Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 12:35

Η υποκατάσταση του αλατιού στη διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η χρήση λιγότερου αλατιού στο φαγητό μπορεί να φαίνεται βαρετή, αλλά τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, όπως ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η χρήση υποκατάστατου αλατιού στο μαγείρεμα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η μελέτη είναι μια συστηματική ανασκόπηση 16 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύθηκαν πριν από τις 23 Αυγούστου 2023 και περιελάμβαναν συνολικά 35.251 συμμετέχοντες ηλικίας 64 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο για καρδιαγγειακή νόσο. Οι δοκιμές έγιναν κυρίως στην Κίνα, και οι υπόλοιπες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, το Περού, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, αναφέρει το δημοσίευμα του CNNi.

Με τα δύο τρίτα των ευρημάτων να προέρχονται από την Κίνα, ωστόσο, οι συγγραφείς «έμειναν έκπληκτοι με το πόσο μικρή έρευνα για την υποκατάσταση αλατιού έχει διεξαχθεί εκτός ασιατικών χωρών», είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Λοάι Αλμπαρκούνι, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης- Βασισμένη στην Υγεία στο Πανεπιστήμιο Μποντ στην Αυστραλία και εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να επαληθεύσουν απόλυτα ότι τα ευρήματα θα ισχύουν εξίσου στους δυτικούς πληθυσμούς.

Η υποκατάσταση αλατιού συνδέθηκε επίσης με μείωση του νατρίου στα ούρα και μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως βρήκαν οι συγγραφείς. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου, είπε ο Αλμπαρκούνι.

Οι δοκιμές συνέκριναν τη χρήση κοινού αλατιού - που αποτελείται από περίπου 100% χλωριούχο νάτριο, περιστασιακά με προσθήκη ιωδίου - με τη χρήση ενός υποκατάστατου άλατος που αποτελείται από 25% έως 30% χλωριούχο κάλιο και 60% έως 75% χλωριούχο νάτριο.

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι στις δοκιμές, ορισμένα από τα υποκατάστατα αλατιού δεν επαληθεύτηκαν και μερικά αγοράστηκαν από τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τον Αλμπαρκούνι, ένας άλλος λόγος για τον οποίο η εφαρμογή των ευρημάτων σε ένα δυτικό πλαίσιο είναι δύσκολη, είναι ότι τα πρότυπα κατανάλωσης αλατιού στη Βόρεια Αμερική «κυριαρχούνται από τα επεξεργασμένα και τα τρόφιμα σε πακέτο, ενώ η κατανάλωση στο ερευνητικό πλαίσιο καθοδηγείται περισσότερο από την υψηλή ποσότητα αλατιού που προστίθεται κατά την προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι».

Ο Δρ. Άντριου Φρίμαν, καρδιολόγος και διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ σημείωσε ότι η μελέτη προσθέτει στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων ότι η απαλλαγή από το αλάτι νατρίου από τη διατροφή είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και η λήψη καλίου στη διατροφή είναι καλύτερη.

Και «ενώ γνωρίζουμε ότι το κάλιο είναι ωφέλιμο, το αλάτι είναι αλάτι», πρόσθεσε ο Φρίμαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αν είναι χλωριούχο νάτριο ή χλωριούχο κάλιο ή χλωριούχο μαγνήσιο, όλα είναι αλάτι. Και ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε κάλιο στο σώμα σας είναι να τρώτε φρούτα και λαχανικά - εκεί είναι που το κάλιο είναι πιο άφθονο».

Μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού

Το ιδανικό ημερήσιο όριο νατρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση, και όχι περισσότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

«Εάν η πλειονότητα της πρόσληψης τροφής προέρχεται από συσκευασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα εστιατορίου, οι πιθανότητες είναι ότι η πρόσληψη νατρίου είναι πολύ υψηλή», είπε ο Αλμπαρκούνι. «Υπάρχουν μερικά φυσικά σημάδια ότι μπορεί να τρώτε πολύ νάτριο, όπως φούσκωμα ή πρήξιμο, κούραση, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη δίψα και/ή ούρηση».

Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψή σας, μπορείτε να ζητήσετε ιατρική ή διατροφική συμβουλή από έναν επαγγελματία, πρόσθεσε.

Όταν αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα, ελέγξτε την περιεκτικότητα σε νάτριο στις ετικέτες. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν περισσότερο νάτριο από όσο νομίζετε, όπως τα πουλερικά ή τα δημητριακά, είπε ο Φρίμαν. Ένα τουρσί κανονικού μεγέθους έχει συνήθως περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα αλατιού, πρόσθεσε.

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού εξαλείφοντας απλώς το αλάτι στη μαγειρική στο σπίτι, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αγοράσετε υποκατάστατα αλατιού με σύνθεση όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ή να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά χωρίς αλάτι για να προσθέσετε περισσότερη γεύση στο φαγητό, είπαν οι ειδικοί.

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν η υποκατάσταση αλατιού του είδους της μελέτης είναι ασφαλής για ασθενείς «ευαίσθητους στην πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ευαίσθητοι στο κάλιο - όπως τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, είπαν.

Το φαγητό με λιγότερο αλάτι μπορεί να έχει βαρετή γεύση στην αρχή, αλλά οι γεύσεις σας μπορούν να προσαρμοστούν μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, είπε ο Φρίμαν, οπότε δώστε στον εαυτό σας χρόνο να προσαρμοστεί.

«Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι ένας μόνο τρόπος για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Πράγματα όπως οι αλλαγές διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της κίνησης μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο. Τα υποκατάστατα αλατιού δεν είναι ένα ιερό δισκοπότηρο για την εξάλειψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά είναι ένα κομμάτι του παζλ που μπορεί να βοηθήσει», καταλήγει ο Αλμπαρκούνι.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 10:13

Σχετικά Άρθρα

  • Ακόμη ένας σοβαρός λόγος να μειώσουμε το αλάτι – Αφορά το στομάχι μας
    Ακόμη ένας σοβαρός λόγος να μειώσουμε το αλάτι – Αφορά το στομάχι μας

    Μέτρο στο αλάτι προτείνει μια νεότερη μελέτη, όχι όμως μόνο για την καρδιά μας, καθώς παραμονεύει ακόμα ένας μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία - ο καρκίνος του στομάχου

    Ο περιορισμός του αλατιού είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία της καρδιάς. Παρόλα αυτά, διατροφολόγοι από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης συνιστούν να ελαττώσουμε τη χρήση του, για να αποτρέψουμε παράλληλα και την εμφάνιση καρκίνου.

    Σύμφωνα με την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Gastric Cancer, η χρήση του αλατιού στα περισσότερα γεύματα συσχετίστηκε με 41% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, σε σύγκριση με την μετριασμένη κατανάλωσή του.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τέτοια σύνδεση, καθώς και παλαιότερες μελέτες στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα έχουν διαπιστώσει ότι μια πιο αλμυρή διατροφή συνδέεται με αυτόν τον κίνδυνο. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποδεικνύεται για τη Δύση, καθώς το δείγμα προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Η έρευνά μας αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας του προστιθέμενου αλατιού και του καρκίνου του στομάχου και στις δυτικές χώρες» τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας Selma Kronsteiner-Gicevic, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης εξέτασαν δεδομένα 471.144 ενηλίκων από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Παρατήρησαν ότι σε μια περίοδο 11 ετών, οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλατιού, διέτρεχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που σπάνια προσέθεταν αλάτι στα γεύματά τους.

    Τα ευρήματά τους επαληθεύθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν άλλες μεταβλητές, όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και άλλες επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

    Παρότι η μελέτη βασίστηκε στην παρατήρηση, παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να διαβρώσει τον προστατευτικό βλεννογόνο στο στομάχι, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς και οδηγώντας σε καρκινικές μεταλλάξεις.

    Όσον αφορά την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά όχι περισσότερο από 2.300 mg, που ισούται με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), θα διαγνωστούν περίπου 26.890 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου στην Αμερική μόνο το 2024. Από αυτούς, τους ασθενείς, εκτιμούν ότι περίπου 10.880 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους. Παρότι εάν ανιχνευτεί πρόωρα υπάρχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης, η εξέλιξή του προχωρά σιωπηλά, καθώς πολλά από τα συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, οι στομαχικές διαταραχές και η δυσπεψία, είναι την ίδια στιγμή χαρακτηριστικά γνωρίσματα μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

    Αυτός είναι και ο λόγος που οι ερευνητές επιχειρούν με τη μελέτη τους να ενημερώσουν σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού: «Με τη μελέτη μας θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης αλατιού και να παράσχουμε μια βάση για μέτρα πρόληψης του καρκίνου του στομάχου» κατέληξε ο Δρ Tilman Kühn, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης που συνέβαλε στην έρευνα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι
    Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι

    Δείτε ποια είναι τα σημάδια που θα σας αποκαλύψουν αν τρώτε μπόλικο αλάτι και σίγουρα περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

    Αν ρίχνετε αλάτι σε όλα τα τρόφιμα, από τις πατάτες και τη μπριζόλα μέχρι την πρωινή ομελέτα, μπορεί να είναι προφανές ότι προσλαμβάνετε υπερβολικό νάτριο. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ εύκολο να το παρακάνετε με το αλάτι, ακόμη και αν ποτέ δεν προσθέτετε επιπλέον αλάτι στα γεύματά σας.

    Η απάντηση για το πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι απλή. Αν τρώτε τακτικά έξω, τρώτε κονσερβοποιημένα ή συσκευασμένα τρόφιμα -όπως σούπες, κονσερβοποιημένα λαχανικά, κονσερβοποιημένα φασόλια και κατεψυγμένα γεύματα- ή πίνετε αθλητικά ποτά και άλλα ροφήματα στα οποία έχουν προστεθεί ηλεκτρολύτες, μπορεί να καταναλώνετε πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι είναι καλύτερο για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε να παίρνετε περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεστε μόνο από συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς ποτέ να πάρετε μια αλατιέρα στο χέρι.

    Όπως είναι γνωστό το υπερβολικό αλάτι δεν κάνει καλό στην καρδιά. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση). Είναι καλύτερα να διατηρείτε την πρόσληψη νατρίου στα 2.300 mg ή κάτω από αυτά ημερησίως, σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς για το 2020-2025. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ιδανικά να πάτε ακόμη πιο χαμηλά και να περιορίσετε την πρόσληψή σας στα 1.500 mg.

    Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πόσο αλάτι τρώτε βασιζόμενοι μόνο σε αριθμούς.

    Ωστόσο μπορείτε να λάβετε υπόψη σας αυτά τα κοινά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να παίρνετε πολύ νάτριο.

    Είστε πρησμένοι

    «Το πολύ αλάτι θα προκαλέσει στο σώμα σας κατακράτηση, και λόγω του πλεονάζοντος υγρού στους ιστούς του σώματος, οδηγεί σε πρήξιμο και φούσκωμα», λέει η Maggie Michalczyk, M.S., RDN. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα με τα ρούχα σας, και απλά δεν θα αισθάνεστε ή δεν θα δείχνετε τόσο αναζωογονημένοι όσο θα μπορούσατε να είστε χωρίς όλο αυτό το νάτριο.

    Επιπλέον, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη φυσική σας κατάσταση. «Ενώ το υπερβολικό αλάτι δεν επηρεάζει άμεσα την προπόνησή σας, ορισμένοι αθλητές έχουν παρατηρήσει ότι το βάρος που νιώθουν από το φούσκωμα μετά την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού εμποδίζει την απόδοσή τους», προσθέτει η Michalczk.

    Έχετε συχνούς πονοκεφάλους

    Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί επίσης να επιφέρει μερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη και εμετό (σε ακραίες περιπτώσεις). Αν σας πιάσει πονοκέφαλος, πιείτε πολύ νερό.

    Είστε πολύ διψασμένοι

    Έχετε την τάση να έχετε ξηροστομία και λαχταράτε κάτι να πιείτε; Θα μπορούσε να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα νατρίου. «Επειδή το αλάτι αναγκάζει το σώμα σας να συγκρατεί νερό και αντλεί από τα αποθηκευμένα υγρά σας, το περίσσευμα αλατιού στο σώμα προκαλεί έλλειμμα υγρών με αποτέλεσμα να διψάτε», λέει η Michalczyk.

    Η λύση; Πιείτε νερό για να ικανοποιήσετε αυτή τη δίψα, αλλά προσέξτε επίσης τι αλμυρές τροφές που τρώτε. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγνωση των ετικετών από τα προϊόντα που αγοράζετε, καθώς μπορεί να μπει κρυφά σε τρόφιμα που μπορεί να μην υποψιάζεστε.

    Επιθυμείτε αλμυρά τρόφιμα

    Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε εκείνη τη σακούλα με τα πατατάκια ή τις αλμυρές τηγανητές πατάτες; Μόλις συνηθίσετε να τρώτε αλμυρά τρόφιμα, έχετε την τάση να θέλετε όλο και περισσότερα. «Όταν το σώμα σας συνηθίζει τη γεύση των αλμυρών τροφίμων, προσαρμόζεται στη γεύση και στη συνέχεια λαχταρά περισσότερο από την ίδια ικανοποιητική γεύση», λέει η Michalczyk.

    Και δυστυχώς, γίνεται ένας κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει.

    Ενημέρωση των καταναλωτών για το αλάτι από τον ΕΦΕΤ

    Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά. Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δηλ. ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 5γ αλατιού συνολικά από όλες τις τροφές, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία των κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μαγειρικά βότανα (μυρωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το αλάτι (όλο ή μέρος αυτού) μπορεί να αντικατασταθεί τόσο με φρέσκα μαγειρικά βότανα από ντόπιους παραγωγούς όσο και με αποξηραμένα μυρωδικά, για ενίσχυση της γεύσης. Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε ορυκτό π.χ. Ιμαλαΐων) θα μπορούσε να αντικατασταθεί για παράδειγμα:

    • στα λαδερά φαγητά με δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, κρόκο Κοζάνης ή ρίγανη
    • στα όσπρια όπως στις φακές με δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη ή κρόκο Κοζάνης.

    Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές. Οι συνδυασμοί μυρωδικών και καρυκευμάτων στα φαγητά είναι πολλοί και οι καταναλωτές, εκτός από τις προτάσεις των Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μπορούν να πειραματιστούν και με άλλα αρτύματα όπως το πιπέρι, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο κτλ. Τα μαγειρικά βότανα της Χώρας μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.

    Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ συντονίζει τις εθνικές θέσεις για τις προδιαγραφές των μαγειρικών βοτάνων και των καρυκευμάτων/μπαχαρικών σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των εργασιών του Codex Alimentarius, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα αυτών των αρτυμάτων, την ασφάλειά τους και συνεπώς την υγεία των καταναλωτών, καθώς και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Στην προσπάθεια αυτή, ο ΕΦΕΤ μέσω του Εθνικού Σημείου Επαφής του Codex, διαβουλεύεται με τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας και συνεπικουρικά από ομάδα εργασίας επιστημόνων από τον ΕΦΕΤ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΑ, τη βιομηχανία και τους παραγωγικούς κλάδους (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Μυρεψός ΑΜΚΕ) και την ακαδημαϊκή κοινότητα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

    Πηγή: Dnews.gr

  • Το «κακόφημο» συστατικό που υποστηρίζει τον θυρεοειδή, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και επουλώνει τις πληγές
    Το «κακόφημο» συστατικό που υποστηρίζει τον θυρεοειδή, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και επουλώνει τις πληγές

    Εξαιτίας του συσχετισμού του με το αλάτι, μια αρνητική φήμη ακολουθεί αυτό το μέταλλο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο συστατικό για την υγεία και πρέπει να υπάρχει ως αναπόσπαστο μέρος της διατροφής κάθε ανθρώπου

    Έχει ταυτιστεί με το αλάτι, που δίνει γεύση και νοστιμιά στα πιάτα μας, έχει γίνει γνωστό όμως για τις αρνητικές του επιπτώσεις στην υγεία όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες. Στην πραγματικότητα εμπεριέχεται σε πλήθος τροφών και αποτελεί ένα μέταλλο απολύτως απαραίτητο για τον οργανισμό. Ο λόγος για το ιώδιο, το οποίο, σύμφωνα με την διαιτολόγο Julia Zumpano, «είναι κρίσιμο σε κάθε στάδιο της ζωής και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο. Είναι, επομένως, σημαντικό να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ιωδίου, χωρίς βέβαια να υπερβάλλετε».

    Το ιώδιο βοηθά το σώμα να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ξεκινώντας από την εμβρυϊκή φάση. Διαδραματίζει, επίσης, ξεχωριστό ρόλο στη θεραπεία ή την πρόληψη ορισμένων παθήσεων και ασθενειών. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για τα οφέλη αυτού του μετάλλου στην υγεία. Η Cleveland Clinic αποκαλύπτει τα κυριότερα, διευκρινίζοντας πόση ποσότητα χρειάζεστε πραγματικά:

    1. Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

    Η ορθή λειτουργία των αδένων του θυρεοειδούς είναι κομβική για τη συνολική υγεία. Μεταξύ άλλων, ο θυρεοειδής ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νοητική δραστηριότητα και διασφαλίζει την υγεία της καρδιάς, τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και την πέψη. «Χωρίς ιώδιο, όμως, το σώμα δεν μπορεί να παράξει θυρεοειδικές ορμόνες», διευκρινίζει η δρ. Zumpano. Ο θυρεοειδής παγιδεύει το ιώδιο στο σύστημα και το μετατρέπει σε θυρεοειδικές ορμόνες. Η υπερβολική (υπερθυρεοειδισμός) ή ανεπαρκής (υποθυρεοειδισμός) ποσότητα αυτών των ορμονών είναι πιθανό να επηρεάσει κρίσιμες λειτουργίες του οργανισμού.

    2. Προωθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου από την εμβρυϊκή φάση

    Οι θυρεοειδικές ορμόνες υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ξεκινώντας από την εμβρυϊκή φάση, όπου το έμβρυο βρίσκεται και αναπτύσσεται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και σε αυτό το χρονικό στάδιο, η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας ιωδίου για την παραγωγή αρκετών θυρεοειδικών ορμονών είναι ζωτικής σημασίας.

    Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν στις γυναίκες που είναι ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες και σε εκείνες που θηλάζουν να λαμβάνουν μια προγεννητική πολυβιταμίνη, που περιέχει 150 mcg ιωδίου. Σημειώνεται ότι οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα ιωδίου, για να εξασφαλίσουν αρκετό, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, συμβουλεύει η δρ. Zumpano. «Χωρίς αυτό, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για νευρολογική αναπηρία και προβλήματα ανάπτυξης».

    Το μητρικό γάλα περιέχει επίσης ιώδιο, αλλά η περιεκτικότητα ποικίλει ανάλογα με τις ποσότητες ιωδίου που καταναλώνει η μητέρα.

    3. Βοηθά στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας στην παιδική ηλικία

    Η επαρκής κατανάλωση ιωδίου είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Η ελλιπής πρόσληψη του μετάλλου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι δεξιότητες σκέψης και συλλογισμού. Τα παιδιά με συνεχιζόμενη μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένη νοημοσύνη.

    4. Αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τους ινοκυστικούς μαστούς

    Οι ινοκυστικοί μαστοί είναι μια μη καρκινική πάθηση που προκαλεί επώδυνα ογκίδια και ευαισθησία στο στήθος. Προσβάλλει το 50% των γυναικών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν την ανεπάρκεια ιωδίου ως πιθανό παράγοντα πρόκλησης της πάθησης, ενώ μια παλιότερη μελέτη υποστηρίζει ότι η θεραπεία με ιώδιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ινοκυστικών μαστών.

    5. Λειτουργεί ως φυσικό αντισηπτικό για τις δερματικές πληγές

    Η ιωδιούχος ποβιδόνη είναι μια μορφή ιωδίου που λειτουργεί ως τοπικό αντισηπτικό και χρησιμοποιείται σε ήπια κοψίματα, πληγές και εγκαύματα. Σκοτώνει τα βακτήρια και βοηθά στην πρόληψη ή τη θεραπεία της λοίμωξης, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ιωδίου;

    Το ιώδιο εμπεριέχεται, όπως είναι γνωστό, στα περισσότερα προϊόντα αλατιού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλατιού για να λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες ιωδίου, δεδομένου ότι το υπερβολικό αλάτι συσχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Άλλωστε, όπως επισημαίνει η Cleveland Clinic, το ιώδιο βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και τον ωκεανό, επομένως υπάρχουν πολλές τροφικές πηγές ιωδίου, όπως ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και τρόφιμα με βάση τη σόγια.

    Επιπλέον, οι πολυβιταμίνες και οι προγεννητικές βιταμίνες μπορεί να περιέχουν ορισμένες ποσότητες ιωδίου, ενώ διατίθενται και συμπληρώματα ειδικά για το ιώδιο. Η δρ. Zumpano προτείνει, ωστόσο, να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων. «Η ανεπάρκεια ιωδίου δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στον δυτικό κόσμο, αλλά, εάν έχετε κάποια υποψία, μια εξέταση αίματος θα σας αποκαλύψει εάν χρειάζεστε περισσότερο ιώδιο ή όχι». Η ίδια τονίζει ότι ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνετε τις απαραίτητες για τον οργανισμό ποσότητες ιωδίου, η υπερβολική πρόσληψη αυτού του μετάλλου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως τοξικότητα, βρογχοκήλη και υπερθυρεοειδισμό, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο φλεγμονής και καρκίνου του θυρεοειδούς.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πίεση: Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα
    Πίεση: Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα

    Δίνει νοστιμιά και έτσι η κατανάλωσή του ξεφεύγει συχνά από το μέτρο. Φαίνεται όμως πως μόλις ένα κουταλάκι λιγότερο αλάτι μπορεί να κρατήσει μακριά τη μεγαλύτερη απειλή για την καρδιά

    Σημαντική πτώση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης θα παρατηρήσουν όσοι αποφασίσουν να μειώσουν κατά ένα κουταλάκι το αλάτι που καταναλώνουν ημερησίως. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association, πρόκειται για κίνηση αποτελεσματική και ανεξάρτητη από το αν ακολουθείται αντιϋπερτασική αγωγή.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Deepak Gupta, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ, η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (μεγάλη) κατά περίπου 6 μονάδες (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου/mm Hg) που πέτυχαν οι συμμετέχοντες με τη διατροφική παρέμβαση ήταν συγκρίσιμη με τα αποτελέσματα ενός ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμάκου εκλογής για την υπέρταση. Το 70-75% όλων των συμμετεχόντων κατάφεραν να δουν την πίεσή τους να πέφτει, πρόσθεσε η Norrina Allen, Ph.D., καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

    Η μελέτη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες για τη διερεύνηση της επίδρασης από τη μείωση του νατρίου (αλάτι) στη διατροφή στην αρτηριακή πίεση. Στόχος της ήταν να αποδείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη 1.500 mg αλατιού (ένα κουταλάκι) που συστήνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη της υπέρτασης, της μεγαλύτερης απειλής για την καρδιά.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 213 άτομα 50 έως 70 ετών από τις πόλεις Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα και Σικάγο. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο διατροφικές ομάδες, μία με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (2.200 mg ημερησίως επιπλέον της συνήθους διατροφής τους) και μια με χαμηλή περιεκτικότητα (500 mg συνολικά ημερησίως) τις οποίες ακολούθησαν για μία εβδομάδα. Μετά τις επτά ημέρες, τα διατροφικά μοτίβα αντιστράφηκαν. Πριν από κάθε επίσκεψη στο πλαίσιο της μελέτης, γινόταν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και συλλογή ούρων 24ωρου.

    Συγκριτικά με την πλούσια σε αλάτι διατροφή, η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σχετίστηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 7 έως 8 μονάδες, και κατά 6 μονάδες συγκριτικά με τη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων. Συνολικά, το 72% των συμμετεχόντων κατέγραψαν μείωση της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης χάρη στη δίαιτα με λίγο αλάτι έναντι της συνηθισμένης διατροφής.

    «Η μείωση της αρτηριακής πίεσης από τη χαμηλότερη διατροφική πρόσληψη νατρίου παρατηρήθηκε σε όλα σχεδόν τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με φυσιολογική πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση και ρυθμισμένη ή αρρύθμιστη υπέρταση. Όπως κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι καλύτερη από την ακινησία για τους περισσότερους ανθρώπους, έτσι και οποιαδήποτε μείωση του νατρίου στη διατροφή είναι πιθανώς καλύτερη από το τίποτα όταν πρόκειται για την αρτηριακή πίεση» σχολίασε ο Δρ Gupta.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ασφάλεια της διατροφικής παρέμβασης και τα άμεσα αποτελέσματά της σε μόλις επτά ημέρες λειτουργούν υπέρ της αναθεώρησης της οδηγίας για την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, δεδομένου μάλιστα ότι υποκατάστατά του και προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο διατίθενται σε αφθονία.

    Πηγή:ygeiamou.gr

  • Πίεση: Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα
    Πίεση: Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα

    Δίνει νοστιμιά και έτσι η κατανάλωσή του ξεφεύγει συχνά από το μέτρο. Φαίνεται όμως πως μόλις ένα κουταλάκι λιγότερο αλάτι μπορεί να κρατήσει μακριά τη μεγαλύτερη απειλή για την καρδιά

    Σημαντική πτώση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης θα παρατηρήσουν όσοι αποφασίσουν να μειώσουν κατά ένα κουταλάκι το αλάτι που καταναλώνουν ημερησίως. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύεται στο Journal of the American Medical Association, πρόκειται για κίνηση αποτελεσματική και ανεξάρτητη από το αν ακολουθείται αντιϋπερτασική αγωγή.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Deepak Gupta, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ, η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (μεγάλη) κατά περίπου 6 μονάδες (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου/mm Hg) που πέτυχαν οι συμμετέχοντες με τη διατροφική παρέμβαση ήταν συγκρίσιμη με τα αποτελέσματα ενός ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμάκου εκλογής για την υπέρταση. Το 70-75% όλων των συμμετεχόντων κατάφεραν να δουν την πίεσή τους να πέφτει, πρόσθεσε η Norrina Allen, Ph.D., καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

    Η μελέτη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες για τη διερεύνηση της επίδρασης από τη μείωση του νατρίου (αλάτι) στη διατροφή στην αρτηριακή πίεση. Στόχος της ήταν να αποδείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη 1.500 mg αλατιού (ένα κουταλάκι) που συστήνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη της υπέρτασης, της μεγαλύτερης απειλής για την καρδιά.

    Η μελέτη

    Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 213 άτομα 50 έως 70 ετών από τις πόλεις Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα και Σικάγο. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο διατροφικές ομάδες, μία με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (2.200 mg ημερησίως επιπλέον της συνήθους διατροφής τους) και μια με χαμηλή περιεκτικότητα (500 mg συνολικά ημερησίως) τις οποίες ακολούθησαν για μία εβδομάδα. Μετά τις επτά ημέρες, τα διατροφικά μοτίβα αντιστράφηκαν. Πριν από κάθε επίσκεψη στο πλαίσιο της μελέτης, γινόταν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και συλλογή ούρων 24ωρου.

    Συγκριτικά με την πλούσια σε αλάτι διατροφή, η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο σχετίστηκε με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 7 έως 8 μονάδες, και κατά 6 μονάδες συγκριτικά με τη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων. Συνολικά, το 72% των συμμετεχόντων κατέγραψαν μείωση της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης χάρη στη δίαιτα με λίγο αλάτι έναντι της συνηθισμένης διατροφής.

    «Η μείωση της αρτηριακής πίεσης από τη χαμηλότερη διατροφική πρόσληψη νατρίου παρατηρήθηκε σε όλα σχεδόν τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με φυσιολογική πίεση, υψηλή αρτηριακή πίεση και ρυθμισμένη ή αρρύθμιστη υπέρταση. Όπως κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι καλύτερη από την ακινησία για τους περισσότερους ανθρώπους, έτσι και οποιαδήποτε μείωση του νατρίου στη διατροφή είναι πιθανώς καλύτερη από το τίποτα όταν πρόκειται για την αρτηριακή πίεση» σχολίασε ο Δρ Gupta.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ασφάλεια της διατροφικής παρέμβασης και τα άμεσα αποτελέσματά της σε μόλις επτά ημέρες λειτουργούν υπέρ της αναθεώρησης της οδηγίας για την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, δεδομένου μάλιστα ότι υποκατάστατά του και προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο διατίθενται σε αφθονία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Χέρια: Το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να μειώσετε το αλάτι
    Χέρια: Το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να μειώσετε το αλάτι

    Αυτό είναι το σημάδι στα χέρια που υποδηλώνει ότι ίσως καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες αλατιού μέσα από τη διατροφή σας.

    Είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση του αλατιού μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει επιπτώσεις για την υγεία μας, ωστόσο όπως αναφέρει το Healthstat.gr, το αλάτι «κρύβεται» ύπουλα σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε εκτός σπιτιού.

    Αν έχετε βαρεθεί να μετράτε την ποσότητα του αλατιού που βάζετε στο φαγητό σας ή να αναρωτιέστε αν πρέπει να αγοράσετε ακόμη μία συσκευασία chips από το σούπερ μάρκετ, αλλά ταυτόχρονα θέλετε να γνωρίζετε εάν έχετε ξεφύγει από το επιτρεπτό όριο, τότε ψάξτε για σημάδια στα χέρια και γενικότερα στο σώμα σας.

    Η Pippa Hill, διατροφολόγος και ιδρύτρια του The Weight Loss Guru, είπε χαρακτηριστικά στη MailOnline: «Εάν τις επόμενες 24 ώρες μετά την κατανάλωση αλμυρών τροφών παρατηρήσετε πρήξιμο σε ορισμένες περιοχές του σώματος, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα «καμπανάκι». Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν αυτό σας συμβαίνει συχνά αφού θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι απόλυτο ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο.

    Εκτός από το ότι τα χέρια μπορούν να δώσουν ενδείξεις υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού, η πιθανότητα πρηξίματος ή αλλιώς οιδήματος μπορεί να εμφανιστεί στους αστραγάλους ή τα πόδια. Το οίδημα μπορεί να γίνει πιο εμφανές σε αυτές τις περιοχές όταν κάθεστε για πολλή ώρα ή σε μεγάλα ταξίδια. Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurourology and Urodynamics, συνέδεσε την υψηλή ημερήσια πρόσληψη αλατιού με το οίδημα στα πόδια.

    Σημαντικό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα για να δείτε εάν η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι χαμηλή, μέτρια ή υψηλή. Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκρίνετε τα τρόφιμα που προτιμάτε με άλλα προϊόντα για να βρείτε την πιο υγιεινή επιλογή.

    Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την περιεκτικότητα σε αλάτι στα τρόφιμα:

    - Χαμηλή περιεκτικότητα - 0,3 g αλάτι ή λιγότερο ανά 100 g

    - Μέτρια περιεκτικότητα - 0,3 - 1,5 g αλάτι ανά 100 g

    - Υψηλή περιεκτικότητα - 1,5g αλάτι ή περισσότερο ανά 100g (προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή να τα τρώτε μόνο περιστασιακά).

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πότε το σώμα χρειάζεται έξτρα αλάτι
    Πότε το σώμα χρειάζεται έξτρα αλάτι

    Οι περιπτώσεις που ο οργανισμός χρειάζεται τις αλμυρές γεύσεις, και μάλιστα η κατανάλωσή τους γίνεται με... συνταγή γιατρού

    Oλοι μας έχουμε ακούσει τη σύσταση «περιορίστε το αλάτι», καθώς είναι γνωστό πως η υπερβολική λήψη του αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

    Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που ο οργανισμός χρειάζεται τις αλμυρές γεύσεις, και μάλιστα η κατανάλωσή τους γίνεται με… συνταγή γιατρού.

    Και αυτό διότι το χλωριούχο νάτριο (όπως είναι ο επιστημονικός όρος για το αλάτι) αποτελεί έναν από τους βασικούς ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει όταν κάνει κάποιος γυμναστική ή απλώς στάζει ιδρώτα μια ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα.

    Ωστόσο πότε η λήψη αλατιού είναι ορθή και πότε υπερβολική;

    Πότε το σώμα χρειάζεται έξτρα αλάτι και πότε το παρακάνουμε; Η διαιτολόγος Julia Zumpano της παγκοσμίου φήμης κλινικής Cleveland δίνει όλες τις απαντήσεις.

    Το αλάτι ως ηλεκτρολύτης

    Το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ουσιών που ταξινομούνται ως ηλεκτρολύτες – σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο.

    «Τα κύτταρα χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες για να μεταφέρουν ηλεκτρικά φορτία, διατηρώντας το σώμα σε λειτουργία. Τα θετικά και αρνητικά ιόντα ηλεκτρολυτών που διατρέχουν τον οργανισμό βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων υγρών, μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και υποστηρίζουν τον καρδιακό ρυθμό, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον έλεγχο των μυών» εξηγεί η ειδικός.

    Και προσθέτει πως κάθε ηλεκτρολύτης δρα με διαφορετικό τρόπο για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες του σώματος. «Το νάτριο παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα απορροφούν θρεπτικά συστατικά και βοηθά στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το χλώριο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση του pH του σώματος σε φυσικά επίπεδα».

    Ωστόσο, μέσω του ιδρώτα που προκαλείται από τη φυσική άσκηση ή από τις υψηλές θερμοκρασίες, ο οργανισμός χάνει σημαντικούς πόρους, γι’ αυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόσληψη αλατιού είναι κρίσιμη.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα περισσότερα αθλητικά ποτά περιέχουν νάτριο και άλλους ηλεκτρολύτες.

    Οπως εξηγεί η ειδικός της Cleveland, υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν πως ο οργανισμός… διψάει για ηλεκτρολύτες, όπως είναι η σύγχυση ή η «εγκεφαλική ομίχλη», η ευερεθιστότητα, οι κράμπες, η κούραση, ο πονοκέφαλος ή οι ζαλάδες και η διάρροια.

    Μια ακραία απώλεια νατρίου μπορεί να οδηγήσει επίσης σε υπονατριαιμία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που παρατηρείται κυρίως σε αθλητές αντοχής.

    Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο, σπασμούς, διακοπή της αναπνοής, ακόμα και θάνατο.

    Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε;

    Η εξατομικευμένη προσέγγιση αποτελεί χρυσό κανόνα ως προς το πόσο νάτριο χρειάζεται κανείς. «Θα πρέπει να λάβετε υπόψη την καρδιακή σας υγεία, την αρτηριακή σας πίεση και πόσο ιδρώνετε» εξηγεί η διαιτολόγος της κλινικής Cleveland.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δυτικού τύπου διατροφή, με αποκορύφωμα τη διατροφή του μέσου Αμερικανού, περιλαμβάνει πολύ περισσότερο νάτριο από το συνιστώμενο. Συνεπώς, η σκόπιμη προσθήκη νατρίου στην καθημερινή διατροφή, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες ηλεκτρολυτών, θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.

    Σε αυτή την περίπτωση, τα ποτά των αθλητών προσδίδουν στον οργανισμό περισσότερο από το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αλλες πηγές νατρίου είναι οι εξής:

    • Αλμυρά σνακ, όπως πρέτσελ ή ξηροί καρποί.
    • Τουρσί ή ελιές.
    • Προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού στα γεύματα.
    • Απαχο μοσχαρίσιο κρέας.

    «Προσπαθήστε εντούτοις να αποφύγετε την προσθήκη νατρίου μέσω του γρήγορου φαγητού και άλλων τροφίμων υψηλής επεξεργασίας» συμβουλεύει η Julia Zumpano.

    Για εκείνους πάλι που ανησυχούν μήπως η ανάγκη για επιπλέον νάτριο οδηγήσει σε υπερβολική λήψη του, η ειδικός προσφέρει μία επιπλέον χρήσιμη συμβουλή: «Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο».

    Ο λόγος; Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. «Αν αυξήσετε το κάλιο θα είστε σε καλύτερη θέση ώστε να χειριστείτε λίγο περισσότερο νάτριο» προσθέτει η ίδια. Και συμπληρώνει με νόημα πως η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι γενικά δεν καταναλώνουν αρκετό κάλιο, συνεπώς ανεξαρτήτως του νατρίου είναι σημαντικό να εντάξουν τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια, οι οποίες προσφέρουν επίσης πολλά άλλα οφέλη.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Image by 8photo on Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς