Υγεία

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι σωτήριες κινήσεις που όχι μόνο ανακουφίζουν, αλλά απαλλάσσουν από το πρόβλημα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι σωτήριες κινήσεις που όχι μόνο ανακουφίζουν, αλλά απαλλάσσουν από το πρόβλημα

Η συμβολή ενός υγιεινού τρόπου ζωής στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι ήδη γνωστή - Νέα έρευνα όμως αναδεικνύει μια άλλη διάσταση: Οι σωστές επιλογές μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση της πάθησης

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να επηρεάζουν την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος; Αποδεικνύεται ότι ο τρόπος ζωής έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην πεπτική ευεξία. Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως μια σημαντική ανακάλυψη: Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), μιας κοινής πεπτικής διαταραχής που προκαλεί κοιλιακό πόνο, φούσκωμα και αλλοιωμένες συνήθειες του εντέρου. Η σχετική αναφορά δημοσιεύεται στο Gut.

Επηρεάζοντας έως και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι κάτι περισσότερο από ένα σποραδικό πεπτικό πρόβλημα. Αν και η ακριβής προέλευσή του είναι ασαφής, οι ειδικοί υποψιάζονται ότι μια διαταραγμένη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου συμβάλλει στα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης. Στόχος της νέας μελέτης ήταν να διερευνήσει κατά πόσον ένα μείγμα υγιεινών επιλογών στον τρόπο ζωής θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.

Αξιοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα, η έρευνα επικεντρώθηκε σε μεσήλικες που ανέφεραν τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, δίνοντας έμφαση σε πέντε βασικές πρακτικές:

  • Αποχή από το κάπνισμα
  • Νυχτερινός ύπνος τουλάχιστον 7 ωρών
  • Συμμετοχή σε έντονη άσκηση
  • Διατήρηση μιας ισορροπημένης, υψηλής ποιότητας διατροφής
  • Μετριασμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12,5 ετών, η μελέτη παρακολούθησε 64.286 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 961 ανέπτυξαν τελικά το σύνδρομο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η προσκόλληση σε αυτές τις υγιεινές συμπεριφορές αντιστοιχούσε σε σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης της πάθησης.

Η μελέτη εντόπισε, συγκεκριμένα, μια σαφή τάση: Όσο πιο υγιεινό τρόπο ζωής ακολουθούσε κάποιος, τόσο χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου αντιμετώπιζε. Ειδικότερα, η υιοθέτηση μίας υγιεινής συμπεριφοράς συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου κατά 21%, δύο συμπεριφορών με μείωση κατά 36% και τριών έως πέντε συμπεριφορών με μείωση του κινδύνου κατά 42%.

Επιπλέον, τρεις από αυτές τις συνήθειες συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με μειωμένο κίνδυνο: Η αποχή από το κάπνισμα οδήγησε σε 14% χαμηλότερο κίνδυνο, η τακτική σωματική δραστηριότητα σε 17% μείωση και ο επαρκής ύπνος σε 27% μείωση. Οι εν λόγω συσχετίσεις παρέμειναν σταθερές ανεξάρτητα από άλλες μεταβλητές όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό.

Παρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η εν λόγω μελέτη, οι πρακτικές επιπτώσεις της είναι προφανείς και ενθαρρυντικές. Οι συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής, με στόχο την διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου δεν αποτελούν κάτι καινούριο, ωστόσο οι προληπτικές τους δυνατότητες έχουν υποτιμηθεί έως τώρα. Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των υγιεινών επιλογών στον τρόπο ζωής όχι μόνο για την πρόληψη του συνδρόμου, αλλά και για τη συνολική υγεία.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup