Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 12:05

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: «Προσοχή και εγρήγορση» - «Όχι» των ειδικών στα strep test στο σπίτι

Γράφτηκε από

Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος δεν είναι μία εύκολη περίπτωση λοίμωξης την οποία πρέπει να υποτιμάμε. Αποτελεί σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Επιπλέον, πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μάλιστα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει ήδη από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα, σε διάστημα δηλαδή 15 μηνών, 105 κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 αφορούν σε παιδιά και τα 55 σε ενήλικες.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ καθηγητή Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί και 27 θάνατοι, εκ των οποίων οι 16 αφορούν σε ενήλικες.Επομένως απαιτείται προσοχή και εγρήγορση από όλους μας, όταν παρατηρούμε υψηλό πυρετό γύρω στο 40, έντονο πόνο στο λαιμό και γενικά κακουχία, η οποία δεν περνά στα παιδιά με ένα αναλγητικό. Χρειάζεται άμεση επίσκεψη στον γιατρό».

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Σοβαρή λοίμωξη

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Αξίζει να τονίσουμε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ότι ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, εντός του 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Προσοχή στα strep test στο σπίτι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητής Παιδιατρικής και επί πολλά έτη πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο στρεπτόκοκκος και ιδιαίτερα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, μπορεί να μας μπερδέψει και να δημιουργήσει σύγχυση, καθώς δεν κάνει βήχα, συνάχι και καταρροή. Αντίθετα, κάνει πολύ υψηλό πυρετό που φθάνει το 40, πολύ πόνο στο λαιμό (αίσθηση ότι έχουμε πρόκες) ενώ δημιουργεί και πύον στο λαιμό.

Μάλιστα, τόσο ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εφιστούν την προσοχή μας, αναφορικά με τα strep test, όταν γίνονται στο σπίτι, καθώς μπορεί να βγουν ψευδώς αρνητικά και επομένως να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Δεν επιτηρούνται

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν επιτηρούνται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας, και επομένως δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κυκλοφορίας στην κοινότητα. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικά iGAS από τις αρχές του έτους 2023.

Σε περίπτωση νοσηλείας ή θανάτου, περιστατικού με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και συγγενών λοιμώξεων, της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να γίνει διερεύνηση των επαφών και λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιπλέον να συλλεγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για το νόσημα.

Η δήλωση των κρουσμάτων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α γίνεται με την ίδια διαδικασία δήλωσης των νοσημάτων, μέσω του ειδικού Δελτίου δήλωσης διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS).

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 10:41

Σχετικά Άρθρα

  • Νοσοκομείο Πύργου: Στην Πάτρα τα περιστατικά στρεπτόκοκκου που χρήζουν νοσηλείας - Μεταφέρθηκε ακόμη ένας ασθενής - επισκέπτης από Αθήνα
    Νοσοκομείο Πύργου: Στην Πάτρα τα περιστατικά στρεπτόκοκκου που χρήζουν νοσηλείας - Μεταφέρθηκε ακόμη ένας ασθενής - επισκέπτης από Αθήνα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στο Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών, μεταφέρονται όλα τα περιστατικά στρεπτόκοκκου που σημειώνονται στην Ηλεία και χρήζουν νοσηλείας, ανεξαρτήτου σοβαρότητας, κατόπιν εντολής του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του Παν/μίου Πατρών και Δ/ντη της Παθολογικής Κλινικής-Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ Μάρκου Μαραγκού.

    Χθες μεταφέρθηκε ακόμη ένας ασθενής, επισκέπτης στην Ηλεία από την Αθήνα, ενώ ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους.

    «Είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό και αυτό συνιστούμε και στον κόσμο. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά ούτε όμως να βάλουμε τον κόσμο σε ανησυχία ότι συμβαίνει κάτι διαφορετικό απ’ ότι συμβαίνει πάντα με τον στρεπτόκκοκο. Εξετάζουμε μεθοδικά θα δούμε αν υπάρχει ζήτημα» δηλώνει ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης. «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον καθηγητή κ. Μαραγκό όπως και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και παρακολουθούμε στενά το θέμα. Για την ώρα, πλην των δύο σοβαρών περιστατικών που κατέληξαν, δεν έχει διαφανεί κάποια ανησυχία. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες του νοσοκομείου και μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερη ανησυχία» καταλήγει ο κ. Πολίτης.

  • Στρεπτόκοκκος: Βίαιο και επιθετικό το παθογόνο από το οποίο κατέληξε ο 48χρονος στην Ηλεία
    Στρεπτόκοκκος: Βίαιο και επιθετικό το παθογόνο από το οποίο κατέληξε ο 48χρονος στην Ηλεία

    Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρκος Μαραγκός μιλά στο ilialive.gr για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου στην Ηλεία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Για ένα βίαιο και πολύ επιθετικό παθογόνο, που οδήγησε στο θάνατο τους δύο πρώτους ασθενείς με διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, κάνει λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Παν/μίου Πατρών και Δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής-Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ Μάρκος Μαραγκός. Όπως αναφέρει στο ilialive.gr παρά την κατάλληλη και ισχυρή αντιβίωση που έλαβαν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Πύργου, δεν κατάφεραν να επιζήσουν εξ’ αιτίας της ταχύτατης επιθετικότητας του ιού στον οργανισμό, ενώ ο ίδιος, έχοντας εικόνα του πρώτου ασθενούς, δηλώνει ότι ήταν ότι πιο άσχημες λοιμώξεις που έχει δει στην επιστημονική του πορεία.

    Maragkos 400«Στα δύο πρώτα περιστατικά, που δυστυχώς κατέληξαν, ήταν πολύ «βίαιο», πολύ επιθετικό το παθογόνο. Παρόλο που οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Πύργου, είχαν δώσει την κατάλληλη αντιβίωση, ευρέως φάσματος, το παθογόνο ήταν τόσο επιθετικό που δεν τα κατάφεραν» δηλώνει ο κ. Μαραγκός, ο οποίος είχε προλάβει να έχει οπτική επαφή με τον πρώτο ασθενή, μέσω βιντεοκλήσης από τη ΜΕΘ Πύργου. «Το πρώτο περιστατικό, ήταν από τα πιο δύσκολα που έχω δει στην πορεία μου. Κάναμε βιντεοκλήση με τον ασθενή στη ΜΕΘ του Πύργου αλλά δυστυχώς κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες. Από την κλινική του εικόνα υπήρχαν σοβαρές υποψίες για στρεπτόκοκκο οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με την ιατροδικαστή κα. Τζιόλα και τις εξετάσεις στο εργαστήριο της κ. Παλιογιάννη, που είναι το Μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΠ. Αυτό το στέλεχος το βρήκαμε από τις καλλιέργειες, από το εργαστήριο της κ. Παλιογιάννη, και θα «τρέξουμε» κι άλλον έλεγχο για να διαπιστώσουμε τα επιθετικά του χαρακτηριστικά. Έχει σταλεί επίσης δείγμα και στα εργαστήρια της Αθήνας για να δούμε το τί ιδιαίτερο είχε αυτό το παθογόνο».

    Στο δεύτερο περιστατικό ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ

    Με την κατάληξη και του δεύτερου περιστατικού ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ για τις περαιτέρω ενέργειες. «Όταν χάθηκε ο πρώτος ασθενής (σ.σ. ο 48χρονος) και ήρθε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο ο δεύτερος, ο οποίος κατέληξε και αυτός, ειδοποίησα τον ΕΟΔΥ ώστε να δούμε τί γίνεται, γιατί ήταν δύο πολύ δύσκολα περιστατικά από την ίδια περιοχή. Δεν προβλέπεται αυτή η συχνότητα, δύο άτομα να φεύγουν μόλις σε λίγα 24ωρα. Μιλήσαμε με τον κ. Τσιόρδα, και τον κ. Χατζηγεωργίου ώστε να στείλουν επιτελείο κάτω και να γίνει μια επιδημιολογική διερεύνηση».

    Όπως σημειώνει ο κ. Μαραγκός, έχει ήδη ενημερωθεί ο ιατρικός κόσμος και τα ΚΥ ώστε αν διαπιστώσουν κυτταρίτιδα, μια φλεγμονή στα μαλακά μόρια να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο για εξετάσεις.
    «Δεν χρειάζεται πανικός», τονίζει ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας. «Είμαστε σε επιφυλακή, αλλά όχι σε πανικό και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο».

  • Πάτρα: Και δεύτερο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκού από την Ηλεία, που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ
    Πάτρα: Και δεύτερο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκού από την Ηλεία, που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ

    Ένας ακόμα ασθενής όπου έχει διαγνωστεί με διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και αυτός προέρχεται από την περιοχή της Ηλείας, και είναι κάτοικος Πύργου. Κάτοικος Ηλείας είναι και το πρώτο κρούσμα που νοσηλεύεται.

    Και οι δύο παρουσιάζουν καλή κλινική κατάσταση και σύντομα θα λάβουν εξιτήριο.

    Μαζί με τους δύο άντρες που έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες και τον ένα ακόμα ασθενή που νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, τα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου από την Ηλεία, φτάνουν τα τέσσερα.

    Και η αύξηση των κρουσμάτων εντείνει την ανησυχία αλλά και τις προσπάθειες διερεύνησης της κατάσταση από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στο νομό για το σκοπό αυτό.

  • Ηλεία: Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΔΥ τα περιστατικά δύο θανάτων και μιας νοσηλείας στρεπτόκκοκου
    Ηλεία: Στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΔΔΥ τα περιστατικά δύο θανάτων και μιας νοσηλείας στρεπτόκκοκου

    Λαμβάνονται μεγάλος αριθμός δειγμάτων

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Ενδελεχή έρευνα, σε ευρύ πληθυσμιακό φάσμα, διενεργεί ο ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου που σημειώθηκαν στην Ηλεία, με την κατάληξη δύο εξ’ αυτών και τη νοσηλεία ενός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Ήδη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τις αρχές της εβδομάδας λαμβάνει δείγματα επισκεπτών της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

    Μετά το θάνατο του 48χρονου παραθεριστή στο Κατάκολο - που αρχικά υπήρξαν υποψίες τσιμπήματος καφέ αράχνης - τον θάνατο ενός παραθεριστή από την Ηγουμενίτσα στην Αρχαία Ολυμπία και τη νοσηλεία ακόμη ενός περιστατικού από την Ηλεία στο ΠΓΝΠ, έχει σημάνει συναγερμός στην ιατρική κοινότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινή εστία μόλυνσης, πώς και αν συνδέονται τα περιστατικά μεταξύ τους.

    Η έρευνα του ΕΟΔΥ γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε επίπεδο επιτελικό, και όπως δηλώνει στο ilialive.gr η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου, το όλο θέμα είναι υπό στενή διερεύνηση.

    «Δεν είναι ακόμη σαφή τα αίτια όλων των περιστατικών, δηλαδή από πού πηγάζουν. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι υπό διερεύνηση από τον ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε επιτελικό επίπεδο, γιατί υπάρχουν ήδη δύο θάνατοι από τον συγκεκριμένο στρεπτόκκοκο και ένας νοσηλευόμενος. Σε τέτοιες διαδικασίες, προέχει να δούμε αν υπάρχει κοινή πηγή αυτών των περιστατικών, τί συνδέει δηλαδή τα περιστατικά και αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Μήπως υπάρχει μια πηγή αυτού του μικροβίου όπου θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ο ΕΟΔΥ».

    Σπύρος Πολίτης «Το περιστατικό του 48χρονου αντιμετωπίστηκε ως βαριά φλεγμονή και χορηγήθηκε ενδοφλέβια αγωγή»

    «Ο ΕΟΔΥ ήρθε τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο, κάναμε μια σύσκεψη και όλη την εβδομάδα, παίρνουν δείγματα σε ευρύ μέρος των επισκεπτών του Νοσοκομείου, σε όλα τα τμήματα , για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό» δηλώνει στο ilialive.gr ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης.

    Αναφερόμενος στο περιστατικό του 48χρονου άτυχου παραθεριστή στο Κατάκολο, που αρχικά υπήρξε υποψία τσιμπήματος καφέ αράχνης, αλλά τελικά η νεκροψία φανέρωσε ότι η αιτία ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, υπογραμμίζει ότι «η νεκροψία δεν έχει δείξει τίποτα περαιτέρω από στρεπτόκοκκο. Αν συνδυάζεται με κάποιο κόψιμο, τρύπημα ή τραυματισμό, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη, όπως και πώς ξεκίνησε από το συγκεκριμένο σημείο του σώματός του. Εμείς, δεν κάναμε υποθέσεις για τσίμπημα καφέ αράχνης από μόνοι μας. Απευθυνθήκαμε αμέσως στο Κέντρο Δηλητηριάσεων λόγω και των δύο σημαδιών που είχε ο ασθενής. Από την πρώτη στιγμή, το αντιμετωπίσαμε ως βαριά φλεγμονή, και χορηγήθηκαν τα σχετικά με ενδοφλέβια αγωγή. Η υποτροπή δυστυχώς έγινε ραγδαία».

  • Ηλεία: Και δεύτερος θάνατος από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο - Τρίτο κρούσμα στο ΠΓΝ Πάτρων
    Ηλεία: Και δεύτερος θάνατος από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο - Τρίτο κρούσμα στο ΠΓΝ Πάτρων

    Οι εκτιμήσεις για το τι οδήγησε στο θάνατο τον 48χρονο που έκανε διακοπές στο Κατάκολο της Ηλείας, φαίνεται πως κρύβουν μια πιο σοβαρή κατάσταση που έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ.

    Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ilialive.gr ο 48χρονος δεν είναι το μόνο θύμα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ηλεία.

    Ένας ακόμα άνδρας από την Ηγουμενίτσα που έκανε τις διακοπές του στην Αρχαία Ολυμπία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και κατέληξε και αυτός από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

    Όμως με βάση τις ίδιες πηγές και ένα τρίτο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου προερχόμενο από την Ηλεία, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατασταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

    Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ελεγχθεί από τον ΕΟΔΥ η κατάσταση με τα τρία κρούσματα και κλιμάκιο έχει επισκεφθεί ήδη το νοσοκομείο του Πύργου.

    Το θέμα με τα τρία κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ηλεία, μεταδόθηκε και από το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ απόψε.

    Δείτε το video:

    Ποιος είναι ο Στρεπτόκοκκος ομάδας Α (Streptococcus Pyogenes)

    Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

    Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS),. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

    Παρότι οι μολύνσεις με iGAS εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστες, παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξηση των κρουσμάτων πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα, με βάση τις καταγραφές πρo της πανδημίας COVID-19.Η αύξηση αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και δυστυχώς, καταγράφηκε μικρός αριθμός θανάτων.

    Παρακάτω δίνονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στο παθογόνο και τη μετάδοσή του, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης για τον πληθυσμό.

    Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

    Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

    Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

    Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

    Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

    Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

    Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

    Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

    Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

    Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

    Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
    Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
    Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
    Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
    Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

    Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

    Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.+

    Φωτογραφίά: Freepik/kjpargeter

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ