Μετά το σύνδρομο long covid, που ήδη ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς ανά την υφήλιο, η long flu ακολουθεί την ίδια λογική, με τα συμπτώματα της γρίπης να επιμένουν αρκετά μετά την αρχική μόλυνση. Eίναι, όμως, το ίδιο επικίνδυνη;
Eφιαλτικά μπορεί να είναι για τους ασθενείς τα χρόνια που ακολουθούν της αρχικής λοίμωξης με κορωνοϊό, όπως περιέγραψε η Έρρικα Ολάγια Αντράντε στο ygeiamou , σύμφωνα με την προσωπική της εμπειρία με τα 100 και πλέον συμπτώματα της long covidπου την ταλαιπωρούν καθημερινά. Σύμφωνα, όμως, με νεότερη μελέτη, τα συμπτώματα που επιμένουν δεν αποτελούν μόνο φαινόμενο της λοίμωξης COVID-19.
Όπως διαπίστωσε η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases, η «μακρά γρίπη» (long flu) αποτελεί πραγματικό φαινόμενο και μπορεί να ταλαιπωρήσει τους ασθενείς που τη βιώνουν. Μέσα σε ενάμιση χρόνο μετά τη μόλυνση, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είτε για την COVID-19 είτε για την εποχική γρίπη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν, να καταλήξουν ξανά στο νοσοκομείο ή να υποστούν κάποιο πρόβλημα υγείας που αφορούσε ένα από τα συστήματα οργάνων τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Η πραγματική απάντηση είναι ότι τόσο ο κορωνοϊός όσο και η γρίπη οδήγησαν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας και το πιο εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι το μέγεθος της μακροχρόνιας επιρροής, που επισκίασε τα προβλήματα που υπέστησαν αυτοί οι ασθενείς στην πρώιμη φάση της λοίμωξης. Η μακροχρόνια COVID είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας από την COVID, και η μακροχρόνια γρίπη είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας από τη γρίπη» ανέφερε σχετικά ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.
Πιο επικίνδυνη η long covid
Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ για περισσότερους από 81.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και σχεδόν 11.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για γρίπη. Παρακολούθησαν τους συγκεκριμένους ασθενείς για έως και 18 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, αναζητώντας 94 διαφορετικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που αφορούσαν τα κύρια συστήματα οργάνων του σώματος.
«Ένα σημαντικό μάθημα που πήραμε από τον ιό SARS-CoV-2 είναι ότι μια λοίμωξη που αρχικά θεωρήθηκε ότι προκαλεί μόνο σύντομη ασθένεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνια ασθένεια. Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα μaς είχε περάσει από το μυαλό να εξετάσουμε την πιθανότητα μιας “μακράς γρίπης”» δήλωσε ο Δρ Al-Aly.
Η μακρά Covid, παρόλα αυτά, ήταν υπεύθυνη για περισσότερες επιπλοκές. Συνολικά, οι ασθενείς που έπασχαν από COVID-19 αντιμετώπιζαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ό,τι οι ασθενείς με γρίπη κατά τον ενάμιση χρόνο που ακολούθησε την αρχική τους μόλυνση, διαπίστωσαν οι ερευνητές, δηλαδή περίπου οκτώ περισσότερους θανάτους ανά 100 ασθενείς. Αντίστοιχα, οι ασθενείς με COVID-19 είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν εκ νέου στο νοσοκομείο σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη. Επιπλέον, ο κορωνοϊός ήταν υπεύθυνος για 20 περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο και εννέα περισσότερες εισαγωγές στη ΜΕΘ και βλάβες σε περισσότερα συστήματα οργάνων, σε σύγκριση με τις επιπλοκές της γρίπης. Συγκριτικά, η γρίπη δημιουργούσε αυξημένο κίνδυνο για μόλις έξι από τα 94 πιθανά προβλήματα υγείας, κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα.
«Η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ότι η γρίπη ενέχει υψηλότερους κινδύνους για το πνευμονικό σύστημα από ό,τι η COVID-19. Ο κορωνοϊός είναι πιο επιθετικός και αμερόληπτος, καθώς μπορεί να προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και να προκαλέσει θανατηφόρες ή σοβαρές καταστάσεις που αφορούν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα όργανα » σημειώνει ο Δρ Ziyad Al-Aly.
Και στις δύο ασθένειες όμως, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους και αναπηρίες συνέβησαν κατά τους μήνες μετά τη μόλυνση, σε αντίθεση με τις πρώτες 30 ημέρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας έτσι τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.