Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 13:57

Σε έξαρση ο κοκκύτης: Καμπανάκι από τους ειδικούς για τα βρέφη και τις εγκύους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν οι παιδίατροι για τον κοκκύτη, καθώς μέσα στους πρώτους δύο μόλις μήνες καταγράφηκαν 34 κρούσματα και ένας θάνατος βρέφους από επιπλοκές της ασθένειας, που χτυπά κυρίως τα παιδιά.

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζει πως «ίσως πρέπει όλοι οι ενήλικες να ξαναδούμε το θέμα του εμβολιασμού και ιδιαίτερα οι έγκυες» αναφερόμενη στην ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων.

«Πρέπει όλοι να εμβολιάζονται για τον κοκκύτη»

Όπως τονίζει, για τις έγκυες υπάρχει σύσταση και οδηγία να εμβολιάζονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται καθολικά. «Είναι ένα νόσημα που προλαμβάνεται. Κάθε δέκα χρόνια, επτά με δέκα χρόνια, όπου μειώνονται, τελειώνουν τα αντισώματα από τον προηγούμενο εμβολιασμό, πρέπει όλοι να εμβολιάζονται για τον κοκκύτη».

Τόνισε πως πρέπει να μιλήσουμε «για τον κοκκύτη, που είναι ένα θέμα αρκετά καινούργιο και για το οποίο όντως προβληματίζομαι προσωπικά γιατί στο λίγο διάστημα που ανακοινώθηκαν αυτά τα περιστατικά είναι μάλλον πολλά και έχουμε και ένα θάνατο ενός βρέφους».

Κινδυνεύουν περισσότερο τα βρέφη

«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με κάποιες ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα βρέφη. Τα οποία βρέφη όταν γεννιούνται δεν έχουν αντισώματα. Τα αντισώματα του κοκκύτη, σε αντίθεση με άλλα αντισώματα, δεν μεταφέρονται εύκολα από τον πλακούντα στο μωρό. Οπότε αυτό το μωρό μέχρι να γίνει 2, 4, 6 μηνών που θα αρχίσει να κάνει τα δικά του εμβόλια και να αποκτά αντισώματα, είναι εκτεθειμένο και θα το μεταφέρει το περιβάλλον. Θα το μεταφέρουν οι ανεμβολίαστοι γονείς, οι οποίοι ενδεχομένως θα το έχουν και συμπτωματικά, χωρίς να το ξέρουν» πρόσθεσε η παιδίατρος.

34 κρούσματα στην Ελλάδα μέσα στο 2024 - Ποιες χώρες έχουν έξαρση

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μοντενέγκρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Ανάμεσα στα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων 6 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους ενώ ένα νεογνό κατέληξε.

Τι είναι ο κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος παγκοσμίως με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στον εμβολιασμό όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη (τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή) ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

Είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων), η αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα), η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 13:40

Σχετικά Άρθρα

  • Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 28χρονος που ξυλοκόπησε την εγκυμονούσα αδελφή του και τον σύντροφό της
    Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 28χρονος που ξυλοκόπησε την εγκυμονούσα αδελφή του και τον σύντροφό της

    Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 28χρονος που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια την 21 ετών εγκυμονούσα αδελφή του και τον 45χρονο σύντροφό της

    Το επεισόδιο σημειώθηκε έπειτα από καβγά που ξέσπασε μεταξύ τους, το βράδυ της Τετάρτης, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

    Θεσσαλονίκη: Τι είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος

    Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι άσκησε βία, αλλά αρνήθηκε τον ανθρωποκτόνο δόλο που του αποδίδεται με την απαγγελθείσα δίωξη η οποία είναι σε βαθμό κακουργήματος.

    Ανέφερε δε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ότι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό, "απαντώντας" σε προηγούμενο χτύπημα που δέχθηκε από τον 45χρονο, ενώ αρνήθηκε ότι κρατούσε κουζινομάχαιρο, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα (με όρους), έχοντας εκτίσει ποινή πολυετούς κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πράξη την οποία τέλεσε στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, στη Θεσσαλονίκη.

    Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος

    Αξιολογώντας και το ποινικό του παρελθόν, εισαγγελέας και ανακρίτρια ομόφωνα αποφάσισαν να επιστρέψει στις φυλακές, αφού τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο.

    Σημειώνεται ότι τα δύο θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στην εγκυμονούσα αδελφή του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία της, όπως και το βρέφος της, ενώ ο 45χρονος σύντροφός της επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»
    Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους», λέει για την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Αχαΐα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

    Συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα η υπόθεση με τους θανάτους των βρεφών σε Αμαλιάδα και Αχαΐα, μια υπόθεση που ήρθε στο φως μετά τον θάνατο του τελευταίου βρέφους, ενός αγοριού 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου.

    Γίνεται λόγος για ανεξήγητους θανάτους 5 μωρών και υποδεικνύεται η 24χρονη Ειρήνη που και η ίδια θρηνεί δύο παιδιά, ως αυτή που ήταν παρούσα στα τραγικά περιστατικά.

    «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες»

    Το πρώτο μωρό της 24χρονης, ένα κοριτσάκι μόλις 19 ημέρων πέθανε στις 19 Ιουνίου 2022, το δεύτερο κοριτσάκι δύο μηνών πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 2023, στις 5 Αυγούστου του 2024 πέθανε το αγοράκι 15 μηνών της καλύτερης φίλης της Ειρήνης με την οποία συγκατοικούν ενώ η τέταρτη καταγγελία αφορά παιδί άλλης φίλης της 24χρονης που έφυγε από τη ζωή, το 2021.

    Το πέμπτο μωρό ήταν αδερφάκι της Ειρήνης που πέθανε όταν εκείνη ήταν 14 ετών.

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας»

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», επιμένει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου (στο MEGA), και σημειώνει:

    «Και για τις πέντε περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Για τον θάνατο του 2021 δικογραφικά δεν φαίνεται πουθενά η παρουσία αυτής της γυναίκας πριν τον θάνατο του βρέφους. Φαίνεται μόνο στον θάνατο των δικών της παιδιών όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και στον τελευταίο θάνατο που το αποδέχεται και η ίδια ότι ήταν μαζί με το μωρό που ‘κατέληξε’».

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους. Όταν μιλάμε για βρέφη, βοήθεια στην Αστυνομία πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Δεν υπήρχε αναφορά από τους γιατρούς ότι κάποιο παιδί έφτασε κακοποιημένο. Όταν οι ιατροδικαστές αποκλείουν κατά κάποιον τρόπο την εγκληματική ενέργεια, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», συμπληρώνει.

    «Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Εισαγγελική έρευνα γίνεται. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες. Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν εκ νέου οι γυναίκες αν δεν διαταχθεί κάποια έρευνα», προσθέτει.

    «Είναι όλα καταγεγραμμένα»

    Η 24χρονη Ειρήνη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και η ίδια έχει χάσει τα δύο παιδιά της, υποστηρίζει πως είναι ανοιχτή σε έρευνα και δεν έχει κανέναν φόβο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών για τον θάνατο των βρεφών.

    «Κανένας δεν ξέρει μέχρι τώρα αν πραγματικά ξέρει κανείς τι έχει συμβεί. Όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο τα πάντα καταγράφονται, επομένως θα είναι πολύ εύκολο, αφού ζητούν τώρα στοιχεία όλοι, να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν τα στοιχεία. Είναι όλα καταγεγραμμένα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι είναι η πνευμονίτιδα

    Πολύς λόγος γίνεται στο μεταξύ για την πνευμονίτιδα. Μεταδίδεται ότι στα τρία από τα πέντε παιδιά που κατέληξαν καταγράφεται ως διάγνωση η διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ για τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

    Ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής και πρόεδρος ιατροδικαστών, εξήγησε μιλώντας στο MEGA, τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.

    «Είμαι σίγουρος πως η συγκεκριμένη διάγνωση πρέπει να έχει βγει από την ιστοπαθολογική εξέταση. Είναι ένας γενικός όρος, δεν δηλώνει παθολογία αλλά μπορεί να συνδεθεί με μία σειρά παθολογιών. Είναι μία αντίδραση των πνευμόνων σε κάτι. Για να μιλήσουμε για λοίμωξη θα είχαμε μία διαφορετική εικόνα. Αν υπήρχε κάποια παθολογία θα είχε αναδειχτεί. Η πνευμονίτιδα μπορεί να προκληθεί από εξωτερική αιτία. Δεν σημαίνει αιτία θανάτου. Πρέπει να δούμε και τα άλλα ευρήματα. Για παράδειγμα ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση των πνευμόνων».

    Πηγή: In.gr

  • Θεσσαλονίκη: Θύμα ληστείας 32χρονη έγκυος - Της άρπαξαν την τσάντα και λιποθύμησε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
    Θεσσαλονίκη: Θύμα ληστείας 32χρονη έγκυος - Της άρπαξαν την τσάντα και λιποθύμησε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

    Αναστάτωση προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ευόσμου, όταν μία 32χρονη έγκυος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ληστείας στο δρόμο.

    Όπως αναφέρει το thestival, η γυναίκα υποστήριξε ότι βρισκόταν στην οδό Ολυμπιάδος, στον Εύοσμο, όταν άγνωστος ή άγνωστοι της άρπαξαν την τσάντα που κρατούσε.

    Θεσσαλονίκη: Λιποθύμησε λίγο μετά τη ληστεία -Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις

    Μετά τη ληστεία, η 32χρονη λιποθύμησε κι ανέκτησε τις αισθήσεις της λίγη ώρα αργότερα. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τη μετέφερε στο Παπανικολάου, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τσάντα βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το σημείο, όπου έγινε το περιστατικό, σύμφωνα με την 32χρονη, με την Αστυνομία να ερευνά την υπόθεση.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι
    Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ECDC για τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη - Σημειώθηκαν 18.449 κρούσματα ιλαράς σε έναν χρόνο και 32.000 κρούσματα κοκκύτης σε μόλις τρεις μήνες - Σε μια χώρα το 78% των κρουσμάτων ιλαράς - Οι οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

    Συναγερμό για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της ιλαράς έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σταθερά από τον Ιούνιο του 2023. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκαν 786 κρούσματα από 18 χώρες.

    Το ECDC προειδοποιεί ότι οι αυξητικές τάσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ ενδέχεται να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης των πληθυσμών. Επί τούτω συστήνει άμεση κάλυψη των κενών ανοσίας για υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο (>95% με τη δεύτερη δόση), καλύτερη επιτήρηση, εγρήγορση από τους επαγγελματίες υγείας, υπέρβαση των ανισοτήτων στον εμβολιασμό και προώθηση της αξίας του μέσα από ειδικές στρατηγικές επικοινωνίας και παρεμβάσεις.

    Στη Ρουμανία το 77.76%

    Τον Αύγουστο του 2024, 27 χώρες ανέφεραν δεδομένα για την ιλαρά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy), με 786 κρούσματα να αναφέρονται από 18 χώρες. Εννέα χώρες ανέφεραν μηδενικά κρούσματα.

    Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο 12 μηνών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου 2024, 30 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν συνολικά 18.449 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων 14.241 (77,2%) ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο χώρες (Λετονία και Λιχτενστάιν) ανέφεραν μηδενικά κρούσματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (14.347), την Ιταλία (897), το Βέλγιο (606), την Αυστρία (532) και τη Γερμανία (516).

    Τα υψηλότερα ποσοστά ειδοποίησης παρατηρήθηκαν σε βρέφη κάτω του ενός έτους (590,9 κρούσματα ανά εκατομμύριο) και παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (348,6 κρούσματα ανά εκατομμύριο). 13 θάνατοι (ποσοστό θνησιμότητας: 0,1%) αποδόθηκαν στην ιλαρά κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου, με τη Ρουμανία να αναφέρει 12 θανάτους και την Ιρλανδία έναν.

    19 θάνατοι από ιλαρά

    Συμπληρωματική επιδημιολογική παρακολούθηση, με συλλογή δεδομένων στις 9 Οκτωβρίου 2024, εντόπισε 199 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς σε 11 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ: Αυστρία (2 νέα, συνολικά 504), Βουλγαρία (6 νέα, συνολικά 26), Τσεχία (3 νέα, συνολικά 33), Γερμανία (78 νέα, συνολικά 698), Ουγγαρία (4 νέα, συνολικά 29), Ιρλανδία (29 νέα, συνολικά 135, περιλαμβανομένου ενός θανάτου), Ιταλία (57 νέα, συνολικά 864), Ολλανδία (7 νέα, συνολικά 163), Νορβηγία (1 νέο, συνολικά 11), Πολωνία (1 νέο, συνολικά 262) και Σουηδία (11 νέα, συνολικά 37). Συνολικά, 19 θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά έχουν αναφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024, στη Ρουμανία (18) και στην Ιρλανδία (1).

    Για χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, η Ελβετία ανέφερε 99 κρούσματα το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 2.562 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία, συνέχισαν να αναφέρουν κρούσματα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσίευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), άλλες χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα είναι το Καζακστάν (27.330),το Αζερμπαϊτζάν (16.633),η Ρωσία (13.018),το Κιργιστάν (11.759) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2.123).

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παιδιά και ενήλικες που ταξιδεύουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

    Κοκκύτης: 32.000 κρούσματα σε 3 μήνες

    Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι το 2023 δηλώθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν δηλωθεί. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους και σε έφηβους 10-19 ετών. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες αφορούν σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των τριών μηνών.

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Το βασικότερο μέτρο πρόληψης για τον κοκκύτη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα της ζωής καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Θεσσαλονίκη: Έχασε το μωρό που κυοφορούσε η 34χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ
    Θεσσαλονίκη: Έχασε το μωρό που κυοφορούσε η 34χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ

    Δυσάρεστη είδηση, καθώς η 34χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Θεσσαλονίκη από μεθυσμένο οδηγό έχασε το 5 μηνών παιδί που κυοφορούσε.

    Μια πολύ δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή το πρωί της Παρασκευής, καθώς η 34χρονη που παρασύρθηκε -την Τετάρτη- από ΙΧ στη Θεσσαλονίκη από μεθυσμένο οδηγό έχασε το μωρό που κυοφορούσε.

    Η γυναίκα ήταν 5 μηνών έγκυος και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά την απώλεια του εμβρύου.

    Το σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη όταν η 34χρονη, ο 37χρονος σύζυγός της και το 2χρονο παιδί τους παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 46χρονος.

    Το ζευγάρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

    Το παιδί τους, ευτυχώς, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ίδιου νοσοκομείου.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πάτρα: Νέο περιστατικό με έγκυο - Γυναίκα έχασε το βρέφος που κυοφορούσε στον 9ο μήνα
    Πάτρα: Νέο περιστατικό με έγκυο - Γυναίκα έχασε το βρέφος που κυοφορούσε στον 9ο μήνα

    Από χθες, η περίπτωση της άτυχης Κατερίνας, που έχασε τελικά τη ζωή της μετά από τρες ανακοπές, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη

    Τη στιγμή που η Πάτρα και το πανελλήνιο έχουν συγκλονιστεί από τον χαμό της εγκύου στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από σκληρή μάχη (το βρέφος διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρό), έγινε γνωστό ένα νέο περιστατικό - καρμπόν, με έγκυο που παρουσίασε την ίδια γυναικολογική επιπλοκή με την άτυχη Κατερίνα, ούσα σχεδόν στην ίδια ηλικία και όλα να διαδραματίζονται στην ίδια κλινική και το ίδιο χρονικό διάστημα!
    Η συγκεκριμένη γυναίκα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Πατρών κι ενώ βρισκόταν στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης. Τελικά, έχασε το βρέφος, ωστόσο η ίδια κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
    Σύμφωνα με το tempo24, η γυναίκα έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
    Η τραγωδία της 38χρονης

    Χθες έγινε γνωστή η υπόθεση με την 38χρονη που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου υπέστη τρεις ανακοπές, διασωληνώθηκε και τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή.

    Σύμφωνα με το tempo24, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκής που παρουσιάστηκε στο αίμα της. Στη συνέχεια, υπέστη τριπλή ανακοπή, διασωληνώθηκε, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και αμέσως οι γιατροί έκαναν επέμβαση για να πάρουν το παιδί, το οποίο όμως, δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρό.

    Η άτυχη γυναίκα, η οποία είχε μία κόρη 8 ετών, έδωσε σκληρή μάχη για αρκετές ώρες, νοσηλευόμενη στη ΜΕΘ σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

    Μία μάχη που όμως αποδείχθηκε άνιση, καθώς άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος οικείους και φίλους.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δεν τα κατάφερε η έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές - Ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει την Πάτρα
    Δεν τα κατάφερε η έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές - Ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει την Πάτρα

    Μία ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει τις τελευταίες ώρες την Πάτρα.

    Όπως από το πρωί έγραψε το tempo24 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) γυναίκα που βρισκόταν στον 8ο μήνα εγκυμοσύνης μεταφέρθηκε εκτάκτως στο ΠΓΝΠ λόγω επιπλοκής που παρουσιάστηκε στο αίμα της.

    Η γυναίκα υπέστη τριπλή ανακοπή, διασωληνώθηκε, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και άμεσα οι γιατροί έκαναν επέμβαση για να πάρουν το παιδί. Το οποίο όμως δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρό.

    Η 38χρονη έδωσε σκληρή μάχη για αρκετές ώρες νοσηλευόμενη στη ΜΕΘ σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

    Μία μάχη που όμως αποδείχθηκε άνιση καθώς νωρίτερα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος οικείους και φίλους.

    Η άτυχη γυναίκα είχε μία κόρη 8 ετών.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Τραγωδία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας: 38χρονη έγκυος υπέστη 3 ανακοπές - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - Νεκρό το μωρό της
    Τραγωδία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας: 38χρονη έγκυος υπέστη 3 ανακοπές - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - Νεκρό το μωρό της

    Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένη 38χρονη στο ΠΓΝΠ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 η γυναίκα που βρισκόταν στον 8ο μήνα της κύησης μεταφέρθηκε εκτάκτως στο ΠΓΝΠ λόγω επιπλοκής που παρουσιάστηκε στο αίμα της.

    Η 38χρονη υπέστη τριπλή ανακοπή, διασωληνώθηκε, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και άμεσα οι γιατροί έκαναν επέμβαση για να πάρουν το παιδί. Το οποίο όμως δυστυχώς, διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρό.

    Η 38χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

    Πηγή: Tempo24.news

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο