Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 14:59

Πόδια: Περπατάτε ξυπόλυτοι; Οι λόγοι υγείας να το ξανασκεφτείτε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ακόμα και εάν νιώθετε ανακούφιση όταν ακουμπούν τα πόδια σας στο έδαφος, η υγεία σας στην πραγματικότητα δεν επωφελείται…

Μπορεί να σας αρέσει να περπατάτε ξυπόλυτοι στην παραλία ή να νιώθετε ήρεμοι και χαλαροί όταν τα πόδια σας είναι ελεύθερα και ακουμπούν το φρεσκοπλυμένο χαλί.

Μπορεί πάλι να έχετε ακούσει πως έρευνες έχουν συνδέσει τη «γείωση» με ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως η ανακούφιση από το στρες και ο καλύτερος ύπνος.

Ωστόσο, τα υποδήματα δεν εφευρέθηκαν τυχαία πριν από περισσότερα από 40.000 χρόνια.

Παρέχουν, μεταξύ άλλων, στήριξη στο σώμα, άνεση και πάνω από όλα προστασία από μια σειρά απειλητικών παραγόντων, από αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν στο έδαφος μέχρι παράσιτα και αόρατα μικρόβια, θερμότητα κτλ.

Επιβλαβή βακτήρια και λοιμώξεις

Οι απειλές που κρύβονται κάτω από τα πόδια μας, δεν είναι τις περισσότερες φορές ορατές με γυμνό μάτι.

Τα βακτήρια και οι μύκητες υπάρχουν όμως παντού: στα ντους στο γυμναστήριο, στις πισίνες και οπουδήποτε αλλού υπάρχει νερό και υγρασία. Γι’ αυτό και σε τέτοιους χώρους συνίσταται να φοράτε πάντα παπούτσια.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή, μια κοινή μυκητιακή λοίμωξη που αρχίζει συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών.

Το πόδι του αθλητή είναι μεταδοτικό και εξαπλώνεται εύκολα.

Μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο μέσω μολυσμένων πετσετών, ρούχων και επιφανειών. Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί σε κοινόχρηστους χώρους (γυμναστήρια, πισίνες, αποδυτήρια, σαλόνια ομορφιάς κτλ).

Κίνδυνος πτώσης και άλλων τραυματισμών

Τα παπούτσια παρέχουν πρόσφυση και προστασία από ολισθηρές και όχι μόνο επιφάνειες. Έτσι, μας προστατεύουν γενικά από τυχόν πτώσεις.

Επιπλέον, το να παραμένει κανείς χωρίς παπούτσια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανατομία των ποδιών του.

Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα και αχίλλειο τενοντίτιδα. Και όλα αυτά επειδή όταν περπατάμε ξυπόλυτοι, ασκείται πίεση στο πόδι που το επιβαρύνει.

Έγκαυμα

Άλλος ένας κίνδυνος που αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το ηλιακό έγκαυμα.

Τα πόδια μας δεν έχουν συνηθίσει να εκτίθενται στον ήλιο και δυστυχώς συχνά ξεχνάμε να βάζουμε αντηλιακό στην κορυφή και στο κάτω μέρος τους.

Πότε μπορούμε να περπατάμε ξυπόλητοι άφοβα

Για υγιή άτομα, το ιδανικό περιβάλλον είναι εκείνο που είναι επίπεδο και πολύ καλά καθαρισμένο.

Ακόμη βέβαια και στο σπίτι μας, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει στο πάτωμα.

Γενικά, είναι καλό να είστε προσεκτικοί και να μην ξεχνάτε:

  • Ελέγχετε τακτικά την περιοχή των ποδιών για τυχόν κοψίματα, πληγές, φουσκάλες ή άλλες αλλαγές στο δέρμα ή τα νύχια σας.
  • Εάν ιδρώνετε πολύ, πάρτε μαζί σας ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες στη δουλειά ή σε υπαίθριες δραστηριότητες. Στα μισά της ημέρας ή της δραστηριότητάς σας, καθαρίστε τα πόδια σας με ένα μαντηλάκι και ύστερα βάλτε λίγη πούδρα που απορροφά τον ιδρώτα και αλλάξτε τις κάλτσες σας.

Πηγή: vita.gr - In.gr - Φωτογραφία από Petra από το Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 12:55

Σχετικά Άρθρα

  • Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη: Μεταλλική πόρτα πλάκωσε πόδι εργαζομένου
    Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη: Μεταλλική πόρτα πλάκωσε πόδι εργαζομένου

    Κινδυνεύει να το χάσει - Νοσηλεύεται σοβαρά στο ΠΑΓΝΗ

    Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στην Κρήτη με θύμα έναν εργαζόμενο που κινδυνεύει να χάσει το πόδι του.
    Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν χθες το απόγευμα σε εταιρία στην Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου όταν ένας 52χρονος εργαζόμενος καθοδηγούσε έναν τράκτορα για να βγει από τον αύλειο χώρο της εταιρίας.
    Υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες ο τράκτορας χτύπησε την μεταλλική πόρτα της εταιρίας η οποία έπεσε στο πόδι του εργαζόμενου.

    Άμεσα έσπευσε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον 52χρονο και τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
    Ο 52χρονος εισήχθη στην Χειρουργική κλινική με τους γιατρούς να προσπαθούν να σώσουν το πόδι του. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κίνδυνος να χαθεί το πόδι δεν έχει ακόμα εκλείψει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οδηγός του τράκτορα συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.

    Πηγή: cretapost.gr - Protothema.gr
  • Περπατήστε ξυπόλητοι για την υγεία των ποδιών σας, λένε οι ειδικοί
    Περπατήστε ξυπόλητοι για την υγεία των ποδιών σας, λένε οι ειδικοί

    Οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ του να περπατάτε ξυπόλητοι, αλλά καλό είναι να το κάνετε σταδιακά για να αποφύγετε τραυματισμούς και να ενισχύετε την υγεία των ποδιών σας.

    Έχετε νιώσει πότε να θέλετε να πετάξετε τα παπούτσια σας και να περπατήσετε ξυπόλητοι στον δρόμο, στην άμμο, στο βουνό ή στο πάρκο; Η αίσθηση της ελευθερίας και της άνεσης να αγγίζουμε με τα πέλματα το έδαφος —έστω και αν συμβαίνει μέσα στο σπίτι μας— είναι πολύ ξεχωριστή, και απ’ ό,τι λένε οι επιστήμονες συμβάλλει και στην καλύτερη υγεία των ποδιών.

    Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αθλητές και δρομείς εκθειάζουν τον πιο φυσικό τρόπο περπατήματος, ενώ συνηθίζουν να περπατούν ξυπόλητοι. Ειδικότερα, συνεχείς έρευνες υποστηρίζουν ότι το να περπατάτε ξυπόλητοι ή φορώντας μινιμαλιστικά παπούτσια μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη των ποδιών, να αυξήσει το μέγεθος των μυών τους και να βελτιώσει το βάδισμα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Nature, οι συμμετέχοντες που φορούσαν μινιμαλιστικά υποδήματα αύξησαν τη δύναμη των ποδιών τους κατά 57,4% μέσα σε έξι μήνες, ενώ παράλληλα παρουσίασαν βελτιωμένη ισορροπία και μειωμένο κίνδυνο πτώσεων.

    Το πρόβλημα με τα παπούτσια

    Τα πόδια μας είναι φτιαγμένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διάφορα είδη εδάφους. Από τη φύση τους έχουν δύναμη και είναι ανθεκτικά. Ωστόσο, τα περισσότερα παπούτσια σήμερα περιορίζουν τη φυσική τους κίνηση, επηρεάζοντας τον τρόπο που περπατάμε. Πολλά από τα υποδήματα είναι κωνικά και πιέζουν τα δάχτυλα αποδυναμώνοντας συγκεκριμένους μυς.

    Επίσης, οι σόλες και τα πιο παχιά παπούτσια, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς, στερούν τελείως τη δυνατότητα στα πέλματα να διατηρούν την επαφή τους με το έδαφος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη στάση του σώματος, στην ισορροπία και στην καμάρα του ποδιού. Αντίθετα, τα παπούτσια που διαθέτουν πιο λεπτές και εύκαμπτες σόλες, καθώς και φαρδιά υποδοχή για τα δάχτυλα, δημιουργούν, σχεδόν, την αίσθηση ότι είμαστε ξυπόλητοι, άρα και σε μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος.

    Ξεκινήστε αργά και με μέτρο για να αποφύγετε τραυματισμούς

    Αν και η τάση του να περπατάτε περισσότερο ξυπόλητοι είναι δημοφιλής και, όπως φαίνεται, αποτελεσματική για την υγεία των ποδιών, η μετάβαση θα πρέπει να γίνει αργά για την αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού. Επειδή τα πόδια μας έχουν συνηθίσει τα μαλακά παπούτσια και τις σόλες, έχουν, αναπόφευκτα, χάσει και κάποιο ποσοστό της δύναμής τους. Επομένως, το να αρχίσετε να περπατάτε ξαφνικά και για πολλή ώρα σε ανώμαλο έδαφος και πέτρες, θα μπορούσε να αποτελεί μια επίπονη διαδικασία, προκαλώντας πόνο, αχίλλειο τενοντίτιδα, πελματιαία απονευρωσίτιδα στη φτέρνα και φυσικά απογοήτευση. Αν θέλετε να βάλετε τη συνήθεια αυτή στη ζωή σας, ξεκινήστε αργά, περπατήστε ξυπόλητοι για λίγα λεπτά και σε μαλακές επιφάνειες. Σταματήστε αν νιώθετε έντονο πόνο.

    Θα μπορούσατε, επίσης, να αντικαταστήσετε κάποια από τα παπούτσια σας, επιλέγοντας κάποια πιο φαρδιά στο πέλμα και με πιο λεπτή σόλα, ώστε να αρχίσει το πόδι να έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Στην αρχή, μπορεί να σας φανεί περίεργο και τα πόδια σας να κουραστούν. Είναι φυσιολογικό, καθώς έχουν αποδυναμωθεί οι μύες. Μια μπάλα μασάζ για το πέλμα θα σας βοηθήσει για να τους τονώσετε.

    Το να δίνετε τη δυνατότητα στα πέλματά σας να νιώθουν το έδαφος και να εξασκούνται σε αυτό περπατώντας, θα τα δυναμώσει με τον καιρό, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη στάση του σώματός σας. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αν έχετε κάποια θέματα υγείας ή περιορισμούς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πετάξετε τα παπούτσια σας.

    Πηγή: vita.gr - Protothema.gr

  • Τα δυο σημάδια στο σώμα που «προδίδουν» την χοληστερίνη
    Τα δυο σημάδια στο σώμα που «προδίδουν» την χοληστερίνη

    Τα σημάδια στα μάτια και στα πόδια που μπορεί να μαρτυρούν υψηλή χοληστερίνη.

    Δύο περίεργα συμπτώματα μπορεί να μας προειδοποιήσουν ότι έχουμε λιπώδεις αρτηρίες ως συνέπεια της χοληστερίνης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιατρικής ιστοσελίδας «Healthstat.gr».
    Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο καρδιολόγος του νοσοκομείου Harley Street Δρ Sami Firoozi τα δάχτυλα των ποδιών μας μπορούν να μας δείξουν εάν η χοληστερόλη είναι υψηλή, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω ένδειξη προκαλείται από λιπώδεις αρτηρίες.
    Αυτό το σημάδι κατά τον ίδιο πρέπει να το προσέχουμε καθώς υψηλή χοληστερίνη έχουμε όταν το αίμα περιέχει υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας που ονομάζεται χοληστερόλη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει την αποκαλούμενη περιφερική εναέρια νόσο (PAD). Ο Δρ Sami Firoozi, σύμβουλος καρδιολόγος στην Κλινική Harley Street, επεσήμανε στη HuffPost ότι το PAD μπορεί να κάνει τα νύχια των ποδιών εύθραυστα ή να μεγαλώνουν αργά.
    Τι είναι το PAD και τι προκαλεί

    Το PAD είναι η κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λιπώδης πλάκα στις αρτηρίες. Ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος στα πόδια σας. Γνωστό και ως περιφερική αγγειακή νόσο (PVD), το PAD μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία στα νύχια των ποδιών σας - που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο ή θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των νυχιών.

    Ενώ η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι είναι πιο συχνή στα πόδια. Άλλα συμπτώματα του PAD που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν απώλεια τριχών στα πόδια, μούδιασμα ή αδυναμία, ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται και γυαλιστερό δέρμα, σύμφωνα με το NHS. Το δέρμα σας μπορεί επίσης να αλλάξει ελαφρώς χρώμα, να γίνει πιο κίτρινο από το συνηθισμένο.

    Το δεύτερο σημάδι για υψηλή χοληστερίνη

    Το δεύτερο σημάδι στο σώμα μας που πρέπει να δίνουμε προσοχή είναι σύμφωνα με τους γιατρούς τα μάτια. Ειδικότερα εάν δείτε κάποιες μαλακές ή σκληρές κίτρινες κηλίδες στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων σας, αυτό λέγεται ξανθελάσματα και είναι ένα ακόμη καμπανάκι για την χοληστερίνη. Αυτά τα σημάδια δεν αποτελούν άμεσο πρόβλημα και αν σας ενοχλούν ακόμη και στην όραση ο γιατρός σας μπορεί να τα αφαιρέσει.

    Πάντως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε αυτά τα σημάδια και αν είναι μια σπάνια πάθηση αυτή μας δείχνει ότι μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

    Σημειώνεται ότι ξανθέλασμα βγάζουμε εάν έχουμε:

    • Υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη
    • Κληρονομική υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία)
    • Ηπατική νόσος ή αλλιώς πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

    Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ένας τακτικός έλεγχος και συμβουλές από έναν εξειδικευμένο παθολόγο.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Εξέλιξη εν δράσει: Σαύρες του δάσους αλλάζουν παπούτσια για τη ζωή στην πόλη
    Εξέλιξη εν δράσει: Σαύρες του δάσους αλλάζουν παπούτσια για τη ζωή στην πόλη

    Το αστικό περιβάλλον επεκτείνεται, άγρια η ζωή βρίσκει λύσεις.

    Αθέατη για τους περισσότερους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο, μια μικρή, καφετί σαύρα που βγήκε από το δάσος εξελίσσεται για να κατακτήσει την αστική ζούγκλα.

    Το πρωτοπόρο ερπετό έχει αποκτήσει μακρύτερα πόδια, ώστε να τρέχει στους ανοιχτούς χώρους της πόλης, και οι πατούσες του έχουν προσαρμοστεί στις λείες επιφάνειες των τοίχων, διαπιστώνουν οι βιολόγοι που το μελέτησαν.

    Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS είναι ένα παράδειγμα εξέλιξης εν δράσει.

    Η αστικοποίηση άλλαξε δραστικά τα τοπία του κόσμου και έβλαψε τη βιοποικιλότητα, παρόλα αυτά υπάρχουν οργανισμοί που επιζούν ή και ακμάζουν στα αστικά περιβάλλοντα, επισημαίνουν οι ερευνητές σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει για παράδειγμα μεταβολικές αλλαγές λόγω της διαφορετικής διατροφής στην πόλη, ή και μεταβολές που αφορούν την αντοχή στο κρύο ή τη ζέστη.

    «Η αστικοποίηση επηρεάζει γύρω στα δύο τρίτα του πλανήτη και αναμένεται να ενταθεί, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς οι οργανισμοί μπορεί να προσαρμόζονται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον» σχολιάζει η Κρίστιν Ουίντσελ, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

    Τρεχάλα στην άσφαλτο

    Η Ουίντσελ και οι συνεργάτες της κυνήγησαν και έπιασαν με τα χέρια ή με λάσο 96 σαύρες του είδους Anolis cristatellus και συνέκριναν την ανατομία και το γενετικό προφίλ ανάμεσα στις σαύρες που ζούσαν στο δάσος και στους πληθυσμούς της πρωτεύουσας Σαν Χουάν και ακόμα δύο πόλεων του Πουέρτο Ρίκο.

    Η γενετική σύγκριση αποκάλυψε 33 γονίδια που δείχνουν να σχετίζονται στενά με τη ζωή στο άστυ.

    Η δε μορφολογική εξέταση έδειξε ότι οι σαύρες των πόλεων τείνουν να έχουν μακρύτερα πόδια, κάτι που σύμφωνα με την Ουίντσελ της διευκολύνει στο να τρέχουν, για παράδειγμα, στην καυτή άσφαλτο των υπαίθριων πάρκινγκ.

    Επιπλέον, οι σαύρες της πόλης έχουν στις πατούσες μεγαλύτερα και πυκνότερα «μαξιλαράκια» από ειδικές φολίδες, χάρη στα οποία μπορούν να αναρριχώνται σε κάθετες επιφάνειες. Όπως και σε άλλες σαύρες σαν τα σαμιαμίδια, οι μικροσκοπικές δομές της πατούσας αξιοποιούν τις ασθενείς δυνάμεις «Βαν ντερ Βάαλς» για να προσκολλώνται.

    Η μελέτη προσφέρει πειστικές ενδείξεις μιας γενετικής υπογραφής που συνδέεται με την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, σχολιάζει στο Associated Press ο Γουάουτερ Χάφγουερκ, εξελικτικός οικολόγος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Ολλανδίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

    Ο Χάφγουερκ, ο οποίος έχει μελετήσει ένα είδος βατράχου που άλλαξε το ερωτικό του κάλεσμα στο αστικό περιβάλλον, λέει ότι επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αναζήτηση τυχόν περιοριστικών παράγων στις προσαρμοστικές αντιδράσεις και η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στη μορφολογία και την αναπαραγωγική συμπεριφορά.

    Ορισμένα από τα γονίδια που εντοπίστηκαν σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό. «Αν και απαιτείται περαιτέρω μελέτη αυτών των γονιδίων για να δούμε τι σημαίνει αυτό το εύρημα, έχουμε ενδείξεις ότι οι σαύρες των πόλεων τραυματίζονται συχνότερα και έχουν περισσότρα παράσιτα, οπότε οι αλλαγές στην ανοσιακή λειτουργία και την επούλωση τραυμάτων θα είχαν νόημα» λέει η Ουίντσελ.

    «Επίσης, οι σαύρες των πόλεων τρώνε ανθρώπινο φαγητό, οπότε είναι πιθανό ότι ο μεταβολισμός τους περνά αλλαγές».

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία από Myléne από το Pixabay

  • Ο πρωτόγονος άνθρωπος στάθηκε στα δυο του πόδια πριν 7 εκατ. χρόνια σύμφωνα με έρευνα - Πολύ νωρίτερα απ' ότι πιστεύαμε
    Ο πρωτόγονος άνθρωπος στάθηκε στα δυο του πόδια πριν 7 εκατ. χρόνια σύμφωνα με έρευνα - Πολύ νωρίτερα απ' ότι πιστεύαμε

    Ανατροπή αναφορικά με το πότε στάθηκε το αθρώπιονο είδος στα δύο πόδια φέρνει έρευνα από τη Γαλλία, σύμφωνα με την οποία οι πρώιμοι πρόγονοί μας πέρασαν στο διποδισμό πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια.

    Συγκεκριμένα, ένας από τους αρχαιότερους γνωστούς προγόνους του ανθρώπου, ο Σαχελάνθρωπος (Sahelanthropus tchadensis), απολιθώματα του οποίου είχαν ανακαλυφτεί στο Τσαντ της περιοχής Σαχέλ της Αφρικής, νότια της Σαχάρας, περπατούσε συνήθως στα δύο πόδια του όταν βρισκόταν στο έδαφος, ήδη πριν περίπου επτά εκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που έκαναν μια νέα προσεκτική ανατομική ανάλυση των απολιθωμάτων των άνω και κάτω άκρων του.

    Η απόκτηση της ικανότητας διποδισμού θεωρείται αποφασιστικό βήμα στην ανθρώπινη εξέλιξη. Μέχρι σήμερα, λόγω της έλλειψης επαρκών απολιθωμάτων, οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει για το πώς ακριβώς και πότε ξεκίνησε το περπάτημα στα δύο πόδια και όχι στα τέσσερα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας όσο ζούσαν στα δέντρα. Η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι το πέρασμα στον διποδισμό συνέβη αρκετά νωρίς στην ιστορία.

    Έρευνα: Πολύ νωρίτερα απ' όσο πιστεύαμε η ικανότητα βαδίσματος

    Οι ερευνητές από τη Γαλλία, το Τσαντ και την Αιθιοπία, με επικεφαλής τον Φρανκ Γκι του γαλλικού Πανεπιστημίου του Πουατιέ και του Εθνικού Κέντρου Επιστημών της Γαλλίας (CNRS), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν ένα μηριαίο οστό και δύο οστά αντιβραχίου που είχαν βρεθεί στην περιοχή Τόρος-Μενάλα στην έρημο Ντζουράμπ του Τσαντ, όπου είχε γίνει η ανακάλυψη του Σαχελάνθρωπου το 2001.

    Η αρχική ανάλυση ενός σχεδόν πλήρους κρανίου (το οποίο «βαφτίστηκε» Τουμάι που σημαίνει «η ελπίδα της ζωής» στην τοπική γλώσσα) είχε δώσει ενδείξεις διποδισμού. Η νέα μελέτη σε απολιθώματα άκρων που είχαν βρεθεί στην ίδια περιοχή (αλλά είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στον Τουμάι) οδήγησε στο οριστικό συμπέρασμα του διποδισμού. Παράλληλα, η ανατομία των οστών του δείχνει ότι ο εν λόγω αρχαίος πρόγονος μας είχε κρατήσει τη δυνατότητα τετραποδισμού και μπορούσε να σκαρφαλώνει γρήγορα στα δέντρα σαν πίθηκος.

    Έρευνα: Με την εμφάνιση του γένους «Homo», σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τελείως τα χέρια για πόδια

    Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώιμοι πρόγονοί μας εξέλιξαν νωρίς την ικανότητα βαδίσματος στα δύο πόδια, λίγο μετά τον διαχωρισμό ανθρώπων και χιμπατζήδων που τράβηξαν διαφορετικούς εξελικτικούς δρόμους (κάτι που συνέβη πριν 7 έως 10 εκατομμύρια χρόνια), διατηρώντας όμως την ανατομική δυνατότητα να αναρριχώνται γρήγορα στα δέντρα. Λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά τον Σαχελάνθρωπο, ένας άλλος πρόγονός μας, ο Αυστραλοπίθηκος, είχε τελειοποιήσει πια τον διποδισμό, διατηρώντας πάντα την ικανότητα τετραποδισμού στα δέντρα. Μόνο με την εμφάνιση του γένους Homo, οι πρόγονοι μας έπαψαν μόνιμα να χρησιμοποιούν τα χέρια τους σαν πόδια και στάθηκαν οριστικά και αποκλειστικά στα δύο πόδια τους.

    Πηγή: iefimerida.gr - Φωτογραφία από MANOEL M. PEREIRA VALIDO FILHO MVALIDO από το Pixabay

  • Συνεχίζεται το θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε το ένα πόδι του ακέφαλου πτώματος
    Συνεχίζεται το θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε το ένα πόδι του ακέφαλου πτώματος

    Ένα ανθρώπινο πόδι εντόπισε ψαράς στην παραλία του Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εικάζεται ότι αποτελούσε μέλος του ακέφαλου πτώματος, που ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ότι ανήκει σε 24χρονο Πακιστανό και το οποίο είχε βρεθεί την περασμένη Κυριακή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

    Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι το πόδι ήταν δεμένο με το ίδιο μαύρο σχοινί, το οποίο βρέθηκε και στο σώμα του 24χρονου.

    Το πόδι μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν όντως ανήκει στον 24χρονο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας: Ποιο ήταν το θύμα της επίθεσης στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ
    Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας: Ποιο ήταν το θύμα της επίθεσης στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ

    Προβληματισμό για το σημείο αλλά και για το πρόσωπο εκφράζουν οι ελληνικές Αρχές μετά από το επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Αθήνας.

    Ένας 30χρονος Τούρκος, που βρισκόταν παράνομα στη χώρα μας, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στα πόδια από αγνώστους λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ στο κέντρο της Αθήνας.

    Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν, σε ένα σημείο που θεωρητικά ήταν γεμάτο από αστυνομικές δυνάμεις και φυλάσσεται αυστηρά όπως το κέντρο της Αθήνας, οι δράστες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν το θύμα τους και να εξαφανιστούν.

    Ο 30χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ ενώ οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν από τους κάλυκες ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν πιστόλι 22 χιλιοστών.

    Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 30χρονος είναι τουρκικής καταγωγής, χωρίς χαρτιά παραμονής στην Ελλάδα και οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι πυροβολισμοί να ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών που έχουν σχέση είτε με ναρκωτικά είτε με παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Πάντως, οι πυροβολισμοί στα πόδια είναι μήνυμα προς το θύμα ενώ μέχρι και αυτή την ώρα περιμένουν οι Αρχές την επίσημη κατάθεσή του παρά το γεγονός ότι εκτιμούν πως δεν θα μιλήσει ανοιχτά για το ποιοι ήταν αυτοί που τον πυροβόλησαν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναγέννησαν τα κομμένα πόδια βατράχων
    Επιστήμονες στις ΗΠΑ αναγέννησαν τα κομμένα πόδια βατράχων

    Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να αναγεννήσουν σχεδόν πλήρη πόδια βατράχων, που είχαν προηγουμένως ακρωτηριαστεί. Το επίτευγμα, χάρη σε ένα "κοκτέιλ" πέντε φαρμάκων, αποτελεί ένα βήμα-ορόσημο στον στόχο της αναγεννητικής ιατρικής να πετύχει και στους ανθρώπους αυτό που μπορούν να κάνουν μερικά ζώα όπως οι σαλαμάνδρες, οι κάβουρες, κάποιες σαύρες, μερικά σκουλήκια και βέβαια οι υπερήρωες των κόμικ: να αναγεννούν ένα κομμένο άκρο ή ακόμη και όλο το σώμα τους.

    Οι άνθρωποι έχουν απλώς την ικανότητα να κλείνουν τα τραύματα τους με την αναγέννηση νέων ιστών, ενώ μόνο το ανθρώπινο ήπαρ μπορεί να αναγεννηθεί πλήρως ακόμη κι αν χάσει το 50% του μεγέθους του. Η προοπτική της φυσικής αναγέννησης - και όχι της αντικατάστασης με κάποιο προσθετικό άκρο - αποτελεί σήμερα ένα μακρινό όνειρο για εκατομμύρια ασθενείς που έχουν χάσει τα άνω ή τα κάτω άκρα τους λόγω τραυματισμού, διαβήτη ή άλλης αιτίας. Εξίσου "όνειρο" είναι όμως και για τους βατράχους - και τα άλλα θηλαστικά - που επίσης δεν μπορούν να αναγεννήσουν τα χαμένα άκρα τους.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ταφτς, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Νιρόσα Μουρουγκάν του δεύτερου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", πέτυχαν να πυροδοτήσουν τη φυσική αναγέννηση στα κομμένα πόδια των βατράχων, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό φαρμάκων και μια γέλη πρωτεΐνης που περιέχονταν σε έναν βιοαντιδραστήρα από σιλικόνη (BioDome), ο οποίος είχε προσαρτηθεί επί μόνο 24 ώρες στη ρίζα των κομμένων άκρων των ζώων (τα οποία δυστυχώς είχαν προηγουμένως ακρωτηριαστεί επί σκοπού). Το "κοκτέιλ" των φαρμάκων - καθένα από τα οποία επιτελούσε διαφορετικό βιολογικό ρόλο - έθεσε σε κίνηση μια διαδικασία διάρκειας 18 μηνών που είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση ενός λειτουργικού σχεδόν ολοκληρωμένου άκρου, μέσα από την ανάπτυξη νέων νεύρων, αιμοφόρων αγγείων και μυών.

    Τα νέα άκρα των βατράχων είχαν δομή οστών παρόμοια με τα φυσικά άκρα, ενώ αρκετά δάχτυλα αναπτύχθηκαν από το τέλος των ποδιών. Τα ζώα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα αναγεννημένα άκρα τους για να κολυμπούν στο νερό και γενικά να κινούνται όπως ένας φυσιολογικός βάτραχος.

    "Είναι συναρπαστικό που βλέπουμε ότι τα φάρμακα βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα σχεδόν πλήρες άκρο. Το γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο μια σύντομη έκθεση στα φάρμακα, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η πολύμηνη διαδικασία της αναγέννησης, δείχνει ότι οι βάτραχοι και ίσως άλλα ζώα έχουν λανθάνουσες αναγεννητικές ικανότητες που μπορούν να πυροδοτηθούν, ώστε να ενεργοποιηθούν", δήλωσε η Μουρουγκάν.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abj2164

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο