Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 13:19

Μυρίζει άσχημα η αναπνοή σας; Ποιες σοβαρές παθήσεις σας απειλούν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η δυσοσμία του στόματος και της αναπνοής δεν είναι ένα αθώο σύμπτωμα, αλλά μια ένδειξη ότι η καρδιά σας ίσως δεν λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα

Ανήκετε σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι δεν πειράζει και τόσο αν δεν πλένουν τακτικά τα δόντια τους; Ή ότι πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνο όταν συμβαίνει κάτι ενοχλητικό; Ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, επισημαίνει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο eLife.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά ευρήματα, από το πόσο καλά φροντίζετε το εσωτερικό του στόματός σας μπορεί να εξαρτάται η υγεία της καρδιάς σας. Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι τα διαδεδομένα βακτήρια που ευθύνονται για τη φλεγμονή στα ούλα, την πρόκληση στοματικού καρκίνου και τη δυσοσμία του στόματος μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αντισώματα που καταπολεμούν το στοματικό βακτήριο Fusobacterium nucleatum συσχετίζονται με οριακά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία αυτών των αντισωμάτων υποδηλώνει τωρινή ή παλαιότερη λοίμωξη από το βακτήριο.

«Το F. nucleatum μπορεί να συμβάλει στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυξάνοντας τη συστηματική φλεγμονή λόγω της παρουσίας βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα», εξηγεί η Flavia Hodel, επικεφαλής συντάκτρια από το School of Life Sciences του ελβετικού EPFL.

Οι καρδιακές παθήσεις, που αποδίδονται σε ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως. Η πιο διαδεδομένη μορφή, η στεφανιαία νόσος, προκύπτει από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Συμπτώματα, όπως ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και η κόπωση, μπορεί να κλιμακωθούν, προκαλώντας τελικά καρδιακή προσβολή.

«Αν και έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η στεφανιαία νόσος, δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη πλήρως πώς συμβάλλουν οι λοιμώξεις, οι φλεγμονές και οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου. Στόχος μας ήταν να καλύψουμε μερικά από τα κενά που υπάρχουν σχετικά με την στεφανιαία νόσο, ρίχνοντας μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στον ρόλο των λοιμώξεων», δήλωσε η δρ. Hodel.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν γενετικά δεδομένα, ιατρικά αρχεία και δείγματα αίματος από σχεδόν 3.500 Ελβετούς συμμετέχοντες. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων που σχετίζονται με 15 διαφορετικούς ιούς, 6 τύπους βακτηρίων και ένα παράσιτο.

Σε μια περίοδο παρατήρησης 12 ετών, περίπου το 6% αυτών των ατόμων αντιμετώπισαν καρδιακή προσβολή ή άλλο σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν. Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν αντισώματα κατά του Fusobacterium nucleatum εμφάνισαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιπλέον, όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για στεφανιαία νόσο εμφάνιζαν υψηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση των στοματικών λοιμώξεων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εάν η μελλοντική έρευνα επαληθεύσει τη σχέση μεταξύ αυτού του βακτηρίου με καρδιακές παθήσεις, μπορεί να προκύψουν καινοτόμες στρατηγικές για τον εντοπισμό των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβάντων.

«Η μελέτη μας ενισχύει έναν όγκο επιστημονικών ευρημάτων που δείχνουν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από λοιμώξεις μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», σχολίασε ο επικεφαλής συντάκτης, καθηγητής Jacques Fellay. «Τα αποτελέσματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέους τρόπους εντοπισμού των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία προληπτικών παρεμβάσεων στα άτομα που αντιμετωπίζουν λοίμωξη από το βακτήριο F. nucleatum».

Πηγή: ygeiamou.gr

Photo by Timothy Dykes on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 11:12

Σχετικά Άρθρα

  • Δυσάρεστη αναπνοή: Τα τρόφιμα που την καταπολεμούν
    Δυσάρεστη αναπνοή: Τα τρόφιμα που την καταπολεμούν

    Η δυσάρεστη αναπνοή δυσκολεύει την καθημερινότητά σας και σας προκαλεί αισθήματα ντροπής; Τότε δοκιμάστε να εισάγετε στην καθημερινή σας διατροφή ορισμένα τρόφιμα που διορθώνουν το πρόβλημα - Δείτε ποια

    Η κακοσμία στόματος υποσκάπτει τις κοινωνικές μας σχέσεις και μπορεί να δημιουργήσει στιγμές αμηχανίας. Το μυστικό για την αντιμετώπισή της, όμως, σύμφωνα με καινούρια κινεζική μελέτη, κρύβεται σε τροφές που θα μπορούσατε να καταναλώνετε καθημερινά.

    Γιαούρτι, ψωμί με προζύμι, σούπα miso και ξινολάχανο, τρόφιμα δηλαδή που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του ενοχλητικού προβλήματος. Αυτό οφείλεται στα προβιοτικά βακτήρια που περιέχονται σε αυτές τις τροφές.

    Ειδικότερα, τα βακτήρια Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius και η Weissella cibaria συμβάλλουν θετικά στη δροσερή αναπνοή, σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

    Η κακοσμία του στόματος αποτελεί κυρίως αποτέλεσμα των πτητικών θειικών ενώσεων. Οι ενώσεις αυτές παράγονται από βακτήρια του στόματος που αναμειγνύονται με τα υπολείμματα των τροφών και συνδέονται με την κακή στοματική υγιεινή.

    Οι πιο συνηθισμένες κινήσεις που σώζουν από τη δυσοσμία του στόματος είναι τα στοματικά διαλύματα, οι τσίχλες, ο οδοντιατρικός καθαρισμός των δοντιών και η απόξεση της γλώσσας.

    Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία που προτείνουν τα προβιοτικά βακτήρια ως μια απλούστερη εναλλακτική λύση.

    Για να διαπιστώσουν πόσο μπορεί να διαρκέσουν αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εξέτασαν βάσεις δεδομένων για σχετικές κλινικές δοκιμές που είχαν δημοσιευτεί έως τον Φεβρουάριο του 2021.

    Εστίασαν σε επτά μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 278 άτομα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε μελέτη ήταν μικρός και κυμαινόταν από 23 έως 68 άτομα, με ηλικιακό εύρος μεταξύ 19 και 70 ετών. Οι μελέτες διήρκεσαν από δύο έως 12 εβδομάδες.

    Η σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος ορίστηκε σύμφωνα με τα επίπεδα των πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στο στόμα με το σκορ OLP κάθε ατόμου, το οποίο μετρά την οσμή της αναπνοής σε διαφορετικές αποστάσεις από το στόμα.

    Οι βαθμολογίες της επίστρωσης της γλώσσας (τρεις μελέτες) και ο δείκτης πλάκας (τρεις μελέτες) συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ανάλυση, διότι η γλώσσα που δεν καθαρίζεται επαρκώς και η συσσώρευση πέτρας μεταξύ των δοντιών αποτελούν συχνά σημαντικές αιτίες της κακής αναπνοής.

    Όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα, οι βαθμολογίες OLP μειώθηκαν σημαντικά για τους συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικά σε σύγκριση με εκείνους των ομάδων ελέγχου που δεν έλαβαν τα προβιοτικά, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

    Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στα επίπεδα των πτητικών θειικών ενώσεων που ανιχνεύθηκαν, αν και αυτά διέφεραν σημαντικά στις επιμέρους μελέτες. Παρόλα αυτά, οι επιδράσεις αφορούσαν ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων, μετά του οποίου δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά.

    Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη βαθμολογία της επικάλυψης της γλώσσας ή στον δείκτη πλάκας μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν προβιοτικά και εκείνων που δεν κατανάλωναν.

    Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα προβιοτικά «μπορεί να αναστέλλουν την αποσύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσμων υποπροϊόντων».

    Επισημαίνουν ωστόσο ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες στο μέλλον, καθώς οι μελέτες που εξέτασαν συμπεριέλαβαν μικρό μέγεθος δείγματος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Image by Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο