Υγεία

Γιατί τείνουμε να θυμόμαστε αναμνήσεις που μας προκαλούν αηδία

Γιατί τείνουμε να θυμόμαστε αναμνήσεις που μας προκαλούν αηδία

Η επιστημονική εξήγηση για τη συσχέτιση του ανοσοποιητικού συστήματος, των αναμνήσεων και του αισθήματος της αηδίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αηδιαστικές αναμνήσεις μας συνδέονται συχνά με μυρωδιές, γεύσεις και αγγίγματα που βοηθούν στην προστασία μας από ασθένειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Independent, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Karolinska στη Σουηδία προτείνουν ότι τα αισθητηριακά στοιχεία προκαλούν έντονη αηδία για να βοηθήσουν στην υποστήριξη του φυσιολογικού ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τι έδειξε η έρευνα για τη λειτουργία της αηδίας

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Royal Society Open Science, περιελάμβανε 216 φοιτητές πανεπιστημίου από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν δύο έρευνες, με διαφορά μιας εβδομάδας.

Αναλυτικά, στο πρώτο ερωτηματολόγιο ζητήθηκε από 127 συμμετέχοντες να περιγράψουν λεπτομερώς τις πιο αξιομνημόνευτες αηδιαστικές εμπειρίες τους. Ακόμα, στο δεύτερο ερωτηματολόγιο ζητήθηκε από 89 φοιτητές να συμπληρώσουν τις ίδιες πληροφορίες, αλλά χρησιμοποιώντας εμπειρίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, αφού θυμήθηκαν αυτές τις εμπειρίες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο συνέβαλε κάθε αίσθηση – οσμή, γεύση, αφή, όραση ή ήχος – στην επίδρασή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αηδιαστικές εμπειρίες συνδέονται συνηθέστερα με τις μυρωδιές, τις γεύσεις ή την αφή, γνωστές ως «κοντινές» αισθήσεις. Οι ερευνητές της Ψυχολογίας υπέθεσαν ότι το συναίσθημα της αηδίας υποστηρίζει το φυσιολογικό ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντάς μας να αποστρεφόμαστε τις πηγές μόλυνσης ώστε να τις αποφεύγουμε.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ ντε Μπάρα, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, μίλησε στο Newsweek για τον ρόλο που παίζει το αίσθημα της αηδίας στην Εξελικτική Ψυχολογία. Ως εκ τούτου, ο ίδιος είπε: «Από εξελικτική άποψη, η κύρια λειτουργία της αηδίας φαίνεται να είναι η πρόληψη της μόλυνσης. Κινητοποιεί την αποφυγή πραγμάτων που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Οι μολυσματικές ασθένειες είναι μια πραγματικά σημαντική πίεση επιλογής στην εξέλιξη: Έχουν διαμορφώσει συμπεριφορικές στρατηγικές αποφυγής ασθενειών σε πολλά ζώα με παραδείγματα, από πρόβατα μέχρι μυρμήγκια».

Συμπερασματικά, έχει προταθεί ότι η όσφρηση, η γεύση και η αφή μπορεί να προκαλούν εντονότερα την αηδία, επειδή οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τείνουν να εισέρχονται στον οργανισμό από τις ρινικές διόδους, το στόμα ή το δέρμα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup