Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 21:57

«Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για παράλληλη έξαρση κοκκύτη και ιλαράς: Γιατί παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων

Γράφτηκε από

Καμπανάκι για την παράλληλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράςκρούει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνα Παπαευγγέλου.

Μετά από την ύφεση της πανδημίας COVID-19 και τη σταδιακή άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατηρήθηκε τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας σημαντική αύξηση της επίπτωσης διαφόρων κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, ιογενών κυρίως αλλά και βακτηριακών όπως είναι η RSV, η γρίπη, ο αδενοϊός, και οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις. Επίσης σημειώθηκε επιδημική έξαρση της οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε μικρά παιδιά καθώς και της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) κυρίως στα παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει σημειωθεί επιδημική έξαρση της ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ από την αρχή του 2024 εμφανίστηκαν κρούσματα και τη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Η επιδημική αυτή έξαρση στην Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του αριθμού των παιδιών που είναι ατελώς εμβολιασμένα ή πλήρως ανεμβολίαστα. Είναι γνωστό ότι η πρόσφατη πανδημία είχε σαν αποτέλεσμα κάποια παιδιά να «χάσουν» δόσεις εμβολίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα σε ανεμβολίαστα παιδιά καθώς τα κρούσματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε άτομα Ελληνικής καταγωγής ηλικίας 45-64 ετών που είναι είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (με μια μόνο δόση). Πρόσφατη οροεπιδημιολογική μελέτη (2020-2021) στη χώρα μας έδειξε ότι η ανοσία έναντι της ιλαράς είναι ικανοποιητική αφού 89.8% είχαν αντισώματα έναντι ιλαράς. Όμως ήταν χαμηλότερη στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες

Πού παρατηρείται αύξηση

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι κρούσματα ιλαράς εκδηλώθηκαν και σε επαγγελματίες υγείας που εκτέθηκαν σε ασθενείς.

Έτσι ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς, συστήνει την άμεση ενημέρωση του πληθυσμού ώστε να συμπληρωθεί ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση εμβολίου σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ). Τονίζεται ότι αν κάποιος ενήλικας που γεννήθηκε μετά το 1970 δεν γνωρίζει αν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με δύο δόσεις έναντι ιλαράς με το εμβόλιο MMR, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ανεμβολίαστος και να εμβολιαστεί άμεσα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για επαγγελματία υγείας. Επίσης άμεσα θα πρέπει να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος λόγω της παγκόσμιας έξαρσης ιλαράς. Τέλος, ο ΕΟΔΥ με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) και σε συνεργασία με άλλους φορείς διενεργεί δράσεις ενημέρωσης και μαζικού εμβολιασμού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη. Ενώ κατά τη διάρκεια του 2023 είχαν δηλωθεί μόλις 9 κρούσματα, από την αρχή του έτους μέχρι 14.3 έχουν δηλωθεί συνολικά 46 κρούσματα, με τα περισσότερα να αφορούν σε παιδιά και εφήβους. Μάλιστα 10 κρούσματα (21.7%) αφορούν σε μικρά βρέφη δηλαδή την ομάδα πληθυσμού με τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Μάλιστα, ένα βρέφος κατέληξε λόγω κοκκύτη.

Για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κοκκύτη ο ΕΟΔΥ συστήνει τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των βρεφών από την ηλικία των 2 μηνών σύμφωνα με το ΕΠΕ. Ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματική προστασία των μικρών ευάλωτων βρεφών έχει ο εμβολιασμός όλων των εγκύων μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδα κύησης. Δυστυχώς στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη των εγκύων είναι ιδιαίτερα χαμηλή και συνεπώς προτείνεται στη περίπτωση που η λεχωίδα δεν έχει εμβολιαστεί κατά τη κύηση να εμβολιάζεται αμέσως μετά τον τοκετό και πριν λάβει εξιτήριο από το μαιευτήριο. Παράλληλα προτείνεται ο εμβολιασμός όλων των μελών του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του νεογνού. Έτσι δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για το μικρό βρέφος μέχρι να προστατευτεί από τον εμβολιασμό του.

Σημειώνεται ότι ούτε προηγούμενη λοίμωξη ούτε ο εμβολιασμός έναντι κοκκύτη δεν προσφέρει ισόβια ανοσία. Συνεπώς, όλοι όσοι τυχόν εκτεθούν σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη θα πρέπει να λάβουν αντιμικροβιακή αγωγή με στόχο τη προστασία τους αλλά και τη διακοπή της διασποράς σε άλλα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος.

Ο ΕΟΔΥ εκδίδει κάθε εβδομάδα επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των οδηγιών αντιμετώπισης των επιδημικών εξάρσεων.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 20:46

Σχετικά Άρθρα

  • Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι
    Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ECDC για τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη - Σημειώθηκαν 18.449 κρούσματα ιλαράς σε έναν χρόνο και 32.000 κρούσματα κοκκύτης σε μόλις τρεις μήνες - Σε μια χώρα το 78% των κρουσμάτων ιλαράς - Οι οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

    Συναγερμό για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της ιλαράς έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σταθερά από τον Ιούνιο του 2023. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκαν 786 κρούσματα από 18 χώρες.

    Το ECDC προειδοποιεί ότι οι αυξητικές τάσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ ενδέχεται να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης των πληθυσμών. Επί τούτω συστήνει άμεση κάλυψη των κενών ανοσίας για υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο (>95% με τη δεύτερη δόση), καλύτερη επιτήρηση, εγρήγορση από τους επαγγελματίες υγείας, υπέρβαση των ανισοτήτων στον εμβολιασμό και προώθηση της αξίας του μέσα από ειδικές στρατηγικές επικοινωνίας και παρεμβάσεις.

    Στη Ρουμανία το 77.76%

    Τον Αύγουστο του 2024, 27 χώρες ανέφεραν δεδομένα για την ιλαρά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy), με 786 κρούσματα να αναφέρονται από 18 χώρες. Εννέα χώρες ανέφεραν μηδενικά κρούσματα.

    Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο 12 μηνών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου 2024, 30 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν συνολικά 18.449 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων 14.241 (77,2%) ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο χώρες (Λετονία και Λιχτενστάιν) ανέφεραν μηδενικά κρούσματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (14.347), την Ιταλία (897), το Βέλγιο (606), την Αυστρία (532) και τη Γερμανία (516).

    Τα υψηλότερα ποσοστά ειδοποίησης παρατηρήθηκαν σε βρέφη κάτω του ενός έτους (590,9 κρούσματα ανά εκατομμύριο) και παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (348,6 κρούσματα ανά εκατομμύριο). 13 θάνατοι (ποσοστό θνησιμότητας: 0,1%) αποδόθηκαν στην ιλαρά κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου, με τη Ρουμανία να αναφέρει 12 θανάτους και την Ιρλανδία έναν.

    19 θάνατοι από ιλαρά

    Συμπληρωματική επιδημιολογική παρακολούθηση, με συλλογή δεδομένων στις 9 Οκτωβρίου 2024, εντόπισε 199 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς σε 11 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ: Αυστρία (2 νέα, συνολικά 504), Βουλγαρία (6 νέα, συνολικά 26), Τσεχία (3 νέα, συνολικά 33), Γερμανία (78 νέα, συνολικά 698), Ουγγαρία (4 νέα, συνολικά 29), Ιρλανδία (29 νέα, συνολικά 135, περιλαμβανομένου ενός θανάτου), Ιταλία (57 νέα, συνολικά 864), Ολλανδία (7 νέα, συνολικά 163), Νορβηγία (1 νέο, συνολικά 11), Πολωνία (1 νέο, συνολικά 262) και Σουηδία (11 νέα, συνολικά 37). Συνολικά, 19 θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά έχουν αναφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024, στη Ρουμανία (18) και στην Ιρλανδία (1).

    Για χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, η Ελβετία ανέφερε 99 κρούσματα το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 2.562 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία, συνέχισαν να αναφέρουν κρούσματα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσίευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), άλλες χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα είναι το Καζακστάν (27.330),το Αζερμπαϊτζάν (16.633),η Ρωσία (13.018),το Κιργιστάν (11.759) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2.123).

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παιδιά και ενήλικες που ταξιδεύουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

    Κοκκύτης: 32.000 κρούσματα σε 3 μήνες

    Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι το 2023 δηλώθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν δηλωθεί. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους και σε έφηβους 10-19 ετών. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες αφορούν σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των τριών μηνών.

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Το βασικότερο μέτρο πρόληψης για τον κοκκύτη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα της ζωής καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ιλαρά: Σταθερή αύξηση στην Ευρώπη – 6 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα
    Ιλαρά: Σταθερή αύξηση στην Ευρώπη – 6 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα

    Περαιτέρω άνοδος κρουσμάτων ιλαράς αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το ECDC που επαναλαμβάνει την ανάγκη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης

    Επιπλέον έξι περιστατικά ιλαράς καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται σε 29 από τις αρχές του έτους. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τις μεταδιδόμενες ασθένειες.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες στη γηραιά ήπειρο, εξαιτίας της μέτριας εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα έκθεσης στη νόσο που μόνο «ξεχασμένη» δε θεωρείται πλέον σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Πιο αναλυτικά, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου αναφέρει ότι συμπληρωματική επιτήρηση επιδημικών πληροφοριών με συλλογή δεδομένων που διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Ιουλίου 2024 από επίσημες δημόσιες πηγές εντόπισε 3.010 νέα ύποπτα ή/και επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, συμπεριλαμβανομένων τριών νέων θανάτων, που δεν είχαν αναφερθεί πριν από την τελευταία μηνιαία ενημέρωση.

    Νέα κρούσματα αναφέρθηκαν σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) τους τελευταίους μήνες: Αυστρία (νέα: 18, σύνολο: 464), Βέλγιο (νέα: 177, σύνολο: 265), Βουλγαρία (νέα: 10, σύνολο: 17), Κύπρος (νέα: 2, σύνολο: 24), Τσεχία (νέα: 1, σύνολο: 29), Δανία (νέα: 1, σύνολο: 19), Γαλλία (νέα: 3, σύνολο: 168), Γερμανία (νέα: 57, σύνολο: 390), Ελλάδα (νέα: 6, σύνολο: 29), Ιρλανδία (νέα: 17, σύνολο: 69, εκ των οποίων 1 θάνατος), Ιταλία (νέα: 157, σύνολο: 556), Λιθουανία (νέα: 1, σύνολο: 26), Κάτω Χώρες (νέα: 25, σύνολο: 105), Νορβηγία (νέα: 3, σύνολο: 6), Πολωνία (νέα: 31, σύνολο: 222), Ρουμανία (νέα: 2.392 κρούσματα, τρεις θάνατοι, σύνολο: 17.733, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων), Σλοβενία (νέα: 13, σύνολο: 16), Ισπανία (νέα: 90, σύνολο: 161), Σουηδία (νέα: 7, σύνολο: 21).

    Εμβολιασμοί

    Θεωρώντας ως δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί στο κοντινό μέλλον, οι ειδικοί του ECDC συνιστούν στις εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας να καλύψουν τα κενά ασφάλειας, διατηρώντας την εμβολιαστική κάλυψη πάνω από 95% (δεύτερη δόση).

    Με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης κρουσμάτων ιλαράς στον ελληνικό πληθυσμό, ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας συστήνουν στους ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, που έχουν ως προορισμό χώρες με έξαρση κρουσμάτων ιλαράς, να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, στο εξωτερικό, σκόπιμο είναι να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τον βασικό εμβολιασμό τους για όλα τα απαιτούμενα εμβόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Κορονοϊός: Καλοκαιρινή έξαρση, με τις υποπαραλλαγές FLiRT να σαρώνουν – Ανησυχία και συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες
    Κορονοϊός: Καλοκαιρινή έξαρση, με τις υποπαραλλαγές FLiRT να σαρώνουν – Ανησυχία και συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες

    Σε έξαρση βρίσκεται εν μέσω καλοκαιριού ο κορονοϊός με τις νοσηλείες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες και τους ειδικούς να προχωρούν σε συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες.Όλα αυτά την ώρα που οι νέες υποπαραλλαγές με την ονομασία FLiRT κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.

    Ανησυχούν οι αριθμοί

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΟΔΥ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 575 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Οι νέες διασωληνώσεις ήταν εννέα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν πέντε.

    «Έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις».

    Για την κλιμάκωση των κρουσμάτων του που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μίλησε στην EΡΤ o καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής εξηγώντας ότι αυτή οφείλεται στο ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλης κινητικότητας του πληθυσμού». Γεγονός που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μια και όπως είπε «έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις».

    Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα που παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση, με 21 νεκρούς από κορονοϊόσε μια εβδομάδα ο κ. Παρασκευής δήλωσε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς, πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

    «Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», γεγονός που απαιτεί αυξημένη επιφυλακή από τις ευπαθείς ομάδες. Συνιστάται να αποφεύγουν τις περιστάσεις με πολύ κόσμο και, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να πραγματοποιούν άμεσα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητούν ιατρική συμβουλή. Για τον γενικό πληθυσμό, όπως είπε, προτείνεται η χρήση μάσκας σε επαφές με ευπαθείς ομάδες, αν εμφανιστούν συμπτώματα.

    Ο κ. Παρασκευής σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή με χρόνια νοσήματα. «Ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης ιατρικής συμβουλής.

    Σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη ζέστη κατά τις μεσημεριανές ώρες. Συνέστησε καλή ενυδάτωση, ελαφριά γεύματα, παραμονή σε καλά κλιματιζόμενους χώρους και αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. «Αν νιώσουν αδιαθεσία, πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον γιατρό τους», σημείωσε. Και όπως είπε, «ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί».

    Συνιστούν...μάσκα στους ευπαθείς

    «Ο ιός είναι εδώ και θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους. Θα πρέπει να επιστρέψει η μάσκα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Ολοι εμείς που αρρωσταίνουμε και έχουμε ελεγχόμενα προβλήματα, θα πρέπει να ελέγξουμε αν νοσούμε από κορονοϊό και να είμαστε διπλά προσεκτικοί με τις επαφές μας, με άτομα που είναι ευάλωτα» είπε από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Action 24.

    Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις που είμαστε καλεσμένοι. «Είμαστε στο πικ ενός μικρού επιδημικού κύματος. Δεν είναι καλή ιδέα να αρρωστήσουμε καλοκαιριάτικα».

    Στην περίπτωση που κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό θα πρέπει να φοράει καλή μάσκα, να απολυμαίνει τους χώρους στους οποίους βρίσκεται και τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή, ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.

    Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως απομακρυνθήκαμε από το σημείο του εμβολιασμού και έχουμε αφήσει πίσω τα μέτρα, και αυτό σε συνδυασμό με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια και τον τουρισμό, αλλά και το νέο στέλεχος του κορονοϊού, το Flirt, που έχει πλέον επικρατήσει στη χώρα και είναι πολύ μεταδοτικό, προκαλεί προβλήματα.

    Σημείωσε, ωστόσο, πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κρούσματα του κορονοϊού είναι ανεκτά και διαχειρίσιμα από το σύστημα, ωστόσο ο ιός είναι εδώ και δεν γνωρίζει εποχική κατανομή.

    Τι είναι η υποπαραλλαγή FLIRT

    Η νέα παραλλαγή, που έχει εντοπιστεί σε διάφορα κράτη, έχει ονομαστεί FLiRT και πρόκειται ουσιαστικά για μια υποομάδα παραλλαγών, όλων όσες ξεκινούν με KP ή JN.

    Ο Δρ Thomas Russo από το Πανεπιστήμιο του Buffalo είπε στο Prevention ότι είναι μέρος της οικογένειας της παραλλαγής Όμικρον. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόπωση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, δύσπνοια, πονοκέφαλο και ρινική καταρροή.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Έξαρση του κορωνοϊού: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLIRT - Ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί
    Έξαρση του κορωνοϊού: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLIRT - Ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί

    Το ότι ο COVID-19 ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί για πολλά ακόμη χρόνια, είναι γνωστό και το έχουν τεκμηριώσει όλοι σχεδόν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο.

    Το ότι ωστόσο υπάρχει κάθε καλοκαίρι αναζωπύρωση των κρουσμάτων υπό κάθε νέα μετάλλαξη, είναι λογικό μεν, αλλά συχνά δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε…

    Και όμως θα πρέπει, καθώς οι συναθροίσεις του θέρους, η αποχή από τη χρήση κάθε προστατευτικού μέτρου εδώ και καιρό και οι νέες μεταδοτικές μεταλλάξεις συνηγορούν για μία ακόμη καλοκαιρινή έξαρση.

    Έτσι και το φετινό καλοκαίρι, η έξαρση είναι σημαντική και ενδεχομένως να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, υπό την ομπρέλα των μεταλλάξεων FLIRT, η οποία μας απασχολεί τους τελευταίους δύο μήνες και εμφανίζει έντονη μεταδοτικότητα.

    Σε ρυθμούς FLIRT κινείται το φετινό καλοκαίρι όλος ο κόσμος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, υπάρχει και σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις, όπως τονίζει στο CNN GREECE ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος προσθέτει, τι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μία θερινή έξαρση, η οποία πιθανώς να αυξηθεί περαιτέρω.

    Έχουμε αυτή τη στιγμή, έναν διπλασιασμό στα νούμερα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τόσο όσον αφορά τις εισαγωγές, όσο και στις διασωληνώσεις και στους θανάτους (472 νέες εισαγωγές και 22 θανάτους, καταγράφει η επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2024).

    Βεβαίως, να σημειώσουμε, ότι τα κρούσματα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αλλά σίγουρα είναι σε αυξητική πορεία. Ο πονόλαιμος, το συνάχι, ο βήχας και ο πυρετός, αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της νέας μετάλλαξης του COVID-19.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, όλα τα κρούσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη της FLIRT, τα γράμματα της οποίας, συνδέονται με τα αμινοξέα που επηρεάζουν την πρωτεΐνη της ακίδας. Η εν λόγω μετάλλαξη έχει ως χαρακτηριστικά, την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Σε ερώτηση του CNN GREECE εάν οι επιστήμονες συστήνουν ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, υπογραμμίζει πώς εάν οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν δεν το έχουν πράξει από το περασμένο φθινόπωρο, τότε θα πρέπει να εμβολιαστούν, με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του COVID-19, όπως ονομάζεται πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο.

    Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας αναφέρει ο καθηγητής, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Βρετανία, το πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο οι άνθρωποι άνω των 75 ετών και όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή. Ο συνομιλητής μας αναφέρει ακόμη πώς οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει επίσης να λάβουν και αντιϊκή θεραπεία ενός πέντε ημερών.

    Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο καθηγητής, επισημαίνει ότι οι μεταλλάξεις FLIRT καταγράφονται εδώ και δύο μήνες, δεν αναφέρεται κάτι ιδιαίτερα έντονο στο εξωτερικό, και βέβαια το θετικό είναι ότι το σύστημα υγείας δεν πιέζεται αναφορικά με τις εισαγωγές και τις νοσηλείες.

    Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που εξέδωσε την Πέμπτη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 472. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 300 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 182. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν πέντε. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν τέσσερις.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι οχτώ. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 22. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν οχτώ και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 18.

    Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 παραμένει η JN.1, ενώ στελέχη της BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) εντοπίστηκαν από την εβδομάδα 13/2024, με το ποσοστό ανίχνευσης να παρουσιάζει αυξητική τάση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι
    Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι

    Τους καλοκαιρινούς μήνες η επίπτωση των ιώσεων συνήθως μειώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ιοί και βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει

    Υψηλή δυναμική έχουν συγκεκριμένες λοιμώξεις αυτή την περίοδο, παρά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι. Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει πως δεν έχει… προτίμηση σε εποχή, προκαλώντας επιδημικές εξάρσεις και εν μέσω θέρους. Ήδη κρούσματα και νοσηλείες είναι σε ανοδική πορεία. Παράλληλα, η ιλαρά και ο κοκκύτης απασχολούν τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και της χώρας μας, ενώ το τρέχον διάστημα απαιτείται προσοχή και για τη νόσο των λεγεωναρίων. Την ίδια στιγμή, σε έξαρση είναι τα τροφιμογενή νοσήματα.

    Το ygeiamou.gr συγκεντρώνει τις πέντε υγειονομικές «απειλές» των επόμενων εβδομάδων.

    Covid-19

    Στις αρχές του έτους καταγράφηκε στην Ελλάδα μια μεγάλη έξαρση Covid-19, έχοντας ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Με δεδομένο ότι μολύνθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, η επίπτωση του κορωνοϊού τους μήνες που ακολούθησαν μειώθηκε κατά πολύ. Σήμερα, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τη δεύτερη έξαρση του έτους, με ηλικιωμένους και ευάλωτους να αποτελούν τον πληθυσμό – στόχο του ιού.

    Εισαγωγές, νοσηλείες και θάνατοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη ενώ η ανοσία από το προηγούμενο επιδημικό «κύμα» φθίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και το βράδυ της Κυριακής νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία συνολικά 374 ασθενείς με κορωνοϊό, με τις ημερήσιες εισαγωγές να ανέρχονται σε 54.

    Εάν συγκρίνει κανείς τα νούμερα με δύο ή τρεις μήνες πριν φαίνεται η ανοδική πορεία. Ενδεικτικά, στα τέλη Μαρτίου υπήρχαν ημέρες με μονοψήφιο αριθμό νέων εισαγωγών ενώ το σύνολο των νοσηλευόμενων ήταν περί τους 100 ασθενείς σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 17-23 Ιουνίου, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθε σε 487 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 211.

    Κοκκύτης

    Επαναλαμβάνει τις συστάσεις για εμβολιαστική κάλυψη εγκύων και ενηλίκων που παραμένουν αθωράκιστοι έναντι του κοκκύτη το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω έξαρσης της νόσου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 13/6/2024, έχουν δηλωθεί 264 κρούσματα κοκκύτη, εκ των οποίων το 58% αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Ειδικότερα το 15% αφορά σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών, ενώ το 42% των κρουσμάτων αφορά σε ενήλικα άτομα. Από τις αρχές του 2024 έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι, δύο σε βρέφη έως δύο μηνών και ένας σε ενήλικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 δηλώθηκαν συνολικά εννέα περιστατικά κοκκύτη.

    Τους τελευταίους μήνες, εκτός της χώρας μας, αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη, πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

    Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό όλων των επίνοσων ατόμων και ιδιαίτερα των εγκύων με το εμβόλιο TdaP.

    Ιλαρά

    Οι ανεμβολίαστοι θύλακες του πληθυσμού προκαλούν επιδημίες ιλαράς, μιας νόσου που για χρόνια ήταν «εξαφανισμένη» λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Από τις αρχές του 2024 στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 27 περιστατικά ιλαράς, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης έξαρσης στην Ευρώπη.

    Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2024, 26 χώρες ανέφεραν στοιχεία για την ιλαρά, με 672 κρούσματα από 18 χώρες. Η τάση, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα είναι πτωτική, κάτι όμως που μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη υποβολή δεδομένων από τις χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς δημόσιας υγείας. Ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών ιλαράς τον Μάιο αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (169), το Βέλγιο (130), την Ιταλία (126) και τη Γαλλία (89).

    Ο ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνουν σε όλους τους πολίτες να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη και εάν δεν έχουν γίνει δύο δόσεις να πραγματοποιηθούν άμεσα. Επίσης, ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητος πριν από ταξίδι σε χώρες με έξαρση, όπως είναι η Ρουμανία.

    Νόσος των λεγεωναρίων

    Γνωστή υγειονομική απειλή αποτελεί η νόσος των λεγεωναρίων, γνωστή και ως «νόσος των κλιματιστικών». Το ζεστό και θερμό κλίμα σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη χρήση κλιματιστικών ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων λεγιονέλλα, που ευθύνεται για περίπου 40-45 περιστατικά της νόσου των λεγεωναρίων ετησίως στη χώρα μας. Στην πλειονότητά τους εμφανίζονται σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές.

    Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae . Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. Η νόσος είναι στην ουσία μια βαριά πνευμονία που εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

    Ορισμένες πηγές μόλυνσης είναι οι εξής: Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς), πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού, δεξαμενές αποθήκευσης νερού, θερμές ιαματικές πηγές, ιαματικά λουτρά, κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται), σιντριβάνια, υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης.

    Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Τροφιμογενή νοσήματα

    Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι γαστρεντερίτιδες το καλοκαίρι. Τροφιμογενή νοσήματα που εκδηλώνονται με έμετο ή διάρροια είναι στα «φόρτε» τους το καλοκαίρι.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα τροφιμογενή νοσήματα είναι τα συχνότερα δηλούμενα λοιμώδη νοσήματα, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των συρροών κρουσμάτων/επιδημιών τροφιμογενούς νοσήματος που δηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Σαλμονέλλωση, ηπατίτιδα Α, σιγκέλλωση, τυφοειδής/παρατυφοειδής πυρετός, λιστερίωση είναι ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφής ή νερού.

    Η συχνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων κατά κανόνα υποεκτιμάται, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επειδή πρόκειται για νοσήματα με ήπια συμπτωματολογία που αυτοϊώνται, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασθενών να μην προσφεύγει στις υπηρεσίες υγείας και ο αριθμός των μη διαγνωσμένων περιπτώσεων να είναι μεγάλος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ιλαρά: Συνεχίζει να μολύνει την Ευρώπη – Οι χώρες με έξαρση – Η θέση της Ελλάδας
    Ιλαρά: Συνεχίζει να μολύνει την Ευρώπη – Οι χώρες με έξαρση – Η θέση της Ελλάδας

    Συνολικά 27 κρούσματα ιλαράς μετρά η χώρα μας, τη στιγμή που η γειτονική Ρουμανία πλήττεται σοβαρά από τη νόσο

    Μείωση παρουσίασαν τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Τα στοιχεία, όμως, μπορεί να μην είναι πραγματικά και να υπάρχουν καθυστερημένες καταγραφές, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Η νόσος συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη γηραιά ήπειρο και τέσσερις χώρες καταγράφουν έναν σημαντικό αριθμό περιστατικών ιλαράς.

    Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2024, 26 χώρες ανέφεραν στοιχεία για την ιλαρά, με 672 κρούσματα από 18 χώρες. Υπήρχαν οκτώ χώρες που ανέφεραν μηδενικά κρούσματα. Όπως επισημαίνει το ECDC, επειδή η πτωτική τάση μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη υποβολή δεδομένων από τις χώρες, οι αριθμοί κρουσμάτων ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον. Ο υψηλότερος αριθμός αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (169), το Βέλγιο (130), την Ιταλία (126) και τη Γαλλία (89).

    Στην Ελλάδα το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται έως και τον Μάιο σε 27. Τρία νέα περιστατικά καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα. Άλλα τρία μετρούσε και ο Απρίλιος, εννέα ο Μάρτιος, 11 ο Φεβρουάριος. Ένας ασθενής είχε νοσήσει στη χώρα μας τον Ιανουάριο.

    Το 12μηνο της έξαρσης στην Ευρώπη

    Κατά την πιο πρόσφατη 12μηνη περίοδο, από την 1η Ιουνίου 2023 έως τις 31 Μαΐου 2024, 30 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) ανέφεραν συνολικά 6.742 κρούσματα ιλαράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC.

    Μεταξύ της 1ης Ιουνίου 2023 και της 31ης Μαΐου 2024, από τα 6.742 κρούσματα με γνωστή ηλικία, τα 2.755 (40,9%) αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και τα 2.044 (30,3%) κρούσματα ήταν ηλικίας από 15 ετών και άνω. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγραφών παρατηρήθηκαν σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους (186,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο) και σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (119,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο).

    Από τα 5.649 κρούσματα (100,0% του συνόλου των κρουσμάτων) με γνωστή ηλικία και κατάσταση εμβολιασμού, 4.887 (86,5%) ήταν ανεμβολίαστα, 427 (7,6%) είχαν εμβολιαστεί με μία δόση εμβολίου που περιέχει ιλαρά, 308 (5,5%) είχαν εμβολιαστεί με δύο ή περισσότερες δόσεις και 18 (0,3%) είχαν εμβολιαστεί με άγνωστο αριθμό δόσεων.

    Τέσσερις θάνατοι αποδιδόμενοι στην ιλαρά αναφέρθηκαν στο ECDC κατά τη διάρκεια της εν λόγω 12μηνης περιόδου. Οι τρεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία και ένας στην Ιρλανδία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας για έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα: 264 κρούσματα μέχρι τα μέσα Ιούνη
    Σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας για έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα: 264 κρούσματα μέχρι τα μέσα Ιούνη

    Σε νέο συναγερμό είναι οι υγειονομικές αρχές αφού καταγράφουν έξαρση του κοκκύτη στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

    Ο ΕΟΔΥ έχει εντοπίσει 264 κρούσματα κοκκύτη έως 16 Ιoυνίου του 2024 ενώ υπήρξαν και 3 θάνατοι. Οι δύο θάνατοι αφορούσαν σε βρέφη έως δυο μηνών ενώ υπήρξε και ενός ενήλικα.

    Το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του συνιστά τον άμεσα εμβολιασμό των επίνοσων εγκύων αλλά και των ενηλίκων, αφού κρίνει πως είναι το μόνο μέσο πρόληψης.

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος

    ΘΕΜΑ: «Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανάγκη εμβολιασμού των επίνοσων εγκύων και των ενηλίκων με το εμβόλιο TdaP»

    Σχετικά:

    1. Η υπ' αριθ. πρωτ. Δ1(α)/ΓΠοικ.16711/18.03.2022 ΥΑ με θέμα «Αναδιαμόρφωση του καταλόγου των υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων» (Β'1665).
    2. Το ΠΔ 121/2017 (ΦΕΚ 148 Α), «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας», όπως ισχύει έως σήμερα.
    3. Η υπ' αριθ. πρωτ. Υ14/09.07.2023 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη» (ΦΕΚ 4435, τεύχος Β').
    4. Η υπ' αριθ. πρωτ. 40345 Απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση καθηκόντων Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας» (ΦΕΚ 722, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ./25.7.2023).
    5. H υπ' αριθ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7601/07.02.2023 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2023 (ΑΔΑ: 6ΒΖ2465ΦΥΟ-ΜΛΨ)».
    6. Η υπ' αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.1423/07.03.2024 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2024» (ΑΔΑ: ΨΜ16465ΦΥΟ-ΟΦΚ).
    7. Η υπ' αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 19039/02.04.2024 Εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας με θέμα «Εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη-Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΑΔΑ:6ΦΚΗ465ΦΥΟ-ΞΡΑ)
    8. To από 26/6/2024 ηλεκτρονικό μήνυμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

    Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα μικρά βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και εμφάνισης επιπλοκών, όπως πνευμονία, άπνοια, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλοπάθεια και θάνατο, με ποσοστό θνητότητας 2%. ΑξίΖει να σημειωθεί ότι το 67% των θανάτων που δηλώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ΝοσημάτωνCDC) κατά τα έτη 2011-22, αφορούν σε βρέφη, με το 95,5% των βρεφικών θανάτων να καταγράφεται σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των έξι μηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο σημαντικότερος τρόπος προστασίας των βρεφών από τη νόσηση με κοκκύτη είναι μέσω του εμβολιασμού των εγκύων.

    Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία), μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη, πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σχεδόν το 80% των νοσηλειών με κοκκύτη αφορούν σε βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών.

    Το ECDC στην πρόσφατη εκτίμηση κινδύνου (RAPID RISK ASSESSMENT, 05/2024) με βάση την ανάλυση των διαχρονικών επιδημιολογικών δεδομένων, εκτιμά ότι στην παρούσα φάση ο συνολικός κίνδυνος για τα βρέφη ηλικίας έως έξι μηνών, τα οποία είναι μη ανοσοποιημένα ή μερικώς ανοσοποιημένα είναι αυξημένος. Συνήθως πηγή μόλυνσης είναι ο γονέας, το αδελφάκι ή το άτομο που τα φροντίζει εφόσον έχει λοίμωξη από κοκκύτη.

    Στον ΕΟΔΥ, το έτος 2023 δηλώθηκαν συνολικά 9 κρούσματα κοκκύτη, ενώ από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 13/6/2024 (εβδομάδα ISO 24/2024), έχουν δηλωθεί διακόσια εξήντα τέσσερα (264) κρούσματα κοκκύτη, εκ των οποίων το 58% αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Ειδικότερα το 15% αφορά σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών, ενώ το 42% των κρουσμάτων αφορά σε ενήλικα άτομα. Μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται τρεις (3) θάνατοι, δύο (2) σε βρέφη ηλικίας έως δύο μηνών και ένας (1) σε ενήλικα.

    Ο εμβολιασμός των επίνοσων ατόμων αποτελεί σημαντικό μέτρο στην πρόληψη της νόσου. Με βάση τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό όλων των επίνοσων ατόμων και ιδιαίτερα των εγκύων, σύμφωνα με τα ισχύοντα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων και την εγκύκλιο με θέμα «Εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη-Συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» (Σχετικό 8).

    Ειδικότερα, οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με μια δόση εμβολίου TdaP (ή TdaP-IPV, επί ελλείψεως TdaP), κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με TdaP. Με τα ίδια εμβόλια μπορούν να εμβολιαστούν και οι λεχωΐδες, που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης και τα μέλη της οικογένειας, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν έρθουν σε επαφή με νεογνά και βρέφη.

    Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός των εγκύων και των μελών της οικογένειας, είναι το μοναδικό μέτρο αποτελεσματικής προστασίας των μικρών βρεφών ηλικίας έως τριών μηνών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, επιπλοκών, ακόμα και θανάτου. Ο εμβολιασμός της εγκύου έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μητρικών αντισωμάτων σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, τα οποία μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και προστατεύουν το βρέφος από τη γέννησή του. Μητρικά αντισώματα έναντι του κοκκύτη μπορούν επίσης να μεταφερθούν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Επιπρόσθετα, το εμβόλιο προστατεύει την έγκυο από τη νόσηση και μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του κοκκύτη από τη μητέρα στο βρέφος μετά τη γέννηση. Επισημαίνεται ότι τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του κοκκύτη είναι ασφαλή και έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εμβολιασμού των εγκύων πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας.

    Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας με μια αναμνηστική δόση TdaP ανά δεκαετία. Ο κοκκύτης όπως είναι γνωστό, παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα και καταγράφονται συρροές κρουσμάτων σε επαγγελματίες υγείας σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας. H πρόληψη της διασποράς του κοκκύτη στους χώρους αυτούς με τον έγκαιρο εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των ευάλωτων ατόμων με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

    Η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και η αυξημένη κλινική υποψία για πιθανά κρούσματα κοκκύτη, με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες είναι επιβεβλημένη, καθώς η καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση και τη μετάδοση της νόσου. Επιπλέον, συστήνεται η χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

    Η τήρηση όλων παραπάνω θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων του κοκκύτη στη χώρα μας καθώς και στη προστασία των βρεφών από τη νόσηση από κοκκύτη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ψαλτοπούλου για την έξαρση του κοκκύτη: Πού οφείλεται, πώς θα προστατευτούμε και ποια είναι τα συμπτώματα
    Ψαλτοπούλου για την έξαρση του κοκκύτη: Πού οφείλεται, πώς θα προστατευτούμε και ποια είναι τα συμπτώματα

    «Λόγω της μείωσης του γενικού εμβολιασμού έχουμε αύξηση περιστατικών του κοκκύτη, για αυτό ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους πολίτες στο τι πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μειωθούν τα κρούσματα», αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ.

    Ο κύριος λόγος που υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων και έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για τον κοκκύτη είναι «και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μείωση των εμβολιασμών των μικρών παιδιών και εφήβων και σε γενικότερο επίπεδο. Και οι ταξιδιώτες έχουν μια εύκολη μετακίνηση νοσούντων από την μια περιοχή στην άλλη», επισημαίνει η καθηγήτρια.

    Εμβολιασμός παιδιών και εγκύων

    «Το πώς θα είμαστε ασφαλείς, το έχουμε λύσει εδώ και 40-50 χρόνια με τον εμβολιασμό των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Επομένως, κοιτάζουμε την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μας. Αν έχουμε ξεχάσει κάποιο εμβόλιο, με την βοήθεια του παιδιάτρου μας. Επίσης είναι πολύ σημαντική η οδηγία του ΕΟΔΥ ώστε οι εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να εμβολιαστούν και να καλυφτούν προς τον κοκκύτη, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, νεογνών που έχουν αποβιώσει από κοκκύτη. Με αυτό τον εμβολιασμό καλύπτουμε και την έγκυο και το νεογνό μέχρι να μπει στην κανονική, εμβολιαστική του κάλυψη», συνεχίζει η κυρία Ψαλτοπούλου.

    Ποια είναι τα συμπτώματα του κοκκύτη – Πότε πάμε στον γιατρό

    Στη συνέχεια, επισημαίνει πως «προσέχουμε και την 3η ηλικία και τους ανοσοκατασταλμένους από την άποψη ότι και αυτοί μπορεί να νοσήσουν πολύ βαριά από ένα οποιοδήποτε μεταδοτικό νόσημα».

    «Αν δούμε πυρετό, βήχα σε έξαρση, ο οποίος επιδεινώνεται με τις μέρες, είναι πολύ σημαντικό να πάμε στον παθολόγο και τον παιδίατρο για να το διαγνώσουμε και να αποκλείσουμε πως πρόκειται για κάτι μεταδοτικό και βαρύ και να πάρουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή», καταλήγει η καθηγήτρια.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ