Υγεία

Bed rotting: Η νέα τάση να περνάμε όλη την ημέρα στο κρεβάτι – Πόσο υγιεινό είναι

Bed rotting: Η νέα τάση να περνάμε όλη την ημέρα στο κρεβάτι – Πόσο υγιεινό είναι

Το λεγόμενο «σάπισμα στο κρεβάτι» άρχισε από το TikTok και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια τάση.

Δύσκολα θα βρούμε κάποιον που δεν έχει περάσει μια ολόκληρη μέρα στο κρεβάτι, προκειμένου να ξεκουραστεί – είτε πρόκειται για hangover είτε για ασθένεια είτε για γενική εξάντληση, μερικές φορές μια ημέρα στο κρεβάτι είναι απαραίτητη.

Παλαιότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Today, αυτό θα το αποκαλούσε κανείς ως «ξεκούραση». Ωστόσο, οι χρήστες του TikTok πλέον το λένε «σάπισμα στο κρεβάτι» («bed rotting»). Δεν είναι απολύτως σαφές από πού άρχισε αυτή η τάση, αλλά τα hashtags «bed rot»και «bed rotting» στο TikTok έχουν εκατομμύρια αναρτήσεις. Είναι εντάξει να «σαπίζει το κρεβάτι» ή πρόκειται για σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος υγείας; Ακόμα, υπάρχουν πιο υγιεινοί τρόποι για να «σαπίσετε στο κρεβάτι»; Έτσι, ειδικοί απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.

Τι είναι το «bed rotting»

Το «bed rotting» («σάπισμα στο κρεβάτι») είναι μια τάση αυτοφροντίδας που εξαπλώθηκε στο TikTok. Ο όρος σημαίνει να περνάς ουσιαστικά όλη την ημέρα ή ακόμα και το Σαββατοκύριακο στο κρεβάτι, κάνοντας εκεί τα πάντα, από τον ύπνο μέχρι την τηλεόραση και το φαγητό. Η ιδέα είναι ότι, για να αντιμετωπίσετε την κούραση ή την εξουθένωση, το να περάσετε μια ή δύο ημέρες κάτω από τα σκεπάσματα, θα αντισταθμίσει μέρος αυτής της εξάντλησης.

Είναι το «σάπισμα στο κρεβάτι» υγιεινό;

Το «σάπισμα στο κρεβάτι» μπορεί να είναι μια υγιής πρακτική αυτοφροντίδας, αν έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να καταλάβετε γιατί κάνετε «bed rotting» και να έχετε επίγνωση του πόσο καιρό και πόσο συχνά το κάνετε.

«Μπορεί να είναι εντάξει για μια ημέρα ή απλά να κάνετε ένα διάλειμμα και έτσι να μείνετε στο κρεβάτι – το κάνω και εγώ η ίδια κατά καιρούς», λέει η Δρ. Τζεν Κοντλ, γιατρός οικογενειακής ιατρικής και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rowan, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι μπορεί να είναι πρόβλημα, όμως, αν το κάνουμε αυτό για να αποφύγουμε πράγματα – ειδικά αν έχετε ψυχική ασθένεια».

Πάντως, η συνήθεια να «σαπίζετε στο κρεβάτι» μπορεί είναι ανθυγιεινή αν μένετε στο κρεβάτι για πολύ περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο ή αν το κάνετε όλο και πιο συχνά.

«Σάπισμα στο κρεβάτι» και ψυχική υγεία

Ενώ το «σάπισμα στο κρεβάτι» μπορεί να είναι ένας ασφαλής τρόπος για αυτοφροντίδα, μπορεί να αποκαλύψει, επίσης, προειδοποιητικά σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας, λέει η Λιν Μπάφκα, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια για την έρευνα πρακτικής και πολιτικής στην Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση. «Για κάποιον που έχει κατάθλιψη, το "σάπισμα στο κρεβάτι" ακούγεται σαν ένας τρόπος πιθανής απόσυρσης από τους άλλους, χωρίς κοινωνικές σχέσεις», αναφέρει η ίδια.

Όσο για τους ανθρώπους που έχουν άγχος, η Λιν Μπάφκα λέει ότι το «bed rotting» μπορεί να φαίνεται καλό βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι μια καλή μακροπρόθεσμη στρατηγική αντιμετώπισης, επειδή σημαίνει ότι απλώς αποφεύγετε αυτό που σας κάνει να αγχώνεστε. «Μακροπρόθεσμα, μπορεί να (ενισχύσει) την ιδέα ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε ό,τι είναι αυτό που αποφεύγουμε», τονίζει η Λιν Μπάφκα χαρακτηριστικά.

Πώς το «bed rotting» μπορεί να διαταράξει τον ύπνο

Δύο ειδικοί – η Δρ. Νταϊάν Ογκέλι, ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Weill Cornell Medicine/New York Presbyterian, και η Δρ. Ρεμπέκα Ρόμπινς, επιστήμονας ύπνου στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη – ανησυχούν ότι η παραμονή στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν κοιμάστε, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας.

«Νομίζω ένα μέρος του [σ.σ. του "bed rotting"] είναι πραγματικά καλό, όπως η αυτοφροντίδα και το να αφιερώνετε χρόνο για να χαλαρώσετε», λέει η Δρ. Νταϊάν Ογκέλι. Εξηγεί ότι, ως γιατρός ύπνου, θέλει οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα κρεβάτια τους μόνο για ύπνο και σεξ.

Μάλιστα, η ίδια σημειώνει: «Αν χρησιμοποιείτε το κρεβάτι σας για να τρώτε και είστε στο τηλέφωνό σας για πολλή ώρα και κοιμάστε κατά διαστήματα, αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε προβλήματα σχετικά με την έναρξη ή τη διατήρηση του ύπνου ή με το να μπορεί ο εγκέφαλός σας να αποσυνδεθεί όταν θέλετε να κοιμηθείτε».

Ακόμα, η Δρ. Νταϊάν Ογκέλι προσθέτει ότι τα προβλήματα ύπνου χειροτερεύουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και αν η κατάκλιση γίνεται συνήθεια, επισημαίνοντας το εξής: «Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι είναι λίγο νεότεροι, γύρω στα 20, μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη δυσκολία, αλλά μπορεί να γίνει μια πολύ, πολύ βαθιά ριζωμένη συνήθεια και τότε είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να κοιμηθούν».

Πώς να κάνετε «bed rotting» με ασφαλή τρόπο

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να «σαπίζετε στο κρεβάτι», αρκεί να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις για να προστατεύσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Αποφύγετε να «σαπίζετε» στο πραγματικό κρεβάτι σας: Το να βρείτε ένα μέρος εκτός του κρεβατιού σας για να «σαπίσετε» κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερο, ώστε να μπορείτε να κοιμάστε στο κρεβάτι τη νύχτα, λέει η Δρ. Νταϊάν Ογκέλι.

Να είστε προσεκτικοί με το τι κάνετε ενώ «σαπίζετε στο κρεβάτι»: Η Δρ. Τζεν Κοντλ προτείνει ότι ορισμένες ασχολίες με το «σάπισμα στο κρεβάτι» μπορεί να είναι πιο χαλαρωτικές από άλλες. «Παρ’ όλο που νομίζω ότι η τάση πολλών ανθρώπων στο κρεβάτι είναι να κάνουν scroll [σ.σ. στο κινητό τηλέφωνό τους], μερικές φορές αυτό μπορεί πραγματικά να είναι αρκετά αγχωτικό», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες «πραγματικά σας χαλαρώνουν». Ακόμα, η Δρ. Τζεν Κοντλ προσθέτει: «Ίσως είναι καλύτερα να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε μια ταινία. Ίσως είναι ακόμα καλύτερα να κλείσετε τα πάντα και να έχετε λίγη ησυχία».

Σηκωθείτε κάθε λίγες ώρες και περπατήστε: Υπάρχει κίνδυνος για θρόμβους εάν μένετε στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει στο ο Δρ. Ντάνιελ Λαντάου από το The Mesothelioma Center. «Όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί συνεχώς, έχει την τάση να πήζει», λέε ο ίδιος και τονίζει: «Όταν περπατάμε ή τεντωνόμαστε, οι μύες συσπώνται κατά μήκος των φλεβών και τις αναγκάζουν να μετακινούν το αίμα. Όταν δεν κινούμαστε, οι φλέβες δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αίματος».

Τα πόδια, μάλιστα, ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβώσεων, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και να είναι απειλητικές για τη ζωή. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, παίρνουν ορισμένα φάρμακα, καπνίζουν, έχουν οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, λέει ο Δρ. Ντάνιελ Λαντάου. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που κυοφορούν. Εξηγώντας, λοιπόν, ότι το «σάπισμα στο κρεβάτι» είναι παρόμοιο με μια μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο, ο ίδιος συνιστά να σηκώνεστε κάθε δύο ή τρεις ώρες για να τεντώνετε τα πόδια σας και να μειώνετε τον κίνδυνο πήξης του αίματος.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup