Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 18:11

Ποιες λοιμώξεις κυκλοφορούν φέτος και προσβάλλουν τα παιδιά. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που κυκλοφορούν το φετινό χειμώνα, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ανησυχεί τους γονείς και θέτει τις υγειονομικές αρχές σε αυξημένη ετοιμότητα. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και αναμένεται περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων, γρίπης, Covid και RSV, στην παιδιατρική κοινότητα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 'Αννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Προβληματίζει επίσης, ο στρεπτόκοκκος που σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχει δυσμενή εξέλιξη και το πάζλ συμπληρώνεται με λοιμώξεις από εντεροϊό και αδενοϊό. Η κ. Παρδάλη, συστήνει ψυχραιμία στους γονείς, εξηγεί τα συμπτώματα που πρέπει να τους ανησυχήσουν και δίνει χρήσιμες συμβουλές, θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και προστασίας από τις λοιμώξεις. Βασικός κανόνας τονίζει είναι η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο και σε δραστηριότητες, αφού έχει αναρρώσει πλήρως, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διασπορά του ιού και το ίδιο να εκτεθεί σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα.

Περαιτέρω κλιμάκωση όλων των ιώσεων

«Το άνοιγμα των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω της ήδη αυξημένης νοσηρότητας που καταγράφεται στην κοινότητα, δημιουργεί προβληματισμό για την πιθανότητα της περαιτέρω κλιμάκωσης όλων των ιώσεων, κυρίως όμως αναπνευστικών, όπως η γρίπη , η Covid, η λοίμωξη με RSV που προκαλεί βρογχίτιδες, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονίες, κυρίως στα μικρά παιδιά και βρέφη. Και βέβαια απασχολεί και προβληματίζει ο στρεπτόκοκκος με την διεισδυτική μορφή της νόσου από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο», αναφέρει η κ. Παρδάλη.
«Την πανσπερμία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συμπληρώνουν οι λαρυγγίτιδες, οι αμυγδαλίτιδες, οι ωτίτιδες, αλλά και άλλες λοιμώξεις, όπως οι γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις από εντεροιό και αδενοιό που συχνά διακρίνονται από υψηλό πυρετό, κακουχία και ποικιλία συμπτωμάτων».

Η βαρύτητα των λοιμώξεων και η ανησυχία των γονιών

Η κ. Παρδάλη αναφέρει ότι «οι γονείς στέκονται ανήσυχοι μπροστά σε θλιβερά πλην όμως εξαιρετικά σπάνια και ακραία επεισόδια που απειλείται ή και χάνεται η ζωή ενός παιδιού από λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος τον τελευταίο χρόνο ή από ηπατίτιδα από αδενοϊό, όπως θα θυμόμαστε τον περασμένο χρόνο. Η μελέτη από την ιατρική κοινότητα αυτών των φαινομένων με την τραγική κατάληξη δεν ερμηνεύτηκε ως εμφάνιση κάποιων νέων επιθετικών στελεχών, αλλά ως μια ακραία και εξαιρετικά σπάνια έκφραση των ίδιων γνωστών έως τώρα ιών και μικροβίων σαν αποτέλεσμα της προσαρμογής στην μετά Covid εποχή με το αδρανοποιημένο από την μη έκθεση σε λοιμώξεις ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών λόγω των μέτρων της πανδημίας».
Από την άλλη, προσθέτει, η εκτίμηση του πόσο αυξημένη μπορεί να είναι η νοσηρότητα σε σχέση με παλιότερες εποχές, σε ότι αφορά ορισμένες λοιμώξεις όπως, ο στρεπτόκοκκος και η λοίμωξη από RSV, που φαίνεται να απασχολούν αρκετά, μαζί με την γρίπη την παιδική κοινότητα , είναι δύσκολο να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια καθώς για αυτές τις λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος ,RSV) δεν υπήρχε έως το 2023 στη χώρα μας σύστημα καταγραφής και αναφοράς των λοιμώξεων αυτών από τους υγειονομικούς, ώστε να έχουμε συγκρίσιμα μεγέθη.
«Σε ότι έχει να κάνει όμως με τη βαρύτητα αυτών των λοιμώξεων που μπορεί να έχουν και την τραγική κατάληξη τον θάνατο η αίσθηση στην παιδιατρική κοινότητα είναι πως σε σπάνιες περιπτώσεις, εκφράζονται στον παιδικό οργανισμό μάλλον πιο ακραία και βίαια από ότι συνήθως συνέβαινε έως τώρα. Όσο όμως και αν τα θλιβερά αυτά περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια μπροστά στον τεράστιο αριθμό των παιδιών που νοσούν από το ίδιο νόσημα π.χ. από τον στρεπτόκοκκο, ο οποίος κατά κανόνα διαδράμει με ομαλή εξέλιξη και πλήρη ίαση , δεν παύει να ανησυχούν τους γονείς και παιδίατρους καθώς η ζωή και η υγειά του κάθε παιδιού είναι πολύτιμη», τονίζει.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι γονείς ιδιαίτερα των πιο μικρών παιδιών της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την κατάσταση στην οποία μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα με την οποία μια ίωση θα διαδέχεται την άλλη.
Με ψυχραιμία καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και όπως άλλωστε όλα τα χρόνια, τέτοια εποχή αναμένεται να συμβαίνει έξαρση λοιμώξεων, οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται με τον παιδίατρο τους ακολουθώντας τις οδηγίες του.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μωρά και βρέφη που τα συμπτώματα είναι πιο άτυπα όπως π.χ.: δεν τρώνε, κλαίνε με υψίσυχνο κλάμα ή ακόμη πιο ανησυχητικό σημάδι είναι όταν είναι νωθρά και υπναλέα, έχουν κακό χρώμα, είναι δηλαδή ωχρά ή κυανωτικά, αναπνέουν με δυσκολία , κάνουν εμέτους, εμφανίζουν εξανθήματα, σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή απειλή από νόσο.
Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι εξίσου ανησυχητικά για όλες τις ηλικίες των παιδιών και πρέπει οι γονείς να τα αξιολογούν μαζί με τον παιδίατρο τους.

Τι πρέπει να προσέχουν στο σχολείο τα παιδιά

Τα παιδιά με την καθοδήγηση των γονιών τους πρέπει εκτός από το να τηρούν τους κλασικούς κανόνες υγιεινής που χρειάζονται σε κάθε εποχή του χρόνου, να μην ξεχνούν το κλασικό τρίπτυχο , σωστή διατροφή (πχ καλό πρωινό , με έμφαση στη διατήρηση του σωστού βάρους) τακτική άσκηση , ικανοποιητικό ύπνο που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους απέναντι στις λοιμώξεις.

Πότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο αν αρρωστήσουν

Σε κάθε ηλικία, πολύ περισσότερο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν υπάρχει η πίεση των απουσιών είναι σημαντικό, αναφέρει η κ. Παρδάλη, ένα παιδί να αναρρώνει πλήρως ή όσο το δυνατό περισσότερο για να επιστρέψει στο σχολείο γιατί έτσι δεν θα κολλήσει τα αλλά παιδιά, αλλά και δεν θα εκτεθεί το ίδιο σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα αν δεν έχει αναρρώσει από την προηγουμένη.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα έως δύο 24ωρα απύρετο και να νιώθει καλά να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του σχολείου , πχ αν έχει έναν εξαντλητικό βήχα , αδυναμία , έντονη καταβολή, κακό χρώμα , δεν τρώει -αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως .
Στα μεγαλύτερα παιδιά, εξηγεί η κ. Παρδάλη, ακόμη και με ήπια συμπτώματα που η πίεση των απουσιών δεν δίνει την δυνατότητα παραμονής στο σπίτι όσο θα απαιτείτο για ανάρρωση, η χρήση μάσκας στο σχολείο, θα ήταν χρήσιμη για ένα διάστημα έως την πλήρη ανάρρωση.
Και βέβαια, προσθέτει, σε κάθε περίπτωση με ήπια ή και χωρίς ακόμη συμπτώματα, πριν την επιστροφή στο σχολείο, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με τεστ για Covid ή ακόμη καλύτερα του τριπλού τεστ που διατίθεται για Covid, γρίπη και RSV θα μπορούσε να περιορίσει κατά πολύ τη διασπορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Image by peoplecreations on Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 16:02

Σχετικά Άρθρα

  • Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»
    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»

    Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη

    Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
    Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
    Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
    - Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

    - Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.

    - Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

    - Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

    - Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.

    - Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.

    «Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι
    Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι

    Voucher των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί θα λάβουν 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειας τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Όσα ορίζει η ΚΥΑ

    Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

    Το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα, υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης.

    Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

    • 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
    • 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
    • 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

    Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:

    • 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
    • 1 ψυχολόγο,
    • 1 κοινωνικό λειτουργό,
    • 1 εργοθεραπευτή,
    • 1 λογοθεραπευτή και
    • 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

    Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

    • την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
    • την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
    • τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.\

    «Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή»

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας
    Πάτρα: Τραγικές συνθήκες διαβίωσης για δύο ανήλικα παιδιά - Παρενέβη εισαγγελέας

    Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου, όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική - Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες

    Μια σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στην επίσκεψη μιας κοινωνικής λειτουργού σε ένα σπίτι στην Πάτρα, όπου δύο ανήλικα παιδιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
    Όπως αναφέρθηκε αρχικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολιτεία» και έπειτα στο ειδησεογραφικό μέσο thebest.gr, η κοινωνική λειτουργός, μαζί με μία παιδοψυχολόγο, ασχολήθηκαν με την υπόθεση μετά από καταγγελία συμμαθήτριας ενός εκ των δυο ανηλίκων παιδιών.
    Σε έγγραφο που συνέταξαν αναφέρουν τα εξής:

    Η μητέρα των παιδιών απεβίωσε

    «Σας ενημερώνουμε πως ο μαθητής της Γ’ Τάξης… (λέει το όνομά του), κάτοικος Πατρών, έχει απασχολήσει ξανά τον Εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης.

    Χθες ενημερωθήκαμε τυχαία από συμμαθήτριά του πώς η μητέρα του απεβίωσε την περασμένη Κυριακή (καρκινοπαθής) το σχολείο δεν είχε ενημερωθεί από τον πατέρα για το συμβάν, έγιναν προσπάθειες από το σχολείο να επικοινωνήσει με τον πατέρα και έναν ενήλικο αδελφό, αλλά δεν καρποφόρησαν.

    Στο σπίτι της οικογένειας διέμεναν η μητέρα με δύο ανήλικα τέκνα και ο πατέρας με τον μεγάλο γιο εργάζονταν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε την κοινωνική λειτουργό του Δήμου που εμπλεκόταν στην πρώτη εισαγγελική παραγγελία ότι η μητέρα απεβίωσε και ότι δεν γνωρίζουμε αν το παιδί σιτίζεται. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον μαθητή, αλλά η ψυχοσωματική του κατάσταση δεν το επέτρεπε. Κανονίστηκε αυτοψία την επόμενη μέρα».

    Αφόρητη δυσοσμία

    «Σήμερα (11 Οκτωβρίου 2024) έγινε παρέμβαση από το Γυμνάσιο με ειδικούς, πήγαμε στο σπίτι για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει και να ενημερωθούμε.

    Μας άνοιξαν, ο πατέρας ήταν επιθετικός, κλείστηκε μέσα στο σπίτι και μιλήσαμε με τον μεγάλο αδελφό. Εκείνος μας ενημέρωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την επιμέλεια των ανήλικων αδελφών του, ενώ ταυτόχρονα στρατεύεται. Ζητήσαμε να μπούμε στο σπίτι, να δούμε τις συνθήκες γιατί μέσα υπάρχουν σκυλιά και η αποφορά απέξω ήταν αφόρητη.

    Δεν μας επετράπη και ζητήθηκε ενίσχυση από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Ήρθε η Αστυνομία, ο πατέρας συνεργάστηκε και μπήκαμε στο σπίτι. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες. Η μυρωδιά αφόρητη, τα κρεβάτια υπερβολικά βρώμικα, ακαθαρσίες σκύλων παντού, ένα μικρό σκουριασμένο και βρώμικο ψυγείο με ελάχιστα τρόφιμα, σπασμένα ντουλάπια και πόρτες, άθλιες συνθήκες σε μπάνιο και κουζίνα.

    Μετά από όλα αυτά συνιστάται άμεση απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι και επείγον υγειονομικός έλεγχος».

    Εντολή εισαγγελέα
    Ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε άμεσα με το παραπάνω έγγραφο και διέταξε επίσης άμεσα την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ανήλικα παιδιά, μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική.

    Μάλιστα την Παρασκευή τα μετέφεραν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων για μία σειρά εξετάσεων, όπως και παιδοψυχιατρικής στήριξης. Ωστόσο το μέλλον αυτών των ανηλίκων κρίνεται αβέβαιο και θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνδρομή σε επίπεδο και υλικής βοήθειας από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων.

    Βοήθεια ακόμη και στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους στο σπίτι τους, κοντά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας
    Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας

    Ο Χρήστος Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τη Μαλένα και την Ίριδα στο πλαίσιο του πορίσματος των Καρακούκη – Καλόγρηα – Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο της Μαλένας από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα

    Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κατηγορουμένων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.
    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη στο πλαίσιο του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι έχουν αποδώσει το θάνατο των δυο κοριτσιών σε ασφυξία.
    Στο πόρισμα, άλλωστε, των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο κοριτσιών της.
    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Ευτυχιάδης απέδωσε το θάνατο της μικρής Μαλένας σε υποξία, ήτοι σε έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε.

    Όπως διευκρίνισε ο μάρτυρας το κυριότερο εύρημα της έρευνάς του για το θάνατο παιδιού είναι η υποξία -ανοξία.

    Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
    Ακόμη, ο παθολογοανατόμος απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο του κοριτσιού από μεταβολικό νόσημα, όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από κάποιο φάρμακο ή από καρδιολογικά προβλήματα.

    Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και τι η ανοξία;
    Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
    Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
    Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Μαλένας). Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως και κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο.

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Ευτυχιάδης ανέφερε: «Σε περιπτώσεις ασφυξίας, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, πρώτα επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».

    Πρόεδρος: Ο κ. Αγαπητός και ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. ιατροδικαστές) λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
    Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να την προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

    «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί»

    Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία αιφνίδιου θανάτου, γιατί είναι κλινικοεργαστηριακή διάγνωση και προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί εδώ, δεν υπάρχει “έπαθα ηπατική ανεπάρκεια και πέθανα ξαφνικά”. Πρέπει να εμφανιστούν συμπτώματα για να φτάσει κάποιος να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτυχιάδς «αδειάζοντας» έτσι την ιατροδικαστική Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε αποδώσει αρχικά το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια.

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η αποστροφή του παθολογοανατόμου ότι η Μαλένα ήταν ένα υγιές κορίτσι που έτρωγε σουβλάκια λίγο πριν το θάνατό της στο νοσοκομείο Παίδων, προκάλεσε το ξέσπασμα της κατηγορούμενης μητέρας.

    Πισπιρίγκου: Που μάθατε για σουβλάκια κ. Ευτυχιάδη;
    Ευτυχιάδης: Από τους ιατροδικαστές
    Πισπιρίγκου: Από ποιους ιατροδικαστές;

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Unicef: Η Γάζα είναι «κόλαση επί της γης» για τα παιδιά - Σχεδόν 40 ανήλικοι πεθαίνουν καθημερινά
    Unicef: Η Γάζα είναι «κόλαση επί της γης» για τα παιδιά - Σχεδόν 40 ανήλικοι πεθαίνουν καθημερινά

    «Συντηρητικές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.100 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος

    Η Γάζα είναι μια πραγματική «κόλαση επί της γης» για το ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν εκεί, καθώς σχεδόν 40 πεθαίνουν καθημερινά εδώ και έναν χρόνο, υποστηρίζει η Unicef.
    Έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, «τα παιδιά εξακολουθούν να υφίστανται καθημερινά απερίγραπτα βάσανα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, Τζέιμς Έλντερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Η Γάζα είναι η πραγματική ενσάρκωση της κόλασης επί της γης για το ένα εκατομμύριο παιδιά της. Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, όσο εμείς παρακολουθούμε τις φρικτές επιπτώσεις των αεροπορικών πληγμάτων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων», σημείωσε.
    «Εάν αυτό το επίπεδο φρίκης δεν ξυπνά την ανθρωπιά μας και δεν μας ωθεί να δράσουμε, τότε τι θα την ξυπνήσει;» διερωτήθηκε.
    Μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, που αποτέλεσε την αφορμή για τον πόλεμο, «συντηρητικές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.100 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Αυτό σημαίνει ότι «περίπου 35 με 40 κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο Έλντερ, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα.

    Όσο για τους επιζώντες, δεν έχουν πού να πάνε για να είναι ασφαλείς. «Πού θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν είναι ασφαλείς στα σχολεία και τα καταφύγια. Δεν είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία. Και σίγουρα δεν είναι ασφαλείς στους καταυλισμούς όπου επικρατεί συνωστισμός» είπε ο Έλντερ.

    Ο εκπρόσωπος περιέγραψε πώς είναι η ζωή ενός παιδιού στη Γάζα φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι 7 ετών, την Καμάρ, που χτυπήθηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. Το μοναδικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί, μια μαιευτική κλινική, ήταν υπό πολιορκία επί 20 ημέρες. Καθώς δεν μπορούσε να μετακινηθεί και το νοσοκομείο δεν διέθετε τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση στο πόδι της, οι γιατροί το ακρωτηρίασαν. Η Καμάρ, η μητέρα και η αδελφή της, που είχε επίσης τραυματιστεί, αναγκάστηκαν κατόπιν να φύγουν προς τα νότια, με τα πόδια.

    «Σήμερα ζουν σε μια καταξεσκιμένη σκηνή, με στάσιμα νερά τριγύρω».

    Τον περασμένο Οκτώβριο η Unicef ανέφερε ότι η Γάζα μετατράπηκε σε «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά». Δύο μήνες μετά, χαρακτήρισε τον θύλακα ως «την πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τα παιδιά».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο
    Τι κερδίζουν τα παιδιά που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο

    Έρευνα που εστίασε στον ύπνο των παιδιών απέδειξε τη σύνδεσή του με το εντερικό μικροβίωμα και τον εγκέφαλο

    Ερευνητές από το Τμήμα Αποκατάστασης Παιδιών της Κίνας εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα των παιδιών που πηγαίνουν νωρίς για ύπνο σε σύγκριση με τα παιδιά που ξενυχτούν. Ακριβέστερα, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά που κοιμούνται νωρίτερα έχουν μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλομορφία στη χλωρίδα του εντέρου τους. Το ευεργετικό για τον οργανισμό είδος «καλών» βακτηρίων, Akkermansia muciniphila, βρέθηκε σε αφθονία στο έντερο σε αυτά τα παιδιά. Επιπλέον, αυτά τα βακτήρια σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας του εντέρου και έχουν συνδεθεί με καλύτερη γνωστική ικανότητα.

    Συνολικά, ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου ισούται με καλύτερη πεπτική υγεία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση του κινδύνου για χρόνια νοσήματα.

    Σε αντιδιαστολή με προγενέστερες επιστημονικές μελέτες που συμπέραναν ότι ο επαρκής ύπνος βελτιώνει ακαδημαϊκές επιδόσεις, σωματική ανάπτυξη και συνδέεται με υγιέστερα επίπεδα Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η παρούσα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ των παιδικών μοτίβων ύπνου με το εντερικό μικροβίωμα.

    Το σκεπτικό των ερευνητών

    Στην εργασία με τίτλο «Characteristics of gut flora in children who go to bed early versus late», που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές ανέλυσαν τη γονιδιωματική δειγμάτων κοπράνων από 88 υγιή παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες βάσει της ώρας κατάκλισης: σε εκείνα που κοιμόντουσαν πριν από τις 9:30 μ.μ. και στα υπόλοιπα που πήγαιναν για ύπνο αργότερα.

    Τι κερδίζουν τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς

    Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως ο χρόνος που τελικά κοιμήθηκαν τα παιδιά, οι νυχτερινές αφυπνίσεις, η αποτελεσματικότητα του ύπνου και η ποιότητα του ύπνου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι:

    • τα παιδιά που κοιμόντουσαν νωρίς παρουσίαζαν μεγαλύτερη αφθονία και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων εκτός από το Akkermansia muciniphila, όπως τα Holdemania filiformis, Firmicutes bacterium CAG-95, Streptococcus sp. A12, Weissella confusa, Clostridium sp. CAG-253, Alistipes finegoldii και Eubacterium siraeum.
    • τα επίπεδα των ευνοϊκών μυκήτων CAG-83 στο έντερό τους ήταν υψηλότερα.
    • τα βακτήρια Verrucomicrobia, Akkermansia, Holdemania και τα μη ταξινομημένα Firmicutes παρουσίασαν μεγαλύτερη αφθονία στην ομάδα παιδιών που κοιμόνταν νωρίτερα.
    • τα βακτήρια Akkermansia muciniphila και Alistipes finegoldii συσχετίστηκαν θετικά με το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να αποκοιμηθούν τα παιδιά, ενώ αντίθετα το βακτήριο Clostridium sp. CAG-253 συσχετίστηκε αρνητικά με το λανθάνοντα χρόνο έναρξης του ύπνου, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται ένα άτομο για να αποκοιμηθεί αφού ξαπλώσει στο κρεβάτι με σκοπό τον ύπνο.
    • Το Alistipes finegoldii συσχετίστηκε θετικά με τη συνολική διάρκεια του ύπνου αλλά αρνητικά με τη συχνότητα των ονείρων και την αποτελεσματικότητα του ύπνου.

    Τέλος, τα παιδιά που έπεφταν νωρίς για ύπνο, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στο μεταβολισμό των αμινοξέων και στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, γεγονός ουσιώδες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και για τη νόηση.

    «Αυτές οι διαφορές στην ποικιλομορφία των ειδών και στα μεταβολικά μονοπάτια υποδηλώνουν ότι τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν σημαντικά το εντερικό μικροβίωμα», αναφέρουν οι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες φαρμακολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στις διαταραχές του ύπνου στα παιδιά» καταλήγουν.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Γονείς: Είναι σωστό να βοηθούν το παιδί με το διάβασμα; - Οι ειδικοί απαντούν
    σε Plus +
    Γονείς: Είναι σωστό να βοηθούν το παιδί με το διάβασμα; - Οι ειδικοί απαντούν

    Η λεπτή γραμμή μεταξύ υποστήριξης και υπερβολικής εξάρτησης του παιδιού από τον γονέα είναι μια πρόκληση με πολλές «αποχρώσεις»

    Το διάβασμα στο σπίτι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή ενός μαθητή. Καθημερινά, έχει να ανταπεξέλθει σε πλήθος υποχρεώσεων και εργασιών επιστρέφοντας από το σχολείο, κάτι που συχνά κάνει το παιδί να απογοητεύεται. Σε αυτή την περίπτωση, δύο είναι τα πιθανά ενδεχόμενα: Ή να παραιτηθεί από την προσπάθεια να διαβάσει και να είναι συνεπές στις σχολικές του υποχρεώσεις ή να στραφεί στους γονείς για βοήθεια.

    Πόσο καλή ιδέα είναι, όμως, να συμβάλλουν οι γονείς στην ολοκλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων του παιδιού στο σπίτι; Πρέπει να τα καθοδηγούν σε κάθε πρόβλημα ή πρέπει να τα αφήνουν να το αντιμετωπίσουν μόνα τους; Εκπαιδευτικοί και εμπειρογνώμονες έχουν ποικίλες απόψεις σχετικά με τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επωφελή και την υπερβολική βοήθεια.

    Σύμφωνα με τον Daniel Kebede, Γενικό Γραμματέα της βρετανικής Ένωσης Εκπαίδευσης (NEU), η υποστήριξη των παιδιών με το διάβασμα στο σπίτι μπορεί να είναι ωφέλιμη, αλλά μόνο όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Οι γονείς των μικρότερων παιδιών μπορούν να τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να διαβάζουν παραγωγικά και να τα ενθαρρύνουν να ανακαλύψουν μαθησιακές πηγές, όπως οι βιβλιοθήκες. Όταν τα παιδιά φτάσουν στο γυμνάσιο, όμως, η ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης ρουτίνας μελέτης καθίσταται ζωτικής σημασίας. «Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα κατάλληλα επίπεδα αυτοδιδασκαλίας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού», λέει ο Kebede, «αλλά δεν θα πρέπει να κάνουν εκείνοι τις σχολικές εργασίες του παιδιού τους», τονίζει, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνήθειες που βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται μόνα τους τη μάθηση καθώς μεγαλώνουν.

    Ο John Nichols, πρόεδρος του «The Tutors’ Association», συμφωνεί ότι ενώ η εργασία στο σπίτι είναι σημαντική ως εργαλείο εξάσκησης, όταν τα παιδιά «κολλάνε» σε κάτι και αδυνατούν να προχωρήσουν, τότε η βοήθεια είναι πολύτιμη. «Αν δεν καταλαβαίνουν πώς να προσεγγίσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι πιο ωφέλιμο γι’ αυτά να πάρουν κάποια καθοδήγηση, παρά να παλεύουν χωρίς αποτέλεσμα», σημειώνει.

    Ο ίδιος διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει πως πρέπει οι γονείς να «σερβίρουν» έτοιμες τις απαντήσεις στα παιδιά, αλλά να τα βοηθούν να θυμηθούν τι έχουν μάθει στην τάξη και πώς αυτό εφαρμόζεται στην εκάστοτε εργασία. «Ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη διαδικασία, όχι απλώς να τελειώσουν την εργασία», εξηγεί.

    Το επίπεδο της βοήθειας που παρέχει ένας γονέας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Μερικές φορές, η προσφορά άμεσων απαντήσεων μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει τη μέθοδο ή την έννοια. Σε άλλες περιπτώσεις, το να κάνει τη δουλειά για λογαριασμό του εμποδίζει τη διαδικασία της μάθησης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλειδί για την αποτελεσματική βοήθεια στο σπίτι είναι ο μαθητής να διδαχθεί τελικά πώς να διεκπεραιώνει μόνος του τις σχολικές εργασίες στο σπίτι. Αυτό δε θα τον βοηθήσει μόνο να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του, αλλά προάγει επίσης την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, εφόδια πολύτιμα για όλη του τη ζωή.

    Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνει ως σημαντικό ο Nichols είναι η επικοινωνία σπιτιού – σχολείου. Αυτό σημαίνει πως εάν ένας γονέας βοηθά το παιδί του με το διάβασμα στο σπίτι, αυτό θα πρέπει να επικοινωνείται ανοιχτά στους δασκάλους του. «Είναι σημαντικό να είστε διαφανείς με το σχολείο, έτσι ώστε οι δάσκαλοι να μπορούν να εντοπίσουν πού οι μαθητές δυσκολεύονται και να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη αν χρειάζεται», τονίζει. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η προσθήκη μιας σημείωσης στην εργασία ή η χρήση του σχολικού ημερολογίου, ώστε να υποδείξει ο γονιός πού χρειαζόταν βοήθεια το παιδί.

    Πότε δεν πρέπει να βοηθήσετε

    Ενώ υπάρχουν στιγμές που η βοήθεια είναι κατάλληλη, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που είναι καλύτερο να αφήσετε τα παιδιά να ολοκληρώσουν μόνα τους τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, δεν είναι καλό οι γονείς να συμμετέχουν στις εργασίες που καθορίζουν τον τελικό βαθμό του μαθητή. «Οι εργασίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις ικανότητες του ίδιου του μαθητή και η υπερβολική βοήθεια από τους γονείς μπορεί να υπονομεύσει την εγκυρότητα των προσόντων του», προειδοποιεί.

    Ορισμένες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή ώθηση από τους γονείς ώστε το παιδί να ξεκινήσει την προσπάθεια. «Το να το ενθαρρύνει απλώς να προσπαθήσει είναι μερικές φορές η μισή μάχη», λέει ο Nichols.

    Το σημαντικό είναι οι γονείς να μην εξελιχθούν σε «δεκανίκι» από το οποίο εξαρτάται το παιδί τους κάθε φορά που έχει εργασία για το σπίτι. «Αν ένα παιδί βασίζεται συστηματικά στους γονείς του για βοήθεια, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά», υπογραμμίζει ο Nichols.

    Είναι, λοιπόν, σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη είναι το κλειδί, αλλά το να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να μαθαίνουν ανεξάρτητα θα τους χρησιμεύσει πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα. Η διαφανής επικοινωνία με τους δασκάλους και η γνώση του πότε να κάνετε πίσω είναι επίσης κρίσιμα συστατικά της αποτελεσματικής βοήθειας στο σπίτι.

    Τελικά, ο στόχος είναι να ενδυναμώσετε τα παιδιά για να γίνουν αυτόνομοι και να έχουν αυτοπεποίθηση, ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο