Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 21:38

Το γνωστό γλυκαντικό που «ξεγελά» τον εγκέφαλο και νομίζει ότι καταναλώνει ζάχαρη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ένα συγκεκριμένο γλυκαντικό προκαλεί στον εγκέφαλο παρόμοια ερεθίσματα με αυτά της ζάχαρης και μπορεί, επομένως, να αποτελέσει μια πιο υγιεινή λύση για τις λιγούρες σας

Στο πλαίσιο μιας αδιάκοπης προσπάθειας για μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και αντικατάστασής της από πιο υγιεινές εναλλακτικές, μια πρόσφατη μελέτη έριξε φως στις δυνατότητες της στέβιας ως ιδανικού υποκατάστατου. Όλα δείχνουν ότι αυτό το γλυκαντικό μπορεί να ικανοποιήσει τις λιγούρες, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, όπως η πρόσληψη βάρους, καθώς και μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Η στέβια είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο, φυτικό γλυκαντικό. Πολλοί ειδικοί την συνιστούν ως υποκατάστατο της ζάχαρης, καθώς είναι γλυκιά, αλλά έχει λιγότερες θερμίδες και ελάχιστες επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκαντικών, ωστόσο οι νευρικές διεργασίες που διέπουν αυτή την ικανότητα παραμένουν ελάχιστα κατανοητές. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και άλλα ινστιτούτα στην Κίνα διεξήγαγαν την έρευνα, με στόχο να εμβαθύνουν στις διεργασίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατανάλωση γλυκαντικών.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Neuroscience Research, δείχνουν ότι η νευρωνική απόκριση στη σακχαρόζη και στη στέβια είναι παρόμοια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στέβια θα μπορούσε να είναι μια εξίσου ευχάριστη, αλλά πιο υγιεινή λύση.

Η ερευνητική ομάδα ήθελε να δει πώς ανταποκρίθηκε ο εγκέφαλος των ποντικών αφού είχαν καταναλώσει στέβια, ζάχαρη ή ένα από τρία άλλα γλυκαντικά (ξυλιτόλη, γλυκυρριζίνη και μογροσίδες). Στόχος των μελετητών ήταν να διαπιστώσουν πώς οι νευρώνες στον εγκέφαλο των ποντικιών ανταποκρίνονταν στη συνεχή κατανάλωση αυτών των διαφορετικών γλυκαντικών ουσιών, καθώς και αν κάποια από τις γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων προκαλεί παρόμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με τη ζάχαρη.

Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με 6 διαφορετικές δίαιτες σε διάστημα 6 εβδομάδων. Σε μία ομάδα ποντικών δόθηκε η λεγόμενη δίαιτα ελέγχου (με ένα μείγμα γλυκαντικών), ενώ στις άλλες ομάδες δόθηκε δίαιτα με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, στέβιας, ξυλιτόλης, γλυκυρριζίνης ή μογροσιδών αντίστοιχα.

Ο δρ. Yingjie Zhu και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικών σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας in vivo απεικόνιση ασβεστίου φθορισμού. Πρόκειται για μια πειραματική τεχνική, που επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τις μεταβολές στα επίπεδα ασβεστίου εντός των κυττάρων, η οποία, με τη σειρά της, αποκαλύπτει μοτίβα δραστηριότητας σε αυτά τα κύτταρα.

Οι καταγραφές της ομάδας αποκάλυψαν ότι, σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης, η στέβια προκάλεσε δραστηριότητα στο PVT παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια είναι η πιο «συμβατή με τον εγκέφαλο» μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων εναλλακτικών της ζάχαρης, αντικατοπτρίζοντας περισσότερο την αντιληπτή γεύση της ζάχαρης. «Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το πιο συμβατό με τον εγκέφαλο υποκατάστατο ζάχαρης. Ως εκ τούτου, στις σχετικές βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, η στέβια θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερη προσοχή», σχολίασε σχετικά ο δρ. Zhu.

«Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον ζήτημα παγκοσμίως και η χρήση γλυκαντικών ουσιών ως υποκατάστατο της σακχαρόζης είναι μια τρέχουσα τάση στη βιομηχανία τροφίμων. Αν και όλα διαθέτουν γλυκύτητα, πολλά υποκατάστατα ζάχαρης έχουν αξιοσημείωτες διαφορές σε σύγκριση με τη σακχαρόζη όταν καταναλώνονται», πρόσθεσε ο ερευνητής. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό το εύρημα. Ευελπιστούμε να διερευνήσουμε εάν τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνονται και στους ανθρώπους», κατέληξε.

Πηγή: ygeiamou.gr - φωτογραφία: Racool_studio on Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 19:50

Σχετικά Άρθρα

  • Ασπαρτάμη: Μύθοι και Αλήθειες - Τι λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας
    Ασπαρτάμη: Μύθοι και Αλήθειες - Τι λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας

    Έκκληση για μία ισορροπημένη και συνετή διατροφή, όπου δεν θα αποκλείονται ομάδες τροφίμων, καθώς και ενδελεχής μελέτη της ετικέτας σε όλα τα τρόφιμα και γλυκαντικά πριν τα αγοράσουμε, απευθύνει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, Μάχη Βρυωνίδου Μπομποτά, Συντονίστρια Δ/ντρια Ενδοκρινολογικού τμήματος – Διαβητολογικού Κέντρου, ΓΝΑ Κοργιαλένειο – Μπενάκειο.

    Αφορμή για τη συζήτηση αυτή προκειμένου να αποτυπώσουμε τους μύθους και τις αλήθειες για την ασπαρτάμη, αποτελούν τα νέα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με το γλυκαντικό, το οποίο δεν συνιστά καρκινογόνα ουσία τελικά, αρκεί να την καταναλώνουμε σε… μικρές δόσεις.

    Ουσιαστικά ο ΠΟΥ και οι ρυθμιστικές Αρχές αναδιπλώνονται με νέες μελέτες, καθώς πριν λίγο καιρό, είχαν αποφανθεί, ότι το γλυκαντικό ενδέχεται να είναι «πιθανόν καρκινογόνο».

    «Δεν συνιστούμε σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε συνιστούμε στους καταναλωτές να την σταματήσουν τελείως», ανέφερε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 ο Δρ. Φραντσέκο Μπράνκα, διευθυντής του τμήματος διατροφής, υγείας και ανάπτυξης στον ΠΟΥ, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου τα ευρήματα δύο μελετών για την ασπαρτάμη.

    Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του ΠΟΥ αποτίμησε για πρώτη φορά το επίπεδο κινδύνου της ασπαρτάμης. Οι ειδικοί που συνεδρίασαν από την 6η ως την 13η Ιουνίου 2023, συμπέραναν πως το συγκεκριμένο τεχνητό γλυκαντικό είναι «πιθανόν καρκινογόνο για τον άνθρωπο» (ομάδα 2B της κατάταξης).

    Από την πλευρά της, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA), αντιδρώντας στις μελέτες, τόνισε πως η ομάδα 2Β, στην οποία κατατάχθηκε η ασπαρτάμη, είναι η ίδια με αυτή στην οποία έχουν ενταχθεί το κίμτσι και άλλα μαριναρισμένα λαχανικά.
    Για τον Πολ Φάροα, καθηγητή Επιδημιολογίας του καρκίνου στο Ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, «το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με οποιοδήποτε χημικό προϊόν ενταγμένο στην ομάδα 2B».

    Επικαλούμενη «περιορισμένα στοιχεία» για καρκινογένεση στον άνθρωπο, η IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο) ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC Group 2B) και η JECFA (Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων) επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg.

    Οι δύο φορείς διεξήγαγαν ανεξάρτητες αλλά συμπληρωματικές ανασκοπήσεις για την αξιολόγηση της πιθανής καρκινογόνου δράσης και άλλους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο IARC έχει αξιολογήσει την ασπαρτάμη και την τρίτη φορά για την JECFA.

    Ο IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β) με βάση περιορισμένα στοιχεία για τον καρκίνο στον άνθρωπο (συγκεκριμένα για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα). Υπάρχουν επίσης περιορισμένα στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα και περιορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με την πιθανούς μηχανισμούς πρόκλησης καρκίνου.

    Ένα βαθιά μελετημένο γλυκαντικό

    Όπως αναφέρει η κυρία Βρυωνίδου, η ασπαρτάμη είναι το πιο μελετημένο γλυκαντικό στον κόσμο, ενώ καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους και ως εκ τούτου, έχει μεγάλο ενδιαφέρον οτιδήποτε ανακοινώνεται εκ μέρους των επιστημόνων.

    Χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών από τη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένων των ποτών διαίτης, της τσίχλας, της ζελατίνης, του παγωτού καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά, την οδοντόκρεμα και φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.

    Ανακοινώθηκαν δύο αξιολογήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δημοσιεύθηκαν, τόσο από τη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα των τροφίμων, όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο, τονίζει η συνομιλήτριά μας, προσθέτοντας ότι η πιο εμπεριστατωμένη είναι η δεύτερη.

    Η ασφαλής δόση για όλους μας

    Η μεικτή επιτροπή, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα υποστηρίζουν την τρέχουσα άποψη, δηλαδή η αποδεκτή ποσότητα κατανάλωσης της ασπαρτάμης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα μέχρι 40 μιλιγκράμ ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε ημέρα. Επιβεβαίωσε επίσης, ότι η ασπαρτάμη στη δοσολογία αυτή, είναι ασφαλής.

    Όσον αφορά το χρονικό διάστημα το οποίο μας επιτρέπουν να καταναλώνουμε το συγκεκριμένο γλυκαντικό, η ίδια η Επιτροπή, κατέληξε λέγοντας, ότι τα 40 μιλιγκράμ, μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

    Η κυρία Βρυωνίδου, αναφέρει ότι τα δεδομένα της Διεθνούς Επιτροπής για τον καρκίνο δεν είναι τόσο τεκμηριωμένα. Και συνεχίζει: Η μεγαλύτερη ποσότητα της ασπαρτάμης, βρίσκεται στα αναψυκτικά, ενώ το γλυκαντικό στον καφέ, δεν ξεπερνά τα 6 μιλγκράμ.

    Καθώς το κουτί ανθρακούχου αναψυκτικού «λάιτ» περιέχει 200 ως 300 γραμμάρια αυτού του γλυκαντικού, οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο με σωματικό βάρος περί τα 70 κιλά, θα πρέπει να καταναλώνει από 9 ως 14 κουτιά την ημέρα για να ξεπεράσει την επιτρεπτή ημερήσια δόση, αν υποτεθεί πως δεν προσλαμβάνει ασπαρτάμη από άλλα είδη διατροφής. Επομένως, ένα άτομο 70 κιλών, μπορεί να καταναλώνει 2.800 μιλιγκράμ χωρίς φόβο.

    Να διαβάζουμε τις ετικέτες

    Η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας επισημαίνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα αυτά, ισχύουν για όλους τους καταναλωτές, υγιείς και με χρόνια νοσήματα, αλλά αυτό που συστήνουμε είναι όλοι, να διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις ετικέτες, γιατί πολλά γλυκαντικά περιέχουν συχνά λιπαρά ή υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να το αγνοούμε.

    Επομένως ασθενείς με διαβήτη ή άλλα χρόνια νοσήματα οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι συχνά μπορεί να επαναπαύονται ότι ένα γλυκαντικό, είναι τελείως αθώο, την ώρα που ίσως περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες.

    Η πρότασή μου είναι όλα τα τρόφιμα, να καταναλώνονται με μέτρο, λελογισμένα και να υπάρχει ποικιλία. Ωστόσο, από το να καταναλώσει ένας άνθρωπος ζάχαρη και ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα, προτείνουμε να καταναλώσει ασπαρτάμη. Μήπως απαιτούνται συχνές εξετάσεις σε χρονίως πάσχοντες;

    Σε ερώτησή του CNN Greece, εάν κάποιες ομάδες πληθυσμού- όπως διαβητικοί, άνθρωποι με ενδοκρινολογικά ζητήματα κλπ, επιβάλλεται να πραγματοποιούν εξετάσεις αίματος και άλλες, με αφορμή τη λήψη της ασπαρτάμης, ή άλλων γλυκαντικών, η κυρία Βρυωνίδου, επισημαίνει όχι δεν είναι αναγκαίο σε καμία περίπτωση, εκτός εάν το επιβάλλει ο θεράπων ιατρός για συγκεκριμένους λόγους και υπάρχει συγκεκριμένο νόσημα που πρέπει να παρακολουθείται.

    Ναι στις φυσικές επιλογές

    Μην ξεχνάμε όμως, ότι υπάρχουν και φυσικές επιλογές, εναλλακτικές της ζάχαρης, ή των γλυκαντικών, σύμφωνα με τη συνομιλήτριά μας. Μεταξύ αυτών, καλό είναι να επιλέγουμε φυσικά γλυκαντικά, όπως φρούτα, μέλι, σιρόπι σφενδάμου και αγαύης, που εκτός από εξαιρετικές θρεπτικές επιλογές, περιλαμβάνουν ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και σίγουρα δεν είναι επεξεργασμένα.

    Ειδικά για όσους ασθενείς είναι διαβητικοί ή κάνουν ινσουλίνη, καλό είναι να υπολογίζουν πολύ προσεκτικά τις θερμίδες από τα γλυκαντικά, υπογραμμίζει η συνομιλήτριά μας, σημειώνοντας ακόμη:

    «Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση των γλυκαντικών, πρέπει να είναι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι, διότι η παχυσαρκία συνδέεται μεταξύ άλλων, με κακοήθειες μαστού, ωοθηκών, προστάτη και του γαστρεντερολογικού».

    Ένα άλλο σημείο που αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που καταναλώνουν ασπαρτάμη, εμφανίζουν μερικές φορές παρενέργειες, όπως ναυτία, πόνο στο στομάχι, αλλεργίες και επιδείνωση άσθματος. Φυσικά στις περιπτώσεις αυτές. Καλό είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

    Να βάζουμε όρια ακόμη και στα υποκατάστατα

    Για το λόγο αυτό επιμένουμε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή με όσο το δυνατόν πιο φυσικά και όχι επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Και από την ώρα που καταναλώνουμε το γλυκαντικό ασπαρτάμη, πρέπει να υπάρχει επίσης ένα μέτρο, για παράδειγμα πίνω ένα κουτάκι coca cola και όχι ένα λίτρο.
    Είναι αλήθεια επομένως ότι και τα υποκατάστατα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ασπαρτάμη, δεν μπορεί να καταναλωθεί χωρίς μέτρο.

    Εν κατακλείδι, η κυρία Βρυωνίδου Μπομποτά, σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες μελέτες, αναφέρει ότι «πρέπει να τις διαβάζουμε πολύ προσεκτικά εφόσον είναι στηριγμένες σε τεκμηριωμένα επιστημονικά αποτελέσματα, διότι πολλές μελέτες, κρύβουν κάποια υπερβολή. Χρειάζεται μέτρο και σκεπτικισμός και από την πλευρά των αναγνωστών και καταναλωτών.

    Και σίγουρα όπως είπαμε παραπάνω, είναι χρήσιμο να ακολουθούμε μία διατροφή που έχει περάσει τη βάσανο πολλών αξιολογήσεων και τεκμηριωμένων μελετών, όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή, η οποία μας προσφέρει όχι μόνο συνθήκες ποιότητας ζωής, σταθερού βάρους, καθώς και απώλειας βάρους όταν ακολουθείται συστηματικά, αλλά ταυτόχρονα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για τα γλυκαντικά, στη «μαύρη λίστα» και η στέβια - Ποιες οι παρενέργειές τους στην υγεία
    ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για τα γλυκαντικά, στη «μαύρη λίστα» και η στέβια - Ποιες οι παρενέργειές τους στην υγεία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του βάρους - Σε ποιες ουσίες αναφέρεται

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS), συνιστώντας την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).
    Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.
    Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των NSS, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.
    «Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ.
    «Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους.
    Για ποια προϊόντα ισχύει η σύσταση
    Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.
    Τα συνήθη NSS περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.
    Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.
    Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, συμπληρώνοντας πως «αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών», καταλήγοντας: «Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα NSS αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Στέβια: Μια βιώσιμη και αναγεννητική μετάβαση
    Στέβια: Μια βιώσιμη και αναγεννητική μετάβαση

    Έρχεται το νέο δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής, αφιερωμένο στην καλλιέργεια Σέβιας.

    Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» εγκαινιάζει τον 4ο κύκλο των δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής παρουσιάζοντας για πρώτη φορά, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη βιώσιμη και αναγεννητική γεωργία και πιο συγκεκριμένα στη στέβια, τη νέα εναλλακτική δυναμική καλλιέργεια στον αγροδιατροφικό κλάδο.
    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους αγρότες ή παραγωγούς από τη Στερεά Ελλάδα, που θέλουν να απασχοληθούν ενεργά με τον αγροτικό τομέα και με την εναλλακτική και βιολογική γεωργία.

    Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη βιώσιμη και αναγεννητική γεωργία

    Μέσα από το νέο πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής, το οποίο θα λάβει χώρα στους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν όχι μόνο θεωρητικές γνώσεις αναφορικά με την καλλιέργεια της στέβιας και της βιολογικής και αναγεννητικής καλλιέργειας αλλά και πρακτικές εμπειρίες, μέσα από βιωματικές επιτόπιες επισκέψεις σε πρότυπες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

    Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε αντικείμενα-κλειδιά του αγροδιατροφικού κλάδου όπως: υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας, βασικές αρχές μάρκετινγκ και τεχνικές πωλήσεων κα.

    Βασικός στόχος του προγράμματος, το οποίο υποστηρίζεται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), είναι να δώσει κίνητρα στους νέους της Στερεάς Ελλάδας, μιας περιοχής με έναν απ? τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, ώστε να ασχοληθούν ενεργά με τον αγροτικό τομέα και ειδικότερα με την καλλιέργεια της στέβιας, γνωρίζοντας και ξεκλειδώνοντας έτσι τις ευκαιρίες της βιολογικής και αναγεννητικής γεωργίας.

    Λεπτομέρειες προγράμματος:

    • Αριθμός συμμετεχόντων: 30
    • Ωριαία διάρκεια: 172 ώρες. Οι 60 ώρες αφορούν σε τηλεκπαίδευση ενώ οι 112 αφορούν πρακτική άσκηση και συμβουλευτική
    • Έναρξη προγράμματος: Μάϊος 2021
    • Διάρκεια: 12 μήνες

    Κάνε ΕΔΩ την αίτησή σου, και μπορείς να είσαι κι εσύ ανάμεσα στους 30 νέους παραγωγούς που θα συμμετάσχουν στο δωρεάν πρόγραμμα!

    Πηγή: NeaPaseges.gr - Photo by Muhammad Murtaza Ghani on Unsplash

  • Το 2023 η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα
    Το 2023 η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

    Τα «θεμέλια» για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού «La Mia Stevia» ήρθε να βάλει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) «άναψε το πράσινο φως» για τη μελέτη που αφορά την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

    «Την τρέχουσα περίοδο έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της μελέτης σκοπιμότητας, με τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουμε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας σε Ελλάδα και Βαλκάνια και του δεύτερου στην Ευρώπη», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού, Χρήστος Σταμάτης.

    Σύμβουλος ανάπτυξης του έργου, επιλέχθηκε η Deloitte Greece, εταιρεία με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρόμοια έργα, καθώς και άριστη κατανόηση του τομέα Τροφίμων & Ποτών αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

    Η λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2023 ενώ η πλήρης ολοκλήρωσή του έως και το 2025. Προβλέπεται ότι θα είναι πλήρως στελεχωμένο με τμήματα: Έρευνας και Ανάπτυξης, Παραγωγής, Ποιοτικού Ελέγχου, Οικονομικό & Εμπορικό Τμήμα και τμήμα Διοίκησης.
    Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας με τη δυναμική να ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας.

    «Σημαντικό όφελος για τον συνεταιρισμό μας»

    Με την αγορά της στέβιας να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η είσοδος «του νέου εργοστασίου στην ευρωπαϊκή αγορά, θα αυξηθεί η δυναμική παραγωγής ευρωπαϊκής στέβιας και αντίστοιχα η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα», σημειώνει ο κ. Σταμάτης.

    Πέραν της αύξησης της ευρωπαϊκής παραγωγής γλυκοζιτών στεβιόλης, η κατασκευή του εργοστασίου προβλέπεται να έχει και άμεσα οφέλη στον συνεταιρισμό σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού.

    «Υπολογίζουμε ότι η μείωση κόστους παραγωγής θα φτάσει στο 50% έως το 2030» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το άμεσο όφελος για τους παραγωγούς μας είναι η αύξηση των κερδών τους κατά 20%. Μάλιστα, αυτό αποτελεί και δέσμευση του Συνεταιρισμού μας και περιγράφεται στο πλάνο βιωσιμότητας μας».

    Παράλληλα, σημειώνει πως πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή, που θα έχει θετική επίδραση και στο κοινωνικό σύνολο, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί και η καλλιέργεια στέβιας. Αυτό θα έχει περιβαλλοντικό όφελος καθώς η στέβια είναι ένα «φυτό το οποίο απαιτεί πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους σε σχέση με άλλες γνωστές καλλιέργειες».

    «Σε γενικές γραμμές, το εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας θα βοηθήσει να αυξηθεί η δυναμική του Συνεταιρισμού μας τόσο σε επίπεδα παραγωγής και κερδοφορίας, συνδράμοντας και στην υλοποίηση του πλάνου βιωσιμότητας μας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μελλοντικά πλάνα

    Από τη δημιουργία του στα τέλη του 2011 οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού δεν «επαναπαύονται στις δάφνες» τους και σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.
    «Στα άμεσα πλάνα του Συνεταιρισμού είναι η ίδρυση “farm spots” ανά την Ελλάδα σε περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια» υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης. Κάτι που σημαίνει πως η αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας του Συνεταιρισμού, η είσοδος καλλιεργητών στο Συνεταιρισμό και η μεγιστοποίηση της παραγωγής πρώτης ύλης αποτελούν το αρχικό σταθμό για την υλοποίηση του γενικότερου μας πλάνου.
    Πλάνο το οποίο πέρα από την κατασκευή του εργοστασίου εκχύλισης στέβια έχει ως στόχο την προσέλκυση και άλλων μετοχικών κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη, την αύξηση της δυναμικής στην Ευρωπαϊκή Αγορά, την εξωστρέφεια του συνεταιρισμού και τέλος, την προσήλωση στην υλοποίηση του πλάνου βιωσιμότητας μας “Sustainability For All” με χρονικό ορίζοντα το 2030».

    Λίγα λόγια για το Συνεταιρισμό

    Η ίδρυση του συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ήταν και η περίοδος όπου και επετράπη αρχικά, η καλλιέργεια στέβιας στην Ευρώπη και μια ομάδα καπνοπαραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας επιχείρησε προς την άγνωστη -τότε- καλλιέργεια.

    Σήμερα ο «Stevia Hellas» αποτελείται από 55 οικογένειες, που είναι και μέλη του, απασχολεί μόνιμα επτά άτομα και κατά την περίοδο της συγκομιδής το εποχικό προσωπικό ξεπερνά τα δέκα άτομα.

    Η παραγωγή ανέρχεται σε 100 τόνους φύλλων στέβιας, με 50-60 από αυτούς να εξάγονται κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως Γαλλία και Γερμανία, σε εταιρείες τσαγιού και αρωματικών φυτών μεταξύ άλλων.

    Η έκταση που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας ανέρχεται σε 500 στρέμματα, με τον τζίρο να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Image by Jan Haerer from Pixabay

  • Το 2023 η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα
    Το 2023 η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

    Τα «θεμέλια» για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού «La Mia Stevia» ήρθε να βάλει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) «άναψε το πράσινο φως» για τη μελέτη που αφορά την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

    «Την τρέχουσα περίοδο έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της μελέτης σκοπιμότητας, με τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουμε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας σε Ελλάδα και Βαλκάνια και του δεύτερου στην Ευρώπη», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού, Χρήστος Σταμάτης.

    Σύμβουλος ανάπτυξης του έργου, επιλέχθηκε η Deloitte Greece, εταιρεία με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρόμοια έργα, καθώς και άριστη κατανόηση του τομέα Τροφίμων & Ποτών αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

    Η λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2023 ενώ η πλήρης ολοκλήρωσή του έως και το 2025. Προβλέπεται ότι θα είναι πλήρως στελεχωμένο με τμήματα: Έρευνας και Ανάπτυξης, Παραγωγής, Ποιοτικού Ελέγχου, Οικονομικό & Εμπορικό Τμήμα και τμήμα Διοίκησης.
    Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας με τη δυναμική να ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας.

    «Σημαντικό όφελος για τον συνεταιρισμό μας»

    Με την αγορά της στέβιας να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η είσοδος «του νέου εργοστασίου στην ευρωπαϊκή αγορά, θα αυξηθεί η δυναμική παραγωγής ευρωπαϊκής στέβιας και αντίστοιχα η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα», σημειώνει ο κ. Σταμάτης.

    Πέραν της αύξησης της ευρωπαϊκής παραγωγής γλυκοζιτών στεβιόλης, η κατασκευή του εργοστασίου προβλέπεται να έχει και άμεσα οφέλη στον συνεταιρισμό σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού.

    «Υπολογίζουμε ότι η μείωση κόστους παραγωγής θα φτάσει στο 50% έως το 2030» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το άμεσο όφελος για τους παραγωγούς μας είναι η αύξηση των κερδών τους κατά 20%. Μάλιστα, αυτό αποτελεί και δέσμευση του Συνεταιρισμού μας και περιγράφεται στο πλάνο βιωσιμότητας μας».

    Παράλληλα, σημειώνει πως πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή, που θα έχει θετική επίδραση και στο κοινωνικό σύνολο, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί και η καλλιέργεια στέβιας. Αυτό θα έχει περιβαλλοντικό όφελος καθώς η στέβια είναι ένα «φυτό το οποίο απαιτεί πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους σε σχέση με άλλες γνωστές καλλιέργειες».

    «Σε γενικές γραμμές, το εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας θα βοηθήσει να αυξηθεί η δυναμική του Συνεταιρισμού μας τόσο σε επίπεδα παραγωγής και κερδοφορίας, συνδράμοντας και στην υλοποίηση του πλάνου βιωσιμότητας μας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μελλοντικά πλάνα

    Από τη δημιουργία του στα τέλη του 2011 οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού δεν «επαναπαύονται στις δάφνες» τους και σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.
    «Στα άμεσα πλάνα του Συνεταιρισμού είναι η ίδρυση “farm spots” ανά την Ελλάδα σε περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια» υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης. Κάτι που σημαίνει πως η αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας του Συνεταιρισμού, η είσοδος καλλιεργητών στο Συνεταιρισμό και η μεγιστοποίηση της παραγωγής πρώτης ύλης αποτελούν το αρχικό σταθμό για την υλοποίηση του γενικότερου μας πλάνου.
    Πλάνο το οποίο πέρα από την κατασκευή του εργοστασίου εκχύλισης στέβια έχει ως στόχο την προσέλκυση και άλλων μετοχικών κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη, την αύξηση της δυναμικής στην Ευρωπαϊκή Αγορά, την εξωστρέφεια του συνεταιρισμού και τέλος, την προσήλωση στην υλοποίηση του πλάνου βιωσιμότητας μας “Sustainability For All” με χρονικό ορίζοντα το 2030».

    Λίγα λόγια για το Συνεταιρισμό

    Η ίδρυση του συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ήταν και η περίοδος όπου και επετράπη αρχικά, η καλλιέργεια στέβιας στην Ευρώπη και μια ομάδα καπνοπαραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας επιχείρησε προς την άγνωστη -τότε- καλλιέργεια.

    Σήμερα ο «Stevia Hellas» αποτελείται από 55 οικογένειες, που είναι και μέλη του, απασχολεί μόνιμα επτά άτομα και κατά την περίοδο της συγκομιδής το εποχικό προσωπικό ξεπερνά τα δέκα άτομα.

    Η παραγωγή ανέρχεται σε 100 τόνους φύλλων στέβιας, με 50-60 από αυτούς να εξάγονται κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως Γαλλία και Γερμανία, σε εταιρείες τσαγιού και αρωματικών φυτών μεταξύ άλλων.

    Η έκταση που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας ανέρχεται σε 500 στρέμματα, με τον τζίρο να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Image by Jan Haerer from Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch