Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 20:59

Το σύνδρομο του Πινόκιο και η τέχνη του να λέμε ψέματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν λέμε ψέματα; Μπορούμε να ξεφύγουμε από την κακή συνήθεια ή είναι στη φύση μας; Έρευνες δίνουν τις απαντήσεις

Το 1993, δημοσιεύεται στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry η περίπτωση ενός 51χρονου άνδρα που λιποθυμούσε κάθε φορά που έλεγε ψέματα για επαγγελματικούς λόγους. Για την ακρίβεια, αναφέρει η δημοσίευση με τίτλο «Σύνδρομο Πινόκιο: Μια ιδιαίτερη μορφή αντανακλαστικής επιληψίας;», τα επεισόδια, που προσιδίαζαν σε επιληπτικές κρίσεις και συνοδεύονταν από έξαψη, ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις όπως μεταμορφοψία, έντονο στρες και, εν τέλει, απώλεια συνείδησης, άρχισαν -και επαναλαμβάνονταν αρκετά συχνά- πέντε χρόνια προτού ο άνδρας οδηγηθεί στο νοσοκομείο και διαγνωστεί με μηνιγγίωμα διαμέτρου 30 mm, έναν όγκο στον εγκέφαλο που πίεζε το μέσο του δεξιού κροταφικού λοβού, προκαλώντας την αντανακλαστική επιληψία.

Στην αντανακλαστική επιληψία, οι κρίσεις πυροδοτούνται από διάφορα ερεθίσματα όπως η στέρηση ύπνου, η επαφή με καυτό νερό, η απότομη κατανάλωση αλκοόλ και, όπως απεδείχθη, η γνωστική προσπάθεια για ένα καλό, πετυχημένο ψέμα. Το περιστατικό, αναφέρει ο ψυχολόγος Theodor Schaarschmidt στο άρθρο του για την «Τέχνη του να λες ψέματα», αποκαλύπτει αφενός τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν μικρές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου -κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την «ειλικρίνεια» των ατόμων με νόσο Πάρκινσον από μεταβολές στο προμετωπιαίο φλοιό-, όσο και ότι το ψέμα είναι κομμάτι της βιολογίας του ανθρώπου.

«Καθημερινά, λέμε μικρά αθώα ψεματάκια, έστω και από ευγένεια· “Η πίτα που φτιάξατε είναι θεσπέσια (κι ας είναι απαίσια)”. “Όχι, γιαγιά, δεν διακόπτεις τίποτα (ενώ διακόπτει)”. Αυτά που λέμε για τα προσχήματα κάνουν ευκολότερες τις ανθρώπινες σχέσεις, χωρίς να προκαλούν ουσιαστική ζημιά» εξηγεί. Βάσει ερευνών, θα σκαρφιστούμε τουλάχιστον δύο ψέματα κατά μέσο όρο την ημέρα, ορμώμενοι από εγωιστικά όσο και αλτρουιστικά κίνητρα. Έστω και έτσι, δεν έχουμε την αποκλειστικότητα στο ψέμα και την εξαπάτηση.

Θέμα εγκεφαλικής δραστηριότητας

Η ικανότητα του ψέματος έχει εντοπιστεί και σε άλλα ανώτερα θηλαστικά, κυρίως τα πρωτεύοντα. Οι τάσεις για εξαπάτηση και χειραγώγηση, σύμφωνα με έρευνα του πρωτευοντολόγου Richard Byrne (Πανεπιστήμιο St. Andrews, Σκωτία), μπορούν να προβλεφθούν από τον όγκο του νεοφλοιού, του τμήματος του εγκεφάλου που, όπως επιβεβαιώνουν τα ευρήματα, εξελίχθηκε τελευταίο ως απόκριση στις κοινωνικές προκλήσεις.

Σειρά μελετών, που στηρίχθηκαν σε απεικονιστικά ευρήματα, κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι το ψέμα απαιτεί γενικά μεγαλύτερη προσπάθεια από την αλήθεια και εμπλέκει στη διαδικασία τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος αποτελεί το ένα τρίτο σχεδόν του νεοφλοιού. Ένα τέτοιο εγχείρημα, αναφέρει ο Schaarschmidt, ήταν και η πρωτοποριακή για την εποχή της μελέτη (2001) του νευροεπιστήμονα Sean Spence, που έδειξε ότι οι συμμετέχοντες χρειάζονταν αισθητά περισσότερο χρόνο για να δώσουν μια ψευδή απάντηση σε απλά ερωτήματα, καθώς και ότι ορισμένα τμήματα του προμετωπιαίου φλοιού αιματώνονταν περισσότερο στο ψέμα απ’ ό,τι στην αλήθεια.

Ο ψυχολόγος Joshua Greene από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πήγε την έρευνα ένα βήμα πιο μακριά· οι συμμετέχοντες στη δική του μελέτη (2009) είχαν χρηματικό κίνητρο. Έτσι, όταν θα έπεφτε το εικονικό νόμισμα στον υπολογιστή και εκείνοι έπρεπε να αποκαλύψουν μετά το αποτέλεσμα αν είχαν προβλέψει σωστά ότι θα δείξει κορώνα ή γράμματα -οπότε και θα επιβραβεύονταν για τις σωστές εκτιμήσεις-, κάποιοι «αθεόφοβοι» δεν δίστασαν να απαντήσουν πως είχαν πέσει «μέσα» σε πάνω από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων. Φυσικά, σκοπός του πειράματος δεν ήταν να τσακώσει τους ψεύτες…

Θάρρος για την αλήθεια, προσπάθεια για το ψέμα

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος του Greene, οι συμμετέχοντες βρίσκονταν ξαπλωμένοι σε μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Η ανάλυση των δεδομένων από την παρακολούθηση της εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξε ότι, για τους ειλικρινείς συμμετέχοντες, η δραστηριότητα σε περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού που εμπλέκονται στον αυτοέλεγχο δεν παρουσίασαν αλλαγές. Εν αντιθέσει, στους ψεύτες υπήρχε μεγαλύτερη αιμάτωση. Αντίστοιχα, οι ειλικρινείς συμμετέχοντες δεν χρειάστηκαν χρόνο για να δώσουν απαντήσεις, ακόμα και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να «κλέψουν». Στον αντίποδα, ο χρόνος απόκρισης για τους απατεώνες ήταν μεγαλύτερος.

Στο πλαίσιο άλλης έρευνας με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ahmed Karim από το Πανεπιστήμιο του Tύμπινγκεν, κατά την οποία τοποθετήθηκαν στους συμμετέχοντες ηλεκτρόδια στην περιοχή του πρόσθιου προμετωπιαίου φλοιού -η οποία έχει συσχετίσει με τη λήψη ηθικών και δεοντολογικών αποφάσεων- ώστε να μειωθεί η δραστηριότητά της, διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, το μπλοκάρισμά της τους επέτρεψε να ψεύδονται με μεγαλύτερη ευκολία.

«Τέχνη» που καλλιεργείται

Μπορεί η τέχνη του ψεύδεσθαι να είναι στη φύση μας, θέλει όμως καλλιέργεια, σημειώνει ο Schaarschmidt και στέκεται σε δύο γνωστικές δεξιότητες που αποκτώνται με την ηλικία: της δεοντολογική συλλογιστική, την ικανότητα διάκρισης μεταξύ του τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται, τι είναι υποχρεωτικό και τι προαιρετικό, και τη θεωρία του νου, την ικανότητα κατανόησης των άλλων αποδίδοντάς τους ψυχικές καταστάσεις όπως πεποιθήσεις, επιθυμίες και προθέσεις.

Κάπως έτσι, ενώ τα πρώτα ορθώς διατυπωμένα ψέματα ξεκινούν στην ηλικία των τεσσάρων ή πέντε, η πειστικότητά τους δεν είναι ισχυρή παρά εξελίσσεται με τα χρόνια· φτάνει στην κορύφωσή της μεταξύ 18 και 29 ετών, και μπαίνει σε φθίνουσα πορεία μετά τα 45. Κατά τον ίδιο τρόπο εξελίσσεται και η αναστολή απόκρισης, γνωστική λειτουργία που μας επιτρέπει να σκεφτούμε πριν δράσουμε.

Ο Schaarschmidt εξηγεί:

«Η τρέχουσα σκέψη περί τις ψυχολογικές διεργασίες που εμπλέκονται στην εξαπάτηση υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να εκστομούν ευκολότερα την αλήθεια παρά ένα ψέμα, και ότι το ψέμα απαιτεί πολύ περισσότερους γνωστικούς πόρους. Πρώτα πρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση της αλήθειας· στη συνέχεια πρέπει να επινοήσουμε ένα αληθοφανές σενάριο που να είναι συνεπές και να μην έρχεται σε αντίθεση με τα παρατηρήσιμα γεγονότα. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταπιέζουμε την αλήθεια για να μη μας ξεφύγει, πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιήσουμε την αναστολή της αντίδρασης.

»Επιπλέον, πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιολογούμε με ακρίβεια τις αντιδράσεις του αποδέκτη, ώστε, αν χρειαστεί, να αναπροσαρμόσουμε επιδέξια την αρχική μας ιστορία. Και υπάρχει και η ηθική διάσταση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να πάρουμε μια συνειδητή απόφαση παράβασης ενός κοινωνικού κανόνα. Όλη αυτή η διαδικασία λήψης αποφάσεων και ο αυτοέλεγχος συνεπάγονται ότι η διαχείριση του ψέματος γίνεται από τον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον εκτελεστικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει διαδικασίες όπως ο προγραμματισμός και η ρύθμιση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς».

Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Feepik
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 19:47

Σχετικά Άρθρα

  • Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε σήμερα ψέματα;
    σε Plus +
    Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε σήμερα ψέματα;

    Πρωταπριλιά έχουμε σήμερα και το έθιμο με τα καλοπροαίρετα ψέματα που λέμε σήμερα, καλά κρατεί. Πώς ξεκίνησε όμως το έθιμο αυτό;

    Δύο οι επικρατέστερες εκδοχές

    Το έθιμο με τα ψέματα την 1η Απριλίου έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, με τις επικρατέστερες εκδοχές να είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, τον λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, όμως εκείνο το διάστημα, τα ψάρια δεν πέφτουν εύκολα στα δίχτυα.

    Έτσι και αυτοί, όπως κάνουν άλλωστε οι ψαράδες όλων των εποχών και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

    Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

    Στην αρχή δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

    Οι ρίζες του εθίμου στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις.

    Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

    Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά!

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πόσο συχνά λέτε ψέματα ότι είστε άρρωστοι για να γλιτώσετε τη δουλειά – Έρευνα αποκαλύπτει
    Πόσο συχνά λέτε ψέματα ότι είστε άρρωστοι για να γλιτώσετε τη δουλειά – Έρευνα αποκαλύπτει

    «Δεν νιώθω καλά», «ανέβασα πυρετό», «νιώθω άρρωστος»... Νεότερη έρευνα αποκαλύπτει πόσο συχνά υπερβάλλουμε αναφορικά με την κατάσταση της υγείας μας προκειμένου να πετύχουμε το σκοπό μας

    Αν πρέπει να απαριθμήσουμε ως ανθρωπότητα εκείνα που μας ενώνουν -ακόμα και στις περιπτώσεις που φαινομενικά μας χωρίζει η άβυσσος- θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε και ένα ψέμα που όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας χρησιμοποιήσαμε είτε για να κερδίσουμε κάτι είτε να βγούμε από μια δύσκολη θέση. Πρόκειται φυσικά για την ψευδή κατάσταση της υγείας μας, την οποία δεν διστάσαμε να «τσαλακώσουμε» καταπώς μας βόλευε ανά περίπτωση.

    Κάποτε ήταν ένα αθώο «μαμά, πονάει η κοιλιά μου» για να γλυτώσουμε το διαγώνισμα στο σχολείο. Με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν και τα κίνητρα και, σύμφωνα με άρθρο του Δρ Sebastian Ocklenburg, Καθηγητή Μεθοδολογίας της Έρευνας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής MHS στο Αμβούργο (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Ιατρικό Πανεπιστήμιο), η «κακή υγεία» συνοδεύεται συχνά από σημαντικά οφέλη όπως αναρρωτικές άδειες, πρόωρη συνταξιοδότηση, περισσότερη προσοχή από τα κοντινά πρόσωπα, πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ακόμα και συντάξεις αναπηρίας, όπως η 28χρονη Αυστραλή Hanna Dickinson, η οποία καταδικάστηκε για απάτη έχοντας εισπράξει περισσότερα από 100.000 δολάρια σε επιδόματα ανικανότητας σε 4 χρόνια, δηλώνοντας ότι πάσχει από λειομυοσάρκωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου.

    Επειδή ψέμα από ψέμα διαφέρει και περιπτώσεις όπως η τελευταία έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνίας, το φαινόμενο έπρεπε να διερευνηθεί ως προς τις διαστάσεις του, σύμφωνα με τον Δρ Ocklenburg. Σε αυτό το μονοπάτι κινήθηκε και η πρόσφατη μελέτη μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας 975 ενήλικες κάτοικοι της Ολλανδίας απάντησαν σε διαδικτυακά ερωτηματολόγια σχετικά με τα αν είχαν προσποιηθεί ποτέ ότι είναι άρρωστοι για να πετύχουν κάποιο σκοπό και αν γνώριζαν ανθρώπους που το είχαν πράξει, καθώς και να εκτιμήσουν τα ποσοστά των ψευδώς ασθενών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Psychology & Neuroscience.

    Ένας στους τρεις

    «Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι το ψέμα περί ασθένειας είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα» σχολιάζει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων, ένας στους τρεις ανθρώπους (31,2%) προσποιείται ότι είναι ασθενής για να επιτύχει κάποιο στόχο, ενώ οι απαντήσεις έδειξαν ότι:

    • το 22,7% είχε τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένειά του που είχε προσποιηθεί ασθένεια κατά το παρελθόν,
    • το 24.9% είχε έναν «απατεώνα» στο φιλικό του περιβάλλον και
    • το 15.4% γνώριζε κάποιον από τη γειτονιά που το είχε κάνει
    • το 38,9% δήλωσε ότι ήταν κάποιος από το εργασιακό περιβάλλον που είπε ψέματα.

    Περίπου το 14,3% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι είχαν ίδιοι προσποιηθεί τους ασθενείς κατά το παρελθόν,

    • με το 55% να έχει προσποιηθεί σωματικά συμπτώματα,
    • το 7,4% ψυχικά συμπτώματα και
    • το 37,5% και τα δύο.

    Μετανοημένοι για την πράξη τους εντούτοις δήλωσαν οι 8 στους 10 (80,6%), και ένα 16,5% το βρήκε συναρπαστικό.

    Πόσοι λοιπόν υποκρίνονται μια ασθένεια ή άλλη κατάσταση υγείας; Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 14,3% που παραδέχθηκε ότι το έχει πράξει είναι μάλλον ψευδές, καθώς πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχθούν ηθικά μεμπτές τους συμπεριφορές. Ως προς το 38,9% που «χρέωσε» σε συναδέλφους την τακτική αυτή, αποτελεί ποσοστό πιθανότατα παραπλανητικό λόγω ενδεχόμενων προκαταλήψεων και λανθασμένων εντυπώσεων. «Το πραγματικό ποσοστό μπορεί να είναι κοντά στο 31,2% που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς κυμαίνεται κοντά στο ποσοστό που έχουν καταλήξει προηγούμενες έρευνες σε άλλες χώρες» συμπεραίνει ο Δρ Ocklenburg και καταλήγει ότι καθώς το φαινόμενο αποδεικνύεται εκτεταμένο, οι γιατροί και οι ψυχοθεραπευτές θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους αυτά τα ευρήματα κατά την αξιολόγηση των ασθενών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Τα 4 ζώδια που έχουν… master στο να λένε ψέματα
    Τα 4 ζώδια που έχουν… master στο να λένε ψέματα

    Τα λένε τόσο μαεστρικά που θα κάνουν και σένα να τους πιστέψεις.

    Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που επιλέγουν την αλήθεια και ας πληγώνει. Σε κάθε τους σχέση και σε κάθε επίπεδο. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι -και εκεί ανήκει η πλειοψηφία των ανθρώπων- που μπορεί να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους κάποια ψέμματα, για να μην στεναχωρήσουν και να μην πληγώσουν.

    Και υπάρχουν και οι άλλοι, οι χειρότεροι: τα 4 ζώδια που έχουν το ψέμα δεύτερη φύση τους και τρέφονται από αυτά. Δεν λένε ψέματα μόνο για να καλυφθούν, αλλά τα χρησιμοποιούν και χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.

    Ποια είναι αυτά τα 4 ζώδια που πρέπει να προσέχεις;

    Ιδού:

    Δίδυμοι

    Το ότι ο Δίδυμος έχει πολλά πρόσωπα είναι προφανές και το ξέρουν όλοι, οπότε αυτό τον κάνει «μανούλα» στα ψέματα. Είναι ο μετρ στο να αποφεύγει τα στριμώγματα και να στο να ελίσσεται σαν φίδι.

    Μην τον εμπιστευτείς από την αρχή, γιατί σύντομα θα καταλάβεις πως σε χειρίζεται και πάει με τα νερά σου. Και το κάνει πολύ καλά.

    Καρκίνος

    Ο γλυκός και ευαίσθητος Καρκίνος, δεν είναι πάντα αυτό που δείχνει. Τον βολεύει πως έχει εδραιωθεί στο μυαλό μας σαν ένα από τα καλύτερα ζώδια, όμως συχνά λέει ψέματα και αυτό που θες να ακούσεις, για να είναι συμπαθής σε όλους.

    Φυσικά, άλλες φορές λέει ψέματα για να μην πληγώσει τους αγαπημένους του. Όμως ακόμα και αυτό, του δίνει μια θέση στην τετράδα με τους πιο… φανατικούς ψεύτες!

    Ταύρος

    Αν δεις Ταύρο να λέει ψέματα σε κάποιον άλλον, ενώ εσύ ξέρεις ήδη την αλήθεια, μπορεί και να πειστείς.

    Το λέγειν του, το γεγονός πως αναλύει τα πάντα και φυσικά το ότι θέλει να έχει στραμμένα τα φώτα πάνω του, τον κάνει να λέει ψέματα μαεστρικά. Θα σε πείσει και θα σε κερδίσει από την πρώτη φορά, θα σε κοιτάει στα μάτια και θα σου λέει ευθαρσώς ψέματα δεν θα κάνει κανένα λάθος, γιατί πολύ απλά το έχει πάει πολλά βήματα παραπέρα.

    Παρθένος

    Ο «τέλειος»Παρθένος δεν θα πει ψέματα στην προσωπική του ζωή, αλλά στην επαγγελματική του μπορεί να πάρει και το Όσκαρ. Δεν θα παραδεχτεί ποτέ το λάθος του, δεν μπορεί να δεχτεί πως έσφαλε και έτσι θα βρει χίλιες δύο δικαιολογίες για να τα ρίξει κάπου αλλού.

    Ο Παρθένος είναι καλός συνάδελφος και έχει μεθοδικότητα, όταν όμως κάνει κάνει λάθος, μπορεί να συμπεριφερθεί σαν ένα παιδί πέντε χρονών.

    Πηγή: Belikeyou.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο