Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 10:00

Στυτική δυσλειτουργία: Βελτιώνεται με την άσκηση;

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

LivaniosΔρ Αναστάσιος Λιβάνιος - Χειρουργός Ανδρολόγος ΟυρολόγοςΕξίσου αποτελεσματική με τα χάπια αποδείχθηκε ότι είναι η αερόβια άσκηση για τους άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Ακόμα και 90 λεπτά την εβδομάδα προσφέρουν την ίδια βελτίωση με εκείνη φαρμακευτικών αγωγών. Στο πόρισμα αυτό κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine.

Τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι ισχύουν τόσο για τους άνδρες με ήπια και μέτρια στυτική δυσλειτουργία όσο και με σοβαρή, ανεξαρτήτως βάρους, υγείας και προηγούμενων θεραπειών για την πάθηση. Οι τελευταίοι, μάλιστα, έχουν το μεγαλύτερο όφελος!

«Όσο οι άνδρες μεγαλώνουν η στυτική λειτουργία φθίνει. Τα αίτια μπορεί να είναι ψυχολογικά ή/και οργανικά. Στα τελευταία περιλαμβάνονται βλάβες στο αγγειακό σύστημα, όπως αθηροσκλήρωση, χαμηλή τεστοστερόνη, υπέρταση, νόσος Peyronie, πολλαπλή σκλήρυνση, νόσος Πάρκινσον. Επίσης, μπορεί να ευθύνονται τραυματισμοί και χειρουργικές επεμβάσεις που επηρέασαν την περιοχή της πυέλου, και η ύπαρξη καρκίνου. Καθημερινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο ελλιπής ύπνος, είναι επίσης πιθανόν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία.

Για κάποιους ασθενείς η επιδείνωση της στυτικής λειτουργίας είναι προάγγελος νοσημάτων που δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί και γι’ αυτό οι άνδρες που δεν είναι ικανοποιημένοι από τη στύση τους θα πρέπει να απευθύνονται στον ειδικό για την εξακρίβωση της αιτίας, ώστε να λάβουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη γι’ αυτούς αγωγή, που θα βελτιώσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη πάθηση αλλά και τη συνολική υγεία τους», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Η ψυχολογία είναι επίσης καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη ικανοποιητικής στύσης. Η αμηχανία, το στρες και η κατάθλιψη οδηγούν σε αυτήν. Η σχέση, ωστόσο, είναι αμφίδρομη, αφού ακόμα και όταν οφείλεται σε οργανικούς λόγους, οι πάσχοντες βιώνουν άγχος και κατάθλιψη και τελικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σεξουαλικές σχέσεις τους.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η στυτική λειτουργία συνδέεται συχνά με την καρδιαγγειακή υγεία και ότι η άσκηση την προάγει, Αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν μια ανασκόπηση 11 μελετών για να βρουν εάν θα ήταν το ίδιο ευεργετική και για τη στυτική δυσλειτουργία, αφού συχνά οφείλεται στους ίδιους λόγους - στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή στη σκλήρυνση των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας από χοληστερόλη, ασβέστιο και λίπη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες. Από τους 1.100 συμμετέχοντες σε αυτές τις μελέτες, οι 600 συνήθως γυμνάζονταν για 30 έως 60 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Οι 500 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο σοβαρή ήταν η δυσλειτουργία, τόσο περισσότερο βοηθούσε η άσκηση. Σε μια κλίμακα από το 6 έως το 30, οι άνδρες με χειρότερη στυτική λειτουργία που ασκούνταν ανέφεραν βελτίωση κατά 5 μονάδες. Όσοι είχαν ήπια και μέτρια είδαν βελτίωση κατά 2 και 3 μονάδες, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά εξέπληξαν τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο ισχυρή συσχέτιση.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντική ήταν η βελτίωση αρκεί να συγκριθεί με εκείνη που επιτυγχάνουν οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 (όπως η σιλδεναφίλη ή η ταδαλαφίλη) που καλυτερεύουν τη δυσλειτουργία κατά 4 έως 8 μονάδες, ή με τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, η οποία οδηγεί σε βελτίωση 2 μονάδων.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενα, διότι η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη συνολική υγεία, μειώνοντας τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο όπως και το σωματικό βάρος, παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τόσο την καρδιαγγειακή υγεία όσο και τη στυτική λειτουργία. Ωστόσο, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων επέρχεται η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας δεν περιορίζεται σε αυτούς. Περιλαμβάνει και άλλους, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

«Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Στη φαρέτρα των αγωγών που δίδονται για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνονται φάρμακα, κρουστικά κύματα, συστήματα δημιουργίας αρνητικής πίεσης (αντλίες κενού), ενέσεων στο πέος και χειρουργικές επεμβάσεις, τα οποία μπορεί να συνδυαστούν με αγωγές για την αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί (π.χ. αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά φάρμακα κ.λπ).

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης-5 (που ενισχύουν τις επιδράσεις του μονοξειδίου του αζώτου - μιας φυσικής χημικής ουσίας που χαλαρώνει τους μύες που υπάρχουν στο πέος, η οποία, ωστόσο, δεν δρα χωρίς σεξουαλική διέγερση) και ενδοουρηθρικά υπόθετα. Όπως όλα τα φάρμακα είναι πιθανό να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για την εύρεση της κατάλληλης αγωγής και της σωστής δοσολογίας απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ γιατρού και ασθενή.
Θεραπεία πρώτης γραμμής είναι και η αναπλήρωση της τεστοστερόνης στους ανθρώπους που η αιτία είναι η έλλειψή της, η οποία γίνεται με διάφορους τρόπους (από το στόμα, διαδερμικά ή ενδομυϊκά με ένεση).

Οι αντλίες πέους είναι συσκευές που επιτυγχάνουν συνήθως ικανή στύση για ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης, με πιθανές παρενέργειες την εμφάνιση μωλώπων στο πέος.

Στις μη επεμβατικές θεραπείες περιλαμβάνονται και τα κρουστικά κύματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας. Η θεραπεία είναι απλή και ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε 8 συνεδρίες. O ασθενής δεν πονά κατά τη διάρκειά της - αισθάνεται μόνο ελαφριές ανώδυνες δονήσεις στο πέος. Ολοκληρώνεται σε 8 συνεδρίες, οι οποίες απέχουν χρονικά μεταξύ τους 7 περίπου ημέρες. Σταδιακά, η στυτική λειτουργία αποκαθίσταται - τόσο η διάρκεια όσο και η σκληρότητα της στύσης. Στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των ασθενών μετά τη θεραπεία μπορούν να έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Σημαντικό είναι επίσης ότι η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων δεν προκαλεί παρενέργειες.

Η μόνη μόνιμη επιλογή είναι η τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης, η οποία γίνεται μέσω μιας τομής 2-3 cm στην κάτω επιφάνεια του πέους, ελάχιστα ορατής μετά από 2-3 εβδομάδες. Απευθύνεται σε άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία και πλεονεκτεί έναντι άλλων θεραπειών γιατί επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να απαιτείται κανενός είδους προετοιμασία για την επίτευξη στύσης, η οποία διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο άνδρας.

Η αμερικανική μελέτη προσθέτει άλλη μια φυσική επιλογή για τη βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική προσέγγιση, χωρίς να ενέχει κινδύνους παρενεργειών. Είναι δε προσιτή και γι’ αυτό θα πρέπει να συστήνεται σε όλους τους ασθενείς, ανεξάρτητα εάν ακολουθούν και άλλη θεραπευτική αγωγή γι’ αυτήν», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Στυτική δυσλειτουργία: Οδηγεί στον χωρισμό;
    Στυτική δυσλειτουργία: Οδηγεί στον χωρισμό;

    Livanios1Ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος Δρ. Αναστάσιος ΛιβάνιοςΗ επίτευξη καλής στύσης, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή, απασχολεί ιδιαίτερα τους άνδρες. Από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση και η ποιότητα ζωής τους.

    Η στυτική δυσλειτουργία προκαλεί άγχος, ενοχή και φόβο ενώ στους ερωτικούς παρτενέρ ανησυχία, αμφισβήτηση ακόμα και θυμό.

    Άμεση και πολύ συχνή συνέπεια είναι η διατάραξη σχέσης και όχι μόνο της σεξουαλικής ζωής. Η ένταση στην καθημερινότητά όπως και η έλλειψη συναισθηματικής επικοινωνίας, μπορεί να οδηγήσουν σε χωρισμό, εάν δεν υπάρξει σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την πάθηση.

    «Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια συχνή κατάσταση που μπορεί να δυσχεράνει τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το ποσοστό των ανδρών που την εμφανίζουν αυξάνεται με την ηλικία.

    Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι ο επιπολασμός στους άνδρες κάτω των 49 ετών είναι 6% και στις ηλικίες 50-59 ετών φτάνει στο 16%. Την επόμενη δεκαετία της ζωής το ποσοστό διπλασιάζεται (32%) και σε εκείνους που διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους αγγίζει το 44%. Εκτιμάται ότι οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών έχουν βιώσει περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας στη ζωή τους», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

    Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι οργανικές, ψυχογενείς ή συνδυασμός και των δύο. Ανεξάρτητα από το λόγο εμφάνισής της, ο ψυχοκοινωνικός αντίκτυπος είναι τόσο έντονος, που η ανάγκη για θεραπεία πρέπει να ξεπερνά τις όποιες αναστολές υπάρχουν.

    Βαθιά μέσα τους, όσοι αντιμετωπίζουν τακτικά αδυναμία στύσης, προβληματίζονται, νοιώθουν λιγότερο αρρενωποί, θυμώνουν, βλέπουν την αυτοπεποίθησή τους να καταρρακώνεται. Τους κατακλύζουν αισθήματα ενοχής ή και ντροπής. Είναι πολύ πιθανόν να βιώνουν στρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και κατάθλιψη. Νοιώθουν αποδυναμωμένοι και ταπεινωμένοι. Στους ανασφαλείς ανθρώπους αυτά τα συναισθήματα γιγαντώνονται και είναι πιθανόν να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτοκτονικές τάσεις όταν η στυτική δυσλειτουργία χρονίζει.

    Επίσης φοβούνται ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν τους ερωτικούς παρτενέρ τους, ότι τους απογοητεύουν και ότι η σχέση θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στο τέλος της.

    Οι σκέψεις και τα συναισθήματα αυτά οδηγούν αρκετούς σε διακοπή των ερωτικών συνευρέσεων, προκειμένου να αποφύγουν τη στεναχώρια της αποτυχίας, αλλά και την ανάγκη για συζήτηση του προβλήματος. Για τους αδέσμευτους, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να περιορίσει την αναζήτηση συντρόφου και να οδηγήσει σε απομόνωση και μοναξιά.

    Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην ψυχολογία των συντρόφων. Η πρώτη σκέψη τους είναι ότι απορρίπτονται, ότι κάτι άλλαξε στα συναισθήματά του άνδρα, ότι δεν είναι πια ελκυστικοί και επιθυμητοί και γι’ αυτό σύντομα ο άνδρας θα απιστήσει. Οι σκέψεις αυτές γίνονται γρήγορα πεποιθήσεις με επίσης συχνή συνέπεια την εμφάνιση ανασφαλειών για το σώμα και την εξωτερική εμφάνιση.

    Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Η αδυναμία επίτευξης στύσης δεν είναι ένδειξη έλλειψης σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή εξωσυζυγικής ή παράλληλης σχέσης.

    «Για τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να ευθύνεται πλήθος παραγόντων. Μπορεί να προκαλείται από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους, χρόνια νεφρική και ηπατική νόσο, από σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο Peyronie, χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή από τραυματισμό του πέους. Ενδεχομένως να είναι επακόλουθο παρενεργειών κάποιων φαρμάκων ή κατάχρησης αλκοόλ και προϊόντων καπνού. Πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών παραγόντων, όπως το επαγγελματικό στρες ή ένα πένθος.

    Παρά ταύτα, η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης αντιμετωπίζεται. Η διάγνωση δεν σημαίνει το τέλος μιας σχέσης, αλλά την έναρξη μιας περιόδου που θα απαιτήσει επικοινωνία, υπομονή και κατανόηση και από τα δύο μέρη έως ότου βρεθεί και αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκαλεί», σημειώνει.

    Οι θεραπείες είναι πολλές. Ο προσδιορισμός της ενδεδειγμένης προϋποθέτει τη λήψη του ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού του άνδρα, την κλινική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ανωμαλίες στο πέος, το όσχεο ή τους όρχεις, καθώς και να ελεγχθεί η κατάσταση του προστάτη.

    Η εικόνα της γενικής υγείας και των πιθανών αιτιών της στυτικής δυσλειτουργίας ολοκληρώνεται με αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες δίνουν την πρώτη εκτίμηση για την παθολογία πίσω από το σύμπτωμα. Ενδεχομένως να απαιτηθούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις και συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως με καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο ή ψυχολόγο.

    Για την υποχώρηση του συμπτώματος, δηλαδή της στυτικής δυσλειτουργίας, συνήθως αρκούν μη επεμβατικές θεραπείες, όπως χορήγηση φαρμάκων ή ορμονών από το στόμα, ενέσιμα φάρμακα και υπόθετα. Για την προσωρινή διατήρηση της στύσης υπάρχουν και συσκευές κενού που τραβούν αίμα στο πέος.

    Για πιο μόνιμη λύση σε χρόνια περιστατικά, που δεν αντιμετωπίζονται συντηρητικά, συστήνεται η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων στο πέος, τα οποία καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της στύσης του πέους κατά τη διάρκεια του σεξ.

    Σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειογενούς αιτιολογίας υπάρχει η επιλογή των κρουστικών κυμάτων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά διότι θεραπεύουν την αιτία του προβλήματος. Στο 80% των περιπτώσεων η ικανότητα επίτευξης στύσης επανέρχεται σε μόλις ένα μήνα και απαλλάσσονται από την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Πρόκειται για μια μόνιμη λύση, με αποτελέσματα που διαρκούν για πάντα.

    «Η θεραπεία της πάθησης με ή χωρίς φάρμακα, με τη χρήση κρουστικών κυμάτων, με ή χωρίς ενέσεις απαιτεί από τον ασθενή μόνο τρία πράγματα: την επιθυμία για βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, τον παραμερισμό της ντροπής και τη λήψη της απόφασης για αναζήτηση βοήθειας. Μετά τη διάγνωση σχεδιάζεται το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο από διεπιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου εξειδικευμένου σε θέματα στυτικής δυσλειτουργίας ψυχολόγου.

    Μέσω συμβουλευτικών συνεδριών, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και οι σύντροφοι, μπορούν να αναλυθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα ψυχολογικά προβλήματα που έχουν προκύψει και να διαλυθούν τα όποια “σύννεφα” υπάρχουν στη σχέση.

    Εξάλλου η καλή επικοινωνία και η ειλικρινής συζήτηση με υπευθυνότητα μεταξύ των συντρόφων σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής οικειότητας και της υποστήριξης του/της συντρόφου, καθησυχάζει και τους δύο και χτίζει δυνατές σχέσεις.

    Η στυτική δυσλειτουργία δεν χρειάζεται να σημάνει την αρχή του τέλους της σεξουαλικής ζωής, της ερωτικής σχέσης ή του γάμου. Εξερεύνηση χρειάζεται και η σεξουαλική ζωή θα είναι ικανοποιητική για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

    Φωτογραφία: Freepik/BillionPhotos

  • Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπερδραστήρια κύστη;

    LivaniosΗ υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και προάγει την πρόωρη εκσπερμάτιση, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Urology. Σύσταση των ερευνητών, μετά τα συγκεκριμένα ευρήματα, είναι η εξέταση της πιθανότητας τα συμπτώματα των ανδρών με αυτές τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες να προκαλούνται από το σύνδρομο.

    «Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες πέντε χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, το 11%, κατά μέσο όρο, πάσχουν από σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν δε στοιχεία που δείχνουν ότι ο επιπολασμός της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι αυξημένος στους συγκεκριμένους ασθενείς.

    Όταν οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν, η ποιότητα ζωής βλάπτεται, αφού ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των ασθενών είναι “διπλός” και συγκρίσιμος με αυτόν των χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

    «Κι αυτό γιατί οι ασθενείς με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη έχουν να “παλέψουν” τόσο με συμπτώματα, όπως η ανεξέλεγκτη παρόρμηση ή ανάγκη για ούρηση, η συχνουρία, η νυκτουρία και η ακράτεια ούρων, όσο και με την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης ικανής για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης και με την πρόωρη εκσπερμάτιση.

    Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν, σε συνδυασμό με θεραπείες και αγωγές», προσθέτει.

    Φυσιολογικά, η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα, τα οποία απελευθερώνονται με τη βοήθεια μυών και νεύρων. Όταν είναι μισογεμάτη, ο έλεγχος της επιθυμίας για ούρηση είναι εφικτός για κάποιο χρονικό διάστημα. Στους ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά και οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ύπαρξη λίθων ή όγκου στην ουροδόχο κύστη, νευρογενής δυσλειτουργία της και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου.

    Είναι μια εξουθενωτική κατάσταση, όπως άλλωστε είναι και η στυτική δυσλειτουργία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενείς (π.χ. άγχος, κατάθλιψη) και οργανικούς (π.χ. παχυσαρκία, αθηροσκλήρυνση) παράγοντες και συχνά αποτελεί προάγγελο επιπλοκών στην υγεία, ιδίως ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου.

    Και δυστυχώς το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις σεξουαλικές σχέσεις, τις συζυγικές/συντροφικές σχέσεις (αφού πιθανή επιπλοκή της είναι η αδυναμία σύλληψης). Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να προκαλέσει δερματικούς ερεθισμούς, διαταραχές ύπνου και κοινωνική απομόνωση λόγω του φόβου απώλειας ούρων σε δημόσιο χώρο.

    Η πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ουρολόγους διαφόρων Πανεπιστημίων της Ευρώπης (Ιταλίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Πολωνίας), των ΗΠΑ και της Τουρκίας επιδίωξε να εξετάσει τη σχέση μεταξύ της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και της σεξουαλικής δραστηριότητας των ανδρών, καθώς και την επίδρασή της στη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση.

    Πραγματοποιήθηκε σε 3.001 άνδρες, μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων μέσω ερωτηματολογίων και διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν έπασχαν από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την πάθηση.

    Η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν συχνότερες στους ερωτηθέντες με συμπτώματα του συνδρόμου απ’ ότι στα άτομα που δεν είχαν αυτά τα συμπτώματα. Αξιοσημείωτο ήταν δε ότι η επίδρασή του στη στυτική δυσλειτουργία και την πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν ανεξάρτητη από την ηλικία, τις συννοσηρότητες και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.

    Η γνώση της ύπαρξης συσχετισμού μεταξύ των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και της στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι καινούργια. Μια μελέτη από το 2008 είχε επίσης δείξει ότι οι πάσχοντες ικανοποιούνταν λιγότερο σεξουαλικά, ένιωθαν λιγότερη ευχαρίστηση και είχαν πιο περιορισμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Και σε μια άλλη μελέτη του 2013 διαπιστώθηκε σημαντικός συσχετισμός, όπως και σε μια μελέτη του 2021, όπου οι ερευνητές βρήκαν ότι η σχέση είναι αμφίδρομη, δηλαδή ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ένα άτομο με στυτική δυσλειτουργία να εμφανίσει υπερδραστήρια κύστη και το αντίστροφο.

    Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; «Διότι και οι δύο καταστάσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως, για παράδειγμα, κάποια φάρμακα, παχυσαρκία, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη, και άγχος. Το άγχος γίνεται αιτία φαύλου κύκλου συμπτωμάτων, αφού επιδεινώνει τα συμπτώματα και αυτά με τη σειρά τους επιτείνουν το άγχος», τονίζει και προσθέτει:

    «Τόσο η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη όσο και η στυτική δυσλειτουργία μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και να αποφεύγονται οι επιπλοκές.

    Για την υποχώρηση των συμπτωμάτων της κύστης συστήνεται η επανεκπαίδευσή της, με συγκεκριμένες ασκήσεις πυελικού εδάφους, αποφυγή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη ή οποιαδήποτε άλλου διουρητικού ποτού (περιλαμβανομένου του αλκοόλ), τήρηση ημερολογίου ούρησης, κ.ά.

    Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές, θεραπείες με botox αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις για τοποθέτηση νευροδιεγέρτη, αύξηση της χωρητικότητας της κύστης (αυξητική κυστεοπλαστική), εκτοπή των ούρων ή απομάκρυνση των λίθων ή του όγκου που προκαλεί τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

    Οι επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι τόσο συντηρητικές όσο και επεμβατικές. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αντιμετώπιση του άγχους, η τακτική άσκηση, ο περιορισμός του αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος, και φαρμακευτικές αγωγές (ή η τροποποίηση των τρεχουσών) αρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις.

    Στη φαρέτρα μας έχουμε επίσης τα πολύ αποτελεσματικά κρουστικά κύματα, τα οποία προσφέρουν λύση στο πρόβλημα μέσα σε 30 ημέρες, ανώδυνα και χωρίς φάρμακα. Η δημοφιλία τους έγκειται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουν τα αγγειακά προβλήματα που οδηγούν στη στυτική δυσλειτουργία (μέσω της δημιουργίας νέων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το πέος) και όχι μόνο το σύμπτωμα.

    Άλλες επιλογές είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση συσκευών που βοηθούν το πέος να πετυχαίνει ικανοποιητική στύση. Η εμφύτευση πρόθεσης στο πέος αποτελεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

    Επιλέγεται κυρίως από άνδρες που πάσχουν από αγγειοπάθειες, καρδιοπάθειες, έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή σε άλλες επεμβάσεις πυέλου-κοιλίας, όταν οι συντηρητικές θεραπείες αδυνατούν να θεραπεύσουν.

    Όσο οι άνδρες γερνούν, τα συμπτώματα ούρησης και στύσης γίνονται πιο αισθητά. Δεν είναι όμως ανάγκη να ζουν με αυτά. Δεν χρειάζεται να απομονώνονται σε σεξουαλικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, αφού υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να τους χαρίσουν σωστή λειτουργία τόσο της κύστης όσο και της στύσης», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

  • Ποια θεραπεία για ρυτίδες ωφελεί και τη...στύση;
    Ποια θεραπεία για ρυτίδες ωφελεί και τη...στύση;

    Η μέτρια έως σοβαρή στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει το 5-20% των ανδρών παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι θα αφορά 322 εκατομμύρια άνδρες μέχρι το 2025. Εκτός από τις εδραιωμένες θεραπείες, τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ενέσεις botox ωφελούν τους άνδρες που την εμφανίζουν, καθώς βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική θεραπεία ακόμα και για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται σε από του στόματος ή ενέσιμες αγωγές.

    «Η συχνή αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης για επιτυχή διείσδυση και ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία, έχει πολλές αιτίες, εκ των οποίων άλλες είναι οργανικές και άλλες ψυχολογικές.

    Στις οργανικές περιλαμβάνονται καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχοληστεριναιμία και γι’ αυτό όσοι διαπιστώνουν επιδείνωση των στύσεών τους πρέπει να σπεύδουν προς διερεύνηση της αιτίας. Μπορεί να είναι επίσης παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται για άλλη πάθηση. Τότε πρέπει να επαναξιολογείται η δυνατότητα εξεύρεσης μιας εξίσου αποτελεσματικής για την πάθηση αγωγής που δεν θα προκαλεί, όμως, αδυναμία στύσης.

    Το άγχος είναι άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί στη δυσλειτουργία. Είναι, ωστόσο, πιο εύκολα διαχειρίσιμος με την εφαρμογή πρακτικών χαλάρωσης (διαλογισμός, γιόγκα) αλλά και την υιοθέτηση καθημερινής άσκησης», εξηγεί ο Χειρουργός, Ουρολόγος - Ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας.

    FliatourasΟ Χειρουργός, Ουρολόγος - Ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας

    Η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, τα οποία όμως δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους. Οι θεραπείες δεύτερης γραμμής, όπως οι αντλίες κενού, εκπληρώνουν τις προσδοκώμενες επιθυμίες, αλλά δεν επιτρέπουν την αυθόρμητη σεξουαλική πράξη. Επί αποτυχίας οποιασδήποτε άλλης επιλογής και για τις εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας υπάρχει και εκείνη της τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Πρόκειται για μια επεμβατική πράξη που δεν είναι ακίνδυνη, όπως άλλωστε κάθε άλλη εγχείρηση, αλλά το 80% των ανδρών που προβαίνουν σε αυτή είναι ικανοποιημένοι.

    Η ανάγκη για επιτυχημένες μεθόδους αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα που ενέχουν κίνδυνο παρενεργειών και επεμβάσεις που καταστρέφουν εν μέρει τον φυσιολογικό μηχανισμό στύσης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη επαναστατικών θεραπειών, όπως τα κρουστικά κύματα και τα βλαστοκύτταρα.

    Τελευταία έχει διαπιστωθεί ότι μια αντιρυτιδική θεραπεία μπορεί, επίσης, να χαρίσει ξανά σεξουαλική ζωή στους άνδρες με στυτικές δυσκολίες: οι ενέσεις βοτουλινικής νευροτοξίνης (botox).

    «Ο ορότυπος BoNT-A από τους 7 που υπάρχουν (ΒoNT: A, B, C1, D, E, F και G) είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος για ιατρικούς σκοπούς. Εκτός από τη χρήση του στην αισθητική ιατρική, κυρίως για την εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου, εδώ και 40 χρόνια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών των γραμμωτών και λείων μυών, όπως στραβισμός, σπαστικότητα, κινητικές διαταραχές, αχαλασία οισοφάγου, υπεριδρωσία και σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

    Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η πλέον πρόσφατη θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ακόμα και το μαγικό μπλε χαπάκι, αφού οι ενέσεις της νευροτοξίνης στο πέος βελτιώνουν τις στύσεις με την προσωρινή χαλάρωση των λείων μυών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του και το μπλοκάρισμα των νευρικών σημάτων που συστέλλουν τους συγκεκριμένους μύες, επιτρέποντας τη διέλευση μεγαλύτερης ποσότητας αίματος σε αυτό», διευκρινίζει ο δρ Φλιάτουρας.

    Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών υποδηλώνουν ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική, έχει καλό προφίλ ασφάλειας και είναι καλά ανεκτή από άνδρες με δύσκολα αντιμετωπίσιμη στυτική δυσλειτουργία.

    Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Urology ανέλυσε επτά δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 362 άνδρες που έκαναν ένεση botox στη βάση του πέους τους. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι βοήθησε πολλούς συμμετέχοντες να κάνουν σεξ για μια περίοδο τριών μηνών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος φάνηκε να υποχωρεί εντός εξαμήνου, γεγονός που τονίζει την ανάγκη επανάληψης της θεραπείας. Το BoNT-A μπορεί επομένως να μειώσει τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία δεύτερης ή τρίτης γραμμής.

    Μια πιο πρόσφατη γαλλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Toxins, ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό της συχνότητας με την οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία, την αποτελεσματικότητα των επαναλαμβανόμενων ενέσεων σε άνδρες με δύσκολα θεραπεύσιμη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και με τη συνέπεια της θεραπευτικής ανταπόκρισης και την ασφάλεια της διαδικασίας.

    Τα ευρήματα έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών με δυσκολία στύσης και ανεπαρκή ανταπόκριση στις τρέχουσες φαρμακευτικές θεραπείες που ωφελούνται μετά από την πρώτη θεραπεία με την τοξίνη συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση με την επανάληψη.

    Σημαντικό εύρημα είναι, επίσης, ότι οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης της δυσλειτουργίας είναι μια σωστή, μακροχρόνια, πρόσθετη θεραπεία. Το πεδίο είναι πρόσφορο και η έρευνα συνεχίζεται.

    «Για τους άνδρες που η στύση τους εξαρτάται από ένα χάπι ή ένα βοήθημα χάνουν την ευκαιρία για αυθόρμητο σεξ. Επίσης, τα χάπια δεν κάνουν θαύματα σε όλους τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και ορισμένοι δεν μπορούν να τα πάρουν καθόλου, για ιατρικούς λόγους.

    Το Bocox, όπως λέγεται η θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής νευροτοξίνης, ενδεχομένως να είναι η μόνιμη ή σχεδόν μόνιμη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας που πάντα αναζητούσαμε, αλλά και άλλων προβλημάτων, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση και η ελλιπής ποιότητα του οργασμού», καταλήγει ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο