Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 17:42

10 μύθοι για τον πυρετό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε μία περίοδο που οι ιογενείς λοιμώξεις καλπάζουν στην κοινότητα, είναι καλό να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν το θερμόμετρο αρχίσει να ανεβαίνει

Λίγα συμπτώματα μας ανησυχούν τόσο πολύ όσο ο πυρετός, ιδιαίτερα όταν η υψηλή θερμοκρασία ταλαιπωρεί τα παιδιά.

Αντίστοιχα όμως προβληματισμό συχνά προκαλεί και σε ενήλικους ασθενείς, ιδίως την περίοδο αυτή όπου οι ιογενείς λοιμώξεις καλπάζουν στην κοινότητα.

«Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν είναι ότι ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού: αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία μας για να παρεμποδιστεί η επιβίωση των ιών ή βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη», εξηγεί η ειδική παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου

Γιατί; Ισως εξαιτίας βαθιά ριζωμένων (αλλά εντελώς λανθασμένων) αντιλήψεων που κουβαλάμε από τη δική μας παιδική ηλικία.

Οι αντιλήψεις αυτές συχνά μας οδηγούν σε αβάσιμα συμπεράσματα και μας κάνουν να φοβόμαστε ότι ο πυρετός είναι ένδειξη σοβαρής αρρώστιας ή ότι προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, ειδικά αν περάσει ένα όριο.

Γι’ αυτό και πολλοί σπεύδουν να δώσουν ή να πάρουν αντιπυρετικό από την πρώτη στιγμή που το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Η ειδική παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD, στο κείμενο που ακολουθεί εξηγεί ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για τον πυρετό και ποια η αλήθεια για αυτούς.

Είσαι ζεστός, άρα ανεβάζεις πυρετό

Η αλήθεια είναι ότι το μέτωπο ενός ανθρώπου μπορεί να μοιάζει ζεστό για πολλούς λόγους, ακόμα και επειδή μόλις σηκώθηκε από το ζεστό κρεβάτι του ή έκανε μια κοπιώδη δραστηριότητα.

Αν κάποιος δεν αισθάνεται άρρωστος ούτε έχει άλλα συμπτώματα, δύσκολα θα έχει πυρετό επειδή είναι ζεστό το μέτωπό του.

Επιπλέον, τη θερμοκρασία δεν την μετράμε με το χέρι, αλλά με το θερμόμετρο.

Οι θερμοκρασίες από 37,1 έως 37,8 βαθμούς Κελσίου είναι χαμηλός πυρετός

Η αλήθεια είναι ότι οι θερμοκρασίες αυτές είναι φυσιολογικές διακυμάνσεις της σωματικής θερμοκρασίας και όχι πυρετός.

Η σωματική θερμοκρασία δεν παραμένει σταθερή στη διάρκεια της ημέρας.

Συνήθως είναι υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ.

Ο πυρετός αρχίζει από τους 37,8 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Ο πυρετός κάνει κακό στον οργανισμό

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Ο πυρετός είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Ακόμα κι όταν ξεπερνάει τους 39 βαθμούς ή πλησιάζει τους 40, δεν προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, όπως φοβούνται πολλοί.

Για να υπάρξει πρόβλημα στον εγκέφαλο ο πυρετός πρέπει να φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ο πυρετός προκαλεί σπασμούς που είναι επικίνδυνοι

Πυρετικούς σπασμούς παρουσιάζει το 2%-4% των μικρών παιδιών (κάτω των 5 ετών).

Οι σπασμοί αυτοί είναι κατά κανόνα καλοήθης κατάσταση, παρότι είναι τρομακτικοί όταν τους βλέπει κανείς.

Συνήθως σταματούν εντός 5 λεπτών.

Είναι απίθανο να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες ή να αυξήσουν τον κίνδυνο καθυστέρησης της ομιλίας, μαθησιακών προβλημάτων ή σπασμών χωρίς πυρετό.

Επιπλέον, οι πιθανότητες να προκαλέσουν επιληψία είναι 1%-10% ανάλογα με το είδος των σπασμών και το οικογενειακό ιστορικό επιληψίας.

Σε κάθε περίπτωση, αν ένα παιδί παρουσιάσει επεισόδιο πυρετικών σπασμών, πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο παιδίατρος.

Ο πυρετός χρειάζεται αμέσως θεραπεία για να πέσει

Η αλήθεια είναι ότι τα αντιπυρετικά είναι απαραίτητα μόνο αν ο ασθενής δεν νιώθει καλά εξαιτίας του πυρετού.

Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να μη νιώθουν καλά (π.χ. έχουν εξάντληση) όταν ο πυρετός τους ξεπεράσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Επιπρόσθετα, με τα αντιπυρετικά η σωματική θερμοκρασία δεν μειώνεται απαραιτήτως στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ενας γενικός κανόνας είναι ότι τα αντιπυρετικά ρίχνουν τον πυρετό κατά 1-1,5 βαθμό Κελσίου κάθε φορά που τα παίρνουμε.

Αν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός ή δεν πέφτει, η αιτία του είναι σοβαρή.

Η αλήθεια είναι ότι η σοβαρότητα της λοίμωξης δεν εξαρτάται από το ύψος του πυρετού.

Το κρίσιμο σημείο είναι πώς νιώθει ο ασθενής.

Ούτε η ανταπόκριση στα αντιπυρετικά (ή η απουσία της) αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της λοίμωξης.

Ο πυρετός που επιμένει μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από ιούς ή βακτήρια.

Εξαίρεση σε αυτά αποτελούν τα νεογέννητα μωρά (κάτω των 3 μηνών), διότι δεν έχουν καλά ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στα βρέφη αυτά κάθε πυρετός πρέπει να θεωρείται σοβαρός και να αξιολογείται αμέσως από τον παιδίατρο.

Χωρίς αντιπυρετικό ο πυρετός θα συνεχίσει να αυξάνεται

Αυτό δεν συμβαίνει, διότι ο εγκέφαλος γνωρίζει πολύ καλά πότε το σώμα έχει υπερθερμανθεί και διαθέτει έναν «θερμοστάτη» με τον οποίο ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία.

Οι πυρετοί που προκαλούν οι λοιμώξεις συνήθως δεν υπερβαίνουν τους 39,5 ή 40 βαθμούς.

Πολύ σπάνια θα φτάσει ο πυρετός στους 40,5 ή 41 βαθμούς Κελσίου και, παρότι τότε είναι πολύ υψηλός, είναι αβλαβής.

Οταν πέσει ο πυρετός, δεν πρέπει να ξανανέβει

Οι περισσότεροι πυρετοί που οφείλονται σε ιούς διαρκούν 2-3 μέρες.

Αυτό σημαίνει πως μόλις περάσει η επίδραση του αντιπυρετικού φαρμάκου, ο πυρετός θα ανέβει και πάλι.

Θα αρχίσει να υποχωρεί όταν ο οργανισμός θέσει υπό έλεγχο τη λοίμωξη, κάτι που θα χρειαστεί τουλάχιστον 3-4 ημέρες.

Οταν έχει κάποιος πυρετό, πρέπει να μένει νηστικός

Αυτός είναι ίσως ένας από τους παλαιότερους μύθους. Ισχύει όμως ακριβώς το αντίθετο: ο οργανισμός χρειάζεται κατάλληλη διατροφή για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που προκαλεί τον πυρετό.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό, ίσως και ελαφρύ τσάι ή ροφήματα βοτάνων όπως το χαμομήλι).

Απαραίτητο είναι ακόμα να τρώτε κάτι, αν και η όρεξή σας μπορεί να έχει μειωθεί.

Μία φρυγανιά, λίγη κοτόσουπα, ένας χυμός φρούτων ή και ζωμός από άπαχο μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να σας βοηθήσουν.

Να αποφύγετε όμως το πολύ αλάτι, καθώς και το αλκοόλ.

Οταν έχει κάποιος πυρετό, πρέπει να ντύνεται ζεστά

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, εφόσον ο ασθενής δεν κρυώνει.

Συνιστάται να φοράει ελαφρά, άνετα ρούχα από υλικά (π.χ. βαμβάκι) που επιτρέπουν στο σώμα του να αποβάλλει τον ιδρώτα (ο ιδρώτας είναι ένας μηχανισμός ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας). Συνιστάται επίσης να μη σκεπάζεται με βαριά παπλώματα ή κουβέρτες.

«Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν είναι ότι ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού: αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία μας για να παρεμποδιστεί η επιβίωση των ιών ή βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη.

Επομένως είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός μας στη μάχη μας εναντίον των λοιμώξεων της εποχής και δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν εχθρό» καταλήγει η δρ Λιάκου.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 11:27

Σχετικά Άρθρα

  • Γονείς: Το συχνότερο λάθος που κάνουν όταν το παιδί έχει πυρετό
    Γονείς: Το συχνότερο λάθος που κάνουν όταν το παιδί έχει πυρετό

    Γνωρίζουν οι γονείς πότε είναι απαραίτητο να δώσουν στα παιδιά αντιπυρετικά σκευάσματα; Μια νεότερη δημοσκόπηση δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της χρήσης αυτών των σκευασμάτων αλλά και πώς αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των παιδιών τους

    Αντιμέτωποι βρεθήκαμε αυτό τον χειμώνα με μια «τριδημία» κορωνοϊού, ιώσεων και γρίπης, δοκιμάζοντας ιδιαίτερα και την υγεία των μικρών παιδιών. Κοινό σύμπτωμα και των τριών θα μπορούσε να είναι και ο πυρετός. Λόγω και της έξαρσης του φαινομένου, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε δώσει ειδικές οδηγίες για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με την αντιμετώπισή του.

    Μήπως όμως οι γονείς επεμβαίνουν λανθασμένα, ρίχνοντας τον πυρετό; Αν και οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι ο χαμηλός πυρετός βοηθά τον οργανισμό του παιδιού να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, ένας στους τρεις γονείς θα έδινε φάρμακα για να πέσει ο πυρετός, ακόμα κι αν δεν είχε ξεπεράσει τους 38°C.

    Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την Εθνική δημοσκόπηση του Νοσοκομείου Παίδων C.S. Mott για την υγεία των παιδιών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Στα ερωτήματα των ερευνητών απάντησαν 1.376 γονείς παιδιών ηλικίας 12 ετών και κάτω που ερωτήθηκαν μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2022.

    Το 50% των γονέων θα χρησιμοποιούσε αντιπυρετικά, εάν ο πυρετός κυμαινόταν μεταξύ 38.0 °C και 38.8 °C, ενώ το ένα τέταρτο των γονέων θα έδιναν πιθανώς ακόμα μια δόση για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του πυρετού.

    «Ορισμένοι γονείς μπορεί να σπεύσουν αμέσως να δώσουν στα παιδιά τους φάρμακα, ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να αφήσουν τον πυρετό να δράσει. Διότι εάν ρίξουμε αμέσως τον πυρετό, αυτό δεν βοηθά στην ταχύτερη θεραπεία της ασθένειας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να δοθεί υπερβολική ποσότητα φαρμάκου όταν δεν χρειάζεται, προκαλώντας παρενέργειες» εξηγεί η παιδίατρος του Νοσοκομείου Παίδων Mott, δρ. Susan Woolford.

    Δύο στους τρεις γονείς που ερωτήθηκαν δήλωσαν αρκετά σίγουροι ότι γνωρίζουν πότε το παιδί τους χρειάζεται φάρμακα για να μειωθεί ο πυρετός. Παρόλα αυτά, μόλις οι μισοί είναι σίγουροι ότι κατανοούν ότι οι μετρήσεις της θερμοκρασίας μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, καθώς επηρεάζεται η ακρίβεια της μέτρησης.

    Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι γονείς μετρούσαν τη θερμοκρασία του παιδιού με σάρωση του μετώπου ή από το στόμα, ενώ λιγότερο από το ένα έκτο χρησιμοποιεί μεθόδους για το αυτί, τη μασχάλη ή το ορθό.

    «Ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό οι γονείς να εξετάζουν τις οδηγίες για να διασφαλίσουν ότι η μέθοδος είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού και ότι η συσκευή τοποθετείται σωστά κατά τη μέτρηση της θερμοκρασίας» επισημαίνει η δρ. Susan Woolford.

    Ακόμα, τα δύο τρίτα των γονέων προτιμούν να δοκιμάζουν εναλλακτικές μεθόδους για τον πυρετό, όπως ένα δροσερό πανάκι, πριν χρησιμοποιήσουν αντιπυρετικά φάρμακα. Οι περισσότεροι γονείς λένε επίσης ότι πάντα ή συνήθως καταγράφουν την ώρα της κάθε δόσης και ξαναμετρούν τη θερμοκρασία του παιδιού τους πριν την επόμενη δόση.

    Τέλος, η δρ. Susan Woolford δίνει επίσης πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση του πυρετού:

    • Εάν χρησιμοποιήσετε φάρμακα, μην το παρακάνετε με τη χρήση τους και κρατήστε ημερολόγιο με με τις μετρήσεις της θερμοκρασίας.
    • Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις για την ανακούφιση της δυσφορίας του παιδιού, όπως διατηρώντας το δωμάτιο δροσερό και αποτρέποντας με υγρά την αφυδάτωση.
    • Αναγνωρίστε πότε θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο, ειδικότερα εάν πρόκειται για βρέφη και νεογέννητα έως και τριών μηνών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Παιδιατρική Εταιρεία: Μη φοβάστε τον πυρετό - Οδηγίες προς τους γονείς
    Παιδιατρική Εταιρεία: Μη φοβάστε τον πυρετό - Οδηγίες προς τους γονείς

    Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ΄ ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ΄ ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα

    Οδηγίες προς όλους τους γονείς, στις περιπτώσεις που τα παιδιά εμφανίζουν υψηλό πυρετό και τα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιούν, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις συγκεκριμένων σκευασμάτων, δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

    Ο πρόεδρος της Εταιρείας Δρ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με νηφαλιότητα μάλιστα, τονίζει ότι οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται τον υψηλό πυρετό, δεν είναι επικίνδυνος, και για την πτώση του, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά φάρμακα, καθώς και απλά φυσικά μέτρα.

    Αναλυτικά οι Οδηγίες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

    Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός.

    Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος.

    Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ΄ ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ΄ ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα.

    Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

    • Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
    • Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
    • Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

    Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.

    Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαινης. Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία.

    • Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.
    • Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.
    • Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

    Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βόλος: Από σηψαιμία πέθανε το μωρό 1,5 έτους - Πώς προκλήθηκε (upd)
    Βόλος: Από σηψαιμία πέθανε το μωρό 1,5 έτους - Πώς προκλήθηκε (upd)

    Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στον Βόλο, όπου δύο δίδυμα μωρά 1,5 έτους μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, με το ένα να καταλήγει λίγη ώρα αργότερα.

    Σύμφωνα με το gegonota.news, το μωρό μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο και οι γιατροί αποφάσισαν αμέσως να διασωληνωθεί. Κατέβαλαν προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή, αλλά το παιδί κατέληξε.

    «Το παιδί είχε πέντε ημέρες πυρετό όπως ενημερωθήκαμε. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και ό,τι συνέβη είναι αξεπέραστο. Δεν είχε σφυγμό και η κλινική του εικόνα μας έδειξε βαριά σηψαιμία», δήλωσαν οι γιατροί.

    Της σηψαιμίας προηγείται μια λοίμωξη του σώματος (εισβολή στο ανθρώπινο σώμα ενός μικροβίου). «Οι εξετάσεις θα μας δείξουν το μικρόβιο και ακόμα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», τόνισαν οι επιστήμονες.

    Όπως εξήγησαν, το μικρόβιο έκανε εντοπισμένη λοίμωξη η οποία επεκτάθηκε και προσέβαλε ζωτικά όργανα. Όπως έγινε γνωστό, το παιδί είχε πυρετό υψηλό όπως και το δίδυμο αδελφάκι του πέντε ημέρες, αλλά κανένα παιδί από τα δύο δεν είχε ιατρικό ιστορικό.

    Τα δύο δίδυμα μωρά εκδήλωσαν μαζί πυρετό πριν από 5 ημέρες. Σήμερα το μεσημέρι, η μητέρα τα μετέφερε βρέφη στην παιδίατρο η οποία έκανε ΚΑΡΠΑ στο ένα από τα δυο και στη συνέχεια συνόδευσε τη μητέρα στο Νοσοκομείο του Βόλου.

    Το ένα από τα δυο παιδιά δεν είχε καν σφυγμό και κατέληξε νωρίς το απόγευμα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

    Την ίδια στιγμή το δίδυμο αδερφάκι του βρίσκεται στην Παιδιατρική Κλινική υπό παρακολούθηση. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή, αλλά κρίσιμη.

    Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η μητέρα, δεν μπορούσε να πιστέψει την απώλεια του ενός εκ των δυο παιδιών της και κλήθηκε ψυχολόγος για υποστήριξη, ενώ ο πατέρας έδωσε κατάθεση στην αστυνομία.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ώρες αγωνίας στο Λουτράκι - Τρίχρονος εμφάνισε σπασμούς από υψηλό πυρετό
    Ώρες αγωνίας στο Λουτράκι - Τρίχρονος εμφάνισε σπασμούς από υψηλό πυρετό

    Αγώνας δρόμου από τους γονείς του, με τη συνδρομή της αστυνομίας, για να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Λουτρακιού κι από εκεί στο νοσοκομείο Κορίνθου

    Εντρομοι οι δύο γονείς ενός μικρού παιδιού, μόλις τριών ετών, έβλεπαν το παιδί τους να «ψήνεται» στον πυρετό (ανέβασε 41) και παρά τα αντιπυρετικά ο πυρετός δεν έπεσε.
    Είχαν πάει στο Λουτράκι για ολιγοήμερες διακοπές, σύμφωνα με το loutrakiblog και ο μικρούλης αρρώστησε. Οι γονείς αποφάσισαν να μεταφέρουν, μη μπορώντας να παρέχουν άλλη βοήθεια στο παιδί, στο νοσοκομείο Παίδων, στην Αθήνα.
    Ομως, ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν, το παιδί παρουσίασε σπασμούς. Σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου, χωρίς να διακινδυνεύσουν τη μεταφορά του παιδιού με το ΙΧ όχημά τους και ειδοποίησαν την αστυνομία να τους βοηθήσει, ώστε να επιστρέψουν προς Κόρινθο ανοίγοντας το δρόμο.
    Πράγματι το περιπολικό με τους αστυνομικούς του ΑΤ Λουτρακίου, έφθασε αμέσως στο σημείο και τους οδήγησε στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου. Οι σειρήνες τάραξαν την πόλη.
    Οι γιατροί είχαν ήδη ειδοποιηθεί και περίμεναν το μικρό αγοράκι στην πόρτα, το οποίο βρισκόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Το παρέλαβαν από τους γονείς, το εξέτασαν, διέγνωσαν ότι είχε πυρετικό σπασμό και του χορήγησαν τα απαραίτητα φάρμακα.
    Αμέσως μετά, το μωρό διακομίσθηκε με το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας στο Νοσοκομείο Κορίνθου, να εξετασθεί από παιδιάτρους και να νοσηλευθεί για παρακολούθηση.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του loutrakiblog.gr το μωρό δεν είχε ιστορικό πυρετικών σπασμών, ούτε άλλη πάθηση και είναι καλά στην υγεία του.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ρόδος: 16χρονος πέθανε από υψηλό πυρετό - Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του
    Ρόδος: 16χρονος πέθανε από υψηλό πυρετό - Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του

    Θλίψη στο νησί της Ρόδου, για τον θάνατο ενός 16χρονου παιδιού, το οποίο υπέκυψε στο Νοσοκομείο Παίδων όπου είχε μεταφερθεί το βράδυ της Τρίτης με υψηλότατο πυρετό.

    Ο 16χρονος, σύμφωνα με τη Ροδιακή, εισήχθη αρχικά στο Νοσοκομείο της Ρόδου με υψηλό πυρετό. Οι γιατροί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν προσωρινά την κατάσταση της υγείας του και να μετριάσουν τον πυρετό.

    Την Δευτέρα το παιδί πήρε εξιτήριο και βγήκε από το νοσοκομείο, αλλά το ίδιο βράδυ εισήχθη εκτάκτως ξανά, επειδή η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πυρετό και πάλι.

    Δόθηκε εντολή από τους γιατρούς και σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ διακομίστηκε με ελικόπτερο Super Puma στο νοσοκομείο Παίδων. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ο πυρετός δεν υποχώρησε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει επιπλοκές που οδήγησαν στον θάνατό του.

    Τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στο θάνατο το 16χρονο αγόρι αναμένεται να προσδιοριστούν επίσημα έπειτα από την ολοκλήρωση όλων των εξετάσεων, μέσα στις επόμενες ώρες.

    Όπως ανακοίνωσε οικογένεια, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 27 Μαίου και ώρα 17:00 από τον ιερό ναό Τιμίου Σταυρού Απόλλωνων. Το μήνυμα του πατέρα που ανήρτησε απόψε στον λογαριασμό του στο διαδίκτυο, ραγίζει καρδιές: «Καλό σου ταξίδι άγγελε μου, θα είσαι βαθιά μέσα στην καρδιά μας για πάντα».

    Ανακοίνωση της κοινότητας Απολλώνων

    Σε ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος και τα μέλη της κοινότητας Απολλώνων, αναφέρουν:

    «Εκ μέρους της κοινότητας μας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Αγρέλη και της Θεανώς Περνάρη για την τεράστια αυτή απώλεια του γιού τους Λευτέρη. Ένα από τα καλύτερα παιδιά του χωριού μας ούτε 16 χρονών ακόμη, 2 μέτρα παλικάρι. Είμαστε πιο φτωχοί απο σήμερα. Καλό ταξίδι και καλό παράδεισο Λευτέρη. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Συναγερμός στο Ιράκ: Στους 8 οι νεκροί λόγω του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό
    Συναγερμός στο Ιράκ: Στους 8 οι νεκροί λόγω του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό

    Συνολικά 40 κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα, έχουν ανακοινωθεί από την αρχή της χρονιάς

    Συναγερμός έχει σημάνει στο Ιράκ λόγω του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από βοοειδή.

    Χτες, Παρασκευή πέθανε στην επαρχία Κιρκούκ ακόμη ένας άνθρωπος.

    Συνολικά 40 κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ θανατηφόρα, έχουν ανακοινωθεί από την αρχή της χρονιάς, με 23 ασθενείς στη φτωχή επαρχία Ντι Καρ, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας, ο Σάιφ αλ Μπαντρ.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάδοση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό γίνεται «είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών, ή μέσω της επαφής με το αίμα ή τους ιστούς μολυσμένων ζώων, κατά τη διάρκεια της σφαγής τους ή αμέσως μετά».

    Το θύμα που υπέκυψε ήταν εργαζόμενος σε σφαγείο ζώων που δεν τήρησε τους υγειονομικούς κανονισμούς, δήλωσε ο Ζιάντ Χάλαφ, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας στην επαρχία.

    Οι αρχές του Κιρκούκ απαγόρευσαν κάθε μεταφορά βοοειδών προς ή από την επαρχία.

    Η επαρχία Νινευή, στον βορρά, ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη το πρώτο της κρούσμα. Την 29η Απριλίου, η επαρχία της Βαβυλώνας (κεντρικά) ανακοίνωσε έναν θάνατο.

    Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ζουν στη Ντι Καρ, φτωχή επαρχία όπου κάτοικοι εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια, ζώα που είναι δυνητικοί ξενιστές του ιού που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό.

    Η χώρα πάντως δεν βρίσκεται «στο στάδιο της επιδημίας», καθησύχασε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    «Ως τώρα, οι μολύνσεις είναι περιορισμένες», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «φέτος ο δείκτης (μετάδοσης)» είναι «πιο υψηλός από την περασμένη χρονιά».

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν είναι «κτηνοτρόφοι ή εργαζόμενοι σε σφαγεία» ζώων.

    Ο ιός έχει υψηλή θνητότητα, που μπορεί να κυμανθεί από το 10 ως ακόμη και το 40% των κρουσμάτων.

    Μεταξύ ανθρώπων, η μετάδοση της ασθένειας μπορεί να γίνει μέσω της «άμεσης επαφής με το αίμα, τα περιττώματα, τα εκκρινόμενα υγρά ή τα όργανα αυτών που έχουν μολυνθεί», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ AHMED JALIL

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς