Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 07:33

Δέκα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέχρι τις 8 το πρωί για το καλό της υγείας μας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, υπάρχουν τρόποι να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, ακολουθώντας τα μυστικά όσων βάζουν στόχο ζωής να αδράξουν τη μέρα από την ανατολή του ήλιου!

Αν και είναι δύσκολο να ξεκινάμε τη μέρα μας από τις 5 το πρωί – όπως μας ζητά ένα από τα πιο γνωστά trends στο Τik Tok – καθώς θα χάσουμε πολύτιμες ώρες ύπνου, μπορούμε ωστόσο να ακολουθήσουμε μερικές πιο απλές κινήσεις, που υπόσχονται να μεταμορφώσουν την ημέρα μας, εάν τις ακολουθήσουμε από νωρίς.

Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό

Η πρωινή ενυδάτωση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον οργανισμό σας, για να έχετε περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα.

Ρυθμίστε το ξυπνητήρι μερικά λεπτά νωρίτερα

Κάθε πρωί, ειδικά για τους γονείς, αποτελεί κι έναν αγώνα δρόμου. Παρόλα αυτά, η αφύπνιση 10 με 15 λεπτά νωρίτερα, θα σας δώσει λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και ένα μικρό περιθώριο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ηρεμία και έλεγχο.

Ξεχάστε το κινητό σας

Αν το πρώτο πράγμα που κάνετε μετά την ενεργοποίηση του ξυπνητηριού σας είναι να πιάσετε το κινητό σας και να ανατρέχετε στα email σας ή στις ειδοποιήσεις σας, τότε χωρίς να το αντιλαμβάνεστε ξοδεύετε ποσότητες ενέργειας για τα «θέλω» των άλλων. Επομένως, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και αγνοήστε κάθε μήνυμα για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την αφύπνιση.

Στρώστε το κρεβάτι

Αν και μοιάζει απλή κίνηση, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όχι μόνο θα νιώσετε καλύτερα όταν έρθει η ώρα του βραδινού ύπνου, αλλά το στρώσιμο του κρεβατιού υποσυνείδητα θα σας παρακινήσει να πετύχετε χιλιάδες μικρές νίκες κατά τη διάρκεια της ημέρας, που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα της ευτυχίας.

Ξεκλέψτε χρόνο για εσάς

Στην κορυφή της λίστας με τις υποχρεώσεις, θα πρέπει να πάρουν θέση και οι στιγμές αυτοφροντίδας. Μπορείτε να αφιερώσετε από 15 έως 30 λεπτά σε εσάς -οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, από ζωγραφική μέχρι διάβασμα, διαλογισμό ή μουσική- αρκεί να σας ενθουσιάζει.

Επικοινωνήστε με κάποιον που αγαπάτε

Η συνδεσιμότητα με τους αγαπημένους θεωρείται εξίσου σημαντική με τη σύνδεση με τον εαυτό μας. Η επαφή με πρόσωπα που αγαπάτε από νωρίς θα σας δώσει το αίσθημα της θαλπωρής και δύναμη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Κάντε λοιπόν μια παύση για ένα λεπτό για να χαϊδέψετε το σκύλο σας ή να δώσετε ένα φιλί στο/στη σύντροφό σας.

Προετοιμάστε ένα υγιεινό πρωινό

Το πρωινό σας γεύμα θα μπορούσε επίσης να καθορίσει πόσα αποθέματα ενέργειας θα έχετε μέσα στη μέρα. Ακόμα κι αν ξυπνάτε νωρίς, φροντίστε να προετοιμάσετε κάτι για να φάτε λίγο αργότερα. Υπάρχουν πλέον και πρωινά, τα οποία μπορείτε να έχετε προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην το παραλείψετε για να πάτε κατευθείαν στο μεσημεριανό γεύμα.

Κινηθείτε

Μια προπόνηση με το που ανοίξετε τα μάτια σας αποτελεί ακόμα έναν τρόπο να ξυπνήσετε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και να είστε παραγωγικοί μέσα στη μέρα. Ακόμα κι αν αυτό σας φαίνεται σα σενάριο… επιστημονικής φαντασίας, σκεφτείτε ότι μπορείτε να αφιερώσετε απλά 10 ή 15 λεπτά ή να κάνετε έναν μικρό περίπατο ή ακόμα και μερικές διατάσεις.

Φτιάξτε μια λίστα υποχρεώσεων

Για να έχουμε περισσότερη ηρεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά, ξεκινώντας από το πρωί. Γράφοντας τα πάντα στο χαρτί θα σας είναι πιο εύκολο να επικεντρωθείτε σε μια εργασία και να νιώσετε λιγότερο καταβεβλημένοι.

Καθαρίστε κάτι στο σπίτι

Κανένας δε θέλει να κάνει δουλειές με το που ανοίξει το μάτι του, ωστόσο εάν ασχοληθείτε με κάτι μικρό, όπως να συμμαζέψετε ένα μικρό μέρος του δωματίου, θα έχετε λιγότερες σκοτούρες με το που επιστρέψετε.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 09:32

Σχετικά Άρθρα

  • Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται: 4 συνήθειες για ένα δυναμικό πρωινό
    Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται: 4 συνήθειες για ένα δυναμικό πρωινό

    Ψυχολόγοι μοιράζονται τις δικές τους συνήθειες το πρωί, που τους βοηθούν να έχουν μια πιο όμορφη και ήρεμη ημέρα.

    Αυτό δεν είναι ένα ακόμη άρθρο που θα σου πει να πας γυμναστήριο το πρωί, να ξυπνήσεις στις 5:00 π.μ και μέχρι τις 8:00 π.μ. να έχεις τελειώσει τις μισές σου υποχρεώσεις για να έχεις μια όμορφη ημέρα. Πολύ ωραίο σενάριο και αυτό, αλλά δεν είναι όλα για όλους, ούτε και η σύγχρονη καθημερινότητα επιτρέπει πολλά – πολλά.

    Γι’ αυτό, ειδικοί ψυχολόγοι μοιράζονται τις δικές τους πρωινές συνήθειες που τους βοηθούν να έχουν μια πιο όμορφη και ήρεμη ημέρα. «Ο τρόπος που ξεκινάει κανείς την πρωινή του ρουτίνα, είναι καθοριστικός για τη διάθεση και την ψυχολογία του, κατά διάρκεια της ημέρας», αναφέρουν ειδικοί ψυχολόγοι στο Everyday Health.

    Μην ξεκινήσεις την μέρα σου με ειδήσεις

    Είναι καθοριστικό να μένουμε μακριά από αρνητικές ειδήσεις και το κινητό μας, ειδικά το πρωί και τουλάχιστον μια ώρα μετά το ξύπνημα μας. Η χρήση κινητού και πόσο μάλλον «η κατανάλωση αρνητικών ειδήσεων» αυξάνει αυτόματα και απότομα την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, κάτι το οποίο δημιουργεί σύγχυση στις ορμόνες και στη διάθεση. Είναι σημαντικό τουλάχιστον για την πρώτη ώρα της ημέρας μας, να μένουμε μακριά από οθόνες και κινητά και να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με ήρεμη διάθεση, δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας να ξυπνήσει σταδιακά.

    Αντί για καφέ, επίλεξε τσάι ή φυσικό χυμό λαχανικών

    Οι πρώτες ουσίες που θα μπουν στον οργανισμό μας, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την γενικότερη υγεία μας. Καταλαβαίνω πως το πρώτο πράγμα που θες είναι μια γουλιά καφέ, αλλά αυτή η συνήθεια ειδικά με άδειο στομάχι, περισσότερο βλαβερή μπορεί να είναι παρά ωφέλιμη. Μπορείς να προτιμήσεις έναν χυμό λαχανικών, ο οποίος θα ενυδατώσει τα κύτταρα και τον οργανισμό σου, ή να προτιμήσεις ένα ρόφημα με φυτικό γάλα και κουρκουμίνη. Αυτή η αλλαγή θα σου χαρίσει πολύ περισσότερη ενέργεια και βιταμίνες, απ’ ότι ο καφές.

    Βάλε την κατάλληλη μουσική

    Οι θετικές ιδιότητες της μουσικής στη ψυχική υγεία είναι αδιαπραγμάτευτες και πολλοί ειδικοί προτείνουν να φτιάξεις μια λίστα τραγουδιών με αγαπημένα σου τραγούδια, για να μπορείς να απολαύσεις την πρώτη ώρα της ημέρας σου με καλή διάθεση και χαλάρωση. Αυτή τη λίγη πολύτιμη ώρα του πρωινού σου, μπορείς μαζί με την μουσική, να σκεφτείς και όλα όσα σε κάνουν χαρούμενη αυτό το διάστημα στη ζωή σου.

    Μίλα με αγαπημένα σου πρόσωπα

    Μπορεί να μην σου αρέσει τόσο να κοινωνικοποιείσαι ειδικά τις πρώτες ώρες, ωστόσο η συνομιλία και επικοινωνία ειδικά με αγαπημένα σου άτομα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση σου και να μειώσει τα επίπεδα μοναξιάς. Μην ξεχνάς άλλωστε πως οι κοινωνικές σχέσεις είναι καθοριστικές για την γενικότερη υγεία μας, και ειδικά την ψυχική. Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για να επικοινωνήσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα αλλά και αντίστοιχα για να επικοινωνήσεις και εσύ τα συναισθήματα σου.

    Πηγή: Grace - In.gr

  • Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ μόλις ξυπνάτε - Πότε είναι η ιδανική ώρα
    Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καφέ μόλις ξυπνάτε - Πότε είναι η ιδανική ώρα

    Μήπως κάτι κάνουμε στραβά τελικά;

    Πολλοί άνθρωποι κατευθύνονται στην καφετιέρα μόλις ξυπνήσουν, αλλά αυτό δεν θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια.

    Ερευνητές του καφέ, μετά από μελέτες αποκάλυψαν πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας, που θα μας δώσει το έναυσμα για τη συνέχεια που θα ακολουθήσει.

    Εκπρόσωπος της Oddy Knocky Coffee δήλωσε: «Το να πάμε κατευθείαν στον καφέ το πρωί μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα αν θέλουμε να μείνουμε ξύπνιοι χωρίς να καταρρεύσουμε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα. Ωστόσο, όλα αυτά οφείλονται στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας. Το σώμα παράγει κάτι που ονομάζεται αδενοσίνη - η οποία σας κάνει να νυστάζετε - και κορτιζόλη, τη λεγόμενη «ορμόνη του στρες». Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες επηρεάζουν το πόσο καλά επιδρά καθημερινή δόση της καφεΐνης.

    «Πιείτε καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε»

    Και συνεχίζει ο εκπρόσωπος της Oddy Knocky Coffee: «Το να πίνετε καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα δεν είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας σε καλό επίπεδο, καθώς μάχεται με αυτές τις άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που όλες προσπαθούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα πάνω στο σώμα σας».

    Στο τέλος έδωσε και τη χρηστικήβ συμβουλή για τους λάτρεις του καφέ: «Πιείτε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε - και όχι νωρίτερα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα επίπεδα της κορτιζόλης σας να χαλαρώσουν και αφήνει την καφεΐνη να κάνει σωστά τη δουλειά της».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τι να κάνετε και τι όχι μόλις ξυπνήσετε το πρωί
    Τι να κάνετε και τι όχι μόλις ξυπνήσετε το πρωί

    Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ξυπνάμε - Αν, όμως, γνωρίζαμε πόσο βλάπτουν τον εγκέφαλό μας, ίσως να ακολουθούσαμε τις συμβουλές μιας ειδικού για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε αμέσως μόλις σηκωθούμε το πρωί

    Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε, όταν ξυπνάτε το πρωί; Η νευροεπιστήμονας Emily McDonald προειδοποιεί σχετικά με τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγετε αμέσως μετά το ξύπνημα, ώστε να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

    Τι δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνετε; Σύμφωνα με την ειδικό, πρέπει οπωσδήποτε να αντισταθείτε στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τον έλεγχο του τηλεφώνου σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

    Η δρ. McDonald τονίζει τη σημασία των υγιεινών συνηθειών για την πρόληψη συμπτωμάτων, όπως η εγκεφαλική ομίχλη και η λήθη. Συνιστά να μην πιάνετε το τηλέφωνό σας αμέσως μόλις σηκωθείτε το πρωί, αλλά να περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν αρχίσετε να εξερευνάτε τα νέα του διαδικτύου. «Όταν ξυπνάτε, ο εγκέφαλος βρίσκεται στη μεταβατική φάση μεταξύ ύπνου και αφύπνισης. Το περιεχόμενο του διαδικτύου μπορεί πολλές φορές να είναι στρεσογόνο, προκαταβάλλοντας τον εγκέφαλο για μια ημέρα γεμάτη άγχος», εξηγεί η δρ. McDonald. «Αυτό στο οποίο εκθέτετε το μυαλό σας είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνάτε είναι να κοιτάτε το τηλέφωνό σας, επηρεάζετε την παραγωγή ντοπαμίνης. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά μετά το ξύπνημα», συνιστά.

    Η ειδικός επισημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και το βράδυ, διευκρινίζοντας ότι οι τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές, τα τηλέφωνα και γενικότερα η επαφή με τις οθόνες θα πρέπει να σταματά τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.

    Πέρα από την ενασχόληση με τα ψηφιακά μέσα, αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να έχει η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. «Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με τη γνωστική έκπτωση, που οδηγεί σε εγκεφαλική ομίχλη και λήθη. Η σύνδεση εντέρου – εγκεφάλου είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά», υπογραμμίζει η δρ. McDonald. «Αντίθετα, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα καλά λιπαρά κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Μερικές τροφές που ξεχωρίζουν είναι το αβοκάντο και τα βατόμουρα».

    Τέλος, η ειδικός επιμένει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την αρνητική αυτο-ομιλία. «Αυτό που λέτε στον εαυτό σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τον κόσμο. Αν, για παράδειγμα, λέτε: «Σήμερα θα είναι μια υπέροχη μέρα», αυτό υποδεικνύει στον εγκέφαλο να αναζητά τα όμορφα πράγματα», τονίζει. «Προσπαθώ να λέω θετικά πράγματα στον εαυτό μου. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε κάτι, ο εγκέφαλός μας συντονίζεται σε αυτό», συμπληρώνει.

    Η ίδια υποστηρίζει ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα για τον εγκέφαλο είναι ο διαλογισμός. Το πρωί, μάλιστα, πριν αρχίσετε να εργάζεστε, είναι μια εξαιρετική ώρα για να εξασκηθείτε. «Όλοι μπορούν να κάνουν διαλογισμό. Έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη συγκέντρωση, ενισχύει τη γέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη και, γενικότερα, διατηρεί τον εγκέφαλο νέο».

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πέντε πρωινές συνήθειες που ρυθμίζουν αποτελεσματικά το σάκχαρο χωρίς φάρμακα
    Πέντε πρωινές συνήθειες που ρυθμίζουν αποτελεσματικά το σάκχαρο χωρίς φάρμακα

    Το πρωί θεωρείται η ιδανική στιγμή για να ρυθμίσετε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα και να εξασφαλίσετε παράλληλα μια ισορροπία μέσα στη μέρα. Οι παρακάτω στρατηγικές κινήσεις θα σας βοηθήσουν να προσανατολιστείτε προς αυτήν την κατεύθυνση

    Εάν παρακολουθείτε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, ίσως είναι απογοητευτικό να τις βλέπετε υψηλές από το πρωί. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές των επιπέδων της γλυκόζης τις πρωινές ώρες θεωρούνται φυσιολογικές, καθώς το σώμα παράγει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια άνοδο του σακχάρου στο αίμα γύρω στις 7 ή 8 π.μ., εξηγεί ο δρ. Kunal K. Shah, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson στο New Brunswick του New Jersey.

    Γι αυτό, θεωρείται σημαντικό να ξεκινήσετε τη μέρα σας υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες που θα διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο καθώς η μέρα συνεχίζεται.

    Ένα ποτήρι νερό

    Το πρώτο πράγμα που καλό είναι να κάνετε με το που ανοίξετε τα μάτια σας είναι να ενυδατωθείτε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας περιέχει λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να είναι πιο υψηλά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το υψηλό σάκχαρο δημιουργεί επίσης μεγαλύτερη διούρηση, γεγονός που μπορεί να σας κάνει ακόμη πιο αφυδατωμένους. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε νερό το πρωί, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Ισορροπημένο πρωινό

    Ένα καλό πρωινό μπορεί να σας αφήσει χορτάτους όλη μέρα, αλλά και να ρυθμίσει τις τιμές του σακχάρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, επιλέγοντας ένα πρόγευμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, το οποίο θα καταναλώσετε μέσα σε μία ώρα μετά την ώρα αφύπνισης. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται οι ασταθείς τιμές της γλυκόζης, που μπορούν να παρουσιαστούν, εάν παραληφθεί το πρωινό, αλλά και να διατηρήσει τον κορεσμό, επισημαίνει η Anthea Levi, διαιτολόγος.

    Μια καλή επιλογή είναι μια ομελέτα με λαχανικά και αβοκάντο και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή πουτίγκα από σπόρους chia με μούρα και γιαούρτι.

    Ένα φλιτζάνι καφέ

    Αν ο καφές αποτελεί βασικό μέρος της πρωινής σας ρουτίνας, ίσως δεν χρειάζεται να τον εγκαταλείψετε εντελώς. Παρόλα αυτά, χρειάζεται προσοχή στη χρήση της ζάχαρης. Παρόλο που το CDC σημειώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι απλώς ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη και μπορεί να παρατηρήσουν μια αύξηση του σακχάρου στο αίμα μόνο από τον σκέτο καφέ, το πραγματικό ζήτημα είναι το τι προσθέτετε σε αυτόν, σύμφωνα με την Anthea Levi.

    Όσον αφορά το γάλα, η διαιτολόγος προτείνει να προτιμήσετε μια μικρή ποσότητα γάλακτος με λίγα λιπαρά ή κάποιο φυτικό ρόφημα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

    Ξυπνήστε νωρίτερα

    Το πρωινό άγχος για να ετοιμαστούμε αυξάνει με τη σειρά του τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς παράγεται περισσότερη κορτιζόλη, σύμφωνα με τον δρα Shah. Αυτό συμβαίνει διότι απελευθερώνονται μεγαλύτερες ποσότητες γλυκόζης στο αίμα από το ήπαρ.

    Γι’ αυτό ο δρ. Shah συνιστά να δίνετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο το πρωί. Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίζετε και να κοιμάστε νωρίς, έτσι ώστε να συμπληρώνετε τουλάχιστον 7 ώρες ποιοτικού ύπνου.

    Παράλληλα, μπορείτε να εφαρμόσετε την ηρεμία στην πρωινή σας ρουτίνα, κάνοντας διαλογισμό ή γιόγκα ή ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.

    Ασκηθείτε έξυπνα

    Ακόμα κι ένας δεκάλεπτος περίπατος μετά το πρωινό είναι αρκετός για να μειωθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Anthea Levi. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα ευεργετικές στη ρύθμιση του σακχάρου είναι και άλλες αερόβιες ασκήσεις, όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο. Από την άλλη, όμως, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι ασκήσεις με βάρη, καθώς θα μπορούσαν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον δρ. Shah.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έξι πρωινά λάθη που μας κλέβουν την ενέργεια
    Έξι πρωινά λάθη που μας κλέβουν την ενέργεια

    Μπορεί ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει τόσο μεγαλή διαφορά στην πορεία της ημέρας μας; Κι όμως! Αυτές είναι οι συνήθειες που θα πρέπει να αποφύγετε για να έχετε γεμάτες μπαταρίες όλη μέρα

    Δε λένε τυχαία ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», καθώς αυτές οι πρώτες ώρες αφού μόλις έχουμε ανοίξει τα μάτια μας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη την πορεία της ημέρας μας. Αν και λίγο πολύ γνωρίζουμε ποια στάδια θεωρούνται από τα πιο σημαντικά και ωφέλιμα τόσο για την ψυχική μας υγεία, όσο και την απόδοσή μας, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε ρουτίνες που ενδεχομένως να στέκονται εμπόδιο.

    Επιλέγετε την αναβολή του ξυπνητηριού

    Εάν αποτελεί τακτική σας συνήθεια να πατάτε το κουμπί του snooze περισσότερες από δύο με τρεις φορές σε καθημερινή βάση, ενδεχομένως να μην κάνετε και τον πιο ξεκούραστο ύπνο. Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια προκαλεί στην πραγματικότητα το αίσθημα της βιασύνης. Προτιμήστε, λοιπόν, μια σταθερή ώρα αφύπνισης για να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να ξυπνήσει σωστά και ήρεμα, συμπεριλαμβάνοντας και το πρωινό.

    Δεν τρώτε πρωινό

    Έχετε παρατηρήσει πόσο χορτάτοι νιώθετε, αφού έχετε καταναλώσει ένα ισορροπημένο πρωινό; Το πρωινό τροφοδοτεί επαρκώς το σώμα, προετοιμάζοντάς το για τις λιγούρες και τις κακές επιλογές που θα μπορούσαν να επέλθουν μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν καταναλώνουμε ένα πλούσιο πρωινό, σύμφωνα με μελέτη. Αντί να το αποφεύγετε λοιπόν, φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα σε υγιεινές επιλογές, όπως ένα μπολ με βρόμη και φρούτα, ένα smoothie πλούσιο σε πρωτεΐνες ή ένα τοστ ολικής άλεσης με αβοκάντο.

    Δεν κινείστε

    Δε χρειάζεται να διανύσετε χιλιόμετρα με το… καλημέρα, αλλά απλά και μόνο ένας σύντομος περίπατος ή μια σύντομη πρακτική γιόγκα ή μια προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διάθεση, στη σκέψη, αλλά και στην ενέργεια που θα σας ακολουθήσει όλη τη μέρα.

    Το παρακάνετε με τον καφέ

    Αν και τα οφέλη του καφέ είναι αναρίθμητα, θεωρείται ζωτικής σημασίας να περιορίσετε τη χρήση του σε ένα φλιτζάνι, για να αποφύγετε τη νευρικότητα, την ανησυχία και τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Υπάρχει, μάλιστα, και η κατάλληλα ώρα για να τον πιείτε, που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη. Αν θέλετε μια πιο ομαλή, μεγαλύτερης διάρκειας ενεργειακή ώθηση, δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωση καφέ ή να πειραματιστείτε με εναλλακτικές λύσεις όπως το πράσινο τσάι ή το matcha.

    Δεν προγραμματίζετε τις δουλειές σας

    Η αίσθηση της οργάνωσης προσφέρει γενικά μια μεγαλύτερη ανακούφιση -και ειδικότερα εάν γίνεται αποβραδίς. Ένα ανοργάνωτο πρωινό έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον ένταση και σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε έτοιμα τα πράγματά σας από την προηγούμενη ημέρα, για να αποφύγετε το πρωινό στρες και να καλλιεργήσετε την γαλήνη.

    Πιάνετε το κινητό

    Είναι πολύ εύκολο να χαθούμε στις ειδοποιήσεις, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τις ενημερώσεις ήδη με το που ανοίξουμε τα μάτια μας. Συνάμα, όμως, είναι και η ευκολότερη παγίδα που πέφτουμε καθημερινά και μας αποδιοργανώνει. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα που δίνει έμφαση στην ενδοσκόπηση, το διαλογισμό ή τις ασκήσεις ευγνωμοσύνης. Μέχρι να αφιερώσετε πολύτιμο χρόνο για την καλλιέργεια της δικής σας ευεξίας, περιορίστε την έκθεση στο διαδίκτυο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κοιμηθήκατε στραβά; Έξυπνα tips για να «βγάλετε» τη μέρα – Τι να αποφύγετε
    Κοιμηθήκατε στραβά; Έξυπνα tips για να «βγάλετε» τη μέρα – Τι να αποφύγετε

    Το βράδυ με κακό ύπνο επιβάλλει τη συμμόρφωση με όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για να κυλήσει ομαλά η επόμενη ημέρα

    Πολλά δεινά επιφυλάσσει ο λιγοστός και κακός ύπνος το βράδυ, πέρα από την κακή διάθεση και μειωμένη λειτουργικότητα, όπως αυξημένο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακές παθήσεις. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν σας χαρίστηκε ο ύπνος την προηγούμενη νύχτα, δεν έχει νόημα να κλαίτε πάνω από το χυμένο γάλα -σύμφωνα με τη γνωστή αγγλική παροιμία. Φροντίστε απλώς να «βγει» η ημέρα ακολουθώντας του παρακάτω κανόνες.

    Πείτε «Οχι»:

    1. Στο snooze
    Τα λίγα παραπάνω λεπτά που θα χαρίσει η αναβολή του ξυπνητηριού δεν θα χαρίσουν ξεκούραση. Στην πραγματικότητα, απλώς θα σας στρεσάρει περισσότερο, μειώνοντας τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας για να ετοιμαστείτε. (Βέβαια, μια μελέτη εντόπισε και οφέλη στο snooze. Διαβάστε τα εδώ.)

    2. Στην αποτυχημένη αναπλήρωση
    Ένα ρεπό το πρωί για να κοιμηθείτε από τις 9 π.μ. έως το μεσημέρι δεν θα αναπληρώσει σωστά τον ύπνο. Αντιθέτως, θα διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό, το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζεται μέσα από το σταθερό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης. (Το ίδιο ισχύει και για την αναπλήρωση του Σαββατοκύριακου.)

    3. Στο αλκοόλ
    Ναι, το αλκοόλ θα προκαλέσει αίσθημα νύστας αλλά κάποιες ώρες αργότερα, καθώς το σώμα το επεξεργάζεται, θα σας ξυπνήσει. Χώρια που ο ύπνος δεν θα είναι ποιοτικός.

    4. Στο κάπνισμα
    Το κάπνισμα βλάπτει πολλαπλά την υγεία αλλά και τον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε παλαιότερα στο Journal of Sleep Research, τα άτομα που καπνίζουν συμβατικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να έχουν περισσότερες δυσκολίες αναφορικά με τον ύπνο τους.

    5. Στο σερφάρισμα
    Πλήθος επιστημονικών ερευνών επισημαίνουν ότι το μπλε φως από τις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών όπως η τηλεόραση, τα tablets ή τα smartphones, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Αν πάλι δεν μπορείτε να αποφύγετε τη βραδινή χρήση τους, σκεφτείτε αυτό το αξεσουάρ που βελτιώνει τον ύπνο και την αποδοτικότητα.

    6. Στις μεγάλες αποφάσεις
    Χωρίς τον επαρκή και καλό ύπνο, η κριτική ικανότητα πέφτει στα τάρταρα. Τα καταπονημένα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργιών όπως η σκέψη ή η ανάκληση πληροφοριών. Ακόμη και η βασική αντίληψη για ένα γεγονός μπορεί να είναι διαφορετική απ’ ό,τι μετά από έναν ξεκούραστο ύπνο. (Και σίγουρα, μη μείνετε ξάγρυπνοι για να λάβετε σημαντικές αποφάσεις. Δείτε γιατί.)

    Πείτε «Ναι»:

    1. Στον ήλιο
    Το ηλιακό φως μπορεί να εγγυηθεί ότι ο ύπνος δεν θα είναι ξανά το ίδιο κακός. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το φως της ημέρας μία ώρα μετά την αφύπνιση βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, προκαλώντας διέγερση το πρωί και εντονότερη υπνηλία το βράδυ. Έπειτα το φως ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου που με τη σειρά της καθαρίζει το μυαλό από την πρωινή ομίχλη του εγκεφάλου. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ άλλα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε πρωί για ποιοτικό ύπνο το βράδυ.

    2. Στην καφεΐνη, αλλά με μέτρο
    Οι έρευνες καταλήγουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για ο αν αρκεί ένας καφές για να κρατήσουμε τα μάτια ανοιχτά; Κάποιες επιστημονικές εργασίες ισχυρίζονται πως ο καφές μπορεί να μας κρατά ξύπνιους αλλά όχι σε εγρήγορση και ελάχιστα συμβάλλει στην ανάκτηση της καλής γνωστικής μας λειτουργικότητας μετά από μια νύχτα με λιγοστό ύπνο. Άλλες συστήνουν απλώς να τον καταναλώνουμε μετά το πρωινό ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του το απόγευμα όπως και οι υπερβολές.

    3. Στην άσκηση
    Η άσκηση μπορεί να προάγει την ξεκούραση και μέσα από τις αγχολυτικές ιδιότητές της να συμβάλει στις σωματικές διεργασίες που εξασφαλίζουν τον ποιοτικό νυχτερινό ύπνο. Δεν πρέπει όμως να γίνεται κοντά στην κατάκλιση, καθώς ενεργοποιεί την έκκριση κορτιζόλης, ορμόνης που φέρει την εγρήγορση. Αν πρέπει να ασκείστε το απόγευμα ή το βράδυ, προσπαθήστε να ολοκληρώσετε την προπόνηση τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

    4. Στον (σωστό) υπνάκο
    Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, η μεσημεριανή σιέστα δεν μπορεί να αποκαταστήσει το χαμένο χρόνο του βραδινού ύπνου. Αν πάλι τα μάτια σας κλείνουν, ένας υπνάκος 20 λεπτών θα οξύνει την προσοχή και τις κινητικές σας δεξιότητες, ενώ στα 90 λεπτά θα βελτιώσει τη δημιουργική σας σκέψη. Ωστόσο μπορεί να σας αφήσει με εντονότερο αίσθημα υπνηλίας και να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε το βράδυ.

    5. Στα ελαφριά γεύματα
    Αν δεν θέλετε να επαναλάβετε την έλλειψη ύπνου της προηγούμενης νύχτας, ξεχάστε λιπαρά φαγητά και κακούς υδατάνθρακες όπως fast food και γλυκά, ιδίως τις βραδινές ώρες. Προτιμήστε ένα ελαφρύ δείπνο αρκετές ώρες πριν ξαπλώσετε και αν πεινάσετε ξανά, προτιμήστε ένα γιαούρτι από αυτά τα σνακ που θα σας χαλάσουν τον ύπνο.

    6. Στην ενυδάτωση…
    … αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τον ύπνο, το σώμα αυξάνει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) που κατακρατεί νερό και καταστέλλει την ανάγκη για ούρηση. Πίνοντας πολύ νερό πριν από τον ύπνο, αναγκάζουμε τον οργανισμό να μπλοκάρει την παραγωγή της ADH και έτσι ξυπνάμε περισσότερες φορές για να πάμε τουαλέτα, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η κακή συνήθεια που κάνουμε όλοι κάθε πρωί και βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλό μας
    σε Plus +
    Η κακή συνήθεια που κάνουμε όλοι κάθε πρωί και βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλό μας

    Το να κοιτάς το τηλέφωνό σου όταν ξυπνάς είναι κακή και επιβλαβής συνήθεια για τον εγκέφαλό σου

    Έλα πες, είσαι κι εσύ μια από τους χιλιάδες ανθρώπους που με το που ανοίγουν τα μάτια τους, παίρνουν το κινητό ανα χείρας. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους θα πουν πως χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ως μέσο αφύπνισης. Άλλοι θα δηλώσουν πως θέλουν να ενημερωθούν πριν πάνε στη δουλειά, να δουν τα email και τις ενημερώσεις τους.

    άποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί στην πραγματικότητα να μας βλάψουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτά περιλαμβάνουν το να κοιμάσαι λίγο, να έχεις τον ήχο των ακουστικών σου σε υψηλότερη ένταση από όσο χρειάζεται, να περνάς πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη, ακόμη και να καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Η λίστα είναι μεγάλη ωστόσο, η νευροεπιστήμονας Emily McDonald επισημαίνει στη Vogue.it μία συνήθεια που πρέπει να αποφεύγουμε για την προώθηση της ευημερίας του εγκεφάλου μας και δεν είναι άλλη από το κινητό μας αμέσως μόλις ξυπνήσουμε το πρωί.

    Γιατί είμαστε εθισμένοι από το κινητό μας

    Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας ελκύουν κυρίως επειδή είναι «πολύχρωμα και αισθητικά ευχάριστα», γεγονός που αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλό μας. Αλλά η εξήγηση έχει και μια πιο περίπλοκη πλευρά: «Κάθε φορά που κάνουμε κύλιση ή ανανεώνουμε τη ροή ειδήσεων μας, βλέπουμε νέο, διεγερτικό και απρόβλεπτο περιεχόμενο και, όπως συμβαίνει με έναν κουλοχέρη στο καζίνο, το απρόβλεπτο που σχετίζεται με το αποτέλεσμα επιβράβευσης αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης. Και το τελευταίο οδηγεί στη διαμόρφωση συνηθειών. Προσθέστε σε αυτό ότι είμαστε κοινωνικά όντα, που χρειαζόμαστε ανθρώπινες σχέσεις . Και αυτό ακριβώς μας προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα».

    Γιατί να αποφύγεις να σκρολάρεις στο κινητό σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις

    Όμως, παρά την παρόρμηση να σκρολάρουμε στο τηλέφωνό μας, θα πρέπει να αποφύγουμε να επιδοθούμε σε αυτό μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. «Πρώτα απ’ όλα, όταν ξυπνάμε το πρωί, τα εγκεφαλικά κύματα είναι πιο ισχυρά και ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε μια πιο υποδηλωτική κατάσταση», εξηγεί η McDonald. «Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο που καταναλώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική μας κατάσταση. Επιπλέον, ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων νωρίς το πρωί αυξάνει την ντοπαμίνη, η οποία προδιαθέτει τον εγκέφαλο σε μεγαλύτερη απόσπαση της προσοχής και αυξάνει την επιθυμία για «κατανάλωση» κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας». Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως το να τρώμε ένα γλυκό πρωινό οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της λαχτάρας για ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τον ίδιο τρόπο ο έλεγχος της ροής σας στο Instagram μόλις ξυπνήσουμε μας κάνει να μπαίνουμε σε έναν σχεδόν φαύλο κύκλο, ανεξέλεγκτο.

    Τα τελευταία χρόνια, ο εγκέφαλός μας είναι θύμα συνεχούς υπερδιέγερσης, με συνέπεια να μη συγκεντρωνόμαστε. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη Samsung, το εύρος της προσοχής μας έχει μειωθεί από 12 σε 8 δευτερόλεπτα από το 2000.

    Ορισμένοι ερευνητές έχουν επίσης δείξει ότι η έντονη κύλιση μάς προκαλεί ψυχολογική δυσφορία, με επιδείνωση της ψυχικής υγείας και τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε κατάσταση κατάθλιψης . Όσοι περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.

    Πηγή: theissue.gr - Photo by Kinga Howard on Unsplash

  • Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τον πρώτο πρωινό καφέ – Πότε να πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας
    Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για τον πρώτο πρωινό καφέ – Πότε να πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας

    Αυτό είναι το σωστό timing για τον πρώτο καφέ της ημέρας - Εξασφαλίζετε τα μέγιστα οφέλη με τη μικρότερη επίδραση στα νεύρα

    Ακόμα και οι λάτρεις του καφέ θα προσπαθήσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους να μετριάσουν την ποσότητα που καταναλώνουν αν αισθανθούν ότι η υπερβολή οδηγεί σε νευρικότητα ή ακόμα και προβλήματα στον ύπνο. Για όσους αναζητούν συστάσεις από επίσημα χείλη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει ότι έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα – 4 με 5 φλιτζάνια καφέ – θεωρούνται ασφαλή για υγιείς ενήλικες. Σε μέτριες δόσεις – έως και 2 φλιτζάνια – η καφεΐνη χαρίζει την αίσθηση της εγρήγορσης, ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι.

    Σύμφωνα με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine, οι συμμετέχοντες που έπιναν όσο καφέ ήθελαν, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο από ό,τι τις ημέρες που τον απέφευγαν τελείως. «Η επίδραση της καφεΐνης στον ύπνο εξαρτάται από το πόσο γρήγορα τη μεταβολίζει ο οργανισμός» είχε σχολιάσει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Gregory Marcus, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα ώρες για να απαλλαγεί πλήρως ο οργανισμός από την καφεΐνη.

    Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ποσότητα αλλά και το timing του καφέ σε ρόλο-κλειδί, καθώς συγκεκριμένες ώρες μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη του για τον οργανισμό.

    Η καλύτερη ώρα

    Μεταξύ 9.30 π.μ. και 11 π.μ. είναι το καλύτερο διάστημα για την πρώτη κούπα καφέ, ώστε να συνδυαστούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη με τη μικρότερη νευρικότητα, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

    Μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης – κύρια ορμόνη του στρες – είναι υψηλότερα όταν ξυπνάμε. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση καφέ πολύ νωρίς το πρωί τα ενισχύει ακόμη περισσότερο, με ό,τι κακό μπορεί να σημαίνει αυτό για τα νεύρα μας. Υπάρχουν έρευνες από το 2009 που δείχνουν ότι η παραγωγή κορτιζόλης μειώνεται σημαντικά σε χρονικές στιγμές στη διάρκεια της ημέρας, στις 9.30 π.μ. και στη 1 μ.μ..

    «Αν και είναι χρήσιμη για να “ξυπνήσουμε”, η κορτιζόλη σε αυξημένα επίπεδα σε περιόδους με έντονο στρες είναι επιβλαβής. Έτσι, αν συνδυάσετε την ήδη αυξημένη κορτιζόλη με μια έξτρα δόση από τον καφέ, οδηγείτε το σώμα σε μια περιττή αντίδραση στρες. Αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να μετριαστεί με το να περιμένετε μια ώρα περίπου πριν απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ» αναφέρει η Amanda Maucere, διατροφολόγος με εξειδίκευση στην αθλητική διατροφή στη Φλόριντα.

    Ένα τελευταίο καφεδάκι

    Ένα τσάι το απόγευμα αντί για καφέ δεν αποτελεί ακριβώς την καλύτερη δυνατή επιλογή για όσους επιθυμούν λίγη παραπάνω ενέργεια· αν και περιέχει ένα τέταρτο της καφεΐνης του καφέ, η ποσότητα είναι επαρκής για να μπλοκάρει τους υποδοχείς των ορμονών αδενοσίνη και μελατονίνη και να κάνει έτσι τον βραδινό ύπνο δύσκολη υπόθεση.

    Έξι ώρες πριν από τον ύπνο είναι καλή στιγμή να πείτε «αντίο» στην καφεΐνη· είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που δίνει ο FDA για την πλήρη υποχώρηση της επίδρασης της καφεΐνης. Εντούτοις, υπάρχουν και αυστηρότερες οδηγίες, όπως αυτές της Δρ Dierdre Conroy, ειδικής σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που συστήνει τη διακοπή της κατανάλωσης καφέ οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο.

    Μια μετα-ανάλυση από το 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ πολύ αργά το βράδυ διαταράσσει τον ύπνο αργών κυμάτων (SWS), -τη φάση της μεγαλύτερης ξεκούρασης- και μειώνει τον συνολικό χρόνο ύπνου. Οι επιπτώσεις του ανεπαρκούς ύπνου είναι πολλές και περιλαμβάνουν πλήθος από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφροπάθειες, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο