Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 21:58

Τι προσφέρει στην υγεία μας ο συνδυασμός βιταμινών;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ορισμένοι συνδυασμοί βιταμινών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό.

Οι βιταμίνες K2 και D3 μπορούν να «δουλέψουν πολύ καλά μαζί» προς όφελος του οργανισμού λέει στο κανάλι του στο YouTube ο Dr Eric Berg, σύμφωνα με το healthstat.gr.

Η βιταμίνη D3 υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στο λεπτό έντερο, επισημαίνει ο γιατρός. Η βιταμίνη Κ2, σύμφωνα με τον ίδιο παίρνει το ασβέστιο από το αίμα και το μεταφέρει στα οστά και τα δόντια. «Ενεργοποιεί επίσης μια πρωτεΐνη που κρατά το ασβέστιο έξω από τις αρτηρίες, τις αρθρώσεις και άλλες περιοχές του σώματος όπου δεν θα έπρεπε να εισέλθει», διευκρινίζει ο Dr Eric Berg.

Η βιταμίνη Κ2 έχει πολλά επιπλέον πιθανά οφέλη για τον οργανισμό. Από την υποστήριξη των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως τη βελτίωση των ρυτίδων.

Πηγές πρόσληψης της βιταμίνης K2

Τα ζωικά λίπη είναι μια εξαιρετική πηγή για τον τύπο MK4 της βιταμίνης Κ2. Μια διαφορετική μορφή βιταμίνης Κ2, που ονομάζεται MK7, προέρχεται από βακτήρια σε τρόφιμα όπως το τυρί και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα άτομα που κόβουν τα λιπαρά τρόφιμα από τη διατροφή τους διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ2, τονίζει ο Dr Eric Berg.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2:

- Βούτυρο που τρέφεται με χόρτο
- Σκληρά και μαλακά τυριά
- Κρόκοι αυγών
- Συκώτι χήνας, συκώτι κοτόπουλου και συκώτι βοείου κρέατος
- Λουκάνικα χοτ ντογκ
- Σολομός

Εάν κάποιος επιλέξει να πάρει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2, μπορεί να θέλει να εξετάσει τον τύπο MK7. Για κάθε 10.000 IU βιταμίνης D3, ο Dr Eric Berg προτείνει τη λήψη 100 MCG βιταμίνης Κ2.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε δύο διαφορετικές μορφές: Eργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), καθεμία από τις οποίες διαφέρει ελαφρώς ως προς τη χημική δομή. «Η βιταμίνη D3 λαμβάνεται από ζωικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D2 είναι κυρίως από μυκητιακές πηγές», εξηγεί ο John White, Ph.D., πρόεδρος του τμήματος φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και μοριακός βιολόγος που έχει διεξαγάγει εκτεταμένη έρευνα για τη βιταμίνη D.

Αν και και οι δύο μορφές απορροφώνται καλά στο έντερο, η βιταμίνη D3 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή ως συμπλήρωμα. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, η βιταμίνη D3 θα μπορούσε πραγματικά να είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα από τη βιταμίνη D2.

Από την άλλη πλευρά, ο Δρ White σημειώνει ότι η βιταμίνη D2 μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, καθώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 προέρχονται συχνά από ζωικές πηγές.

Πηγές βιταμίνης D3

Η βιταμίνη D3 βρίσκεται φυσικά σε πολλές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και των ελαίων από συκώτι ψαριών. Άλλα ζωικά προϊόντα όπως οι κρόκοι αυγών, το τυρί και το μοσχαρίσιο συκώτι περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D3 σε κάθε μερίδα.

Πηγή: Dnews.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 20:30

Σχετικά Άρθρα

  • Τι ώρα πρέπει να παίρνω τις βιταμίνες – Οδηγός για όλες τις κατηγορίες
    Τι ώρα πρέπει να παίρνω τις βιταμίνες – Οδηγός για όλες τις κατηγορίες

    Οι καλύτερη ώρα τις ημέρας για να παίρνετε τις βιταμίνες σας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Τι ισχύει για τις πολυβιταμίνες.

    Ο σωστός χρόνος λήψης των βιταμινών είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητά τους, όμως για να αποφασίσετε πότε πρέπει να τις λάβετε θα πρέπει να γνωρίζετε το είδος της βιταμίνης που παίρνεται.

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr, το αν μια βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή συνήθως υπαγορεύει πότε και πώς θα πρέπει να λαμβάνεται, αλλά ορισμένες βιταμίνες έχουν επίσης μια ορισμένη επίδραση στο σώμα που βοηθά να καθορίσετε πότε πρέπει να την προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

    Είναι καλύτερα να παίρνετε τις βιταμίνες σας το πρωί ή το βράδυ; «Εξαρτάται από τη βιταμίνη που παίρνετε», Το αν μια βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή συνήθως υπαγορεύει πότε και πώς θα πρέπει να λαμβάνεται, αλλά ορισμένες βιταμίνες έχουν επίσης μια ορισμένη επίδραση στο σώμα που βοηθά να καθορίσετε πότε πρέπει να την προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

    «Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Β μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή ενέργειας, επομένως είναι πιο λογικό να τις παίρνετε το πρωί», εξηγεί ο Jim White, R.D.N., A.C.S.M., ιδιοκτήτης του Jim White Fitness and Nutrition Studios. Το αντίθετο συμβαίνει συχνά όταν παίρνετε μαγνήσιο για ύπνο.

    Βιταμίνες Β, C και βιοτίνη (υδατοδιαλυτές βιταμίνες)

    Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό, λέει ο White. Η καλύτερη στιγμή για να πάρετε υδατοδιαλυτές βιταμίνες θα ήταν κάθε φορά που είναι πιο πιθανό να θυμάστε να τις πάρετε. Επιπλέον, «οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στον ιστό του σώματος, επομένως πρέπει να καταναλώνονται τακτικά», προσθέτει ο White.

    Οι κοινές υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:

    - βιταμίνη C

    - βιταμίνες Β

    - βιοτίνη

    Βιταμίνες A, D, E και K (λιποδιαλυτές βιταμίνες)

    «Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες διαφέρουν από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες επειδή πρέπει να καταναλώνονται με ένα γεύμα που περιέχει λίπος για να βοηθήσουν στη διάσπασή τους», εξηγεί ο White. «Ωστόσο, μπορούν επίσης να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας», αρκεί να καταναλωθούν μαζί με ένα γεύμα που περιέχει λίπος.

    Οι κοινές λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν:

    - βιταμίνη Α

    - βιταμίνη D

    - βιταμίνη Ε

    - βιταμίνη Κ

    Πότε είναι η καλύτερη ώρα για τη λήψη πολυβιταμινών;

    Οι πολυβιταμίνες γενικά περιέχουν τόσο λιποδιαλυτές όσο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, εξηγούν οι ειδικοί. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τους κανόνες για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και να τις παίρνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα που περιέχει λίπος.

    Μπορώ να πάρω βιταμίνες με άδειο στομάχι;

    Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας σε αυτή την ερώτηση, εξηγούν οι ειδικοί. «Η λήψη βιταμινών με άδειο στομάχι είναι ατομική υπόθεση. Μερικοί άνθρωποι έχουν μηδενικές παρενέργειες, ενώ άλλοι σημαντικότερες», σημειώνει η Keri Gans, R.D.N., συγγραφέας του The Small Change Diet και παρουσιάστρια του podcast The Keri Report.

    Ωστόσο, ο White σημειώνει ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες τείνουν να γίνονται καλύτερα ανεκτές με άδειο στομάχι, αλλά συνιστά οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και οι πολυβιταμίνες να λαμβάνονται με τροφή «για να αποφευχθεί η στομαχική διαταραχή και να αυξηθεί η απορρόφηση των βιταμινών».

    Για όσους λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου, συνιστάται η λήψη του με άδειο στομάχι για βέλτιστη απορρόφηση, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Εάν παίρνετε επίσης ασβέστιο, φροντίστε να το παίρνετε σε ξεχωριστό χρόνο από το συμπλήρωμα σιδήρου για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας απορροφά πλήρως και τα δύο.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η βιταμίνη που χαρίζει ενέργεια – 6 τροφές που την περιέχουν
    Αισθάνεστε κουρασμένοι; Η βιταμίνη που χαρίζει ενέργεια – 6 τροφές που την περιέχουν

    Η έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενεργητικότητας του οργανισμού - Δείτε ποιες τροφές μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας για να γεμίσετε ενέργεια και ευεξία

    Η καθημερινότητα είναι απαιτητική, γι’ αυτό και το να νιώθουμε κουρασμένοι είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο. Εκτός, όμως, από τους εξωτερικούς παράγοντες που μας προκαλούν κόπωση, η διαρκής αίσθηση της απώλειας ενέργειας ενδέχεται να οφείλεται και στην έλλειψη μιας σημαντικής βιταμίνης για τον οργανισμό.

    Ο λόγος για τη Β12, μία βιταμίνη που ο οργανισμός δεν είναι ικανός να παράξει από μόνος του, η πρόσληψή της όμως είναι απαραίτητη, αφού επιτελεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Μεταξύ αυτών, βοηθά την ενέργεια που εμπεριέχεται στην τροφή να απελευθερωθεί, διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων, που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η έλλειψη της Β12 μπορεί να προκαλέσει ωχρότητα, πληγές και ερυθρότητα στη γλώσσα, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, αλλοιωμένη όραση, στοματικά έλκη και άλλα.

    Η εξειδικευμένη διαιτολόγος, Nichola Ludlam-Raine, υποστηρίζει ότι ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν έλλειψη: «Για παράδειγμα, όσοι υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση ή εκείνοι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη στη Β12. Οι ασθενείς της βαριατρικής χειρουργικής συχνά χάσνουν την δυνατότητα αφομοίωσης της βιταμίνης, ενώ οι χορτοφάγοι δεν έχουν πρόσβαση σε σημαντικές, ζωικής προέλευσης, πηγές της βιταμίνης.

    Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12, ώστε να τις εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. Επισημαίνεται ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει ορίσει ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη τα 2.4 mg για άνδρες και γυναίκες – με εξαίρεση όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν.

    Οι 7 πιο πλούσιες τροφές σε Β12:

    1. Μοσχαρίσιο κρέας

    Μια μπριζόλα 190 γραμμαρίων περιέχει 11.2 mg της Β12, ποσότητα 4 φορές μεγαλύτερη από την συνιστώμενη ημερήσια. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι, επιπλέον, πλούσιο σε άλλα θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού, όπως πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και άλλες βιταμίνες Β.

    Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των μυών και των κυττάρων. Ο σίδηρος είναι σημαντικός στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων, που συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών. Το σελήνιο είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

    Ακόμη μεγαλύτερη πηγή B12 αποτελούν τα κρεατικά που έχουν το ρόλο οργάνου όπως το συκώτι και τα νεφρά. Το συκώτι για παράδειγμα αποτελεί εξαιρετική πηγή Β12. Μόλις 100 γραμμάρια αρνίσιου συκωτιού εμπεριέχουν 85.7 mg βιταμίνης Β12 – ποσότητα που ισοδυναμεί με 34 φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.

    2. Αυγά

    Το ταπεινό αυγό είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμίνης Β12. Για την ακρίβεια, ένα αυγό περιέχει 1.4 mg της βιταμίνης, δηλαδή περίπου τη μισή από την Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη.

    Επιπροσθέτως, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και άλλων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη D, που βοηθά στην υγεία των οστών, των μυών και των δοντιών, το σελήνιο και η χολίνη, που συμβάλλει στον φυσιολογικό μεταβολισμό του λίπους και στην ηπατική λειτουργία.

    3. Σολομός

    Αυτό το λιπαρό ψάρι αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές Β12, αφού 100 γραμμάρια περιέχουν 4.15 mg, ποσότητα που ισοδυναμεί με σχεδόν τη διπλάσια από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Άλλα ψάρια μπορούν επίσης να σας προσφέρουν πολύτιμες ποσότητες Β12, όπως η ρέγγα, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, το λαβράκι, ο μπακαλιάρος και η γλώσσα.

    Ο σολομός περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Γενικότερα τα ψάρια είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.

    4. Γάλα

    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα γενικότερα αποτελούν τροφές πλούσιες σε Β12. Ένα φλιτζάνι πλήρους γάλακτος περιέχει 1.1 mg της βιταμίνης, σχεδόν την μισή από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

    Περιέχουν, επίσης, άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ιώδιο, το οποίο υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και του νευρικού συστήματος, αλλά και ασβέστιο, που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Είναι επίσης χρήσιμο στη λειτουργία των μυών και την πήξη του αίματος. Μάλιστα, το ασβέστιο που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα απορροφάται και αξιοποιείται καλύτερα από το σώμα συγκριτικά με αυτό που περιλαμβάνεται σε άλλες τροφές.

    5. Διατροφική μαγιά

    Διαθέσιμο σε νιφάδες ή μορφή πούδρας, η διατροφική μαγιά είναι συνήθως εμπλουτισμένη με βιταμίνη Β12, αποτελώντας μια εξαιρετική φυσική πηγή, ειδικά για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις ζωικές πηγές.

    Προσθέσθε την σε σούπες ή πασπαλίστε την σε ζυμαρικά, σαλάτες και ριζότο ή ακόμη και στα smoothies. Μόλις 5 γραμμάρια διατροφικής μαγιάς εμπεριέχουν 2.2 mg Β12, σχεδόν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης. Η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

    6. Εμπλουτισμένα τρόφιμα

    Διάφορες τροφές όπως τα δημητριακά είναι ενισχυμένες με Β12. Έτσι, μπορούμε να διατηρούμε τα απαραίτητα επίπεδα της Β12 στον οργανισμό μέσα από μια ευρεία γκάμα τροφών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, 1 φλιτζάνι εμπλουτισμένων δημητριακών την ημέρα αύξησε σημαντικά τη συγκέντρωση των βιταμινών Β στο σώμα των συμμετεχόντων σε μια διάρκεια 14 εβδομάδων.

    Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα συχνά περιλαμβάνουν και άλλα σημαντικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνη D και βιταμίνη C.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυτές είναι οι 2 βιταμίνες που πρέπει να παίρνουν οι καπνιστές
    Αυτές είναι οι 2 βιταμίνες που πρέπει να παίρνουν οι καπνιστές

    Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες.

    Είναι γνωστό πως ο καπνός που περιέχεται στα τσιγάρα αποτελείται από μια μείξει καρκινογόνων ουσιών και δηλητηριωδών χημικών, τα οποία μειώνουν το προσδόκιμο ζωής και βάζουν την υγεία μας σε κίνδυνο.

    Σύμφωνα, όμως, με το Healthstat.gr, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το κάπνισμα οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και μειώνουν τα αποθέματα απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο σώμα. Μακροχρόνια, οι συνθήκες αυτές μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο και σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

    Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι η διακοπή (ή έστω η μείωση) του καπνίσματος, ωστόσο μια τέτοια αλλαγή ποτέ δεν είναι εύκολη.

    Για όσους, λοιπόν, δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το κάπνισμα, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθούν όσο μπορούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και κυρίως μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα παρέχει στο σώμα τους όλα όσα χρειάζεται. Η πρόσληψη επαρκών θρεπτικών ουσιών είναι ακόμα πιο σημαντική, για τα άτομα των οποίων ο οργανισμός είναι ευάλωτος, λόγω του καπνίσματος.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το «Very Well Health», πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, οι οποίες μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και την βλάβη που προκαλούν.

    Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες

    Η παραγωγή των ελεύθερων ριζών είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας, όταν όμως ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ορισμένες συνθήκες, τότε ο αριθμός των ελεύθερων ριζών μπορεί να αυξηθεί σε υπερβολικά επίπεδα.

    Σε αυτή την περίπτωση, η περίσσεια ελευθέρων ριζών μπορεί να επιφέρει οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί βλάβες στο DNA και τις δομές των κυττάρων μας.

    Όπως αναφέρει μεγάλη ανάλυση ερευνών, το χρόνιο οξειδωτικό στρες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ.: διαβήτης τύπου 2) και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το χρόνιο οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

    Το κάπνισμα θεωρείται ως μια από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την υπερβολική αύξηση των ελεύθερων ριζών μακροπρόθεσμα, ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Άλλοι παράγοντες συνδέονται με αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι:

    • Άγχος
    • Έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα
    • Ασθένεια
    • Τραυματισμός/έγκαυμα
    • Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
    Απαραίτητες βιταμίνες για καπνιστές

    Φυσικά, η λήψη βιταμινών δε μπορεί να αναστρέψει όλες τις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα, ωστόσο μια πλήρης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων και να παρέχει κάποια οφέλη στον οργανισμό.

    Δύο αντιοξειδωτικοί «πρωταθλητές», που καταπολεμούν την φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τις τοξίνες, προωθώντας την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι βιταμίνες Ε και C.

    Βιταμίνη C

    Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ως τέτοια δε μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

    Μια μοναδική ιδιότητα που έχει η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ότι βοηθάει στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών. Παράλληλα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων. Επιπλέον, θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

    Οι γενικές οδηγίες ως προς την πρόληψη της βιταμίνης C για τους ενήλικες είναι 75 mg ημερησίως για τις γυναίκες και 90 mg ημερησίως για τους άνδρες.

    Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές, καθώς και όσοι παθητικά εκτίθενται σε καπνό τσιγάρου, έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι μελέτη του 2017 διαπίστωσε πως μια διατροφή υψηλή σε βιταμίνη C οδήγησε σε μείωση του ρίσκου εμφάνισης του καρκίνου στους πνεύμονες κατά 26%.

    Συστήνεται, λοιπόν, από τους ειδικούς στους καπνιστές η πρόσληψη περισσότερης βιταμίνης C, κατά 35 mg την ημέρα περίπου.

    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C:

    • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.τ.λ.)
    • Καρπούζι
    • Φράουλες και άλλα μούρα (μπλούμπερις, κράνμπερις κ.ά)
    • Ντομάτες
    • Μπρόκολο
    • Πατάτες

    Βιταμίνη Ε

    Η βιταμίνη E είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι και στις αποθήκες λίπους του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να προσλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη βιταμίνη κάθε μέρα μέσω της διατροφής μας, αλλά είναι καλό να διατηρούμε τις «αποθήκες» μας γεμάτες.

    Η βιταμίνη Ε θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και αποτελεί μια από τις «πρώτες γραμμές» καταπολέμησης των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση στους πνεύμονες. Έρευνες δείχνουν ότι προστατεύει από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μειώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες λόγω του γήρατος.

    Για άτομα άνω των 15 ετών συστήνεται η κατανάλωση 15 mg βιταμίνης Ε ημερησίως. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανάγκες των καπνιστών σε βιταμίνη Ε φαίνεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές του γενικού πληθυσμού, εντούτοις η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την παρακολούθηση από γιατρό δεν ενδείκνυται, καθώς η λήψη άνω των 400 IU την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    Συστήνεται, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, η πρόσληψη των ενδεδειγμένων ποσοτήτων μέσω της διατροφής, ενώ καλό είναι ειδικά οι καπνιστές να φροντίζουν πως δεν έχουν ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E:

    • Ξηροί καρποί (φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα)
    • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ.: σπανάκι)
    • Μπρόκολο
    • Σπόροι (π.χ.: ηλιόσποροι)

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Υγιή πνευμόνια: Οι 4 βιταμίνες που δεν πρέπει να λείψουν από τη διατροφή σας
    Υγιή πνευμόνια: Οι 4 βιταμίνες που δεν πρέπει να λείψουν από τη διατροφή σας

    Σε ποιες βιταμίνες πρέπει να είναι πλούσια η διατροφή σας, για την υγεία των πνευμόνων σας.

    Μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την υγεία ολόκληρου του σώματος, καθώς και των επιμέρους οργάνων του, όπως είναι τα πνευμόνια.

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr, υπάρχουν 4 βιταμίνες οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων και από τις οποίες συστήνεται να προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες μέσω τροφών είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

    1. Βιταμίνη D

    Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έδειξε ότι ενίσχυσε την ικανότητά τους για καλύτερη κίνηση και άσκηση. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι δύσκολο να κάνουν οποιαδήποτε είδος άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της δύσπνοιας. Ακόμη και μια σύντομη άσκηση δυσκολεύει τον ασθενή να αναπνεύσει. Ωστόσο, η προσθήκη βιταμίνης D στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης για τους ασθενείς.

    Σύμφωνα με μια μελέτη, η βιταμίνη D είναι μια καλή βιταμίνη για τους πνεύμονες. Όταν λαμβάνεται σε επαρκή ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και μεγαλύτερο χρόνο άσκησης. Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες στην Κορέα, η βιταμίνη D βοήθησε επίσης τους ασθενείς με φυματίωση να αναπνέουν ευκολότερα, ενώ γενικότερα βελτιώθηκε και η ικανότητα των πνευμόνων. Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με τη λειτουργία των πνευμόνων, επειδή τα άτομα με φυματίωση έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Επομένως, η αύξηση της βιταμίνης D συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πνευμονικής λειτουργίας.

    2. Βιταμίνη C

    Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να μειώνει τη βρογχική συστολή που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση. Ο βρογχόσπασμος που προκαλείται από την άσκηση προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών περιορίζοντας την ελεύθερη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Ο βρογχόσπασμος λόγω άσκησης εκδηλώνεται με συριγμό, βήχα και δύσπνοια.

    Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη C είναι μια καλή βιταμίνη για τους πνεύμονες, επειδή μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της φλεγμονώδους αντίδρασης καθώς και να κάνει λιγότερο πιθανό τον βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη C δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας για τη μείωση της στένωσης των αεραγωγών στον βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση.

    3. Βιταμίνη Α

    Η βιταμίνη Α δεν κάνει μόνο καλό στα μάτια αλλά υποστηρίζει επίσης την καλή λειτουργία των πνευμόνων. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α μπορεί να αποκαταστήσει και να ενισχύσει την αναγέννηση του πνευμονικού βλεννογόνου, να διατηρήσει τη λειτουργία των κυττάρων της βλεννογόνου μεμβράνης που προστατεύουν τους πνεύμονες από παθογόνα στον αέρα. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με πνευμονικά προβλήματα θα πρέπει να βάλουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.

    4. Βιταμίνη Β12

    Ως μία καλή βιταμίνη για το αναπνευστικό σύστημα, η βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 θα μειώσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε κόπωση και δύσπνοια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα μπορούν να βελτιώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

    5. Βιταμίνη Ε

    Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία και την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Ο πνευμονικός ιστός αποκαθίσταται όταν το σώμα λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Ε, ενώ μειώνονται τα αναπνευστικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προλαμβάνει τις ασθένειες του αναπνευστικού, συμβάλλει στην προστασία των πνευμόνων εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις των εισπνεόμενων ρύπων στο σώμα.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση
    Κατάθλιψη – Συμπτώματα: Η βιταμίνη που έχει τη δύναμη να βελτιώσει τη διάθεση

    Μια βασική βιταμίνη που ενισχύει και το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφάλου συμβάλλει και στην αντιμετωπίση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

    H βιταμίνη του ήλιου μπορεί να λειτουργήσει και ως ρυθμιστής της διάθεσης σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Όπως αναδεικνύει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

    Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tuomas Mikola από το Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio διεξήγαγε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, με στόχο να εντοπιστούν μελέτες που διερευνούσαν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αποκλείστηκαν, ωστόσο, οι μελέτες που αξιολογούσαν τη φωτοθεραπεία, τη συμπληρωματική χορήγηση (εκτός από το ασβέστιο) και τη διπολική διαταραχή.

    Αφού οι ερευνητές βασίστηκαν σε 41 τυχαιοποιημένες μελέτες με εικονικό φάρμακο και 53.235 συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είχε θετική επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα. Ειδικότερα, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D ≥2.000 IU την ημέρα φαίνεται να μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

    «Παρά το ευρύ πεδίο εφαρμογής αυτής της μετα-ανάλυσης, η βεβαιότητα των στοιχείων παραμένει χαμηλή λόγω της ετερογένειας των πληθυσμών που μελετήθηκαν και λόγω του κινδύνου μεροληψίας που συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό μελετών», ανέφερε ο δρ. Mikola σε δήλωσή του. «Τα ευρήματα αυτά θα ενθαρρύνουν νέες, υψηλού επιπέδου κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη, προκειμένου να φωτιστεί περισσότερο ο πιθανός ρόλος του συμπληρώματος βιταμίνης D στη θεραπεία της κατάθλιψης» κατέληξε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε τη δόση – Τα συμπτώματα
    Βιταμίνη D: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να μειώσετε τη δόση – Τα συμπτώματα

    Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε υπερδοσολογία από βιταμίνη D.

    Η βιταμίνη D είναι μια πολύ σημαντική για τον οργανισμό ουσία, η έλλειψη της οποίας μπορεί σε βάθος χρόνου να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

    Στην Ελλάδα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και ως εκ τούτου λαμβάνουν συμπληρώματα. Εάν, όμως, δεν λαμβάνετε τα συμπληρώματα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και αν δεν κάνετε τακτικά τις απαραίτητες εξετάσεις, υπάρχει η κίνδυνος της υπερδοσολογίας. Σύμφωνα με το Healthstat.gr, πρόκειται για μια σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

    Εμφανίζεται όταν κάποιος έχει πάρα πολύ βιταμίνη D στο σώμα του. Η τοξικότητα της βιταμίνης D ονομάζεται επίσης υπερβιταμίνωση D. Μια υπερδοσολογία βιταμίνης D είναι συνήθως μια παρενέργεια της λήψης μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

    Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για να «χτίσει» υγιή οστά. Το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο - ένα κύριο συστατικό για την υγεία των οστών - χωρίς τη βοήθεια της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί, των κρόκων αυγών, του κόκκινου κρέατος και το συκωτιού. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν προσθήκη βιταμίνης D και περιλαμβάνουν το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D όταν το άμεσο ηλιακό φως μετατρέπει τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας σε καλσιφερόλη (ενεργή βιταμίνη D).

    Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι σπάνια, ακόμη και σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα. Για να εμφανιστούν συμπτώματα τοξικότητας, θα χρειαστεί να λάβετε σημαντικές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές από τις αιτίες της τοξικότητας της βιταμίνης D είναι συνέπεια της ακατάλληλης συνταγογράφησης, της μη λήψης βιταμίνης D όπως συνταγογραφείται και της χρήσης σκευασμάτων υψηλής δόσης χωρίς άδεια.

    Η υπερβολική επίδραση της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα - μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία. Συχνά διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης αίματος. Τα περισσότερα άτομα με υπερασβεστιαιμία δεν θα έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν λάβει υψηλές δόσεις βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε κάποιον που έχει λάβει εξαιρετικά υψηλή δόση για σύντομο χρονικό διάστημα.

    Τα συμπτώματα που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία και το πόσο καιρό έχουν αυξηθεί τα επίπεδα.

    Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

    - Πεπτικά προβλήματα, ναυτία, έμετος, κακή όρεξη και δυσκοιλιότητα

    - Αυξημένη δίψα

    - Αυξημένη ούρηση

    - Μυϊκή αδυναμία ή συσπάσεις

    - Κόπωση ή αίσθημα υπερβολικής κόπωσης

    - Σύγχυση

    - Πόνο στα οστά

    - Εύθραυστα οστά που μπορεί να είναι επιρρεπή σε σπάσιμο

    - Υψηλή πίεση του αίματος

    Ενδέχεται να εμφανίσετε πιο σοβαρές παρενέργειες με υψηλότερες δόσεις, κυρίως με εβδομαδιαία δοσολογία 20.000 έως 50.000 διεθνών μονάδων (IU). Η εβδομαδιαία δόση των 50.000 IU είναι η υψηλότερη δυνατή συνταγογραφούμενη δόση. Η μακροχρόνια συμπλήρωση βιταμίνης D σε δόσεις που κυμαίνονται από 5.000 έως 50.000 IU φαίνεται ασφαλής όταν λαμβάνεται σωστά.

    Υψηλότερες δόσεις συνήθως συνταγογραφούνται σε άτομα των οποίων το σώμα δεν επεξεργάζεται επαρκώς τη βιταμίνη D λόγω ορισμένων παθήσεων υγείας. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν το άσθμα, την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη ραχίτιδα και τη φυματίωση. Η υψηλότερη δόση συχνά συνταγογραφείται για τη διόρθωση ή την πρόληψη της ανεπάρκειας.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πνεύμονες: Η βιταμίνη που τους θωρακίζει
    Πνεύμονες: Η βιταμίνη που τους θωρακίζει

    Ερευνητές συνδέουν τώρα την έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης με τη χειρότερη πνευμονική λειτουργία. Πώς θα αυξήσετε την πρόσληψή της, εξασφαλίζοντας δυνατούς πνεύμονες; Η απάντηση βρίσκεται στη διατροφή

    Συχνά, όταν νιώθετε έντονο άγχος, σας προτείνουν να πάρετε βαθιές ανάσες. Το ίδιο και όταν βρίσκεστε σε ένα φυσικό περιβάλλον, για να γεμίσετε τους πνεύμονές σας με πολύτιμο οξυγόνο. Πώς, όμως, θα πάρετε βαθιές ανάσες εάν δεν έχετε δυνατούς πνεύμονες; Τα μεγάλα αστικά τοπία, με τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, αλλά και βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, υπονομεύουν την υγεία των πνευμόνων σας, ενισχύοντας τον κίνδυνο πνευμονικών παθήσεων.

    Νέα μελέτη κατέληξε σε μια σημαντική διαπίστωση: Μπορείτε να θωρακίσετε την υγεία των πνευμόνων σας, εξασφαλίζοντας επάρκεια μιας συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό σας. Με ποιο τρόπο; Μα φυσικά μέσω της κατάλληλης διατροφής.

    Η έρευνα που δημοσιεύεται στο ERJ Open Research υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι όσοι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κακή υγεία των πνευμόνων. Η έλλειψη της βιταμίνης συσχετίστηκε, ειδικότερα, με καταστάσεις όπως το άσθμα, ο συριγμός και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

    Έως τώρα, ήταν γνωστό ότι η βιταμίνη Κ, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που εμπεριέχεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά, είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος, συμβάλλοντας στην επούλωση των πληγών. Ο ρόλος της στην υγεία των πνευμόνων, ωστόσο, παρέμενε ασαφής μέχρι πρότινος.

    Η έρευνα, με επικεφαλής Δανούς επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, περιελάμβανε περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες, ηλικίας 24 – 77 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση, ένα τεστ που αξιολογεί την πνευμονική λειτουργία, παρείχαν δείγματα αίματος και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, δίνοντας πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

    Από τα δείγματα αίματος, οι ερευνητές αξιοποίησαν έναν συγκεκριμένο δείκτη (dp-ucMGP), προκειμένου να εντοπίσουν τα επίπεδα της βιταμίνης Κ στον οργανισμό. Παράλληλα, συνέλεξαν δύο μετρήσεις από τη σπιρομέτρηση:

    • Τον όγκο του αέρα που μπορεί να εκπνεύσει κανείς σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1) και
    • Το μέγιστο όγκο που εισπνέεται κατά τη διάρκεια μιας αναπνοής (FVC).

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ των δεικτών έλλειψης βιταμίνης Κ και των μειωμένων τιμών FEV1 και FVC. Διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι οι συμμετέχοντες με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Κ ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν περιστατικά Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), άσθματος ή συριγμού.

    «Γνωρίζουμε ήδη ότι η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στο αίμα και η έρευνα έχει αρχίσει να δείχνει ότι είναι επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς και των οστών. Η μελέτη μας δείχνει τώρα ότι η βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων», δήλωσε σχετικά ο δρ. Torkil Jespersen. «Από μόνα τους, τα ευρήματά μας δεν αλλάζουν τις τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη βιταμίνης Κ, αλλά υποδεικνύουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί εάν άτομα με πνευμονικές παθήσεις θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ», πρόσθεσε.

    «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να έχουν χειρότερη πνευμονική λειτουργία. Περαιτέρω έρευνα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με αυτό τον σύνδεσμο και να δούμε αν η αύξηση της βιταμίνης Κ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων», συμπλήρωσε ο δρ. Απόστολος Μπόσιος από το Karolinska Institutet της Σουηδίας και γραμματέας της συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας για τις ασθένειες των αεραγωγών, το άσθμα, τη ΧΑΠ και τον χρόνιο βήχα.

    Ο ίδιος επεσήμανε: «Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τη συνολική μας υγεία, υιοθετώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και απέχοντας από βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα και ενέργειες που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Δύο top βιταμίνες που δυναμώνουν καρδιά, μυαλό και ανοσοποιητικό – Οι καλύτερες πηγές
    Δύο top βιταμίνες που δυναμώνουν καρδιά, μυαλό και ανοσοποιητικό – Οι καλύτερες πηγές

    Προστατεύουν την καρδιά, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, ενώ μπορούν ακόμη και να μειώσουν το στρες. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολύτιμα οφέλη δύο βιταμινών που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στη διατροφή σας

    Πολλά λέγονται για τη διατροφή και το ποια τρόφιμα είναι καλό να επιλέγουμε, γιατί προάγουν την υγεία, διατηρούν το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και δύναμη. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ποια είναι, σε γενικές γραμμές, τα υγιεινά τρόφιμα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζουμε το γιατί είναι τόσο απαραίτητα για τον οργανισμό.

    Ένας από τους παράγοντες που κάνει μια τροφή πολύτιμη για την υγεία είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές βιταμίνες, καθεμιά από τις οποίες έχει διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό. Μία πολύτιμη ομάδα είναι οι βιταμίνες Β, που επιτελούν μια σειρά σημαντικών για τη λειτουργία του οργανισμού εργασιών. Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη βέλτιστη λειτουργία των κυττάρων, προστατεύουν εγκέφαλο και καρδιά, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, ενώ μπορούν ακόμη να βελτιώσουν τη διάθεση και να ενισχύσουν την ενέργεια. Σύμφωνα με το Harvard Health, επιπλέον, βοηθούν τα ένζυμα να απελευθερώσουν ενέργεια από τους υδατάνθρακες, να διασπάσουν τα αμινοξέα, αλλά και να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Ανακαλύψτε τα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις πολύτιμες βιταμίνες και προσθέστε τα στο καθημερινό διατροφολόγιό σας, για να θωρακίσετε την υγεία του οργανισμού σας.

    Δύο από τις σημαντικότερες βιταμίνες αυτής της ομάδας είναι η Β6 και η Β12. Και οι δύο εμπεριέχονται σε πλήθος τροφών, ενώ διατίθενται επίσης σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Η Β6 είναι ένα συνένζυμο, που βοηθά περισσότερα από 100 άλλα ένζυμα να εκτελέσουν διάφορες λειτουργίες, όπως τη διάσπαση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών. Η Β12, από την άλλη, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου και των κυττάρων του νευρικού συστήματος.

    Πώς θα ωφεληθείτε λαμβάνοντας βιταμίνη Β6

    Ένας από τους βασικούς ρόλους της Β6 είναι η διατήρηση ενός αμινοξέος, της ομοκυστεΐνης, σε φυσιολογικά επίπεδα, η υψηλή περιεκτικότητα της οποίας αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιοπάθειας.

    Η Β6 φροντίζει να διατηρείται το αμινοξύ ομοκυστεΐνη σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς τα υψηλά επίπεδα αυτής της ουσίας στον οργανισμό αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιοπάθειας. Υποστηρίζει, επίσης, το ανοσοποιητικό και διατηρεί υγιή την εγκεφαλική λειτουργία. Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη της Β6 θα μπορούσε ακόμη συμβάλλει στην ψυχική υγεία, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. «Η Β6 βοηθά τον οργανισμό να παράξει έναν συγκεκριμένο χημικό αγγελιοφόρο και η μελέτη μας δείχνει ότι έχει επίσης ένα θετικό αντίκτυπο στη μείωση του άγχους», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, David Field, βοηθός καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας και Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Reading.

    Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 1,3 mg για τους άνδρες ηλικίας 14-50 ετών, ενώ για τους 51 και άνω ανέρχεται στα 1,7 mg. Τα νεαρά κορίτσια 14 έως 18 ετών συνίστανται να παίρνουν 1,2 mg της βιταμίνης ημερησίως, ενώ για τις γυναίκες 19 έως 50 ετών η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1,3 mg. Τέλος, οι γυναίκες 51 ετών και άνω συνίστανται να παίρνουν 1,5 mg ημερησίως. Στις περιόδους της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται στα 2 mg. Σε υπερβολική ποσότητα, η Β6 θεωρείται τοξική, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει μούδιασμα σε χέρια και πόδια, έλλειψη ελέγχου των κινήσεων και ναυτία.

    Πλούσιες σε Β6 είναι τόσο ζωικές, όσο και φυτικές τροφές, όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, ο τόνος, ο σολομός, τα ρεβίθια και τα πουλερικά. Οι πατάτες, τα ρεβίθια, οι μπανάνες, τα καρύδια, η μαγιά μπύρας, τα σιτηρά ολικής άλεση αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β6.

    Τα οφέλη της Β12 στον οργανισμό

    Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, μιας πρωτεΐνης τα υψηλά επίπεδα της οποίας συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή ενισχύουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος και ελεύθερων ριζών, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

    Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτής της βιταμίνης ανέρχεται στα 2,4 mg για άνδρες και γυναίκες 14 ετών και άνω. Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, η ημερήσια ποσότητα αυξάνεται στα 2,8 mg, σύμφωνα με το Harvard Health.

    Σε αντίθεση με την Β6, η Β12 δεν θεωρείται τοξική σε υπερβολικές ποσότητες. Σύμφωνα, ωστόσο, με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, τα συμπληρώματα των 25 mcg ή περισσότερο ημερησίως ενδέχεται να ενισχύσουν τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

    Η Β12 εμπεριέχεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Είναι, επομένως, πολύ πιθανό όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή να παρουσιάσουν έλλειψη αυτής της βιταμίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών παθήσεων.

    Για το λόγο αυτό, συστήνεται στους χορτοφάγους να καταναλώνουν τροφές, όπως φακές, ρεβίθια, μπρόκολο, σπανάκι και κουνουπίδι, που υποκαθιστούν τις ελλείψεις της βιταμίνης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο