Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 16:44

Χαμογελάστε έστω και για μια στιγμή: Θα κάνετε τους άλλους, αλλά και τον εαυτό σας πιο ευτυχισμένους

Γράφτηκε από

Ένα χαμόγελο δεν κοστίζει τίποτα, αλλά μπορεί να φτιάξει τη μέρα ακόμα και κάποιου αγνώστου που απλά έτυχε να βρεθεί στο διάβα μας. Και φυσικά μπορεί να φτιάξει και τη δική μας διάθεση!

Με τον ίδιο τρόπο που το γέλιο είναι μεταδοτικό, ένα χαμόγελο μπορεί να φωτίσει την ημέρα του ανθρώπου που είναι απέναντί μας και θα του το χαρίσουμε. Όχι μόνο αυτό, όμως, καθώς ο αποδέκτης του χαμόγελου θα καταλάβει τη θετική μας διάθεση, ακόμα κι αν αυτό κρατήσει μερικά δευτερόλεπτα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Essex διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος χαμογελά, έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου, κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν πιο εύκολα την χαρά σε ένα κατά τα άλλα ανέκφραστο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματά τους αποδεικνύουν ότι ακόμη και ένα αδύναμο χαμόγελο βοηθάει στο να φαίνονται τα πρόσωπα πιο χαρούμενα. Βοηθός τους σε αυτή τη διαδικασία ήταν ηλεκτρική διέγερση που προκαλεί ένα χαμόγελο. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μελέτη που η ηλεκτρική διέγερση του προσώπου φαίνεται να επηρεάζει τη συναισθηματική αντίληψη. Πιο συγκεκριμένα, ένα ανώδυνο ρεύμα που παρείχε η ηλεκτρική διέγερση χρησίμευσε για να χειραγωγήσει τους μύες των συμμετεχόντων σε στιγμιαία δράση, με αποτέλεσμα ένα σύντομο και ανεξέλεγκτο χαμόγελο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Sebastian Korb από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση πιθανών θεραπειών για την κατάθλιψη ή διαταραχές που επηρεάζουν την έκφραση, όπως το Πάρκινσον και το φάσμα του αυτισμού.

«Η διαπίστωση ότι μια ελεγχόμενη, σύντομη και ασθενής ενεργοποίηση των μυών του προσώπου μπορεί κυριολεκτικά να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ευτυχίας σε ένα κατά τα άλλα ουδέτερο ή ακόμη και ελαφρώς λυπημένο πρόσωπο, είναι πρωτοποριακή. Έχει σημασία για τις θεωρητικές συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της ανατροφοδότησης του προσώπου στην αντίληψη του συναισθήματος και έχει δυνατότητες για μελλοντικές κλινικές εφαρμογές» αναφέρει ο Δρ Korb.

Η ερευνητική διαδικασία

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή μιας τεχνικής που αναπτύχθηκε αρχικά τον 19ο αιώνα από τον Γάλλο γιατρό Duchenne de Boulogne. Χρησιμοποιήθηκε, ωστόσο, χαμηλότερη τάση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων και ο καλύτερος έλεγχος των χαμόγελων που προέκυπταν. Χάρη στους σύγχρονους υπολογιστές, οι συγγραφείς της μελέτης έλεγξαν την έναρξη των χαμόγελων με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου.

Συνολικά, στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Social Cognitive and Affective Neuroscience συμμετείχαν 47 άτομα. Κάθε άτομο είδε ψηφιακά άβαταρ και στη συνέχεια έπρεπε να καθορίσει αν το άβαταρ φαινόταν χαρούμενο ή λυπημένο. Κατά τη διάρκεια των μισών δοκιμών, ενεργοποιήθηκαν οι χαμογελαστοί μύες στα πρόσωπα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τελικά ότι το σπάσιμο ενός αδύναμου χαμόγελου για μόλις 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου ήταν αρκετό για να προκαλέσει την αντίληψη της ευτυχίας.

Ο Δρ Korb προσθέτει ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τη σύγχρονη επιστήμη να κατανοήσει την ανταπόκριση του προσώπου.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε περισσότερες έρευνες για να διερευνήσουμε περαιτέρω το φαινόμενο σε υγιείς συμμετέχοντες», καταλήγει ο Δρ Korb. «Στο μέλλον, ωστόσο, ελπίζουμε να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική για τη διερεύνηση της αναγνώρισης συναισθημάτων του προσώπου, για άτομα με παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένη αυθόρμητη μίμηση προσώπου και μειωμένη αναγνώριση συναισθημάτων του προσώπου».

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 13:34

Σχετικά Άρθρα

  • Μπορεί ένα ψεύτικο χαμόγελο να μας φτιάξει τη διάθεση; Η επιστήμη απαντά
    Μπορεί ένα ψεύτικο χαμόγελο να μας φτιάξει τη διάθεση; Η επιστήμη απαντά

    Έρευνα έδειξε τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το χαμόγελο στην δημιουργία θετικών σκέψεων. Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα ευρήματα μπορούν να φανούν χρήσιμα στον τομέα της ψυχικής υγείας

    Μια πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε να απαντήσει αν το χαμόγελο, έστω και βεβιασμένο, μπορεί να πυροδοτήσει θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

    Τα ευρήματα κρίνονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, ιδίως με το καθημερινό άγχος να βαραίνει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental Psychology, το χαμόγελο μπορεί να μας κάνει πιο αισιόδοξους κινώντας απλώς τους μύες του προσώπου μας.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του χαμόγελου στις εκφράσεις του προσώπου και του σώματος, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να χαμογελάσουν στηρίζοντας ένα στυλό ανάμεσα στα δόντια τους.

    Το πείραμα έδειξε πως η κινητικότητα των μυών του προσώπου δεν μετέβαλε μόνο την έκφραση του προσώπου αλλά και του σώματος συνολικά προς την παραγωγή περισσότερων θετικών συναισθημάτων.

    Ο επικεφαλής ερευνητής και ειδικός σε θέματα ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης, Δρ. Fernando Marmolejo-Ramos από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σημείωσε πως τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές γνώσεις για την ψυχική υγεία.

    «Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως η κίνηση του χαμόγελου διεγείρει την αμυγδαλή του εγκεφάλου – την ομάδα νευρώνων που αποτελούν το συναισθηματικό του κέντρο – ώστε να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές που πυροδοτούν τις θετικές σκέψεις. Πρόκειται για σπουδαίο εύρημα για τον τομέα της ψυχικής υγείας. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα ως “χαρά”, τότε μπορούμε δυνητικά να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να ενισχύσουμε την ψυχική υγεία».

    Η μελέτη επανέλαβε τα ευρήματα, αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν μια σειρά από εκφράσεις του προσώπου (από το συνοφρύωμα μέχρι το χαμόγελο) έχοντας ξανά το στυλό ανάμεσα στα δόντια. Στη συνέχεια, στο πείραμα προστέθηκε οπτικό υλικό αποτελούμενο από βίντεο που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα από αργό και θλιμμένο περπάτημα μέχρι πιο ζωηρό και χαρούμενο.

    Ο Δρ Marmolejo-Ramos σημείωσε τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην πράξη και την αντίληψη. Ακόμα και η προσποίηση ενός χαμόγελου, εφόσον ενεργοποιεί τους μύες αντίστοιχα με το αληθινό, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές σκέψεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ