωματικό βάρος.

Επίσης, μειώθηκαν και οι επισκέψεις σε ιατρούς και νοσοκομεία, λόγω του φόβου λοίμωξης από τον κορωνοϊό, οι ασθενείς δεν έκαναν κλινικοεργαστηριακούς έλεγχους, ακόμα και όταν υπήρχαν συμπτώματα (π.χ. αρρυθμίες, καρδιαγγειακές ενοχλήσεις, δύσπνοια κ.α.). Έτσι, λοιπόν, τις δύσκολες εκείνες ημέρες, πολλά περιστατικά απευθύνονταν με μεγάλη καθυστέρηση στα τμήματα επειγόντων και οι ιατροί προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στο τελευταίο τους στάδιο, ενώ αυτά θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ καλύτερα αν οι ασθενείς είχαν ζητήσει εγκαίρως ιατρική συνδρομή.

Καρδιά – Τι πρέπει να προσέχουμε

Η καρδιά είναι μια αντλία, η οποία, για να στείλει το αίμα στην κυκλοφορία, «χτυπάει» 100.000 φορές την ημέρα, 3.000.000 φορές το μήνα, 40.000.000 φορές το χρόνο και 500.000.000 στη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι, για να συνεχίζει να λειτουργεί σωστά, πρέπει να φροντίζουμε να την διατηρούμε σε καλή κατάσταση και να συμμορφωνόμαστε με τις εντολές των ειδικών ιατρών. Οι τακτικοί έλεγχοι που χρειάζονται για να γνωρίζουμε την κατάσταση της καρδιάς μας δεν πρέπει για κανένα λόγο να αμελούνται ή να παραλείπονται. Οι έλεγχοι αυτοί, όμως, δεν είναι ίδιοι για όλους.

Άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων, καπνιστές, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά αν δεν κόβουν το τσιγάρο, δεν ρυθμίζουν τη χοληστερίνη τους, τον διαβήτη τους και δεν αθλούνται, θα πρέπει να κάνουν τακτικό καρδιολογικό έλεγχο (άτομα άνω των 35 ετών, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος). Όλοι, δε, ανεξαιρέτως (άτομα με προβλήματα και μη) καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους κάποιους μύθους και κάποιες αλήθειες για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους.

Μύθος: «Εγώ δεν κινδυνεύω»

Οι καρδιολόγοι καλούμαστε πολλές φορές να προσπαθήσουμε έντονα για να πείσουμε τους ασθενείς για τους κινδύνους που διατρέχουν και για να πάρουν τα φάρμακά τους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. οι γυναίκες που πιστεύουν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει μέχρι κάποια ηλικία, αλλά δεν ισχύει από την εμμηνόπαυση και μετά, που ο κίνδυνος αυξάνεται και γίνεται σχεδόν ίδιος με αυτόν των ανδρών αντίστοιχης ηλικίας. Οι νέες γυναίκες, όταν είναι καπνίστριες και παράλληλα κάνουν χρήση αντισυλληπτικών (ακόμα και για ρύθμιση του κύκλου τους), τείνουν να παραγνωρίζουν ότι αυτός ο συνδυασμός, (παρά το γεγονός ότι τα νεότερα αντισυλληπτικά έχουν λιγότερες παρενέργειες) μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονικές εμβολές ή θρομβώσεις, γεγονός που επιβάλλει προσοχή και έλεγχο.

Μύθος: «Το φάρμακο για τη χοληστερίνη καταστρέφει το συκώτι»

Πολλοί ασθενείς λένε: «Γιατρέ μου, δεν παίρνω το φάρμακο για τη χοληστερίνη, γιατί καταστρέφει το συκώτι». Αυτή η κατά βάση λανθασμένη αντίληψη ίσως προέρχεται από το γεγονός ότι συστήνεται έλεγχος ηπατικής λειτουργίας και χοληστερόλης ένα μήνα μετά την έναρξη της χρήσης φαρμάκου/-ων για τη μείωση της χοληστερόλης. Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα δεν καταστρέφουν το συκώτι. Ακόμα και αν παρουσιαστεί κάποια επίδραση στην ηπατική λειτουργία, αντικαθίστανται χωρίς πρόβλημα, από άλλα φάρμακα, που δεν έχουν αυτή την επίδραση. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που συνιστάται ο προαναφερθείς έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας: «για την περίπτωση που…» και όχι γιατί «αυτό κάνουν αυτά τα φάρμακα».

Η αλήθεια είναι ότι, λαμβάνοντας τη φαρμακευτική αγωγή και ρίχνοντας την «κακή χοληστερίνη», αυτήν δηλαδή που φράσσει τα αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς στα 100mg και κάτω, μειώνεται η ολική καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 25-30%. Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουν 25-30% λιγότεροι άνθρωποι. Απέναντι σε αυτό το πραγματικά σημαντικό ποσοστό επιβίωσης, δεν μπορούμε να αντιπαραθέτουμε ένα «Εγώ δεν παίρνω φάρμακο για τη χοληστερίνη».

Μύθος: «Η υψηλή “μεγάλη” (συστολική) πίεση δεν είναι τόσο σημαντική»

Πολλά άτομα με υπέρταση τείνουν να υποτιμούν την υψηλή συστολική (τη «μεγάλη») πίεση. Ακούγονται συχνά στα ιατρεία υπέρτασης φράσεις όπως: «Έχω 16 πίεση και πίεση καρδιάς 9,5, αυτή είναι ανεβασμένη».

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το 16 -συστολικής, δηλαδή, υπέρτασης- που δεν ενδιαφέρει/που «περνάει κάτω από το ραντάρ του ασθενούς», είναι και το πιο σημαντικό. Όλες οι επιπλοκές, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά, τα ανευρύσματα, οφείλονται στη συστολική υπέρταση. Το ασφαλές, συνεπώς, για όλες τις ομάδες των ασθενών είναι επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, όταν η πίεση υπερβαίνει το 140/90 mmHg.

Μύθος: «Δεν καπνίζω τσιγάρο, αλλά ατμίζω γιατί είναι πιο ασφαλές»

Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν διάφορες επικίνδυνες ουσίες, όπως και πρόσθετα διαλυτικά και γεύσεις, τα οποία βλάπτουν τα αγγεία και τους πνεύμονες, όπως φαίνεται από πολλές σύγχρονες μελέτες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 18:12

Σχετικά Άρθρα

  • Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
    Το φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερόλη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

    Το γλυκό φρούτο συνώνυμο της δύσης του καλοκαιριού αποτελεί κι ένα από τα πιο υγιεινά σνακ - αρκεί να μην το παρακάνουμε

    Παρότι θεωρείται από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού, μπορούμε ακόμα να τα απολαύσουμε, ιδίως αν έχουμε την ευκαιρία να τα κόψουμε από το δέντρο. Ο λόγος για τα σύκα που μπορούμε εκτός από φρέσκα, να τα τρώμε και αποξηραμένα όλο το χρόνο ή σε μορφή μαρμελάδας και γλυκού του κουταλιού.

    «Τα σύκα είναι υγιεινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο» επισημαίνει η διαιτολόγος από την Cleveland Clinic, Δρ Maxine Smith, RD, LD. Ακολουθούν παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζουμε από τα σύκα.

    Πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των σύκων είναι το διατροφικό τους προφίλ. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Δύο ωμά σύκα μεσαίου μεγέθους – περίπου 17 γραμμάρια – παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Εκτός αυτού, τα σύκα περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς

    Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις τιμές της χοληστερόλης, οδηγώντας σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν κλινικές: «Λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για μελέτες σε ανθρώπους και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα και όχι ολόκληρο τον καρπό του σύκου», διευκρινίζει η Δρ Smith. «Αλλά τα θετικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει.

    Βελτιώνουν την πέψη

    Τα σύκα παρέχουν σημαντικά πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη φλεγμονή και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίστοιχα, τα σύκα θεωρούνται μια φυσική θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σε μια μελέτη 150 τέτοιων ατόμων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 45 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων δύο φορές την ημέρα κατάφεραν να βελτιώσουν το φούσκωμα, τον πόνο στο έντερο και δυσκοιλιότητα.

    Ρυθμίζουν το σάκχαρο

    Σε μια μικρή μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν καθημερινά τσάι από φύλλα σύκου παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάστηκαν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο καρπός του σύκου θα μπορούσε να ωφελήσει και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, λόγω και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες.

    Μπορούμε να τα καταναλώνουμε καθημερινά;

    Η διαιτολόγος επισημαίνει ότι παρότι είναι ιδιαιτέρως υγιεινά, η κατανάλωσή τους δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, καθώς εάν το παρακάνετε, είναι πιθανό να παρουσιάσετε πόνο στο έντερο ίσως και διάρροια. Υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός που επιτρέπεται; Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Αν έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, μπορείτε πιθανώς να φάτε μέχρι και τέσσερα σύκα την ημέρα. Αν οι κενώσεις είναι αρκετά τακτικές, είναι καλύτερο να περιορίζεστε σε δύο ή τρία φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα ημερησίως», συνιστά η ίδια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη
    Το γλυκό αντιοξειδωτικό φρούτο που ρυθμίζει την πίεση και την χοληστερόλη

    Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου

    Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες για την θεραπευτική του χρήση. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

    Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.

    Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

    Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

    Το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

    Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.

    *Γράφει ο Παναγιώτης Βαραγιάννης κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα
    Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα

    Τη σημασία της συνέχισης του υγιεινού τρόπου ζωής μετά την έναρξη λήψης φαρμακευτικής αγωγής για τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, αναδεικνύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

    Μπορεί οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης να βελτιώνουν την καρδιακή υγεία, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις υγιεινές συνήθειες που ωφελούν την καρδιά τους.

    Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, πολλοί άνθρωποι διακόπτουν τις υγιεινές συνήθειες που είχαν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους με στόχο την καλή υγεία της καρδιάς τους, όταν ξεκινούν τη λήψη κάποιας σχετικής φαρμακευτικής αγωγής.

    Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στη Φινλανδία εντόπισαν 41.224 ανθρώπους που δεν έπασχαν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και συνέλεξαν δεδομένα υγείας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και το αν οι συμμετέχοντες λάμβαναν στατίνες ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Τα στοιχεία ενημερώνονταν μέσω έρευνας κάθε τέσσερα χρόνια για μια περίοδο συνολικής διάρκειας 14 ετών.

    Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να λαμβάνουν κάποιο ή και τα δύο είδη φαρμάκων ήταν 82% πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτόν τον συσχετισμό μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνθρωποι στην πρώτη ομάδα περιόρισαν, επίσης, την τακτική σωματική άσκηση σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν φάρμακα.

    Συμβουλή των ερευνητών, πάντως, είναι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση της καρδιακής τους υγείας, θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η επαρκής σωματική άσκηση.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη
    Το απολαυστικό κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

    Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά φρούτα αποτελεί συνάμα κι έναν πολύτιμο σύμμαχο καλής υγείας

    Εκτός από το καρπούζι, οι φράουλες συμπρωταγωνιστούν ως το φρούτο που απολαμβάνουμε μετά το φαγητό το καλοκαίρι ή απλά ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα, κυρίως για την ανεπανάληπτη γεύση της. Αποδεικνύεται, όμως, και σε έναν από τους καλύτερους και γλυκούς τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς. Η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Bailey Flora, MS, RDN, LD, εξηγεί τα οφέλη που έχουν οι φράουλες καθώς και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που τις κάνουν απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Αρχικά, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C: μόλις οκτώ μέτριες φράουλες περιέχουν το 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, δηλαδή περισσότερη από αυτή που προσφέρει ένα πορτοκάλι. Περιέχουν, επίσης, σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, αλλά και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Επιπλέον:

    Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση φράουλας προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση: μια μελέτη που μέτρησε την εγκεφαλική λειτουργία σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες επί έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα βατόμουρα και φράουλες εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένιση και τη διαύγεια ενός ατόμου έως και δυόμισι χρόνια νεότερου. Μια διαφορετική μελέτη συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται στα αντιοξειδωτικά, μειώνοντας παράλληλα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

    Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, οι φράουλες έχουν την ικανότητα να μας προστατέψουν από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επουλώσουν τις πληγές. Εάν μάλιστα σας ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα ή γρίπη, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποια πλούσια πηγή βιταμίνης C, όπως οι φράουλες, παρά ένα συμπλήρωμα. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση της μειώνει την αντίδραση στο στρες που προκαλείται από την ασθένεια ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

    Προστατεύουν την καρδιά

    Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και του διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, καταναλώνοντας το ισοδύναμο 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φραουλών την ημέρα, οι συμμετέχοντες μιας μικρής μελέτης κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα διάστημα ενός μήνα. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας επόμενης μελέτης, η οποία συμπέρανε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες.

    Αντίστοιχα παρατηρήθηκε ότι μισό κιλό φράουλες την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη.

    Ρυθμίζουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα

    Σε μια φινλανδική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι λευκό ψωμί απελευθέρωσαν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού με αγγούρι. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν επίσης το ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, όμως μόνο οι φράουλες εξασθενούσαν την αιχμή του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
    Τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη

    Πολλά μπαχαρικά είναι αντιοξειδωτικά, αντιδιαβητικά και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις- Μία διαιτολόγος αποκαλύπτει τα τρία πιο δραστικά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

    Το φαγητό χωρίς πικάντικες, γλυκιές, ή γλυκόπικρες μαγειρικές πινελιές, θα ήταν μόνο ανάγκη και όχι απόλαυση. Αυτές οι εύγευστες προσθήκες που διαχωρίζουν το «γεύομαι» από το «τρώω», είναι τα βότανα και τα μπαχαρικά. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πάνω από 300 βότανα και μπαχαρικά που προσδίδουν νοστιμιά, έχουν και σημαντικά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό.

    Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά:

    Κανέλα

    Το αρωματικό και αντιδιαβητικό αυτό μπαχαρικό λειτουργεί και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που κατευνάζει τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να ρυθμίσει σε φυσιολογικά επίπεδα του σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία.

    Κουρκουμάς

    Το ινδικό αυτό μπαχαρικό που περιέχει την, υψηλή σε διατροφική αξία, κουρκουμίνη, και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική Αγιουρβέδα, σήμερα έχει ανακαλυφθεί ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει αντικαρκινικη δράση και ανακουφίζει την αρθρίτιδα.

    Σκόρδο

    Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium, είναι στενός συγγενής με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα πράσα και αξιοποιούνταν από τους Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ινδούς για φαρμακευτικούς λόγους. Πολύ σημαντικό είναι ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, προστατεύει τον οργανισμό από οξειδωτική βλάβη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τα αποξηραμένα αρωματικά φύλλα που ωφελούν το πεπτικό και ρυθμίζουν χοληστερόλη και σάκχαρο
    Τα αποξηραμένα αρωματικά φύλλα που ωφελούν το πεπτικό και ρυθμίζουν χοληστερόλη και σάκχαρο

    Βελτιώνουν πέψη και ανοσοποιητικό ενώ αποτελούν σύμμαχο των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Ανακαλύψτε τα αποξηραμένα φύλλα που δίνουν ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό και οφέλη για την υγεία

    Η δάφνη ή αλλιώς δαφνόφυλλα, το μεσογειακό αρωματικό φυτό που ξέρουμε κυρίως για τη γεύση, που δίνει στις φακές, καθώς και σε άλλες σούπες ή πιάτα με κρέας, χάρη στα ξεχωριστά αιθέρια έλαιά του, διεκδικεί επάξια μια θέση στην κουζίνα και τη διατροφή μας.

    Ονομασμένο από τη Δάφνη, αγαπημένη νύμφη της θεάς Αρτέμιδος που ζήτησε από τον πατέρα της, Πηνειό, να τη μεταμορφώσει σε φυτό για να γλυτώσει από τον θεό Απόλλωνα -εξ ου και έγινε ιερό φυτό του- το μπαχαρικό από τα αποξηραμένα φύλλα της μπορεί να ευεργετήσει πολλαπλά τον οργανισμό με λίγες θερμίδες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

    Μια κοφτή κουταλιά περιέχει:

    • 5,5 θερμίδες
    • 0,1 γρ πρωτεΐνη
    • 0,1 γρ λιπαρά
    • 1.3 γρ υδατάνθρακες

    και επιπλέον ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη (Β2) και ψευδάργυρο.

    Τρία σημαντικά οφέλη

    Η προσθήκη φύλλων δάφνης στο φαγητό αυξάνει την περιεκτικότητα του γεύματος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπροσθέτως, στα σημαντικά της οφέλη περιλαμβάνονται:

    • η καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C
    • η βελτίωση της υγείας του πεπτικού· το ρόφημα από φύλλα δάφνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις στομαχικές διαταραχές. Παράλληλα, οι εισπνοές συμβάλλουν στην αποσυμπίεση των ιγμορείων και την ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη.
    • καλύτερα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2· Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δάφνης ως ρόφημα ή μπαχαρικό σε σκόνη από άτομα με τη νόσο σχετίστηκε με μείωση της συνολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και σακχάρου, και αύξηση της HDL (καλής χοληστερόλης).

    Γιατί την αφαιρούμε μετά το μαγείρεμα

    Η δάφνη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και, έτσι, η συμβουλή των ειδικών είναι παρόμοια με αυτή για άλλα βότανα: να μη χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή συνδυαστικά με άλλα φάρμακα.

    Κατά τ΄ άλλα είναι καθόλα ασφαλής, έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς και λόγω αντιμικροβιακών ιδιοτήτων επί χιλιάδες χρόνια. Ιδίως για τις τελευταίες, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα έλαιά της είναι τοξικά για πολλά παθογόνα όπως βακτήρια και μύκητες.

    Ο λόγος που συνηθίζουμε να αφαιρούμε τα φύλλα μετά το μαγείρεμα δεν είναι άλλος από την υφή της. Τα φύλλα δεν μαλακώνουν με το μαγείρεμα, παραμένουν αιχμηρά και μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο, να προκαλέσουν πνιγμό ή και διάτρηση εντέρου.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο