Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 13:17

Μαγιορκίνης για δάγκειο πυρετό: Σύμμαχοί του η άνοδος της θερμοκρασίας και το ασιατικό κουνούπι «Τίγρης»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης

Καλεσμένος στο ΣΚΑΪ ήταν το πρωί της Τετάρτης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Επιδημιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τη νέα έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού.
«Πριν από 100 χρόνια, μεταξύ 1927-1928, υπάρχουν καταγραφές για δάγκειο πυρετό στην Ελλάδα, με χιλιάδες κρούσματα να αναφέρονται στις εφημερίδες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τεστ, οπότε η διάγνωση γινόταν με τα συμπτώματα που έβλεπαν οι άνθρωποι, κατά βάση τον πυρετό », επεσήμανε, αρχικά, ο κ. Μαγιορκίνης.
Σημείωσε, ακόμη, ότι ο δάγκειος πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια. Επί της ουσίας, το αφρικανικό κουνούπι «Τίγρης» είναι αυτό που τον μεταδίδει αποτελεσματικότερα, το οποίο ευτυχώς δεν ενδημεί στην Ελλάδα.
«Στη χώρα μας υπάρχει το ασιατικό κουνούπι "Τίγρης", το οποίο δεν τσιμπάει πολλούς ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεν μικροεπιδημίες στην Ιταλία και την Ισπανία, στην Ελλάδα όμως δεν περιμένουμε επιδημία της τάξης του '27-'28», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ προσέθεσε:
«Χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που δεν το εμφανίζουν όλοι είναι αυτό που λέμε "πυρετός που σπάει κόκαλα", δηλαδή πονάνε τα οστά τόσο πολύ λες και σου τα έχουν σπάσει, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και αιμορραγικός πυρετός».
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο δάγκειος πυρετός δεν προσβάλλει όλες τις ηλικίες, ενώ σε ερώτηση για το αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 12:31

Σχετικά Άρθρα

  • Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα
    Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα

    Οι συντονισμένες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αποτροπή της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στην Ελλάδα υπήρξαν πολύ αποτελεσματικές

    Κανένα κρούσμα ελονοσίας και δάγκειου πυρετού δεν καταγράφηκε τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα, γεγονός που αποτιμάται ως θετική εξέλιξη. Ειδικά για την περίπτωση της ελονοσίας την τελευταία τριετία δεν καταγράφηκε κανένα ενδημικό κρούσμα στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 2009 - 2021 είχαν σημειωθεί μεμονωμένα κρούσματα ή συρροές αυτόχθονων κρουσμάτων ελονοσίας στην Ευρώπη (συνολικά 157 κρούσματα) με την Ελλάδα να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών.
    Σύμφωνα με τον Δρ. Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», οι συντονισμένες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την αποτροπή της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στην Ελλάδα υπήρξαν πολύ αποτελεσματικές, ενώ η σχετική τεχνογνωσία και μεθοδολογία είναι διαθέσιμες να εφαρμοστούν και πάλι, αν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε ότι η ελονοσία είναι μια σοβαρή ασθένεια, για την οποία ωστόσο, υπάρχει και φαρμακευτική αγωγή και αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές στις οποίες οι ψεκαστικές παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές σε αντίθεση με αντίστοιχες παρεμβάσεις στο δομημένο περιβάλλον για άλλες ασθένειες.

    Σε ό,τι αφορά τον δάγκειο πυρετό, μετά και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν καταγράφηκαν κρούσματα στην Ελλάδα, παρ΄ όλο που το κουνούπι που ενέχεται στη μετάδοσή του (Aedes albopictus- τίγρης της Ασίας) έχει ευρεία κατανομή. Ο βασικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες μετακινήσεις ανθρώπινων πληθυσμών - φορέων της ασθένειας - από και προς τις δύο βασικές περιοχές στις οποίες ο δάγκειος έχει μεγάλη μετάδοση, τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδική υποήπειρο.

    Αντιθέτως μεγάλος αριθμός αυτόχθονων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού εμφανίστηκε τη φετινή περίοδο αποκλειστικά στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στην Ευρώπη για το διάστημα 2010 - 2021 ήταν έξι κρούσματα ενώ ο μέσος όρος τα τελευταία τρία χρόνια (2022 - 2024) είναι εκατό» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η βιολόγος, διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης της «Οικοανάπτυξη ΑΕ» και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών, Σάντρα Γκεβέρ (Sandra Gewehr).

    H ίδια ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ευρωπαϊκός νότος είναι πλέον σε φάση αποτροπής εγκατάστασης του δάγκειου πυρετού, γεγονός που σημαίνει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για να μην εγκατασταθεί στην περιοχή. Η τακτική, όπως λέει, είναι η ίδια και εστιάζεται στην καταπολέμηση των κουνουπιών ώστε να μην μεταδίδεται μέσω αυτών ο ιός. Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, του δάγκειου είναι ότι βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον και όχι στην ύπαιθρο, σε ιδιωτικούς χώρους και μικρές εστίες, συνεπώς η έγκαιρη κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων και οι εντατικοί ψεκασμοί συνιστούν σημεία - κλειδί για την αποτροπή της μετάδοσής του.

    Ενδημική η κατάσταση στον ιό του Δυτικού Νείλου

    Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι τελείως διαφορετική καθώς πρόκειται πλέον για μια ενδημική κατάσταση από το 2010 και μετά, με τον συνολικό αριθμό μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 908 σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες (ECDC, 25/09/2024). Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, τη φετινή περίοδο καταγράφηκαν 192 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, που αντιπροσωπεύουν το 85% του μέσου όρου των κρουσμάτων της τελευταίας εξαετίας (2018-2023) στη χώρα. Το σημαντικό χαρακτηριστικό φέτος ήταν η μεγαλύτερη διασπορά κρουσμάτων συγκριτικά με προηγούμενα έτη, καθώς καταγράφηκαν κρούσματα σε 9 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

    Ειδικότερα, με βάση τις χρονοσειρές δεδομένων μεγάλου όγκου που συλλέγονται συστηματικά από το 2018 και μετά από την Οικοανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αρχική πρόβλεψη που έγινε στις 30 Ιουνίου για χαμηλή/μέτρια ένταση μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους.

    «Από τους πέντε βασικούς συντελεστές κινδύνου (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, αφθονία κουνουπιών, παρουσία ιού του Δυτικού Νείλου σε κουνούπια, οροθετικότητα σε οικόσιτα ζώα-δείκτες), ο παράγοντας που αναβάθμισε τον κίνδυνο από χαμηλό σε μέτριο ήταν οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου» είπε ο κ. Μουρελάτος και πρόσθεσε: «ο συνδυασμός χαμηλών βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών είχε ως αποτέλεσμα χαμηλούς πληθυσμούς προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών και στο Culex pipiens, το οποίο ενέχεται στη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, και στο Aedes caspius, στο οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της όχλησης από τα κουνούπια».

    Μετά τα παραπάνω, τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών ολοκληρώνονται ενώ από τον Οκτώβριο αναμένεται αποκλιμάκωση των επιπέδων όχλησης από τα κουνούπια λόγω της επικράτησης θερμοκρασιών χαμηλότερων των 15 βαθμών Κελσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μαγιορκίνης: Η πρόβλεψη για την νέα έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων – Τι είπε για τον στρεπτόκοκκο
    Μαγιορκίνης: Η πρόβλεψη για την νέα έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων – Τι είπε για τον στρεπτόκοκκο

    Πώς σχετίζονται τα σχολεία με τον κορονοϊό και τον στρεπτόκοκκο.

    Για την έξαρση των ιώσεων με το άνοιγμα των σχολείων και τον στρεπτόκοκκο μίλησε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ.

    «Οι αναπνευστικοί ιοί είναι, από την πανδημία και μετά, στο επίκεντρο. Μέσα στο καλοκαίρι, είχαμε τη μεγάλη έξαρση της Covid-19, τη θερινή έξαρση που τώρα έχει μπει σε ύφεση και είναι κάτι το οποίο δεν είχαμε συνηθίσει προ της πανδημίας, να έχουμε έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων τότε.

    Αυτό που περιμένουμε να συμβεί είναι ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η βραδινή θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και κάτω από τους 18°C – θερμοκρασία που ο ΠΟΥ έχει θέσει ως όριο, όπου αισθανόμαστε σχετικά καλά – θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται συνήθως στο ότι ο κόσμος πλέον δεν κάθεται έξω για να φάει, αλλά μπαίνει σε κλειστούς χώρους».

    «Για τα σχολεία, σε αυτή τη φάση δεν αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο γιατί είχαμε μια μεγάλη σημαντική έξαρση της Covid 19 μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι κόλλησαν, οπότε έχουν μία ανοσία. Οπότε αυτό που περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι κάποια σημαντική επιβάρυνση. Η πρόγνωση που κάνουμε είναι για τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου ότι θα δούμε πάλι μια έξαρση».

    Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο, ανέφερε: «Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι αυτός ο οποίος που προκαλεί την φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, την αμυγδαλίτιδα που λίγο πολύ την έχουν περάσει όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους και μπορεί να προκαλέσει και την οστρακιά.

    Αυτός ο στρεπτόκοκκος έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι έχει μια αύξηση στα διεισδυτικά, στα περιστατικά που είναι πιο βαριά και δυστυχώς για τα βαριά περιστατικά δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη πρόγνωση. Δεν μπορούμε εύκολα να πούμε αν αυτός θα κάνει διεισδυτική λοίμωξη. Αυτό που έχουμε δει είναι ότι αφορά κυρίως μεγάλους ανθρώπους και κάποια παιδάκια.

    Ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο που χρειάζεται αντιβίωση και πρέπει να πάρει κάποιος αν έχει κολλήσει, γιατί έχει παρατηρηθεί – αυτό δεν το έχουμε δει τώρα αλλά πριν από την ύπαρξη αντιβιοτικών – ότι υπάρχει ένας κίνδυνος, να προσβληθεί η καρδιά και νεφροί από μία αυτοάνοσου τύπου αντίδραση.

    Είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος έχει πονόλαιμο, αλλά όχι συνάχι. Ο στρεπτόκοκκος δεν κάνει συνάχι, κάνει πρησμένες αμυγδαλές με πύον συνήθως και υψηλό πυρετό».

    Όσον αφορά τη διάγνωση, αυτή γίνεται με strept test από ειδικό επαγγελματία υγείας, δηλαδή παιδίατρο ή μικροβιολόγο και όχι σε φαρμακείο».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων
    Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν - Οδηγίες μετά το άνοιγμα των σχολείων

    Έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδώσει νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.

    «Ο στρεπτόκοκκος χρειάζεται αντιβίωση, δεν ”κάνει τον κύκλο του”», είπε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνηςμιλώντας στο Action24.

    Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

    «Στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας ο ΕΟΔΥ λέει ότι αν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται το streptest και αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία αλλά πρέπει να γίνεται από γιατρό γιατί πρέπει να πάει βαθιά στον φάρυγγα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, γιατί υπάρχει το αντανακλαστικό και η γλώσσα κλείνει τον φάρυγγα. Πρέπει να μπει γλωσσοπίεστρο, πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και να μπει βαθιά στον φάρυγγα ο στειλεός», τόνισε.

    Τα πρώτα συμπτώματα

    «Ο στρεπτόκοκκος προκαλεί μια πολύ κοινή λοίμωξη που είναι η αμυγδαλίτιδα. Όταν κάποιος έχει πονόλαιμο και δεν έχει συνάχι και αισθάνεται κάπως πρησμένες τις αμυδαλές του αυτό ειναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα η λεγόμενη στρεπτοκοκκική κοινάγχη, φυραγγοαμυγδαλίτιδα. Ωστόσο θα πρεπει να πούμε ότι μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα συμπτώματα ή ως επιμόλυνση μιας ιογενούς λοίμωξης».

    Οδηγίες για τα παιδιά

    «Σε παιδιάκια, αν ειναι μικρότερα των τριων μηνών και έχουν πυρετό 38, καλό είναι να τα δει γιατρός αλλά και αν είναι μεγαλύτερα καλά και έχουν πυρετό πάνω από 39, πάλι καλό ειναι να τα δει ο παιδίατρος.

    Σπάνια, όχι τόσο συχνά μπορεί ο στρεπτόκοκκος να προκαλέσει μια δερματική λοίμωξη και αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πύον σε σπυράκια που δεν φεύγουν, καλό είναι και αυτό να ελεγχθεί.

    Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι ο στρεπτόκοκκος σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα σε περιβάλλοντα όπως ειναι το σχολείο. «Ωστόσο οι στατιστικές που έχουμε περιλαμβάνουν την περσινή χρονιά από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα οποτε εχει καταγραφει αυτό στις στατιστικές. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η φετινή χρονιά ωστόσο αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με μια αντιβιωση», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι - Έως πότε θα διαρκέσει
    Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι - Έως πότε θα διαρκέσει

    Δύο διαφορετικά στελέχη με τις ίδιες μεταλλάξεις - Διαφεύγουν πιο εύκολα της ανοσίας από την προηγούμενη νόσο - Τι ισχύει με τα εμβόλια και πού οφείλεται η έξαρση

    Σε έξαρση, η οποία, μάλιστα, ήρθε νωρίτερα από ό,τι το περσινό καλοκαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται ο κορωνοϊός με τα στοιχεία να δείχνουν τετραπλασιασμό των ασθενών σε απλές κλίνες, όχι όμως και αύξηση των βαρέων περιστατικών σε ΜΕΘ.
    Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, η κάθε έξαρση του κορωνοϊού διαρκεί από έναν έως δύο μήνες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η θερινή έξαρση που βιώνουμε θα επιμείνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου οπότε αναμένεται αποκλιμάκωση.
    Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης «πρόκειται για διαφορετικά στελέχη της Covid-19 που έχουν τις ίδιες μεταλλάξεις και γι αυτό έχουν πάρει την ονομασία Flirt. Πρόκειται για μεταλλαγμένα στελέχη της covid 19 που διαφεύγουν πιο εύκολα της ανοσίας από προηγούμενη νόσο ή εμβολιασμό και οδηγούν μια φετινή θερινή έξαρση που ήρθε φέτος έναν μήνα νωρίτερα αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν βαριά νόσο».
    «Ακόμα είναι νωρίς για την ύφεση, συνήθως μια έξαρση κρατάει 1 με 2 μήνες άρα προς το τέλος του Αυγούστου θα αρχίσει η ύφεση. Λογικά θα δούμε το πλατό αν όχι αυτή την εβδομάδα, στα τέλη Ιουλίου και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

    Ειδικά, δε, για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό διευκρίνισε ότι «επικαιροποιούνται μια φορά τον χρόνο και γίνονται περίπου τον Οκτώβριο, αυτά που θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο δεν έχουν λάβει υπόψη αυτές τις μεταλλάξεις αλλά έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός ακόμα και να μην πιάνει τις μεταλλάξεις στο 100%, τις πιάνει στο 80%. Έχει αποδειχθεί οτι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσο και όχι να κολλήσουμε».

    Όσον αφορά τις νοσηλείες σημείωσε ότι «υπάρχει αύξηση σε σχέση με έναν μήνα πριν. Έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός των εισαγωγών και έχει αυξηθεί 4 φορές ο αριθμός στις απλές κλίνες αλλά είναι χαμηλά σε σχέση με την πανδημία, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ΕΣΥ» προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι περιστατικά με συννοσηρότητα». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όσους έχουν συμπτώματα «να κάνουν τεστ γιατί υπάρχει αντιική προστασία που προστατεύει από επιπλοκές. Καλό είναι να την πάρουν αμέσως και να μην περιμένουν να ανεβάσουν πυρετό».
    Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είπε ότι «είμαστε σε επίπεδα του 2022, ούτε καν του 2023 που είχαμε 5-10 νοσηλείες. Στο Ηράκλειο έχουμε περίπου 20 ασθενείς, όλοι αυτοί είναι υπέργηροι με συνοδά νοσήματα ή νεώτεροι με κάποιο πρόβλημα ανοσοποιητικής ανεπάρκειας».

    Κατά τον κ. Τζανάκη η έξαρση του κορωνοϊού οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
    • 1. στην παραλλαγή flirt που είναι μεταδοτική, ξεφεύγει της ανοσίας και δημιουργεί συνθήκες εύκολης μετάδοσης
    • 2. στον συγχρωτισμό εξαιτίας της καλοκαιρινής κοινωνικής ζωής
    • 3. στην σημαντική απόκλιση της όποιας ανοσοποίησης είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση
    «Πρόκειται για μια παρατεταμένη καλοκαιρινή έξαρση που δίνει νοσηλευτικά προβλήματα αλλά δεν δημιουργεί προβλήματα στο ΕΣΥ σε επίπεδο ΜΕΘ. Δεν είναι, ωστόσο, καλή ιδέα να νοσήσουμε, θα ταλαιπωρηθούμε ακόμα και αν δεν πάμε στο νοσοκομείο. Καλό θα είναι και εφόσον αισθανόμαστε ανασφαλείς να φοράμε μάσκα» κατέληξε ο κ. Τζανάκης που κάλεσε τους συναδέλφους του που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά «να συνταγογραφούν αντιικά φάρμακα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Kορoνοϊός: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLiRT - Πότε θα αποκλιμακωθεί η έξαρση
    Kορoνοϊός: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη FLiRT - Πότε θα αποκλιμακωθεί η έξαρση

    Για την εμφάνιση του FLiRT, του νέου στελέχους του κορονοϊού στη χώρα μας, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα μίλησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής.

    «Το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί», εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

    «Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης»

    Παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσου. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».

    Παρά την αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την πανδημική περίοδο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

    «Απροσδιόριστη η προέλευση των μεταλλάξεων»

    Όσον αφορά την παγκόσμια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή είναι παρούσα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», είπε.

    Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μαγιορκίνης: Θερινό κύμα covid-19 λόγω μεταλλάξεων που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα - Τι πρέπει να προσέχουμε
    Μαγιορκίνης: Θερινό κύμα covid-19 λόγω μεταλλάξεων που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα - Τι πρέπει να προσέχουμε

    «Έχουμε μπει για τα καλά στη θερινή έξαρση της Covid-19, ήδη ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια», δηλώνει στο iefimerida.gr ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας σημειώνει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσούντων που προσέρχονται στα νοσοκομεία.

    Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις σε έναν μήνα - από τον Μάιο στον Ιούνιο - διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες των πολιτών στα νοσοκομεία που έχουν προσβληθεί από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού.

    Την ίδια στιγμή, και ερμηνεύοντας τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, το φετινό θερινό κύμα συνδέεται με την έλευση κάποιων μεταλλάξεων που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

    Ανοδική η επιδημιολογική καμπύλη της Covid-19

    «Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν ονομαστεί με τον κωδικό FLiRT, από τα αρχικά των αμινοξέων που έχουν μεταλλαχτεί στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Με απλά λόγια πρόκειται για πιο μεταδοτικά στελέχη σε σχέση με αυτά που είχαμε πιο πριν και αυτό έχει οδηγήσει στην πρόωρη έξαρση της Covid-19. Σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο η επιδημιολογική καμπύλη ήταν καθοδική, ενώ φέτος έχει μπει σε ανοδική πορεία. Η αντίστοιχη περίοδος που ήταν ανοδική η πορεία το καλοκαίρι του 2023 ήταν 4 με 5 εβδομάδες αργότερα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία μετατόπιση της έξαρσης νωρίτερα», λέει ο κ. Μαγιορκίνης.

    Ποια αναμένεται να είναι η πορεία του ιού;

    Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας τονίζει ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης, δηλαδή να δούμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές, όμως δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, το οποίο θα πιέσει το σύστημα υγείας.

    Λήψη μέτρων μόνο από τις ευπαθείς ομάδες

    Τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί αφορούν τις ευπαθείς ομάδες και όχι τον γενικό πληθυσμό. «Αν κάποιος π.χ. είναι άνω των 75 ετών ή έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας καλό θα είναι να φοράει μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και στους χώρους που έχει συνωστισμό. Και όταν έχει κάποια συμπτώματα να κάνει ένα self- test. Σε περίπτωση που βγει θετικός θα πρέπει να αναζητά την αντιική θεραπεία που μπορεί και πρέπει να πάρει σχετικά νωρίς, εντός των πέντε πρώτων ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων», αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.
    Όσον αφορά την προστασία από τα εμβόλια τονίζει ότι αυτή είναι έως ένα βαθμό και αφορά στις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, δηλαδή από μια βαριά πνευμονία. «Ο ρόλος των εμβολίων είναι κυρίως αυτός. Δυστυχώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρουν αποστειρωτικό ανοσία, δηλαδή να μην κολλήσουμε καθόλου», σημειώνει.

    Στο 50-60% φτάνει η κάλυψη από τα εμβόλια για τα υπάρχοντα στελέχη του ιού

    Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη FLiRT, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι «δεν καλύπτουν 100% ωστόσο μία δόση εμβολίου το Σεπτέμβριο, αυξάνει την ανοσία και προσφέρει καλύτερη προφύλαξη από το να μην έχει εμβολιαστεί κάποιος. Η αποτελεσματικότητα φαίνεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 50-60% που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για ένα προληπτικό εμβόλιο».

    Σε ότι αφορά, τέλος, στην αναμνηστική δόση για Covid19 και το ποιοι πρέπει να την κάνουν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60-65. Ωστόσο, κάποιοι πολύ ευπαθείς μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους. Για άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν υπάρχουν συστάσεις για αναμνηστική δόση.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μαγιορκίνης: Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες για κορωνοϊό από τον Μάιο
    Μαγιορκίνης: Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες για κορωνοϊό από τον Μάιο

    Ένα μήνα νωρίτερα η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού το φετινό καλοκαίρι - Οι διασωληνώσεις προς το παρόν, κινούνται χαμηλά

    Σχεδόν διπλάσιος από τα τέλη Μαΐου είναι ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στο νοσοκομείο και σε κάποια φάση διαγιγνώσκονται με covid 19.
    Σε σχέση με πέρυσι, την ίδια περίοδο, ενώ η επιδημιολογική καμπύλη ήταν καθοδική, φέτος βλέπουμε ότι έχουμε μπει σε ανοδική πορεία. Η αντίστοιχη περίοδος που ήταν ανοδική η πορεία το καλοκαίρι του 2023 ήταν 4 με 5 εβδομάδες αργότερα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία μετατόπιση της έξαρσης νωρίτερα. Είναι νωρίς να το πούμε με σιγουριά, αλλά έχουμε μια σημαντική πιθανότητα η αυξημένη κυκλοφορία να ξεκινήσει νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι. Τα παραπάνω δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
    Όπως διευκρινίζει, οι διασωληνώσεις προς το παρόν, κινούνται χαμηλά, ωστόσο είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθότι συνήθως έχουν μακρά νοσηλεία, ενώ όσον αφορά τους θανάτους αναφέρει ότι κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Πώς χαρακτηρίζει όμως, την παρούσα φάση και πώς βλέπει να διαγράφεται η επιδημιολογική καμπύλη το φετινό καλοκαίρι; «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης, δηλαδή να δούμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές, όμως δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, το οποίο θα πιέσει το σύστημα υγείας».
    Πολύ μεταδοτικά σε εξωτερικούς χώρους τα νέα στελέχη FLiRT

    Οι θερινές εξάρσεις εξαρτώνται αποκλειστικά από την έλευση μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταδίδονται και να ξεφεύγουν από την ανοσία, λέει ο καθηγητής για να συμπληρώσει στη συνέχεια, ότι και φέτος η συγκεκριμένη έξαρση σχετίζεται με την έλευση των λεγόμενων παραλλαγών FLiRT, οι οποίες ονομάζονται έτσι από τα αμινοξέα που έχουν στην πρωτεΐνη της ακίδας και δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά για μία πλειάδα στελεχών όπως είναι το ΚP.2 το JN.1,7, τα οποία ευθύνονται για την πολύ εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και σε χώρους που είναι ανοιχτοί.
    «Και για αυτό το λόγο οι ευπαθείς είναι καλό να φοράνε μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό και όταν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και αν βγουν θετικοί να αναζητήσουν έγκαιρα θεραπεία, δηλαδή να πάνε να πάρουν αντιικά φάρμακα».

    Η Covid19 παραμένει η σημαντικότερη λοίμωξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή- Ποιοι πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση

    Σε άλλη σημείο της συνέντευξής του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει ότι η Covid19 παραμένει η σημαντικότερη λοίμωξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή και προκαλεί νοσηρότητα, θνητότητα και θνησιμότητα. Είναι το πιο σοβαρό νόσημα για τους ευπαθείς, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

    «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60-65. Ωστόσο, κάποιοι πολύ ευπαθείς μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι άνω των 75 μπορούν να κάνουν και δεύτερη δόση μέσα στο χρόνο. Για άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν υπάρχουν συστάσεις για αναμνηστική δόση».

    Στην ερώτηση αν τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη FLiRT, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι «δεν καλύπτουν 100% ωστόσο μία δόση εμβολίου το Σεπτέμβριο, αυξάνει την ανοσία και προσφέρει καλύτερη προφύλαξη από το να μην έχει εμβολιαστεί κάποιος. Η αποτελεσματικότητα φαίνεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 50-60% που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για ένα προληπτικό εμβόλιο».
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τον κοκκύτη: Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι έγκυες
    «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τον κοκκύτη: Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι έγκυες

    Τις έγκυες να κάνουν εμβόλιο κατά του κοκκύτη προέτρεψε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν βρέφη.

    Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ο κοκκύτης «είναι βακτήριο, δεν είναι ιός. Το βακτήριο αυτό, μάλιστα, δεν επιβιώνει εκτός του σώματος. Μεταδίδεται με σταγονίδια όταν κάποιος έχει μολυνθεί ειδικά στην πιο μολυσματική περίοδο όταν είναι στο συνάχι. Ο κοκκύτης προκαλεί έναν έντονο βήχα που ακούγεται σαν να ουρλιάζει κάποιο, μπορεί κάποιος από αυτόν τον βήxα να κάνει και εμετό».

    Σε ποια εβδομάδα της κύησης πρέπει να γίνει το εμβόλιο

    Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη ο κοκκύτης «προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό που ξεκινάει από τον δεύτερο μήνα. Ωστόσο, τα βρέφη δεν προστατεύονται επαρκώς μέχρι τον 3ο-4ο εμβολιασμό και γι αυτό συνιστάται οι έγκυες να έχουν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό στο διάστημα μεταξύ 26ης και 36ης εβδομάδας».

    Τα συμπτώματα

    Μιλώντας για τα συμπτώματα εξήγησε πως «ξεκινά με συνάχι και έναν ήπιο πυρετό» και πρόσθεσε πως μπορούν να διαρκέσουν 2 εβδομάδες.

    Ο ίδιος επεσήμανε πως η «διάγνωση μπορεί να γίνει με μοριακή μέθοδο PCR αν υπάρχει υπόνοια και καλό θα είναι αυτό να γίνεται όσο πιο νωρίς αν υπάρχει αυτή η υπόνοια γιατί τότε είναι πιο αποτελεσματίκή η αντιμετώπιση».

    «Οι πιο ευάλωτοι είναι τα μωρά και οι έφηβοι γιατί στην εφηβεία έχει πέσει η κάλυψη από τα πρώτα εμβόλια καθώς συνήθως δεν γίνεται η ενισχυτική δόση», συνέχισε.

    «Το πιο σημαντικό είναι οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο σε αυτή την περίοδο της έξαρσης γιατί οι θάνατοι αφορούν κυρίως τα βρέφη και ο μόνος τρόπος να το προλάβουμε είναι αυτός» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch