Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 21:58

Κρίση πανικού: Πώς τη σταματά μια καραμέλα – Άλλα 4 κόλπα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πώς θα καταφέρουμε να ηρεμήσουμε όταν η κρίση πανικού αρχίζει να κερδίζει έδαφος και νιώθουμε ότι μας έχει κοπεί η ανάσα; Ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών και φέρτε γαλήνη στο νου και στο σώμα μέσα σε μόλις λίγα λεπτά

Οι πρώτες στιγμές μιας κρίσης πανικού, ειδικά όταν δεν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στο σώμα μας, είναι πραγματικά τρομακτικές. Οι γρήγοροι παλμοί, το τρέμουλο, η διαταραχή της αναπνοής και το αίσθημα του επερχόμενου θανάτου μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν και να μας εξαντλήσουν.

Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια κρίση πανικού όταν συμβαίνει, μπορούμε να εφαρμόσουμε πρακτικές που την κάνουν πιο σύντομη και λιγότερο εξουθενωτική. Στην πορεία, και με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, ενδεχομένως να την αναγνωρίσουμε και σιγά σιγά να καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε. Ένας τρόπος να απεγκλωβιστούμε από αυτήν την κατάσταση είναι να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο, ώστε να επανέλθει στην στιγμή που βιώνουμε και να ασχοληθεί με κάτι που αποσπά την προσοχή. Οι ειδικοί του JED’s Mental Health Resource Center προτείνουν μερικά τρικ που μπορούν να μας ηρεμήσουν σχετικά γρήγορα σε περίπτωση κρίσης πανικού.

Ηρεμήστε την αναπνοή σας

Ο έλεγχος της αναπνοής θεωρείται κρίσιμος στη διαχείριση μιας κρίσης. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη βαθιά κοιλιακή αναπνοή, βάζοντας τα χέρια σας στην κοιλιά και παρακολουθώντας τα που ανεβοκατεβαίνουν σε κάθε εισπνοή και εκπνοή. Αντίστοιχα, μπορείτε να μετρήσετε τους χρόνους εισπνοής και εκπνοής, εισπνέοντας, κρατώντας την αναπνοή και εκπνέοντας για τρεις χρόνους.

Αισθανθείτε κάτι κρύο

Με ένα ποτήρι κρύο νερό, ένα παγάκι στην περιοχή του λαιμού ή των χεριών, ένα κρύο ντους ή απλώς ρίχνοντας κρύο νερό στο πρόσωπο, μπορείτε να επανέλθετε στην αίσθηση του «τώρα» και να αποσπάσετε την προσοχή σας από την κρίση πανικού.

Αλλάξτε παραστάσεις

Τη στιγμή που ξεκινά μια κρίση πανικού, βγείτε σε κάποιον εξωτερικό χώρο και κοιτάξτε το γρασίδι, ένα δέντρο ή τα αυτοκίνητα που περνούν. Αν δεν μπορείτε να φύγετε από το σημείο που βρίσκεστε, κοιτάξτε γύρω σας και παρατηρήστε στοιχεία του χώρου και κατονομάστε τα. Αυτή η πρακτική θα μετατοπίσει την προσοχή σας από τα συμπτώματα της κρίσης στο περιβάλλον γύρω σας.

Μυρίστε ή γευτείτε κάτι έντονο

Μια χαλαρωτική μυρωδιά, όπως ένα αιθέριο έλαιο λεβάντας ή λεμονιού, ή μια έντονη γεύση, όπως μια ξινή καραμέλα, αποτελούν μερικά από τα σωτήρια μέσα, τα οποία διεγείρουν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης, ώστε να υπερισχύσουν της πανικοβλημένης περιοχής του εγκεφάλου. Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Michelin Maalouf σχετικά με την επίδραση της ξινής καραμέλας, ο εγκέφαλος θα σοκαριστεί από την έντονα ξινή γεύση και θα αποσπαστεί από το άγχος.

Μιλήστε στον εαυτό σας

Διαβεβαιώνοντας τον εαυτό σας ότι παθαίνετε κρίση πανικού, λέγοντας φράσεις όπως «παθαίνω κρίση πανικού», «θα περάσει», «μπορώ να το ξεπεράσω» και «δεν πεθαίνω» μπορείτε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις. Επίσης, ίσως σας φανεί χρήσιμο να έχετε καταγράψει κάποιες ανακουφιστικές φράσεις, έτσι ώστε να ανατρέξετε σε αυτές όταν το χρειαστείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 20:48

Σχετικά Άρθρα

  • Κρίση πανικού: 6 βήματα για να την αντιμετωπίσετε
    Κρίση πανικού: 6 βήματα για να την αντιμετωπίσετε

    Παρόλο που δεν υπάρχει κανένα σημάδι προειδοποίησης για την επικείμενη κρίση πανικού, υπάρχουν ωστόσο έξι βήματα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα, τη διάρκεια και την έντασή τους

    Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι ξαφνικές και εξουθενωτικές, για αυτό και η γνώση του τι πρέπει να κάνετε όταν εμφανίζονται, μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τη σοβαρότητά τους ή να τις περιορίσει παντελώς.

    Βάσει δεδομένων, οι κρίσεις πανικού αφορούν ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, αφού το 13% θα βιώσει τουλάχιστον μία κατά τη διάρκεια της ζωής του.

    Παρόλο που δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλεφθεί το πότε θα εκδηλωθεί μία κρίση πανικού, η κατάρτιση ενός σχεδίου αντιμετώπισης όταν εκδηλωθεί, μπορεί να σας βοηθήσει και να νιώσετε πως έχετε τον έλεγχο της κατάστασης γεγονός που θα διευκολύνει τη διαχείρισή τους. Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται με ποικίλα σωματικά καθώς και συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα.

    Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή και ανεξέλεγκτα γρήγορο και έντονο καρδιακό παλμό.

    Στα συναισθηματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται το αίσθημα φόβου, η έντονη ανησυχία και το αίσθημα επικείμενης καταστροφής.

    Να θυμάστε ότι θα περάσει

    Κατά τη διάρκειας της κρίσης πανικού, είναι σημαντικό να θυμάστε πως αυτά τα συναισθήματα θα φύγουν και δεν σας προκαλέσουν κανένα σωματικό πόνο, όσο τρομακτικά και αν τα νιώθετε εσείς. Προσπαθείτε να αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για μία μικρή περίοδο συσσωρευμένου άγχους και ότι σύντομα θα περάσει.

    Συνήθως οι κρίσεις πανικού φτάνουν στο πιο έντονο σημείο τους μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που ξεκινούν, με τα συμπτώματα να υποχωρούν σταδιακά.

    Πάρτε βαθιές ανάσες

    Οι βαθιές αναπνοές μπορεί να θέσουν την κρίση πανικού υπό έλεγχο. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αναπνοή, με το σφίξιμο στο στήθος όμως να τις κάνει ακόμα πιο ρηχές. Αυτός είναι ο τρόπος που οδηγεί σε αύξηση του άγχους και της πίεσης.

    Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να αναπνέετε αργά και σταθερά, συγκεντρώνοντας την προσοχή σας στην αναπνοή. Αναπνεύστε βαθιά από την κοιλιά, γεμίζοντας τους πνεύμονες αργά αργά και σταδιακά ενώ μετράτε μέχρι το 4 και κατά την εισπνοή και κατά την αναπνοή.

    Επιπλέον, μπορεί κανείς να δοκιμάσει την 4-7-8 αναπνοή ή τη χαλαρωτική αναπνοή. Με την παρούσα τεχνική, το άτομο εισπνέει για 4 δευτερόλεπτα, κρατά την αναπνοή του για 7 δευτερόλεπτα και εκπνέει αργά για 8 δευτερόλεπτα.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως για ορισμένα άτομα, οι βαθιές ανάσες μπορεί να επιδεινώσουν την κρίση πανικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πάσχων μπορεί να επιλέξει μια άλλη τεχνική ηρεμίας.

    Βρείτε ένα ήσυχο μέρος

    Τα φώτα και οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να εντείνουν την κρίση πανικού. Αν είναι δυνατό, βρείτε ένα ήσυχο σημείο, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί να φύγετε από το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε ή να μετακινηθείτε και να ακουμπήσετε ένα τοίχο. Η απομόνωσή αυτή δημιουργεί το δικό σας χώρο στον οποίο μπορείτε να αναπνεύσετε και να διαχειριστείτε την κρίση.

    Εστιάστε σε ένα αντικείμενο

    Όταν κατακλύζεται κανείς από δυσάρεστες σκέψεις, συναισθήματα ή αναμνήσεις, η εστίαση σε κάτι που βρίσκεται στο περιβάλλον του, το βοηθά να παραμείνει συγκεντρωμένος

    Η εστίαση ως γνωστόν σε ένα αντικείμενο κάνει τα υπόλοιπα λιγότερο σημαντικά. Όταν εστιάζετε στο αντικείμενο, αναπόδραστα σκέφτεστε ποιος το κατασκεύασε, τι μορφή έχει και άλλες σκέψεις που λειτουργούν ως τεχνικές για να αποπροσανατολιστεί η σκέψη και να μειωθούν τα συμπτώματα άγχους.

    Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ορισμένα άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά τις κρίσεις πανικού, κουβαλούν μαζί τους ένα συγκεκριμένο – συνήθως προσωπικό – αντικείμενο π.χ. μία λεία πέτρα, ένα κοχύλι, ένα μικρό παιχνίδι ή ένα τσιμπιδάκι μαλλιών.

    Φανταστείτε το ευτυχισμένο – αγαπημένο σας μέρος

    Το ευτυχισμένο μέρος του καθενός είναι το μέρος όπου νιώθει πιο ήρεμα και χαλαρά, με τα συναισθήματα της χαράς και της ευτυχίας να πλημμυρίζουν την ψυχή. Είναι διαφορετικό για τον καθένα μας αλλά προσφέρει σε όλους το ίδιο αποτέλεσμα: ηρεμία, ασφάλεια και γαλήνη. Όταν νιώσετε πως ξεκινά μία κρίση πανικού, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι βρίσκεστε εκεί. Πολλοί φαντάζονται τα γυμνά τους πόδια να ακουμπούν στη ζεστή άμμο, τα μαλακά χαλιά ή τα δροσερά νερά της αγαπημένης τους παραλίας.

    Tip! Το αιθέριο έλαιο που ηρεμεί

    Η λεβάντα έχει καταπραϋντικό άρωμα και μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος. Η λεβάντα είναι παραδοσιακά γνωστή για την αίσθηση ήρεμης χαλάρωσης που προσφέρει. Δοκιμάστε να κρατήσετε το αιθέριο έλαιο της λεβάντας κάτω από τη μύτη σας εισπνέοντας, ή ταμπονάρετε λίγο από το έλαιο σε ένα μαντήλι για να το μυρίσετε στη συνέχεια. Σε περίπτωση που δεν σας ταιριάζει η λεβάντα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με άλλο αιθέριο έλαιο όπως το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το χαμομήλι ή το λεμόνι.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Κρίση Πανικού: Πώς θα την προλάβετε – Πώς θα την ξεπεράσετε
    Κρίση Πανικού: Πώς θα την προλάβετε – Πώς θα την ξεπεράσετε

    Είναι μια κατάσταση που βιώνουν όλο και συχνότερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Πρόκειται για τη μάστιγα της εποχής μας, την «κρίση πανικού» την οποία οι ειδικοί μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε – Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε

    Κρίση πανικού ονομάζεται το αίσθημα του ξαφνικού και έντονο άγχους, το οποίο επιφέρει και σωματικά συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, ο αποπροσανατολισμός, η ναυτία, ο γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, η ξηροστομία, η δύσπνοια, η εφίδρωση και η ζάλη.

    Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού δεν είναι επικίνδυνα, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ τρομακτικά, κάνοντας πολλές φορές τον ασθενή να νιώθει ότι παθαίνει έμφραγμα. ότι πρόκειται να καταρρεύσει ή ακόμα και να πεθάνει. Οι περισσότερες κρίσεις πανικού διαρκούν από πέντε λεπτά έως μισή ώρα.

    Πώς να διαχειριστείτε μια κρίση πανικού

    Ο Paul Salkovskis, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Bath, τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον φόβο της κρίσης πανικού να σας κυριεύσει.

    «Οι κρίσεις πανικού περνάνε πάντα και τα συμπτώματα δεν αποτελούν σημάδια ότι συμβαίνει κάτι κακό. Πείτε στον εαυτό σας ότι τα συμπτώματα που βιώνετε, οφείλονται απλώς στο άγχος. Μην αναζητάτε περισπασμούς. Αμυνθείτε απέναντι στην επίθεση και προσπαθήστε να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα. Αν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να παραμείνετε στην κατάσταση μέχρι να υποχωρήσει το άγχος», αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει:

    «Αντιμετωπίστε τον φόβο σας. Αν δεν συγκεντρωθείτε σε αυτόν, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακαλύψει ότι δε συμβαίνει τίποτα. Όταν το άγχος αρχίσει να περνά, επικεντρωθείτε στο περιβάλλον γύρω σας και συνεχίστε να κάνετε ό,τι και πριν. Αν βιώνετε μια σύντομη, ξαφνική κρίση πανικού, ίσως να σας βοηθήσει το να είναι κάποιος μαζί σας που να σας διαβεβαιώνει ότι θα περάσει και ότι τα συμπτώματα δεν πρέπει να σας ανησυχούν».

    Ασκήσεις αναπνοής για τις κρίσεις πανικού

    Αν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού αναπνέετε γρήγορα, μπορείτε να κάνετε μια άσκηση αναπνοής που θα ανακουφίσει και τα άλλα συμπτώματα. Δοκιμάστε:

    • να εισπνεύσετε όσο πιο αργά, βαθιά και απαλά μπορείτε από τη μύτη σας
    • να εκπνεύσετε αργά, βαθιά και μαλακά από το στόμα σας
    • κάποιους τους βοηθά να μετρούν σταθερά από το ένα έως το πέντε σε κάθε εισπνοή και εκπνοή
    • κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην ανάσα σας

    Το πιθανότερο είναι να αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ενδεχομένως μετά να αισθάνεστε κουρασμένοι.

    Τρόποι να αποτρέψετε τις κρίσεις πανικού

    «Θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί στρες και επιδεινώνει τα συμπτώματα. Σημαντικό είναι, επίσης, να μην περιορίσετε τις κινήσεις και τις καθημερινές σας δραστηριότητες», υποδεικνύει ο Δρ. Salkovskis.

    • Η καθημερινή εφαρμογή των ασκήσεων αναπνοής θα συμβάλουν στην πρόληψη, αλλά και την ανακούφιση των κρίσεων πανικού όταν τελικά συμβαίνουν.
    • Η τακτική άσκηση, ειδικά η αεροβική, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα του στρες, θα απελευθερώσει την ένταση, θα βελτιώσει τη διάθεση και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση.
    • Καταναλώνετε τακτικά γεύματα για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
    • Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, συνήθειες που επιδεινώνουν τις κρίσεις πανικού. Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να σας προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις κρίσεις σας, ενώ ίσως να σας καθησυχάσει το να γνωρίζετε ότι και άλλοι άνθρωποι βιώνουν τα ίδια συναισθήματα.
    • Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να εντοπίσει και να αλλάξει τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που τροφοδοτούν τις κρίσεις πανικού.

    Ο πανικός είναι διαταραχή;

    Αν νιώθετε συνέχεια στρες και άγχος, ιδιαίτερα για το πότε θα εκδηλωθεί η επόμενη κρίση σας, μπορεί να πάσχετε από διαταραχή πανικού. Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού ίσως αποφεύγουν καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν κρίση πανικού, ενώ μπορεί ακόμη να φοβούνται και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους (αγοραφοβία).

    «Δεν υπάρχει γρήγορη λύση, αλλά αν οι κρίσεις εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη, καλό θα είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια», καταλήγει ο Δρ. Salkovskis.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Κρίση Πανικού: Οι SOS κινήσεις για να την αντιμετωπίσετε και να την ξεπεράσετε
    Κρίση Πανικού: Οι SOS κινήσεις για να την αντιμετωπίσετε και να την ξεπεράσετε

    Με πέντε απλές κινήσεις μειώνετε τον κίνδυνο κρίσης πανικού και πετυχαίνετε ηπιότερα συμπτώματα

    Μια ξαφνική «έκρηξη» άγχους και ίσως τρόμος (τρέμουλο), αίσθημα αποπροσανατολισμού, ναυτία, γρήγορος και ακανόνιστος (μη φυσιολογικός) καρδιακός ρυθμός, ξηροστομία, δύσπνοια, εφίδρωση και ζάλη… Ακούγονται τρομακτικά αλλά δεν είναι επικίνδυνα, ακόμη και αν δίνουν την αίσθηση εμφράγματος ή επικείμενης κατάρρευσης. Σε 5 έως 30 λεπτά η κρίση πανικού θα έχει παρέλθει.

    Σύμφωνα με τον Paul Salkovskis, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, είναι σημαντική προτεραιότητα σε μια κρίση πανικού να μην την αφήσεις να σε κυριεύσει και, έπειτα, να προσπαθήσεις να τη νικήσεις. «Προσπαθήστε να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα. Είναι σημαντικό, εφόσον είναι δυνατό, να προσπαθήσετε να υπομείνετε την κατάσταση μέχρι να υποχωρήσει το άγχος» συστήνει και εξηγεί πως, αντιμετωπίζοντας και όχι αποφεύγοντας τον φόβο, δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε πως, εν τέλει, τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί.

    Όταν το άγχος αρχίσει να εξασθενεί, η συγκέντρωση στον περιβάλλοντα χώρο και η επιστροφή του ατόμου στην οποιαδήποτε δραστηριότητά του πριν την κρίση είναι το επόμενο βήμα, ενώ χρήσιμη μπορεί να είναι η παρουσία κάποιου φίλου ενδεχομένως που θα μπορεί να το διαβεβαιώσει ότι δεν συντρέχει κάτι ανησυχητικό, συμπληρώνει ο Δρ Salkovskis.

    Ασκήσεις αναπνοής

    Για όσους βιώνουν ταχύπνοια κατά την κρίση πανικού, ασκήσεις για την αναπνοή μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα συμπτώματα να βιωθούν ηπιότερα:

    • εισπνεύστε όσο πιο αργά, βαθιά και απαλά μπορείτε, από τη μύτη σας
    • εκπνεύστε κατά τον ίδιο ρυθμό και τρόπο από το στόμα σας
    • μπορείτε να μετράτε σταθερά από το 1 έως το 5 σε κάθε εισπνοή και εκπνοή
    • κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας

    Προλάβετε την επόμενη κρίση

    «Ποια κατάσταση προκαλεί το άγχος και επιδεινώνει τα συμπτώματα;» είναι το ερώτημα που πρέπει κατ’ αρχάς να απαντηθεί κατά τον Δρ Salkovskis, ο οποίος προτείνει πέντε βασικές κινήσεις για να μειώσετε τον κίνδυνο -ή την ένταση εφόσον επέλθει- μιας κρίσης πανικού:

    • ασκήσεις αναπνοής καθημερινά με στόχο στην πρόληψη των κρίσεων πανικού ή ασθενέστερα συμπτώματα όταν συμβούν
    • τακτική σωματική άσκηση, ιδίως αερόβια, για καλύτερη διαχείριση των επιπέδων του στρες, αποφόρτιση από την ένταση, καλύτερη διάθεσή και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
    • τακτικά γεύματα για σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας
    • αποφυγή καφεΐνης, αλκοόλ και καπνίσματος που μπορεί να επιδεινώσουν τις κρίσεις πανικού
    • γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, μέθοδος που βοηθά στον εντοπισμό και την αλλαγή των μοτίβων αρνητικής σκέψης που τροφοδοτούν τις κρίσεις πανικού.

    Είναι διαταραχή πανικού;

    Το συνεχές άγχος και στρες, κυρίως για το πότε μπορεί να «χτυπήσει» η επόμενη κρίση πανικού, ενδεχομένως υποδεικνύει διαταραχή πανικού. Τα άτομα με διαταραχή πανικού αποφεύγουν συνήθως καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση, φοβούνται και αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους (αγοραφοβία). Εάν βιώνετε τα παραπάνω, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε ιατρική εκτίμηση, καταλήγει ο Δρ Salkovskis.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Photo by Meghan Hessler on Unsplash

  • Αλέκος Συσσοβίτης: «Δεν είχα κανέναν έλεγχο… Έλεγα ότι θα πεθάνω»
    Αλέκος Συσσοβίτης: «Δεν είχα κανέναν έλεγχο… Έλεγα ότι θα πεθάνω»

    Ο ηθοποιός σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση

    Συνέντευξη παραχώρησε ο Αλέκος Συσσοβίτης και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κρίση πανικού που έπαθε στο παρελθόν.

    Ο ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή «Γεια σου» και εξομολογήθηκε ότι τη στιγμή εκείνη ένιωσε ότι «χάνει τον έλεγχο» του εαυτού του και ότι θα πεθάνει.

    «Έλεγα ότι τώρα…»

    «Έχω πάθει μια φορά πραγματική κρίση πανικού. Έχω πάθει και πραγματικά, ήταν η μόνη στιγμή στη ζωή μου που δεν είχα κανέναν έλεγχο. Έλεγα ότι τώρα, τώρα όμως, θα πεθάνω. Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά ήταν τέτοιος ο τρόμος που δεν μπορούσα να ελέγξω το μέσα μου. Ενώ ήμουν νοήμων και είχα τη λογική μου, δεν μπορούσε η λογική να επιβάλλει αυτό το συναίσθημα, το οποίο είχε κατακλύσει τον οργανισμό μου. Ήταν μικρής κλίμακας, αλλά το θυμάμαι σαν τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, εξήγησε πως δεν έκανε κάτι για να το αντιμετωπίσει, αλλά το άφησε απλώς να περάσει.

    «Το άφησα να περάσει. Λογικά, θα ήταν μια περίοδος που κάτι σημαντικό θα συνέβαινε στη ζωή μου και δεν θα μπορούσα να το κατανοήσω. Γιατί αυτά ουσιαστικά, πηγάζουν από το υποσυνείδητο, οπότε για κάποιον λόγο ο οργανισμός σε πληροφορεί για κάτι που έρχεται. Έμεινα μέσα στον χρόνο, το άφησα και ξεφούσκωσε».

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο