Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 20:59

Μανταρίνια: Τα 4 μεγάλα οφέλη για την υγεία – Ποιοι πρέπει να τα προτιμούν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα μανταρίνια όχι μόνο είναι θρεπτικά, αλλά βοηθούν όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση.

Μικρά αλλά… θαυματουργά είναι τα μανταρίνια, τα οποία, όπως αναφέρει το Healthstat.gr έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία και το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ πρόκειται για ένα εξαιρετικά βολικό σνακ, καθώς το συγκεκριμένο φρούτο είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα πορτοκάλια, και πιο εύκολο στο ξεφλούδισμα.

Μανταρίνια – Τα μεγάλα οφέλη για την υγεία

Τα μανταρίνια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή είναι στην εποχή τους το Δεκέμβριο και έτσι αυτή την περίοδο είναι ολόφρεσκα. Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρουν για την υγεία.

- Χαρίζουν αντοχή σε ασθένειες

Η βήτα-καροτίνη και η βήτα-κρυπτοξανθίνη είναι ενώσεις που δίνουν στα εσπεριδοειδή όπως τα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα. Είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα μανταρίνια έχουν ακόμη περισσότερη βήτα-καροτίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη από τα πορτοκάλια. Το σώμα μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη και τη βήτα-κρυπτοξανθίνη σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, καλή όραση και φυσιολογική ανάπτυξη.

Τα μανταρίνια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και την επούλωση των πληγών.

- Βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης

Τα μανταρίνια είναι μια απόλαυση χωρίς χοληστερίνη που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς. Αποτελούν καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερίνης, η οποία συχνά ονομάζεται «κακή χοληστερίνη», επειδή μπορεί να συγκεντρωθεί στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα. Η μείωση του επιπέδου της LDL χοληστερίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού

- Διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση

Οι φυτικές ίνες στα μανταρίνια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση λιπαρών τροφών, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Εάν δεν ρυθμιστεί, θα μπορούσε να βάλει τον ασθενή σε κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Τα μανταρίνια περιέχουν επίσης κάλιο. Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια νατρίου (αλάτι) και μειώνοντας την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

- Δυναμώνουν τα οστά

Μαζί με το κάλιο, τα μανταρίνια περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερα από αυτά τα τρία μέταλλα στη διατροφή τους τείνουν να έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά τους είναι πιο δυνατά και λιγότερο πιθανό να σπάσουν.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 19:29

Σχετικά Άρθρα

  • Πανάκριβα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με τιμές πενταπλάσιες σε σχέση με το χωράφι
    Πανάκριβα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με τιμές πενταπλάσιες σε σχέση με το χωράφι

    Σε τιμές - «χρυσάφι» πωλούνται στην αγορά πορτοκάλια και μανταρίνια, με τις αξίες τους να αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, λόγω της, όπως υποστηρίζουν, μεγάλης ζήτησης αλλά και της έλλειψής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Το αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση τα στοιχεία που ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, για τις τιμές πορτοκαλιών και μανταρινιών που ζητούν οι παραγωγοί από τους εμπόρους, φαίνεται ότι είναι τέσσερις ή ακόμα και πέντε φορές χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στην αγορά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, ζητάει άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού, όπως υποστηρίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «παιχνίδι» στην αγορά, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των καταναλωτών και την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων με ψεύτικα επιχειρήματα, όπως έγινε και με το λάδι.

    «Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές»

    Λίγο ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται από τους παραγωγούς σε εμπόρους και εξαγωγείς τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, ωστόσο, οι τιμές τους αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

    «Τα πρώιμα προϊόντα της ποικιλίας πορτοκαλιού ναβαλίνα τα πουλάμε σήμερα προς 0,40-0,45 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, η τιμή τους ξεκίνησε από τα 0,35 ευρώ το κιλό και ακολούθησε πτωτικές τάσεις. Τα μανταρίνια της ποικιλίας κλημεντίνα τα πουλάμε προς 0,60-0,70 λεπτά το κιλό. Φέτος η πορεία των τιμών θα είναι αυξητική, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει έλλειψη. Στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καιρό, ενώ έλλειψη υπάρχει και στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στην Ελλάδα έχουμε καλή παραγωγή και ποιοτικά και ποσοτικά, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει για εξαγωγή. Ωστόσο, υπάρχει παραγωγή, για να καλυφθεί και η εγχώρια ζήτηση. Θεωρώ δεδομένο ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης», λέει ο κ. Αντωνόπουλος.

    Η «ψαλίδα» είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με όσα καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού σε σούπερ – μάρκετ και σε μανάβικα οι τιμές είναι σχεδόν τετραπλάσιες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πενταπλάσιες.

    «Εμείς οι παραγωγοί δουλεύουμε για ένα μεροκάματο, για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Με τις τιμές που πουλάμε, ουσιαστικά ένα μεροκάματο βγάζουμε. Είμαστε ταυτόχρονα και καταναλωτές και νιώθουμε την ακρίβεια. Γι’ αυτό θέλουμε κανένας καταναλωτής να μη στερηθεί προϊόντα. Αν συμβαίνουν κάποια άλλα φαινόμενα στην αγορά, θα πρέπει να τα ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας. Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύσει σοβαρά η Ελλάδα σε θέματα διατροφής», λέει στο ethnos.gr ο κ. Αντωνόπουλος.

    «Παίζεται ‘’παιχνίδι’’ σε βάρος των καταναλωτών»

    Για ένα «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και έχει ως στόχο την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, κάνει λόγο ο κ. Τσεμπερλίδης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού γίνεται υπέρβαση των ορίων της κείμενης νομοθεσίας.

    «Αυτό το ‘’παιχνίδι’’ με τα γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να τελειώσει με ουσιαστική επέμβαση της Πολιτείας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βγαίνουν και μας λένε ότι το τάδε προϊόν θα πάρει τόση αύξηση, γιατί υπάρχει έλλειψη. Αυτό έκαναν με το λάδι, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι για φέτος περιμένουμε περισσότερη παραγωγή λαδιού από πέρυσι. Άρα σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται οι υψηλότερες τιμές. Τώρα παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τα πορτοκάλια. Παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία, για να φοβίσουν τον κόσμο και να οδηγήσουν σε ακρίβεια. Με διάφορες δηλώσεις τους προετοιμάζουν τον κόσμο για να αυξήσουν τις τιμές, διότι, δυστυχώς, ο καταναλωτής δεν έχει φωνή», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κλίμα ανόδου στις τιμές διαμορφώνουν οι όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών
    Κλίμα ανόδου στις τιμές διαμορφώνουν οι όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών

    Υψηλότερες κατά 25-35% είναι οι τιµές παραγωγού για τις οψιµότερες ποικιλίες εσπεριδοειδών, µε το πορτοκάλι να πλησιάζει µεθοδικά τα 27-28 λεπτά το κιλό και τα µανταρίνια Νόβα να διατίθενται σε τιµές παραγωγού πάνω από 40 λεπτά το κιλό.

    Αφήνουν πίσω τους το αρνητικό κλίµα και το φουσκωµένο καρπό λόγω καλοκαιρίας οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, µε τις κοπές των οψιµότερων ποικιλιών που άρχισαν στο γύρισµα της χρονιάς να συνοδεύονται από επιστροφή σε φυσιολογικές τιµές και σταδιακή τόνωση της ζήτησης. «Στις όψιµες ποικιλίες κάνει ταµείο ο παραγωγός στα ξινά και γι’ αυτό ακολουθήσαµε στην περιοχή το συγκεκριµένο πλάνο 10ετίας στις φυτεύσεις» σηµειώνει ο Ηλίας Μαυράκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης καταστήµατος εφοδίων από την περιοχή του Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι.

    Τα µανταρίνια Νόβα φεύγουν µε ικανοποιητικό ρυθµό µε καθαρές τιµές από 30-35 λεπτά το κιλό στο Μεσολόγγι και µε 40-45 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα, έχοντας σταθερά καλή ζήτηση λόγω σκληρότητας και ανθεκτικότητας καρπού από τις αγορές του εξωτερικού. Στον αντίποδα, η ευαίσθητη Κληµεντίνη υπέστη µεγάλο σοκ και φούσκωµα από την καλοκαιρία του ∆εκεµβρίου και φέτος δεν απέδωσε τα αναµενόµενα στους παραγωγούς, αφού το εµπόριο εκµεταλλεύτηκε -και πολλές φορές εφηύρε- την ποιοτική υποβάθµιση για να πάρει το προϊόν σε χαµηλή τιµή, ενώ το 20% της παραγωγής έµεινε στα δέντρα.

    Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στα µεγαλόκαρπα µανταρίνια Ορτανίκ στο νοµό Αιτωλοακαρνανίας, µε τις κοπές να ξεκινούν στα 23 λεπτά το κιλό και να ακολουθούν ανοδική πορεία, εσχάτως σπάζοντας το φράγµα των 30 λεπτών. Η µόνη παραφωνία στο θετικό κλίµα που επικρατεί στις όψιµες ποικιλίες είναι η παρατηρούµενη υποκατανάλωση διεθνώς λόγω πιέσεων στο διαθέσιµο εισόδηµα, που ασκεί σηµαντικές πιέσεις στις τιµές παραγωγού, οι οποίες για τα µανταρίνια θα µπορούσαν να είναι ακόµη ψηλότερες µε την παγκόσµια παραγωγή µειωµένη.

    Όµως και το πορτοκάλι βλέπει «Φως στο Τούνελ». Μπορεί οι τιµές διάθεσης για την ποικιλία Ναβαλίνα να ήταν (και) φέτος απογοητευτικές όµως «δεν περιµένουµε πολλά άλλωστε από το πρώτο πορτοκάλι, είµαστε µαθηµένοι», θα σηµειώσει συνοµιλητής της Agrenda. Η κατάσταση αλλάζει σταδιακά προς το καλύτερο στα Μέρλιν και τα άσπερµα Λάνε Λέιτ, µε τις καθαρές τιµές για τα πρώτα Μέρλιν στην Αργολίδα στα 20-22 λεπτά, ενώ «ακούγονται και τα 23-25 λεπτά», όπως αναφέρει στην Agrenda ο Θωµάς Φάκλαρης από το Συνεταιρισµό Σκαφιδακίου.

    Ένα στα τέσσερα Λάνε Λέιτ έχει ήδη κοπεί στο Μεσολόγγι, µε τις τιµές να βρίσκονται στα 25 µε 27 λεπτά και να γλυκοκοιτούν τα 30 λεπτά και όπως λέει ο παραγωγός Ηλίας Μαυράκης «δεν θα έχει µείνει πορτοκάλι στα δέντρα µέχρι τέλος Φεβρουαρίου». Οι ποικιλίες αυτές γεµίζουν το εµπορικό ηµερολόγιο το πρώτο δίµηνο του έτους, έως ότου µπουν στην παραγωγή τα Βαλέντσια, τα οποία καιρού επιτρέποντος θα αρχίσουν να συλλέγονται την τελευταία εβδοµάδα του Φεβρουαρίου.

    Οι εξαγωγές µέχρι στιγµής παρουσιάζουν σταθερότητα για το πορτοκάλι και ανοδικές τάσεις στο µανταρίνι. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάζεται ο Incofruit, οι εξαγωγές πορτοκαλιών την περίοδο 2022-2023 είναι αυξηµένες 4,2% σε σχέση µε πέρυσι και -4,4% από το 2020-2021, στους 144.385 τόνους. Φέτος έχουν σταλθεί 25,9% περισσότερα φορτία µε ελληνικό µανταρίνι σε σχέση µε πέρυσι και 16,6% σε σύγκριση µε την 2020-2021, µε συνολικές ποσότητες 133.379 τόνων.

    Στόχος τα 50 λεπτά για τα ντόπια λεμόνια

    Αξιοσηµείωτη σταθερότητα χαρακτηρίζει την αγορά για το λεµόνι, µε τις τιµές να ακολουθούν τις εξελίξεις και να τσιµπούν µερικά λεπτά σε σχέση µε την περσινή περίοδο. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι τιµές στην Κορινθία είναι πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό καθαρά, µε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Κιάτου και Τραγάνας να πληρώνει 43 λεπτά για κοµµένο και παραδοτέο προϊόν. Το κόστος της κοπής διαµορφώνεται στα 3 µε 5 λεπτά. Βέβαια, όπως εξηγεί ο παραγωγός Κώστας Πάππας, στόχος είναι τα 45-50 λεπτά, αφού υπάρχει καλή εµπορική ροή και οµαλή διάθεση της παραγωγής, δίχως την παρουσία πίεσης τιµών λόγω µαζικών εισαγωγών. «Με κριτήρια άλλων εµπορικών περιόδων, οι σηµερινές τιµές κρίνονται ως ικανοποιητικές. Φέτος όµως µε µαζεµένα έξοδα δύο ετών και υψηλό κοστολόγιο, χρειαζόµαστε τιµές πάνω από 45 λεπτά για να αφήσουµε και κάτι στην άκρη», θα συµπληρώσει ο Κώστας Πάππας. Τη τρέχουσα περίοδο µαζεύεται το λεµόνι ποικιλίας Μαγλήνα έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έπειτα συγκοµίζονται µόνο κάποιες διάσπαρτες όψιµες ποικιλίες. Οι παραγωγοί στη Κορινθία έχουν επίσης και στο νου τους και στο µετεωρολογικό δελτίο, αφού µπορεί µεν οι βροχές των προηγούµενων 10 ηµερών να αναπλήρωσαν µέρος του αρνητικού υδατικού ισοζυγίου, όµως για να υπάρξει καλή παραγωγή την επόµενη καλλιεργητική περίοδο πρέπει να πέσουν άλλα τόσα χιλιοστά βροχής το επόµενο χρονικό διάστηµα.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Το ζουμερό φρούτο που θωρακίζει την άμυνα και προφυλάσσει από το κρυολόγημα
    Το ζουμερό φρούτο που θωρακίζει την άμυνα και προφυλάσσει από το κρυολόγημα

    Δεν είναι μόνο η έντονη μυρωδιά και η υπέροχη γεύση του. Αυτό το φρούτο κρύβει, επίσης, σημαντικά οφέλη για την υγεία, δίνοντάς σας ακόμη περισσότερους λόγους να το εντάξετε στη διατροφή σας

    Είναι μικρά, αλλά εξαιρετικά ζουμερά. Έχουν υπέροχη γεύση και μυρωδιά που απλώνεται στο χώρο και ανοίγει την όρεξη. Αυτό το χειμωνιάτικο φρούτο τα έχει όλα: Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μικρότερη ποσότητα οξέων και σακχάρων σε σχέση με άλλα φρούτα, αλλά και λιγότερους υδατάνθρακες.

    Ο λόγος για τα μανταρίνια, που, όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Αυτό το φρούτο φαίνεται, μάλιστα, να πρωταγωνιστεί, αποτελώντας εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

    Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεστε επιπλέον λόγους για να εντάξετε τα πεντανόστιμα μανταρίνια στη διατροφή σας, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, που είναι και η εποχή τους. Εκτός, όμως, από την λαχταριστή γεύση και μυρωδιά τους, κρύβουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

    Για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη, δε χρειάζεται να καταναλώσετε υπερβολικές ποσότητες μανταρινιών, που θα σας προσθέσουν ανεπιθύμητους υδατάνθρακες. Αρκούν 1-2 μανταρίνια τη φορά.

    Γνωρίστε τα πιο σημαντικά οφέλη των μανταρινιών:

    1. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

    Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα μανταρίνια μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που προάγει την αποτελεσματική λειτουργία του, προστατεύοντας τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια. Επιπροσθέτως, η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, θωρακίζοντας την άμυνα του οργανισμού από την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, μάλιστα, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να σας γλιτώσει από μια σειρά κοινών ασθενειών, όπως η γρίπη, ο πυρετός, ο βήχας και το κοινό κρυολόγημα.

    2. Προφυλάσσουν το δέρμα

    Ιδιαίτερα ευεργετική τροφή αποδεικνύονται τα μανταρίνια για την υγεία του δέρματος. Συγκεκριμένα, το βοηθούν να διατηρείται ενυδατωμένο και απαλό, χάρη στην ποικιλία αντιοξειδωτικών και τη μεγάλη ποσότητα νερού που διαθέτουν. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να προστατεύουν το δέρμα από την οξειδωτική βλάβη των ελεύθερων ριζών. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση μανταρινιών δείχνει να βελτιώνει την υγεία και την όψη του δέρματος, εμποδίζοντας διάφορες παθογένειες, όπως τα μαύρα στίγματα, οι ρυτίδες, η ακμή, τα σημάδια γήρανσης και άλλα.

    3. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ

    Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β, που συμβάλλει στην παραγωγή γενετικών στοιχείων κρίσιμων για το ανθρώπινο σώμα, όπως RNA και DNA. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του σιδήρου στον οργανισμό. Η κατανάλωση μιας μέσης ποσότητας φυλλικού οξέος εμποδίζει τις αλλοιώσεις του DNA, που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Το φυλλικό οξύ είναι γενικότερα πολύτιμο για την υγεία, επειδή ενισχύει τη σύνθεση των απαραίτητων ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Παράθυρο Γεωργαντά για διορθώσεις στην κορονοενίσχυση Κλημεντίνης
    Παράθυρο Γεωργαντά για διορθώσεις στην κορονοενίσχυση Κλημεντίνης

    Ικανός αριθμός παραγωγών Κλημεντίνης δεν έλαβε την επιδότηση των 70 ευρώ ανά στρέμμα λόγω κορονοϊού, καθώς στις σχετικές δηλώσεις στον ΟΣΔΕ είχαν δηλώσει τη γενική κατηγορία «Μανταρίνια» αντί του ειδικού «Κλημεντίνη».

    Κάτι τέτοιο είχε συμβεί -θυμίζουμε- και με την κορονοενίσχυση στην ελιά Καλαμών, με την αδικία να αποκαθίσταται εν τέλει.

    Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ι. Ανδριανός, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε, αναφέρει ο Γ. Γεωργαντάς, τα εξής:

    Λόγω της έξαρσης της πανδημίας Covid-19, κρίθηκε αναγκαία η χορήγηση κρατικών οικονομικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους παραγωγούς μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη. Εν συνεχεία, με την αριθμ. 395/67916/14-3-2022 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς: α) της επίσπορης και βιομηχανικής πατάτας και β) της παραγωγής Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο)» (Β΄1332/23-3-2022) ενισχύθηκαν οι παραγωγοί μανταρινιών, της ποικιλίας Κλημεντίνη, με στρεμματική ενίσχυση εβδομήντα ευρώ ανά στρέμμα, τηρώντας τις προϋποθέσεις που τίθενται από το Προσωρινό Πλαίσιο. Στο πλαίσιο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ, στην Επικράτεια καταβλήθηκαν σε παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη συνολικά 1.820.929,27 ευρώ. Το ποσό που καταβλήθηκε σε παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη της Π.Ε. Αργολίδας είναι 595.780,71 ευρώ.

    Ο υπολογισμός της πληρωμής πραγματοποιήθηκε βάσει της σχετικής ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία ως επιλέξιμη για ενίσχυση προσδιορίζεται η καλλιέργεια μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ.Ε. 2020, της Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων, όπως αυτά τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (Π.Σ.Σ.Ε.Η.Σ.).

    Επισημαίνεται ότι οι περιπτώσεις κατά παρέκκλιση χορήγησης εθνικής ενίσχυσης που επιτρέπεται από τις ενωσιακές διατάξεις εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη βάση προσκομιζόμενων στοιχείων από τους ενδιαφερομένους, ώστε να ληφθούν, εάν απαιτείται, μέτρα.

    Δείτε εδώ την απάντηση Γεωργαντά

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Παγκόσμια παραγωγή, κατανάλωση και εξαγωγές στα βασικά είδη εσπεριδοειδών - Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ
    Παγκόσμια παραγωγή, κατανάλωση και εξαγωγές στα βασικά είδη εσπεριδοειδών - Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ

    Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών.

    Αυξάνουν παραγωγή και εξαγωγές νωπού πορτοκαλιού Νότιας Αφρικής

    Η παραγωγή νωπού πορτοκαλιού στη Νότια Αφρική προβλέπεται να αυξηθεί 6% και να φθάσει στους 1,6 εκατομμύρια τόνους το 2021/2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των αποδόσεων και στις βροχοπτώσεις που ήταν πάνω από το μέσο όρο, καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, στις βασικές ζώνες καλλιέργειας. Ως εκ τούτου υπάρχει επαρκές νερό άρδευσης και συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Τα πορτοκάλια συλλέγονται κανονικά μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου κι ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην παραγωγή, τη συγκομιδή και την εργασία ήταν ελάχιστος μέχρι σήμερα. Η παραγωγή και η απόδοση των πορτοκαλιών αυξήθηκαν οριακά από το 2017/18. Η Νότια Αφρική προβλέπεται να καταστεί ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός το 2021/22 πίσω από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και την Τουρκία, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων 7 ετών. Η έκταση με πορτοκάλι που θα συγκομιστεί προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2%, φθάνοντας σε επίπεδα άνω των 430.000 στρεμμάτων το 2021/22, από 423.600 στρέμματα το 2020/21, λόγω και της αύξησης στην έκταση, που συγκομίζεται από ποικιλίες πορτοκαλιού χωρίς σπόρους και ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης. Το Limpopo είναι η κύρια περιοχή καλλιέργειας πορτοκαλιών που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής φυτευμένης έκτασης, ακολουθούμενη από το Eastern Cape (26%) και το Western Cape (15%). Τα πορτοκάλια Βαλέντσια αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 της συνολικής φυτευμένης έκτασης και τα πορτοκάλια Navel το άλλο 1/3. Η κυρίαρχη ποικιλία που φυτεύτηκε είναι η Midnight που αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής φυτευμένης έκτασης, ακολουθούμενη από την ποικιλία Valencia Late με 12% και την Delta με 10%. Η Νότια Αφρική προβλέπεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας το 2021/2022, ενώ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας πορτοκαλιού (πίσω από την Αίγυπτο) τα τελευταία 7 χρόνια. Οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, της τάξης των 1,36 εκατομμυρίων τόνων το 2021/2022. Η Νότια Αφρική εξάγει πορτοκάλια σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Νότιας Αφρικής όσον αφορά στα πορτοκάλια, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% των συνολικών εξαγωγών. Ωστόσο, αυτές οι εξαγωγές έχουν επηρεαστεί από τις ανησυχίες της ΕΕ, σχετικά με τη μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών (CBS) και το Thaumatotibia leucotreta τα τελευταία χρόνια. Ενώ ο κλάδος έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και χρήματα, για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ, η Νότια Αφρική στο παρελθόν ανέστειλε οικειοθελώς όλες τις εξαγωγές ή εξήγαγε μόνο από περιοχές χωρίς CBS για να αποτρέψει την ΕΕ από το να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις. Οι αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συνεχιστούν με βάση την αδασμολόγητη πρόσβαση στο πλαίσιο του νόμου για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες της Αφρικής (AGOA). Ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστεί η σταδιακή στροφή από τα πορτοκάλια στις εξαγωγές μανταρινιού.

    Αύξηση παραγωγής στα πορτοκάλια

    Η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιού για το 2021/22 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους από το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 49 εκατομμύρια,, καθώς ο ευνοϊκός καιρός στη Βραζιλία και την Τουρκία οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις, που υπεραντισταθμίζουν τη χαμηλότερης παραγωγή στην Αίγυπτο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μεγαλύτερο μέρος της υψηλότερης παραγωγής αναμένεται να πάει για επεξεργασία. Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 15% σε 16,9 εκατομμύρια τόνους καθώς ο ευνοϊκός καιρός κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας βελτίωσε την καρπόδεση. Η κατανάλωση είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ τα φρούτα για μεταποίηση προβλέπεται έως και 21% παραπάνω. Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να σημειώσει ρεκόρ, φθάνοντας τους 7,6 εκατ. τόνους. Η πρόβλεψη βασίζεται στην υψηλότερη παραγωγή σε νέες περιοχές φύτευσης στο Jiangxi και στις υψηλότερες αποδόσεις στις επαρχίες Hubei και Hunan, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στη νότια επαρχία Jiangxi. Η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί, ενώ λιγότερα φρούτα θα πάνε για μεταποίηση. Οι εισαγωγές αναμένεται να μειωθούν. Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί κατά 6% και να ανέλθει στους 6,1 εκατομμύρια τόνους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μείωσης των αποδόσεων. Η παραγωγή της Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά σχεδόν 16%, φθάνοντας στους 3 εκατ. τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που μείωσαν την καρπόδεση. Η κατανάλωση εκτιμάται χαμηλότερη λόγω της χαμηλότερης παραγωγής. Η παραγωγή της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 450.000 τόνους, φθάνοντας τους 1,8 εκατομμύρια τόνους, λόγω των υψηλών αποδόσεων, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της μεγαλύτερης έκτασης συγκομιδής. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξάνονται ως αποτέλεσμα των αυξημένων προμηθειών. Η παραγωγή στο Μαρόκο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 11%, φθάνοντας στους 1,2 εκατομμύρια τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης έκτασης συγκομιδής. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπονται, επίσης, αυξημένες ως αποτέλεσμα των μεγαλύτερων προμηθειών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά.

    Χυμός πορτοκαλιού

    Η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού για το 2021/22 προβλέπεται 12% υψηλότερη, φθάνοντας τους 1,6 εκατ. τόνους. Η υψηλότερη παραγωγή στη Βραζιλία και το Μεξικό αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν τις μειώσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ. Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 21% (1,1 εκατομμύρια τόνους). Ομοίως, η κατανάλωση, οι εξαγωγές και τα αποθέματα προβλέπονται υψηλότερα με την άνοδο της παραγωγής. Η Βραζιλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και προβλέπεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν τα 3/4 των παγκόσμιων εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού.

    Γκρέιπφρουτ

    Η παγκόσμια παραγωγή γκρέιπφρουτ το 2021/22 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 4%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αύξησης των εκτάσεωνη στην Κίνα. Η κατανάλωση προβλέπεται να ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ.

    Λεμόνια

    Η παγκόσμια παραγωγή το 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% και να ανέλθει στους 9,7 εκατ. τόνους λόγω της υψηλότερης παραγωγής στην Αργεντινή, το Μεξικό, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υψηλότερες διαθέσιμες προμήθειες αυξάνουν την παγκόσμια κατανάλωση (σε νέο ρεκόρ), τις εξαγωγές και τα φρούτα για μεταποίηση.

    Μανταρίνια

    Η παγκόσμια παραγωγή για το 2021/22 εκτιμάται σε 2 τόνους, με την ανάπτυξη στην Κίνα να αναμένεται να υπεραντισταθμίσει τις μειώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατανάλωση εκτιμάται σε επίπεδα ρεκόρ ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να είναι σταθερές. Η παραγωγή της Κίνας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2 εκατ. τόνους σε ένα ρεκόρ 27 εκατ. ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδόσεων λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της μεγαλύτερης έκτασης. Σε ρεκόρ σημειώνει και η κατανάλωση με την αύξηση της παραγωγής και τις χαμηλότερες εξαγωγές. Οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στους 3,2 εκατομμύρια τόνους.

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Συμψηφισμός επιστρεπτέας με κορονοενίσχυση για πατάτες και μανταρίνια
    Συμψηφισμός επιστρεπτέας με κορονοενίσχυση για πατάτες και μανταρίνια

    Όσον αφορά την κορονοενίσχυση στην επίσπορη και βιομηχανική πατάτα αλλά και στα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως προκαταβολή ο δικαιούχος παραγωγός.

    Αυτό σημαίνει ότι όσοι εισέπραξαν χρήματα θα αφαιρεθούν από την ενίσχυση λόγω Covid 19. Επίσης για τα μανταρίνια από την ενίσχυση εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών.

    Το συγκεκριμένο πρόβλημα καυτηρίασε σε δηλώσεις της η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

    «Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί μανταρινιών Κλημεντίνης της περιοχής μας, καθώς πολλοί από αυτούς δεν εντάχθηκαν στην ενίσχυση των 70 ευρώ/στρέμμα για το 2020, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όσοι τελικά κατάφεραν να είναι δικαιούχοι, είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα περίμεναν, αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόματο συμψηφισμό με την επιστρεπτέα προκαταβολή που είχαν πάρει πριν 2 χρόνια, παρότι έχει εξαγγελθεί ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την επιστροφή της.

    Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φυσικά έλαβε ο ίδιος το σύνολο της επιδότησης των 8.500€ ως αγρότης, δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της απέναντι στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και, αντί να τους στηρίξει, όπως θα όφειλε, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και στο κόστος παραγωγής, τους τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, επιτείνοντας τη δυσχερή κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκονται.

    Όταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος, ανακοίνωνε ότι άνοιξε η ειδική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη, το είχε χαρακτηρίσει ως «Μία καλή είδηση για την Άρτα και την Ήπειρο».

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Νέες πληρωμές κρατικών ενισχύσεων λόγω covid-19 ύψους 22,5 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς
    Νέες πληρωμές κρατικών ενισχύσεων λόγω covid-19 ύψους 22,5 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς

    Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προσωρινού πλαισίου (COVID 19) στους τομείς α) της καλλιέργειας Λεβάντας β) της παραγωγής Ξηρών Σύκων, γ) της επιτραπέζιας Ελιάς πλην Καλαμών και κωδικού 2008190 του ΟΣΔΕ, δ) της καλλιέργειας καπνού

    Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΚΥΑ 416/71435/2022 (ΦΕΚ Β' 1333) με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς α) της καλλιέργειας Λεβάντας β) της παραγωγής Ξηρών Σύκων, γ) της επιτραπέζιας Ελιάς πλην Καλαμών και κωδικού 2008190 του ΟΣΔΕ, δ) της καλλιέργειας καπνού και λεπτομέρειες του Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο), ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής του ποσού των 19.405.436,56 € σε 26.259 δικαιούχους.

    Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προσωρινού πλαισίου (COVID 19) επίσπορης, βιομηχανικής πατάτας και Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη

    Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΚΥΑ 395/67916/23-3-2022 (ΦΕΚ Β' 1332) με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε όλη την Επικράτεια στους τομείς: α) της επίσπορης και βιομηχανικής πατάτας και β) της παραγωγής Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο)», ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής του ποσού των 2.948.401,99€ σε 5.934 δικαιούχους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κόφτη η κορονοενίσχυση στα μανταρίνια, μόνο με αναγραφή ποικιλίας Κλημεντίνη δεκτή
    Κόφτη η κορονοενίσχυση στα μανταρίνια, μόνο με αναγραφή ποικιλίας Κλημεντίνη δεκτή

    Ανοικτή είναι η πλατφόρμα και συνεχίζονται οι αιτήσεις από τους παραγωγούς Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη για την πληρωμή ενίσχυσης λόγω Covid.

    Το διάστημα υποβολής αίτησης είναι έως και τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022. Στα μανταρίνια η ενίσχυση ανέρχεται στα 70 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.

    Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβάλλει Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 και διαθέτουν τουλάχιστον ένα στρέμμα εκμετάλλευσης. Από την ενίσχυση εξαιρούνται τα νεαρά δένδρα μέχρι τεσσάρων ετών.

    Ωστόσο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που στο ΟΣΔΕ ανέγραφαν την καλλιέργεια μανταρίνια και όχι την ποικιλία (Κλημεντίνη).

    Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανό Δίας «κάνουμε τις αιτήσεις για την κορονοενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα.

    Ωστόσο όσοι είχαν γράψει στο ΟΣΔΕ μανταρίνια δεν τους δέχεται το σύστημα και δεν μπορούν να κάνουν αίτηση.

    Στην περιοχή είχαμε παλιά μόνο την ποικιλία Κλημεντίνη και τότε γράφαμε στο ΟΣΔΕ την καλλιέργεια (μανταρίνια). Στη συνέχεια βάλαμε νέες ποικιλίες (Νόβα, Ορτανίκ) και αναγράφαμε στο ΟΣΔΕ τις συγκεκριμένες ποικιλίες. Οι παλιοί παραγωγοί συνέχιζαν να γράφουν την καλλιέργεια μανταρίνια και όχι την ποικιλία Κλημεντίνη.

    Επίσης οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ όταν έκαναν καταγραφή των ζημιών όλα τα πρηγούμενα χρόνια ανέγραφαν μόνο την καλλιέργεια. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει το ΥπΑΑΤ να το λύσει γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να πάρουν την κορονοενίσχυση οι παραγωγοί».

    Πηγή: Agrotypos.gr - Φωτογραφία από Andrew_Flowers από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο