Συνέχιση του εμβολιασμού συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι ειδικοί στα κρούσματα του ιού της εποχικής γρίπης που φέτος δεν είναι και τόσο… αθώα. Ο λόγος; Η μετάλλαξη του ιού, που φέρνει βαριές μορφές πνευμονία, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μειωμένη. Μετρώντας ήδη πέντε νεκρούς στη χώρα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός συνιστά συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και επαναληπτική δόση για τα άτομα υψηλού κινδύνου, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους. Την ίδια στιγμή, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση για τους κινδύνους της μεταλλαγμένης μορφής της εποχικής, προειδοποιώντας ότι η γρίπη, βρίσκεται στα πρόθυρα έξαρσης.
«Βασικό», ο εμβολιασμός
«Διανύουμε τις πρώτες μέρες του χειμώνα που ουσιαστικά έκανε τόσο κρύο, ωστόσο δεν έχουμε οξυμένα περιστατικά της εποχικής γρίπης, ούτε στη χώρα μας γενικότερα, ούτε στο Νομό» ανάφερε ο κ. Κατσαρός και πρόσθεσε ότι το «πρόβλημα» που έχει προκύψει αφορά το φετινό εμβόλιο το οποίο δεν περιλαμβάνει τον υπότυπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 που έχει κάνει εξαλλαγή και έχει δημιουργήσει το πρόβλημα. «Υπάρχουν κάποια περιστατικά που έχουν αναφερθεί, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κατέληξαν, ωστόσο πρόκειται για ασθενείς με υπόστρωμα παθολογικό και χρόνια προβλήματα».
Όσον αφορά τους τρόπους προφύλαξης, ο κ. Κατσαρός επισήμανε ότι ισχύει ότι κάθε χρόνο. «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, άνθρωποι που συγχρωτίζονται με πολλούς ανθρώπους το ίδιο, ενώ θα πρέπει τις κρύες μέρες να ντυνόμαστε καλά, να έχουμε μια σωστή διατροφή και να πίνουμε πολλούς χυμούς. Όταν αισθανθούμε κάποιο πρόβλημα να απευθυνθούμε στο γιατρό μας. Αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες που αφορούν στη γρίπη και όχι μόνο και από κει και πέρα αν προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το ΚΕΕΛΠΝΟ ενδεχομένως να δώσει νέες οδηγίες. Επαναλαμβάνω όμως, ότι το βασικό είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και ίσως ένας δεύτερος εμβολιασμός για τα άτομα υψηλού κινδύνου δεδομένου ότι το εμβόλιο επαρκεί για ένα δίμηνο. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από τον γιατρό τους, ανάλογα και με το ξεχωριστό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας».
Κ. Κολοβέρου
[email protected]
Οδηγίες από ΚΕΕΛΠΝΟ
Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για:
1. Εμβολιασμό για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη την διάρκεια του εφετινού κύματος γρίπης
Στη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι στέλεχος της γρίπης Α (H3N2), που εμφανίζει γενετικές διαφορές από το αντίστοιχο στέλεχος Α(Η3Ν2) που περιέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
Αυτό συνέβη διότι, το εποχικό εμβόλιο της γρίπης περιέχει στελέχη της γρίπης που αναμέναμε ότι θα επικρατήσουν φέτος στο βόρειο ημισφαίριο και όχι τον διαφοροποιημένο υπότυπο H3N2, που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό αίτιο της φετινής γρίπης.
Ο υπότυπος αυτός απομονώνεται μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Βέβαια, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, μιας και καλύπτει για τα στελέχη Α(Η1Ν1)pdm09, τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2).
Ως εκ τούτου συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα, σχολές και ειδικά σχολεία.
Επίσης για άτομα υψηλού κινδύνου όπως και για άτομα άνω των 65 ετών , είναι πιθανόν, για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων, να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό.
Λόγω και της εμφάνισης του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2) το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει:
1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
2.. Η έγκαιρη χρήση των αντι-ϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές.
Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές. Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης Α(Η3Ν2), καθώς και συσχέτισης του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ϊικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.