Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 13:47

Έμφραγμα: Η λάθος κίνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος δεν είναι πάντα αιφνίδια και έντονα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθούν από τους ασθενείς που θα πρέπει να σπεύσουν στο νοσοκομείο προειδοποιούν οι ερευνητές

Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να εκδηλωθούν αιφνίδια ή να εξελιχθούν σταδιακά, αλλά και στις δυο περιπτώσεις αποτελούν επείγον ιατρικό περιστατικό. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cardiovascular Nursing.

Η μελέτη βρήκε ότι στους ασθενείς με βαθμιαία εκδήλωση των συμπτωμάτων χορηγήθηκε ιατρική φροντίδα σε οχτώ ώρες, συγκριτικά με 2,6 ώρες που χρειάστηκαν για να χορηγηθεί ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους με αιφνίδια συμπτώματα.

Η βαθμιαία εκδήλωση των συμπτωμάτων αρχίζει με ήπια δυσφορία η οποία επιδεινώνεται. Από την άλλη, στην περίπτωση των αιφνίδιων περιστατικών ένας ξαφνικός και ισχυρός πόνος χτυπά από την αρχή. «Και οι δύο τύποι είναι επείγοντα ιατρικά περιστατικά και απαιτούν άμεση βοήθεια, αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σταδιακά στα οποία δεν δίνεται η δέουσα προσοχή», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sahereh Mirzaei.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 474 περιστατικά ασθενών που διακομίσθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Τα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων και ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ μεταξύ της εκδήλωσής τους και της διακομιδής στο κέντρο πρώτων βοηθειών αξιολογήθηκαν με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου.

Γενικά το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ των συμπτωμάτων και της άφιξης στο νοσοκομείο ήταν τέσσερις ώρες. Στο 56% των περιπτώσεων τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αιφνίδια ενώ στο 44% η υπήρχε σταδιακή επιδείνωση. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έλαβαν ιατρική βοήθεια πιο γρήγορα όταν βίωναν έντονο πόνο.

«Σχεδόν οι μισοί εκ των ασθενών είχαν σταδιακή εκδήλωση των συμπτωμάτων, κάτι που δείχνει πως δεν είναι ασυνήθιστο. Τα συμπτώματα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου δεν είναι συγκεκριμένα και οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται να τα αντιληφθούν. Πόνος, δυσφορία και πίεση στο στήθος είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι μία αρτηρία ενδέχεται να έχει κλείσει και οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα», εξηγεί η Δρ. Mirzaei.

Τα συμπτώματα είχαν προκληθεί από σωματική κόπωση σε περισσότερους από τους μισούς άνδρες ασθενείς (54%) με αιφνίδια εκδήλωση και διαγνώστηκαν με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (γνωστό ως STEMI). Πρόκειται για ένα σοβαρό τύπο εμφράγματος που απαιτεί ταχεία αποκατάσταση της ροής του αίματος στις φραγμένες αρτηρίες.

«Οι άνδρες με ισχαιμική καρδιοπάθεια ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τυχόν τέτοιους πόνους ή δυσφορία μετά από σωματική προσπάθεια που πιθανό να υποκρύπτουν έμφραγμα», δήλωσε η Δρ. Mirzaei.

Όταν η διακομιδή του ασθενούς γινόταν με ασθενοφόρο, παρατηρήθηκε μικρότερο διάστημα μεταξύ της εμφάνισης του πόνου και της άφιξης στο νοσοκομείο. Εντούτοις μόλις το 45% των ασθενών κάλεσαν ασθενοφόρο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (52%) χρησιμοποίησαν το δικό τους μέσο. Το 3% των ασθενών είχε μεταφερθεί από κάποιο άλλο νοσοκομείο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στους ανασφάλιστους ασθενείς παρατηρήθηκε μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Καταλήγοντας η Δρ. Mirzaei δήλωσε πως «ο πόνος στο στήθος ή η δυσφορία, ασχέτως αν είναι έντονος και ξαφνικός ή ήπιος δεν θα πρέπει να αγνοείται. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό, την πλάτη, το στομάχι και τους ώμους ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, κρύο ιδρώτα, αδυναμία, δύσπνοια και φόβο. Καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο. Όσο νωρίτερα λάβετε ιατρική βοήθεια, τόσο καλύτερο θα είναι για την υγεία σας».

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 10:53

Σχετικά Άρθρα

  • Βίκυ Σταυροπούλου για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Του έπιασα το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο και ήταν παγωμένο, εκεί τα έχασα
    Βίκυ Σταυροπούλου για Χρήστο Χατζηπαναγιώτη: Του έπιασα το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο και ήταν παγωμένο, εκεί τα έχασα

    Έχω εκπαιδευτεί να είμαι ψύχραιμη στις κρίσιμες στιγμές, πρόσθεσε η ηθοποιός

    Η Βίκυ Σταυροπούλου μίλησε για το έμφραγμα που υπέστη ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
    Η ηθοποιός αναφέρθηκε στον καλό της φίλο και συγκάτοικό της, μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».
    «Ήμουν παρούσα. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο, αλλά ήμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Εγώ ήμουν στον επάνω όροφο, ήταν βράδυ κι ο Χρήστος ήταν στον κάτω. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο με την Ελένη Κούρκουλα και εάν εκείνος έλεγε αυτό το "σβήνω" στην ένταση που το είπε από τον κάτω όροφο, δεν θα τον είχα ακούσει και δεν θα καταλάβαινα τι συνέβαινε. Μας έσωσε το τηλεφώνημα», είπε χαρακτηριστικά.
    Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ήταν σοκαριστικό, δεν υπάρχει άλλη λέξη να το περιγράψω. Αντιδράσαμε γρήγορα, ήρθε και το ασθενοφόρο άμεσα και οι γιατροί στο Γεννηματάς έπεσαν όλοι από πάνω του».

    Περιέγραψε μάλιστα, για πρώτη φορά ένα περιστατικό, ενώ βρίσκονταν μέσα στο ασθενοφόρο. «Ήταν τέτοια η σύγχυση... Θα σας πω κάτι που δεν το έχω ξαναπεί. Όταν ήμουν μέσα στο ασθενοφόρο και πηγαίναμε και τον ακούμπησα κάποια στιγμή στο χέρι για να του δώσω δύναμη ότι όλα θα πάνε καλά, το χέρι του ήταν τόσο παγωμένο... Εκεί έπαθα σοκ, είπα "τι είναι τώρα αυτό;"», αναφέρει.

    Κλείνοντας, πρόσθεσε: «Έχω εκπαιδευτεί να είμαι ψύχραιμη στις κρίσιμες στιγμές ή τουλάχιστον να δείχνω ψύχραιμη. Μέσα μου υπήρχε ταραχή. Ευτυχώς, είχαμε αίσιο τέλος».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τραγωδία στο Αίγιο: Νεκρός 57χρονος που έπαθε έμφραγμα την ώρα που έβλεπε τον Παναθηναϊκό
    Τραγωδία στο Αίγιο: Νεκρός 57χρονος που έπαθε έμφραγμα την ώρα που έβλεπε τον Παναθηναϊκό

    Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Κυριακής 26/5 ένας 57χρονος στο Αίγιο, ενώ έβλεπε τον αγώνα του Παναθηναϊκού.

    Ο άνδρας ο οποίος υπέστη έμφραγμα είχε πάει σε φιλικό του σπίτι στην οδό Παυσανίου στο Αίγιο για να παρακολουθήσει τον τελικό της Euroleague και αισθάνθηκε δυσφορία.

    Δεν τα κατάφερε, παρά τις προσπάθειες

    Ο φίλος του 57χρονου, όπως μεταδίδει το aigiovoice.gr έσπευσε να τον βάλει στο αμάξι και ειδοποίησε το ΕΚΑΒ να περιμένει στον δρόμο όπου και τον παρέλαβε.

    Παρά τις προσπάθειες του πληρώματος του ασθενοφόρου ο 57χρονος κατέληξε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Θυμός: Οι εκρήξεις οργής αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τα επόμενα 40′
    Θυμός: Οι εκρήξεις οργής αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τα επόμενα 40′

    Ο θυμός όχι μόνο δεν είναι καλός οδηγός στη λήψη μιας απόφασης αλλά δεν ωφελεί ούτε τη λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Οι αναμνήσεις, και μάλιστα οι αρνητικές, δεν είναι πάντα εύκολο να «σβηστούν» από τη μνήμη. Συνήθως απωθούνται σε ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του μυαλού. Όταν όμως μια τέτοια ανάμνηση ανασυρθεί και προκαλέσει το αίσθημα του θυμού, μπορεί να απειλήσει την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

    Πιο συγκεκριμένα, ένα σύντομο επεισόδιο θυμού που πυροδοτείται από την ανάμνηση εμπειριών του παρελθόντος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν, μια απαραίτητη διαδικασία για την ομαλή ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να κορυφώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

    «Μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει το βίωμα των αρνητικών συναισθημάτων με την εμφάνιση καρδιακής προσβολής ή άλλων περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Το πιο συνηθισμένο αρνητικό συναίσθημα που έχει μελετηθεί είναι ο θυμός, ενώ υπάρχουν λιγότερες μελέτες για το άγχος και τη θλίψη, τα οποία έχουν επίσης συνδεθεί με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής» σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Daichi Shimbo, καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

    Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον τα αρνητικά συναισθήματα – ο θυμός, η θλίψη και το άγχος – μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε σύγκριση με ένα ουδέτερο συναίσθημα. Οι 280 υγιείς ενήλικες -με μέση ηλικία τα 26 έτη- που συμμετείχαν στη μελέτη κλήθηκαν να εκτελέσουν ένα συναισθηματικό τεστ ανάλογο με τέσσερα συναισθήματα: να ανακαλέσουν μια ανάμνηση που τους έκανε να θυμώσουν, μια που τους δημιουργούσε άγχος, να διαβάσουν μερικές προτάσεις που προκαλούσαν θλίψη ή να μετρήσουν μέχρι το 100 για να βρεθούν σε μια ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία κάθε συμμετέχοντα πριν από την εκτέλεση των δοκιμών και σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία μετά την εκκίνηση, αναζητώντας ενδείξεις μειωμένης διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, αυξημένης κυτταρικής βλάβης και/ή μειωμένης ικανότητας επιδιόρθωσης των κυττάρων. Οι μετρήσεις που έγιναν πριν από τα συναισθηματικά τεστ επαναλήφθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

    Όπως διαπίστωσαν μετά την ανάλυση, όσες αναμνήσεις προκάλεσαν θυμό, οδήγησαν σε μείωση της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, από μηδέν έως 40 λεπτά μετά την εργασία. Παρόλα αυτά, η βλάβη διορθώθηκε μετά τα 40 λεπτά. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων σε κανένα χρονικό σημείο μετά το τεστ για το άγχος ή τη λύπη.

    «Παρατηρήσαμε ότι η οργή οδήγησε σε δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, αν και δεν εμπεδώσαμε ακόμη τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις αλλαγές», εξηγεί ο Δρ Shimbo. «Η διερεύνηση των υποκείμενων δεσμών μεταξύ θυμού και δυσλειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αποτελεσματικών στόχων παρέμβασης για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων» συμπλήρωσε.

    «Η παρούσα μελέτη δείχνει πολύ εύγλωττα πώς ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και τη λειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου. Γνωρίζουμε ότι το αγγειακό ενδοθήλιο, η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, είναι βασικός παράγοντας στην ισχαιμία του μυοκαρδίου και στην αθηρωματική καρδιοπάθεια. Αν και δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι μηχανισμοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχολογικές καταστάσεις και η υγεία επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία, η μελέτη αυτή μας φέρνει σαφώς ένα βήμα πιο κοντά στον καθορισμό αυτών των μηχανισμών» καταλήγει ο Δρ Glenn Levine, κύριος κλινικός ιατρός και καθηγητής ιατρικής στο Baylor College of Medicine και επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος στο Michael E. DeBakey VA Medical Center.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αχαΐα: Σε έμφραγμα αποδίδεται ο θάνατος του 61χρονου απόστρατου αξιωματικού - Βρισκόταν σε σύγχυση και αποπροσανατολίστηκε
    Αχαΐα: Σε έμφραγμα αποδίδεται ο θάνατος του 61χρονου απόστρατου αξιωματικού - Βρισκόταν σε σύγχυση και αποπροσανατολίστηκε

    Νεκρός βρέθηκε έξω από το χωριό Άρλα, στη Δυτική Αχαΐα, ένας 61χρονος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο Μιχάλης Ματσάκος. Έφυγε από το σπίτι του στο Αίγιο για να πάει σε φαρμακείο και δεν επέστρεψε ποτέ, με την οικογένειά του να τον αναζητά.

    Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των ερευνών και τον εντοπισμό του ηλικιωμένου, μέσα σε αμπελώνα από άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας ήταν η μαρτυρία πυροσβέστη κατοίκου της περιοχής.

    Σύμφωνα με το pelop.gr, ο ένστολος, στις 11.20 π.μ. της Δευτέρας, είδε τη μαύρη Mercedes του 61χρονου να κινείται στο χωριό και εν συνεχεία να μπαίνει σ’ ένα χωματόδρομο. Η αξιοποίηση της πληροφορίας «οδήγησε» τα στελέχη της ΕΜΑΚ και τον εκπαιδευμένο σκύλο της Μονάδας, στο σημείο όπου κείτονταν νεκρός.

    Σε έμφραγμα αποδίδεται ο θάνατος

    Η σορός που δεν έφερε εμφανή τραύματα, εντοπίστηκε σε ύπτια θέση, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το ΙΧ, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω των αυλακώσεων που είχαν προκληθεί στον δρόμο από τις βροχοπτώσεις. Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δ. Αχαΐας που ανέλαβαν την υπόθεση, αποκλείστηκε από την πρώτη στιγμή η εγκληματική ενέργεια. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, οφείλεται σε έμφραγμα.

    Αρχικά, οι έρευνες για τον εντοπισμό του επικεντρώθηκαν στην Ερυμάνθεια, με βάση το τελευταίο στίγμα που «έδωσε» το κινητό του τηλέφωνο προχθές το πρωί και συγκεκριμένα μεταξύ των περιοχών Διάσελο και Κορφοβούνι. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως ο άνδρας βρισκόταν σε σύγχυση, ενώ εικάζεται πως αποπροσανατολίστηκε εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

    Η τελευταία επικοινωνία που είχε με συγγενή

    Λίγες ώρες πριν τη δήλωση εξαφάνισης στο ΤΑ Αιγιαλείας, ανιψιός του επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 61χρονο, με εκείνον στην ερώτηση πού βρίσκεται ν’ απαντά «στο Λόγγο, έρχομαι». Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, τη στιγμή της συνομιλίας ο άνδρας βρισκόταν στον οικισμό «Λογγός» στη Δ. Αχαΐα, ωστόσο ο λάθος τονισμός της τοποθεσίας έδωσε την αίσθηση στον συνομιλητή του πως ήταν εντός των ορίων της Αιγιάλειας με αποτέλεσμα να τον αναζητούν στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Ο 61χρονος είχε υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, ως διοικητής στην Τροχαία Πατρών, στο ΑΤ Καλαβρύτων και ως υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας, απ’ όπου και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του ταξίαρχου.

    Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στη 1μ.μ. στο Δαμακίνι Αιγιαλείας, τόπο καταγωγής του.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Έμφραγμα ή κάτι άλλο; Τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν
    Έμφραγμα ή κάτι άλλο; Τα συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν

    Κατευθυντήριες γραμμές στις ΗΠΑ περιγράφουν τι μπορεί να αισθάνεται κάποιος σε περίπτωση καρδιακής προσβολής, καθώς και άλλες πιθανές εξηγήσεις για τον πόνο στο στήθος.

    Αν υποψιάζεστε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να ακολουθεί κανείς το ρητό «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά».

    Ακόμα και για τους γιατρούς, όμως, ο όρος που χρησιμοποιούν πολλοί ασθενείς για να περιγράψουν αυτό που νιώθουν –πόνος στο στήθος- είναι προβληματικός, γράφει το Harvard Heart Letter, έκδοση της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

    «Ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί πάντα τη λέξη πόνος όταν περιγράφει τα συμπτώματα του εμφράγματος» λέει ο δρ Ρον Μπλάνκσταϊν, καθηγητής Ιατρικής και Ραδιολογίας στο Χάρβαρντ. Επιπλέον, τα συμπτώματα συχνά δεν περιορίζονται στο στήθος, επισημαίνει.

    Τα πιθανά συμπτώματα του εμφράγματος παρατίθενται στις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν το 2021 στις ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση.

    «Mην προσπαθείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση με βάση τα συμπτώματά σας. Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό»

    «Αντί για τη λέξη πόνος, οι ασθενείς συχνά χρησιμοποιούν λέξεις όπως πίεση, σφίξιμο ή βάρος. Και οι αισθήσεις αυτές μπορούν να εμφανιστούν όχι μόνο στο στήθος αλλά και στους ώμους, τα χέρια, τον λαιμό, την πλάτη, την άνω κοιλία ή το σαγόνι» εξηγεί ο Μπλάνκσταϊν, ένας από τους 22 συντάκτες των κατευθυντήριων γραμμών.

    Η έκθεση του 2021 προσφέρει επίσης έναν «οδικό χάρτη» για την αξιολόγηση του πόνου από τους γιατρούς και την επιλογή διαγνωστικών εξετάσεων.

    Τα συμπτώματα ίσως διαφέρουν στις γυναίκες

    Ο πόνος στο στήθος είναι ένας από τους πρώτους λόγους για τους οποίους ο κόσμος καταφεύγει στα επείγοντα. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για γυναίκες 65 ετών και άνω.

    Μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν όμως ότι οι γυναίκες με μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα.

    Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, το συχνότερο σύμπτωμα είναι η δυσφορία στο στήθος. Οι γυναίκες όμως είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κι άλλα συμπτώματα όπως η ναυτία και η δύσπνοια.

    Παλαιότερα, οι γιατροί αυτοί περιέγραφαν τα συμπτώματα ως «άτυπα», ένας όρος που αποθαρρύνεται από τις νέες οδηγίες επειδή υπονοεί προβλήματα μικρότερης σημασίας. Αντ’ αυτού, οι γιατροί καλούνται να χρησιμοποιούν τους όρους «καρδιακό, πιθανώς καρδιακό ή μη καρδιακό».

    Στηθάγχη ή κάτι άλλο;

    Ο καρδιακός ή σχετιζόμενος με την καρδιά πόνος οφείλεται συνήθως σε μειωμένη ροή του αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά επεισόδια δυσφορίας στο στήθος, συνήθως στη διάρκεια σωματικής καταπόνησης ή στρες, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως σταθερή στηθάγχη.

    Εάν τα συμπτώματα αυτά γίνουν πιο έντονα και επιμείνουν για πάνω από 10 λεπτά, ίσως πρόκειται για καρδιακή προσβολή.

    Ωστόσο ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων που προσβάλλουν την καρδιά ή γειτονικά της όργανα, όπως εξηγείται παρακάτω. Στην πραγματικότητα, στα περισσότερα από τα μισά άτομα με δυσφορία στο στήθος η τελική διάγνωση είναι μη καρδιολογική.

    Παρόλα αυτά, μην προσπαθείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση με βάση τα συμπτώματά σας. Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό, τονίζει ο Μπλάνκσταϊν.

    Παθήσεις που μπορεί να μοιάζουν με καρδιακή προσβολή

    Η δυσφορία ή ο πόνος κοντά στο κέντρο του στήθους μπορεί να προέρχεται από προβλήματα άσχετα με την αιμάτωση της καρδιάς. Ένα από αυτά είναι η περικαρδίτιδα, η οποία συχνά είναι αποτέλεσμα ιογενών λοιμώξεων και προκαλεί πρήξιμο και φλεγμονή διπλής μεμβράνης που περιβάλλει την καρδιά (περικάρδιο). Ο πόνος είναι συνήθως οξύς και επιδεινώνεται όταν κανείς εισπνέει ή ξαπλώνει.

    Άλλα, πιο συχνά αίτια που δεν αφορούν την καρδιά είναι:

    Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Γνωστή λόγω των συμπτωμάτων της και ως καούρα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται όταν ερεθιστικά υγρά του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι. Συχνά, εμφανίζεται έπειτα από ένα πλούσιο ή πικάντικο γεύμα.

    Ο πόνος ξεκινά πίσω από το στέρνο και ανεβαίνει προς τον λαιμό, ενώ μπορεί να επιδεινωθεί όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε προς τα εμπρός. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια πικρή ή ξινή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού.

    Προβλήματα σε μυς ή αρθρώσεις: Μύες που έχουν υποστεί υπερέκταση ή ρήξη μπορούν να προκαλέσουν οξύ πόνο στο στήθος. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάνετε πολλές έλξεις, πιέσεις σε πάγκο ή παρόμοιες ασκήσεις, ειδικά εάν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση. Επίσης, οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό σε μύες του θώρακα ή του επάνω μέρους του σώματος.

    Μια λιγότερο συχνή πάθηση, η πλευροχονδρίτιδα, οφείλεται σε φλεγμονή του χόνδρου μεταξύ των πλευρών και του στέρνου. Το υποκείμενο αίτιο αυτής της πάθησης παραμένει συχνά αδιευκρίνιστο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ ή παρατεταμένο πόνο στο στήθο, που επιδεινώνεται όταν κανείς εισπνέει βαθιά ή βήχει.

    Προβλήματα των πνευμόνων:. Οι μεμβράνες που χωρίζουν τους πνεύμονες από το θωρακικό τοίχωμα μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή γνωστή ως πλευρίτιδα. Αίτια μπορεί να είναι ποικίλες υποκείμενες παθήσεις, μεταξύ των οποίων λοιμώξεις ή σπασμένα πλευρά. Η πλευρίτιδα προκαλεί πόνο στο στήθος όταν κανείς αναπνέει, ο οποίος σταματά αν κρατήσει την αναπνοή. Λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως η πνευμονία, είναι επίσης δυνατόν να προκαλέσουν πόνο που μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως έμφραγμα.

    Πηγή: In.gr
  • Καρδιά: Πόσα αποκαλύπτει το σάλιο για τον κίνδυνο εμφράγματος
    Καρδιά: Πόσα αποκαλύπτει το σάλιο για τον κίνδυνο εμφράγματος

    Θα μπορούσε η στοματική κοιλότητα να προβλέψει εγκαίρως τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου; Μια νεότερη μελέτη απαντά θετικά, δίνοντας νέες προοπτικές στις δυνατότητες ενός τεστ σάλιου

    Ένα απλό δείγμα σάλιου φαίνεται πως θα μπορούσε να διαγνώσει πολύ σοβαρότερες και πιο ύπουλες ασθένειες από τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Mount Royal θεωρούν τώρα πως μέσω του σάλιου θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια της καρδιαγγειακής νόσου.

    Βασιζόμενοι στη διαπίστωση ότι η φλεγμονή των ούλων οδηγεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα απλό δείγμα σάλιου για να εξετάσει αν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων -ένας δείκτης φλεγμονής των ούλων- στο σάλιο υγιών ενηλίκων θα μπορούσαν να συνδεθούν με προειδοποιητικά συμπτώματα για καρδιαγγειακή νόσο. Διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα συσχετίζονται με μειωμένη διαστολή με μεσολάβηση ροής, έναν πρώιμο δείκτη κακής αρτηριακής υγείας.

    «Ακόμη και σε νέους υγιείς ενήλικες, τα χαμηλά επίπεδα στοματικού φλεγμονώδους φορτίου θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία -μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στη Βόρεια Αμερική» προειδοποιεί ο Δρ Trevor King του Πανεπιστημίου Mount Royal, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Oral Health.

    Σημαντικός ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος

    Η περιοδοντίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη των ούλων, η οποία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Oι επιστήμονες υποψιάζονται ότι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων και να βλάπτουν το αγγειακό σύστημα. Ο δρ King και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να μελετούν υγιείς νέους ανθρώπους χωρίς διαγνωσμένα προβλήματα περιοδοντίτιδας, για να διαπιστώσουν εάν τα χαμηλότερα επίπεδα στοματικής φλεγμονής μπορούν να έχουν κλινική σημασία για την καρδιαγγειακή υγεία.

    Ειδικότερα, οι ερευνητές εστίασαν σε 28 μη καπνιστές ηλικίας 18 έως 30 ετών, χωρίς συνοδά νοσήματα ή φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και χωρίς αναφερόμενο ιστορικό περιοδοντικής νόσου. Τους ζήτησαν να μείνουν νηστικοί για έξι ώρες, εκτός από την κατανάλωση νερού, πριν επισκεφθούν το εργαστήριο.

    Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες ξέπλυναν το στόμα τους με νερό, πριν κάνουν στοματικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, δείγμα το οποίο συλλέχθηκε για ανάλυση. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν για 10 λεπτά για ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και παρέμειναν ξαπλωμένοι για άλλα 10 λεπτά, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση, τη διαστολή μέσω ροής και την ταχύτητα των σφυγμικών κυμάτων, ως βασικούς δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η ταχύτητα των σφυγμικών κυμάτων μετρά τη δυσκαμψία των αρτηριών και η διαστολή με τη μεσολάβηση της ροής την ικανότητα να διασταλούν οι αρτηρίες για να επιτρέψουν υψηλότερη ροή αίματος.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλά λευκά αιμοσφαίρια στο σάλιο είχαν σημαντική σχέση με την κακή διαστολή με τη βοήθεια της ροής, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα άτομα αυτά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των λευκών αιμοσφαιρίων και της ταχύτητας των σφυγμικών κυμάτων, οπότε δεν διαπιστώθηκαν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των αρτηριών.

    «Το τεστ σάλιου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τον ετήσιο έλεγχο στον οικογενειακό γιατρό ή στον οδοντίατρο», διευκρίνισε ο δρ Michael Glogauer από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συν-συγγραφέας της μελέτης, σημειώνοντας πως «είναι εύκολο να εφαρμοστεί ως εργαλείο μέτρησης της στοματικής φλεγμονής σε οποιαδήποτε κλινική».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έμφραγμα: Το σύμπτωμα SOS που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου
    Έμφραγμα: Το σύμπτωμα SOS που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

    Ένα επίμονο σύμπτωμα ένα χρόνο μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας πρόβλεψης του προσδόκιμου επιβίωσης για τους ασθενείς, αποκαλύπτει νέα μελέτη

    Τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κορυφαίο το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι απειλητικά για τη ζωή και την υγεία των ασθενών. Ένα χρόνο μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ωστόσο, υπάρχει ένα σύμπτωμα – κλειδί το οποίο, αναλόγως της έντασής του, προβλέπει την μακροχρόνια επιβίωση του ασθενούς και αποκαλύπτει κατά πόσο η πορεία της υγείας του θα είναι ικανοποιητική.

    Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association, υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που βιώνουν πόνο μήνες μετά από το έμφραγμα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Το συμπέρασμα της εν λόγω μελέτης υποδηλώνει ότι το σύμπτωμα του πόνου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράγοντας πρόβλεψης για τους κινδύνους που απορρέουν για την υγεία και την επιβίωση ενός ατόμου μετά από μια καρδιακή προσβολή.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ένα καρδιακό επεισόδιο συμβαίνει περίπου κάθε 40 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ, με τη μέση ηλικία των ασθενών να υπολογίζεται στα 65,6 έτη για τους άνδρες και 72 έτη για τις γυναίκες.

    Ο πόνος αποτελεί ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο και οφείλεται συνήθως στην ύπαρξη άλλων παθήσεων υγείας. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, μπορεί να προβλέψει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση. «Προκαλεί σημαντική απώλεια λειτουργικότητας, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Η έρευνα δείχνει ότι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου», δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης, Linda Vixner, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής επιστήμης στη Σχολή Υγείας και Πρόνοιας του σουηδικού Πανεπιστημίου Dalarna.

    Η ομάδα μελέτης ανέλυσε τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 18.300 ενηλίκων από το σουηδικό μητρώο SWEDEHEART. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών, είχαν υποστεί τουλάχιστον μία καρδιακή προσβολή (μεταξύ 2004 και 2013), ενώ το 24,5% αυτών ήταν γυναίκες.

    Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δεδομένων αποκάλυψαν ότι:

    • Σχεδόν το 45% των συμμετεχόντων ανέφερε μέτριο ή έντονο πόνο ένα χρόνο μετά το έμφραγμα
    • Όσοι ένιωθαν μέτριο πόνο αντιμετώπιζαν 35% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε βάθος 8,5 ετών, όσων δηλαδή διήρκεσε η μελέτη
    • Όσοι ανέφεραν έντονο πόνο αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου
    • Το 65% των συμμετεχόντων που αντιμετώπιζαν πόνο 2 μήνες μετά το καρδιακό επεισόδιο, παρουσίαζαν το ίδιο σύμπτωμα και έναν χρόνο αργότερα, εύρημα που υποδεικνύει επίμονο και μακροχρόνιο πόνο.

    «Είναι σημαντικό ο πόνος να αξιολογείται και να αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου μελλοντικής θνησιμότητας. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα σύμπτωμα που εμποδίζει την αποκατάσταση και τη συμμετοχή σε σημαντικές δραστηριότητες προστασίας της καρδιαγγειακής υγείας, όπως η τακτική άσκηση. Η μειωμένη ή μηδενική σωματική δραστηριότητα, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντική η μείωση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης», καταλήγει η δρ. Vixner.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έμφραγμα: Οι δύο παράγοντες που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου όταν έχει καύσωνα
    Έμφραγμα: Οι δύο παράγοντες που διπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου όταν έχει καύσωνα

    Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ήδη γνωστό ότι μπορούν να βλάψουν την καρδιά. Πότε όμως ο κίνδυνος γιγαντώνεται; Νεότερη μελέτη επισημαίνει ακόμη ένα παράγοντα που όταν συνδυάζεται με τον καύσωνα αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος

    Ο καύσωνας έχει κάνει φέτος περισσότερο από αισθητή την παρουσία του, με το Υπουργείο Υγείας να έχει δώσει σχετικές οδηγίες προστασίας με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν ήδη έναν βασικό κίνδυνο για την καρδιά, όταν όμως συνδυάζονται με ακόμα μια ήδη γνωστή απειλή καρδιαγγειακού κινδύνου, ο κίνδυνος διπλασιάζεται.

    Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Circulation, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών με την ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή ατόμων, λόγω της καρδιακής προσβολής.

    Η εν λόγω έρευνα, αναλύοντας δεδομένα από μία μόνο κινεζική επαρχία για πέντε χρόνια, διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου θανατηφόρων εμφραγμάτων και των ημερών που χαρακτηρίζονται από ακραία ζέστη, ακραίο κρύο ή υψηλά επίπεδα σωματιδίων στον αέρα.

    Η μελέτη διαπίστωσε επίσης αύξηση των θανάτων από έμφραγμα κατά τη διάρκεια εξαιρετικά θερμών περιόδων στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και στους ηλικιωμένους ενήλικες σε σύγκριση με τους νεότερους. Ο κίνδυνος, μάλιστα, θανατηφόρων καρδιακών προσβολών εντείνεται όσο διαρκεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.

    Ειδικότερα, η κινεζική ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 200.000 θανάτους από καρδιακή προσβολή. Οι θάνατοι αυτοί σημειώθηκαν στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας -μια περιοχή με τέσσερις διαφορετικές εποχές και ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και επιπέδων ρύπανσης- μεταξύ του 2015 και του 2020.

    Η πλειοψηφία των θανάτων αφορούσε ηλικιωμένους ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας 77,6 ετών, ενώ πάνω από τους μισούς (52%) ήταν 80 ετών και άνω. Η μελέτη συμπεριέλαβε και την έκθεση σε μικροσωματίδια με μετρήσεις σε κάθε ημέρα θανάτου και την προηγούμενη ημέρα, αλλά και τις ακραίες θερμοκρασίες.
    Οι ημέρες με καταγεγραμμένους θανάτους από καρδιακή προσβολή συγκρίθηκαν με ημέρες ελέγχου – άλλες ημέρες του ίδιου μήνα και της ίδιας εργάσιμης ημέρας.

    Σε σύγκριση με τις ημέρες ελέγχου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων καρδιακών προσβολών αυξήθηκε κατά το ένα πέμπτο (18%) κατά τη διάρκεια διήμερων καύσωνων, με τον κίνδυνο να κλιμακώνεται με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος ήταν 74% υψηλότερος κατά τη διάρκεια καύσωνα διάρκειας τεσσάρων ημερών.

    Ειδικότερα, από το σύνολο των 202.678 θανάτων από καρδιακή προσβολή, οι 6.417 (3,2%) συνέβησαν κατά τη διάρκεια καύσωνα με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 33°C – 40,4°C για τρεις ή περισσότερες ημέρες.

    Ομοίως, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν κατά 4% υψηλότερος κατά τη διάρκεια διήμερων ψυχρών εισβολών με θερμοκρασίες 0,7°C έως 4,7°C, με κλιμάκωση με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τη διάρκεια.

    Θεωρείται σημαντικό το γεγονός ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων καρδιακών προσβολών διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια τετραήμερων καύσωνων σε συνδυασμό με επίπεδα ρύπανσης από μικροσωματίδια άνω των 37,5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης από μικροσωματίδια κατά τη διάρκεια ψυχρής περιόδου δεν αύξησαν ομοίως τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή.

    Οι Κινέζοι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη στοχεύουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματά τους για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων από καρδιακή προσβολή και συνιστούν σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τον μολυσμένο αέρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

    Πηγή: ygeiamou.gr

    Φωτογραφία: wayhomestudio on Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς