Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 21:58

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μάλλον έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το κάπνισμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Επιστήμονας τονίζει πως οι συσκευασίες τους θα έπρεπε να πωλούνται με αντίστοιχες προειδοποιήσεις όπως αυτά στα πακέτα τσιγάρων

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra-Processed Foods) έχουν καταλάβει πανηγυρικά τη θέση της υγιεινής διατροφής στη ρουτίνα πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις για τους κινδύνους που ενέχουν.

Μάλιστα, η σοβαρότητα αυτών μοιάζει να είναι τεράστια καθώς ο καθηγητής Carlos Monteiro του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο αναφέρει πως στις συσκευασίες των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες προειδοποιήσεις όπως αυτά στα πακέτα τσιγάρων.

«Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ολοένα και αυξάνουν την κυριαρχία τους στις διατροφές των ανθρώπων παρά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλών χρόνιων ασθενειών», εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στον Guardian.

«Εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο. Επίσης οδηγούν στην πανδημία της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης», συμπληρώνει.

Έως και το 80% της διατροφής

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης UPF, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους, τους φτωχότερους ή τους ανθρώπους που προέρχονται από μειονεκτικές περιοχές, μια διατροφή που περιλαμβάνει έως και 80% UPF είναι τυπική.

Το σύστημα κατατάσσει τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα γαστρονομικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Χρειάζονται εκστρατείες δημόσιας υγείας»

Ο Monteiro δήλωσε στον Guardian ότι ανησυχεί τόσο πολύ για τον αντίκτυπο που έχουν τα UPF στην ανθρώπινη υγεία, ώστε οι μελέτες και οι ανασκοπήσεις δεν αρκούν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους για την υγεία.

«Χρειάζονται εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως αυτές κατά του καπνού, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF», εξηγεί.

«Οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει επίσης να απαγορευτούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό, και θα πρέπει να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τα πακέτα τσιγάρων», επισημαίνει.

«Τόσο ο καπνός όσο και τα UPF προκαλούν πολυάριθμες σοβαρές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα. Και τα δύο είναι παθογόνα εκ κατασκευής, οπότε η αναδιαμόρφωση δεν αποτελεί λύση»

Και συνεχίζει: «Η πώληση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στα σχολεία και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να απαγορευτεί και θα πρέπει να υπάρξει βαριά φορολόγησή τους, με τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των φρέσκων τροφίμων».

Η σύγκριση με τον καπνό

Ο Monteiro στο επερχόμενο Συνέδριο Παχυσαρκίας στο Σάο Πάολο όπου θα παραχωρήσει ομιλία έχει σκοπό να αναφέρει ότι οι κολοσσοί τροφίμων που εμπορεύονται UPF γνωρίζουν ότι, για να είναι ανταγωνιστικά, τα προϊόντα τους πρέπει να είναι πιο βολικά, πιο προσιτά και πιο νόστιμα από τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα.

«Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αυτά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και να υπερκαταναλώνονται», εξηγεί.

«Τόσο ο καπνός όσο και τα UPF προκαλούν πολυάριθμες σοβαρές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα. Και τα δύο είναι παθογόνα εκ κατασκευής, οπότε η αναδιαμόρφωση δεν αποτελεί λύση», προσθέτει.

«Τα χρειαζόμαστε, απλά όχι σε μεγάλες ποσότητες»

Ωστόσο, η Dr Hilda Mulrooney, αναγνώστρια σε θέματα διατροφής και υγείας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι η σύγκριση των UPF με τον καπνό είναι «πολύ απλοϊκή».

«Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο, οπότε η απαγόρευσή του είναι σχετικά απλή, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για την υγεία είναι πολύ σαφής», εξηγεί.

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων του λίπους, της ζάχαρης και του αλατιού, και έχουν πολλαπλές λειτουργίες στα τρόφιμα. Δεν είναι τόσο εύκολο να αναδιατυπωθούν ορισμένες κατηγορίες τροφίμων για να μειωθούν και δεν είναι το ίδιο με τον καπνό, επειδή χρειαζόμαστε φαγητό, απλώς όχι στις ποσότητες που καταναλώνουμε οι περισσότεροι από εμάς», καταλήγει η Mulrooney.

Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 19:54

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;
    ΕΦΕΤ: Πάνω από 2,8 δισ. άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε υγιεινά - Γιατί επιλέγουν έτοιμα και γρήγορα φαγητά;

    Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν πείνα κυρίως λόγω ανισοτήτων, πολέμων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης.

    Πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού που «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού για το 2024, είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”».

    «Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση -εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ.

    Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα;

    Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

    Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

    Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλοεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

    Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

    Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δέκα προτάσεις δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της βλάβης του καπνίσματος
    Δέκα προτάσεις δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της βλάβης του καπνίσματος

    Νέα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι τα εναλλακτικά του τσιγάρου προϊόντα μειώνουν σημαντικά τη βλάβη του καπνίσματος.

    Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιμένει σε πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και 20-25 χρόνια και λίγο έχουν επηρεάσει την επίδραση του καπνίσματος στην υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στο παραδοσιακό τσιγάρο αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια παγκοσμίως.

    Μάλιστα, ο ΠΟΥ τείνει να διευρύνει τις πολιτικές απαγόρευσης και στα εναλλακτικά προϊόντα (π.χ. ηλεκτρονικά συστήματα παροχής νικοτίνης, άτμισμα), αντί να τα εντάξει στο επίκεντρο μιας στρατηγικής μείωσης της βλάβης. Την αντίφαση αυτή έχει εντοπίσει η επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι η χρήση των εναλλακτικών προϊόντων υιοθετείται σε κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση καρδιολογικών ασθενών οι οποίες δεν μπορούν να σταματήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο.

    Η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία SCOHRE σκοπεύει να καταθέσει μια κοινή, ισχυρή θέση που να προωθεί μια πιο πρακτική προσέγγιση από αυτή του ΠΟΥ, βασισμένη στα νέα επιστημονικά δεδομένα. Στο 7ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα, που ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμμετείχαν σύνεδροι από 39 χώρες, για να συζητήσουν τα επιστημονικά δεδομένα, να μοιραστούν εμπειρίες και να παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές για σύγχρονες, ολοκληρωμένες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας, που λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις των καταναλωτών και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις κατόπιν ενημέρωσης για τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν 10 προτάσεις δημόσιας υγείας, για την καταπολέμηση της επιδημίας του καπνίσματος και των επιβλαβών συνεπειών του. Αυτές είναι:

    1. Ευαισθητοποίηση και λήψη ενημερωμένων αποφάσεων: Τα άτομα πρέπει να υποστηρίζονται στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τι έχει σημασία γι’ αυτά και να διασφαλίζεται ότι τους παρέχεται σαφής πληροφόρηση και συγκριτικά δεδομένα προκειμένου να μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Επίσης, θα πρέπει να προστατεύονται από την παραπληροφόρηση.
    2. Βιοηθική & ανθρώπινα δικαιώματα: Οι πολιτικές σχετικά με τα προϊόντα νικοτίνης θα πρέπει να θέτουν σε προτεραιότητα την ενδυνάμωση των καταναλωτών και να έχουν στο επίκεντρο τη βιοηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    3. Εγγραμματοσύνη υγείας: Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, των καπνιστών και του κοινού είναι καίριας σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να στηρίζουν ενεργά τους καπνιστές στην προσπάθειά τους για διακοπή του καπνίσματος και οι καπνιστές πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία και τους πόρους για να το πετύχουν. Όσον αφορά στη νεολαία, τα παιδιά και τις επόμενες γενιές πρέπει να τις προστατεύσουμε επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν τι είναι καλό για την υγεία τους.
    4. Δικτύωση & συνεργασία: Η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μπορεί να οδηγήσει σε σύγχρονες, αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας και σε μία ενιαία, βασισμένη στην επιστήμη, κοινή θέση σχετικά με τον έλεγχο του καπνίσματος. Γίνεται επίσης προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
    5. Πρόληψη: Πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος και της έκθεσης στον καπνό μέσω της φορολογίας, της αυστηροποίησης των κανονισμών αγοράς, των περιορισμών στη διαφήμιση, των προειδοποιητικών μηνυμάτων για την υγεία και των βασισμένων στην κοινότητα παρεμβάσεων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα των νέων.
    6. Ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο: Οι κανονισμοί θα πρέπει να βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα νικοτίνης ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν και να επικαιροποιούνται σε τακτική βάση σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Οι φορολογικοί νόμοι θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο που ενέχει κάθε προϊόν, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από την παραπληροφόρηση, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότητα και προσβασιμότητα σε όλες τις ενδεδειγμένες επιλογές.
    7. Πολιτική βασισμένη σε τεκμήρια & έρευνα: Οι τεκμηριωμένες πολιτικές παρέχουν μία στέρεη βάση για την πρόληψη και τη θεραπεία. Η συνεχιζόμενη, απρόσκοπτη έρευνα θα πρέπει να παράγει δεδομένα που να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τις προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος και μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.
    8. Διακοπή του καπνίσματος: Η διακοπή του καπνίσματος παραμένει η πιο ισχυρή και οικονομικά αποδοτική παρέμβαση για την πρόληψη των σχετιζόμενων με το κάπνισμα νόσων. Η προτεραιοποίηση της διακοπής μέσω του συστηματικού εντοπισμού και θεραπείας των καπνιστών είναι καίριας σημασίας. Χρειάζεται να παρέχουμε στους καπνιστές υποστήριξη και σαφές πλαίσιο για να διακόψουν το κάπνισμα
    9. Διαφορική φορολογία: Μία δημοσιονομική πολιτική που έχει ως στόχο την προαγωγή της υγείας θα πρέπει να φορολογεί τον καπνό και τα προϊόντα νικοτίνης με βάση την αρχή «λιγότερος κίνδυνος, λιγότερη φορολογία». Οι επικαιροποιούμενες σε τακτική βάση αξιολογήσεις τοξικότητας θα συμβάλουν στον περιορισμό της πρόσβασης σε προϊόντα υψηλής τοξικότητας, μειώνοντας την κατανάλωσή τους και την επιβάρυνση που προκαλούν στην υγεία.
    10. Μείωση της βλάβης από το Κάπνισμα: Σε συνδυασμό με την πρόληψη, τη διακοπή του καπνίσματος και τα δημοσιονομικά εργαλεία, θα πρέπει να αποτελεί την κύρια στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα εναλλακτικά χαμηλότερου κινδύνου προϊόντα όπως οι συσκευές ατμίσματος, τα σακουλάκια νικοτίνης (pouches) και τα συστήματα θερμαινόμενου καπνού μπορούν να βελτιώσουν τις εκβάσεις υγείας για τους καπνιστές που τα υιοθετούν έναντι του συμβατικού τσιγάρου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κάπνισμα: Η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές – Η θέση της Ελλάδας
    Κάπνισμα: Η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές – Η θέση της Ελλάδας

    Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση καπνίζει, σύμφωνα με νέα έρευνα που διέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    To ποσοστό αντιπροσωπεύει μείωση μόνο κατά μία μονάδα στους καπνιστές σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2020, με τις διαφορές να σημειώνονται μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euronews.

    Πάνω από το 35%των ανθρώπων στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κροατία είναι καπνιστές σε σύγκριση με λιγότερο από 10% στη Σουηδία.

    Τα τσιγάρα εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή με περίπου επτά στους δέκα να τα καπνίζουν σε καθημερινή βάση.

    Περίπου 7 στους 10 να τα καπνίζουν σε καθημερινή βάση

    Η μέση κατανάλωση παραμένει επίσης ίδια σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2020 με περίπου 14 τσιγάρα να καπνίζονται την ημέρα.

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προτιμώνται από το 3% των ερωτηθέντων, ειδικά μεταξύ ατόμων μεταξύ 15 και 39 ετών.

    Ένας στους τρεις άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα επειδή το έκαναν οι φίλοι του, ενώ το 36% επέλεξε το άτμισμα για να σταματήσει ή να μειώσει την κατανάλωση καπνού.

    «Το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την ανάγκη δράσης. Δείχνει ότι οι άνθρωποι υποστηρίζουν πρόσθετα μέτρα ελέγχου του καπνού αντί να τα συνδέουν με την εικόνα ενός «κράτους-νταντάδες», όπως θέλουν να προτείνουν ορισμένα λόμπι», δήλωσε ο Frank Vandenbroucke, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Υγείας σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τον ευρωπαϊκό συνασπισμό Smoke Free Partnership.

    Αναλυτικά τα ποσοστά των καπνιστών:

    Βουλγαρία 37%

    Ελλάδα 36%

    Κροατία 35%

    Ρουμανία 34%

    Λετονία 33%

    Αυστρία 32%

    Λιθουανία 29%

    Κύπρος 29%

    «Γενιά χωρίς καπνό»

    Η ΕΕ είχε στόχο να επιτύχει μια «γενιά χωρίς καπνό» όπου λιγότερο από το 5 τοις εκατό του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040 – σε σύγκριση με το τρέχον 24 τοις εκατό από την τελευταία έρευνα, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου.

    Ο καπνός ευθύνεται για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί στην ΕΕ.

    Ορισμένα μέτρα όπως η «αύξηση των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών στα τσιγάρα και νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, υποχρεωτική απλή συσκευασία, απαγόρευση διασυνοριακών διαδικτυακών πωλήσεων, προστασία των εφήβων από την ψηφιακή διαφήμιση εθιστικών προϊόντων» εφαρμόζονται ήδη σε πολλά μέλη δηλώνει, σημείωσε η Lilia Olefir, διευθύντρια συνεργασίας του Smoke Free.

    Πηγή: in.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων
    Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

    Αφαιρώντας 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα από τη διατροφή μας, προλαμβάνουμε την εμφάνιση χρόνιων και επικίνδυνων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος

    Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

    Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε πολλαπλές εκβάσεις υγείας. Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα.

    Oι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 1/3 του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση αυτής της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

    Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα
    Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που «εξαντλούν» το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

    Δύο ειδικοί εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοανοσίας

    Οι βιαστικοί ρυθμοί της ζωής, ανάγουν την πρόχειρη διατροφή και την εξάρτηση από τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές σε «κακή» καθημερινή συνήθεια.

    Η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει συσχετιστεί με προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, λόγω του φτωχού θρεπτικού φορτίου τους.

    Ανησυχία γεννά και η ερευνητική διαπίστωση ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα σύμφωνα με άρθρο των Samuel J. White,
    αναπληρωτή Καθηγητή και Philippe B. Wilson, αναπληρωτή Αντιπρύτανη στο Πανεπιστήμιο York St John στο The Conversation. Ως εκ τούτου, προκύπτουν και οι συσχετίσεις των επικίνδυνων αυτών τροφών με φλεγμονώδεις εντερικές νόσους αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα.

    Σε αυτά ανήκουν, τα συσκευασμένα σνακ, τα σακχαρούχα ποτά, τα στιγμιαία ζυμαρικά και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τα οποία αρκετά συχνά περιλαμβάνουν γαλακτωματοποιητές, μικροσωματίδια (π.χ. διοξείδιο του τιτανίου) πυκνωτικά, σταθεροποιητές, αρώματα και χρωστικές ουσίες, που έχουν τη δύναμη να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου.

    Έρευνες για το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα σε ποντίκια

    Βάσει ερευνών σε ποντίκια, η έκθεση σε χαμηλές συγκεντρώσεις γαλακτωματοποιητών μπορεί να αποδυναμώσει τον φραγμό του εντερικού βλεννογόνου διευκολύνοντας την είσοδο στο έντερο επιβλαβών μικροβίων.

    Έτσι οι μεταβολές στην ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου, ταυτίζονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να «ξυπνήσουν» τους μηχανισμούς της αυτοανοσίας του οργανισμού.

    Η ακεραιότητα του εντερικού βλεννογόνου βάλλεται επίσης και από την έλλειψη φυτικών ινών, που χαρακτηρίζει μια δίαιτα πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Υπό κανονικές συνθήκες τα μικρόβια του εντέρου «χωνεύουν» τις φυτικές ίνες και παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου. Τα μόρια αυτά, βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού και ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την παραγωγή Τ-κυττάρων (τύποι ανοσοποιητικών κυττάρων που επιτίθενται σε παθογόνα). Επομένως η απουσία αυτών των μορίων, αποδυναμώνει τον εντερικό φραγμό και αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής.

    Αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου, έχουν ταυτιστεί επίσης με δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα, αλάτι και πρόσθετα, συστατικά που αποδεδειγμένα, μειώνουν τα καλά μικρόβια του εντέρου.

    Μελέτες σε ανθρώπους

    Τα αποτελέσματα από τα πειράματα σε ποντίκια, είναι όμοια με αυτά των ερευνών σε ανθρώπους. Συμπληρωματικά, παρατηρήθηκε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα που περιλάμβαναν αυτές τις τροφές στη δίαιτά τους, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν μια δίαιτα χωρίς υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

    Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι η υπερβολική κατανάλωση νατρίου που υπάρχει στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει επίσης τη φλεγμονή. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, συνδέεται και με χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων για το έντερο βακτηρίων.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • ΠΟΥ: Τι περιλαμβάνει η αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος – Οι νέες οδηγίες
    ΠΟΥ: Τι περιλαμβάνει η αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος – Οι νέες οδηγίες

    Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τις στρατηγικές διακοπής καπνίσματος που έχουν αποτέλεσμα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής υποστήριξης που παρέχεται από επαγγελματίες υγείας, των ψηφιακών παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος και των φαρμακολογικών θεραπειών, μέρος των πρώτων κατευθυντήριων οδηγιών για τη διακοπή του καπνίσματος.

    Οι κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν στην υποστήριξη των περισσότερων από 750 εκατομμυρίων καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν όλες τις μορφές καπνίσματος. Πιο συγκεκριμένα, οι συστάσεις αφορούν όλους τους ενήλικες που επιδιώκουν να διακόψουν τα διάφορα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων, των ναργιλέδων, των άκαπνων προϊόντων καπνού, των πούρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού (HTPs).

    «Οι οδηγίες σηματοδοτούν ένα κρίσιμο ορόσημο στον παγκόσμιο αγώνα μας κατά αυτών των επικίνδυνων προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνουμε τις χώρες με τα απαραίτητα εργαλεία για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα άτομα στη διακοπή του καπνίσματος και να μειώσουμε παγκοσμίως τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα» δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το 60% των 1,25 δισεκατομμυρίων καπνιστών παγκοσμίως – περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι – επιθυμούν να διακόψουν, αλλά το 70% στερείται πρόσβασης σε αποτελεσματικές υπηρεσίες διακοπής. Αυτό το κενό υπάρχει λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πόρων.

    Οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος

    Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας με συμπεριφορικές παρεμβάσεις αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής. Οι χώρες ωφείλουν να παρέχουν αυτές τις θεραπείες δωρεάν ή με μειωμένο κόστος για να βελτιώσουν την πρόσβαση, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ο ΠΟΥ συνιστά τη βαρενικλίνη, τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT), τη βουπροπιόνη και τη κυτισίνη ως αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.

    Επιπλέον, συνιστώνται οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης συμβουλευτικής από επαγγελματίες υγείας που προσφέρεται συστηματικά στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης, παράλληλα με πιο εντατική συμπεριφορική υποστήριξη (ατομική, ομαδική ή τηλεφωνική συμβουλευτική) για τους ενδιαφερόμενους καπνιστές. Επιπλέον, μπορούν να αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα μέσω εφαρμογών για τα κινητά ή διαδικτυακά προγράμματα.

    Συνοψίζοντας, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους πολιτικής και τους εμπλεκόμενους φορείς να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν αυτή την κατευθυντήρια γραμμή για να προωθήσουν τη διακοπή του καπνίσματος και να βελτιώσουν την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη παγκοσμίως.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • SOS από τη Unicef: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει όλο και περισσότερο, πιο φονική από το κάπνισμα
    SOS από τη Unicef: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει όλο και περισσότερο, πιο φονική από το κάπνισμα

    Στο επίπεδο της θνησιμότητας που αναφέρεται από τους ερευνητές, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει στο εξής μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σκοτώνει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και είναι πλέον πιο φονική από το κάπνισμα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Unicef.
    Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 700.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, πέθαναν το 2021 για λόγους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με την εργασία αυτή που εκπόνησαν οι επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου Health Effects Institute.
    Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στην Global Burden Disease, μια τεράστια βάση με τα δεδομένα 200 και πλέον χωρών. Αυτά ωστόσο δεν δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό.
    Στο επίπεδο της θνησιμότητας που αναφέρεται από τους ερευνητές, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει στο εξής μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θάνατοι που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται στην εισπνοή των λεγόμενων λεπτών σωματιδίων PM2,5, διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρόν.

    Τα σωματίδια αυτά είναι γνωστό ότι ευνοούν πολλές ασθένειες: καρκίνο του πνεύμονα, καρδιοαγγειακές ασθένειες, διαβήτη.

    Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν τον ολοένα και πιο φονικό ρόλο της ρύπανσης από όζον, η οποία ενισχύεται από επεισόδια που συνδέονται με την υπερθέρμανση του κλίματος.

    «Βλέπουμε όλο και περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο να είναι εκτεθειμένες σε έντονα και πολύ σύντομης διάρκειας επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης» υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ερευνήτρια Πάλαβι Παντ, μέλος του Health Effects Institute, επικαλούμενη τις δασικές πυρκαγιές ή τους ισχυρούς καύσωνες.

    Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, ωστόσο, αρχικά η προβληματική χρήση στην κουζίνα καυσίμων - άνθρακα, ξύλου - ενοχοποιείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

    «Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα αυτού του είδους», τόνισε η Παντ.

    Προσπάθειες καταβλήθηκαν ήδη για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε τεχνικές μαγειρικής λιγότερο επικίνδυνης, κάτι που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κατά το ήμισυ και πλέον της παιδικής θνησιμότητας που συνδέεται με την ποιότητα του αέρα από το 2000, σύμφωνα με την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • ΠΟΥ: Καπνός, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ορυκτά καύσιμα και αλκοόλ ευθύνονται για 2,7 εκατ. θανάτους ετησίως
    ΠΟΥ: Καπνός, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ορυκτά καύσιμα και αλκοόλ ευθύνονται για 2,7 εκατ. θανάτους ετησίως

    Ο καπνός, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα και το αλκοόλ, που προωθούν βιομηχανικά λόμπι, ευθύνονται για 2,7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, προειδοποιεί σήμερα ο ΠΟΥ, καλώντας να υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμίσεις από τις αρχές.

    Αυτές οι τέσσερις βιομηχανίες «σκοτώνουν καθημερινά τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους» στην περιφέρεια αυτή του ΠΟΥ, η οποία συμπεριλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται ως την κεντρική Ασία, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Χανς Κλούγκε.

    «Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων με στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες, την εξαπάτηση των καταναλωτών και ψευδείς διαβεβαιώσεις για τα οφέλη των προϊόντων τους και τον σεβασμό τους στο περιβάλλον», υπογραμμίζει.

    Οι τακτικές αυτές υπονομεύουν τον αγώνα εναντίον μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ευθύνονται για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη.

    Καρκίνος και διαβήτης

    Για τον ΠΟΥ, προωθώντας τα προϊόντα τους, οι κολοσσοί του καπνού, των τροφίμων, των ορυκτών καυσίμων και του αλκοόλ παρεμβαίνουν στις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου ασθενειών όπως οι καρκίνοι, ή ο διαβήτης.

    Οι πρακτικές των μεγάλων ομίλων τροφίμων τροφοδοτούν τις ανισότητες και επίσης αυξάνουν τα κρούσματα καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών χρόνιων παθήσεων, καθώς και διαβήτη.

    Αποτελούν «μείζον εμπόδιο για τις πολιτικές πρόληψης», τονίζει ο ΠΟΥ, καθώς «μεγιστοποιούν τα κέρδη και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

    Παχυσαρκία

    Υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι σχεδόν το 60% των ενηλίκων και σχεδόν το ένα στα τρία παιδιά στη Γηραιά Ήπειρο.

    Τα πιο πρόσφατα δεδομένα (ανάγονται στο 2017) υποδεικνύουν εξάλλου ότι ο ένας θάνατος στους πέντε που αποδίδεται σε καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνους στην Ευρώπη οφείλεται στην ανθυγιεινή διατροφή.

    Για την προστασία των πολιτών, ο ΠΟΥ συνιστά την εφαρμογή πιο αυστηρών κανονισμών ως την εμπορική διάθεση προϊόντων βλαπτικών για την υγεία, τις μονοπωλιακές πρακτικές, τη φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών και την εκμετάλλευση ευάλωτων πληθυσμών σε περιόδους κρίσης.

    «Τα ανθρώπινα όντα πρέπει να τίθενται πάνω από το κέρδος πάντα», επέμεινε ο κ. Κλούγκε.

    Σε παγκόσμια κλίμακα, τα προϊόντα καπνού, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα και τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία προωθούνται από βιομηχανικά λόμπι, ενοχοποιούνται για περίπου 19 εκατομμύρια θανάτους σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον οργανισμό.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο