Υγεία

Τελικά πόσες ώρες πρέπει να περνούν τα παιδιά στις οθόνες; – Θα εκπλαγείτε

Τελικά πόσες ώρες πρέπει να περνούν τα παιδιά στις οθόνες; – Θα εκπλαγείτε

Λιγότερος χρόνος στις οθόνες σημαίνει λιγότερη κακή συμπεριφορά, λένε οι ειδικοί και προχωρούν συστάσεις στους γονείς

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά περνούν επτά έως οκτώ ώρες την ημέρα σε οθόνες για ψυχαγωγία.

Σε μόλις δύο εβδομάδες, οι γονείς θα μπορούσαν να δουν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών τους μειώνοντας τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών στην οθόνη σε μόλις τρεις ώρες εβδομαδιαίως, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο JAMA Network Open.

Ωστόσο, όταν τα παιδιά μείωσαν δραστικά τον χρόνο τους στις οθόνες, παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική συμπεριφορά και τη συναισθηματική τους ευεξία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας ανέλυσαν στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από 89 οικογένειες με 181 παιδιά και εφήβους ηλικίας τεσσάρων έως 17 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες της New York Post.

Οι μισές από τις οικογένειες κλήθηκαν να περιορίσουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους στην οθόνη σε τρεις ώρες την εβδομάδα το πολύ ανά άτομο – μια σημαντική αλλαγή από τις επτά έως οκτώ ώρες που περνούν κατά μέσο όρο τα περισσότερα παιδιά την ημέρα.

Τα αποτελέσματα από την μείωση των ωρών στις οθόνες

Όσοι το έκαναν, διαπίστωσαν ότι το παιδί τους βελτίωσε τα συμπτώματα εσωτερίκευσης -συμπεριφορές που συχνά αποτελούν κρυφές αντιδράσεις στα συναισθήματα και το στρες- και τη φιλοκοινωνική τους συμπεριφορά -τις συμπεριφορές που αποσκοπούν στο όφελος των άλλων.

Τα παιδιά που άλλαξαν τις συνήθειές τους παρουσίασαν μείωση των δυσκολιών συμπεριφοράς μετακινούμενα από την κατηγορία «οριακά» στην κατηγορία «φυσιολογικά».

Η αποφυγή ωρών οθόνης την ημέρα βοήθησε τα παιδιά να επεξεργάζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και να βελτιώνουν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Καθόλου οθόνη σε μωρά και νήπια

Σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics έδειξε ότι τα παιδιά θα πρέπει να απαγορεύεται ο χρόνος στην οθόνη μέχρι την ηλικία των 3 ετών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Drexel ανακάλυψαν ότι τα μωρά και τα νήπια που έχουν χρόνο στην οθόνη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άτυπες αισθητηριακές συμπεριφορές που σχετίζονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ποσότητα του χρόνου οθόνης που επιτρεπόταν στα μωρά και η ηλικία τους επηρέαζαν άμεσα την ανάπτυξή τους.

Κάθε ώρα καθημερινού χρόνου στην οθόνη αύξανε τις πιθανότητες του παιδιού να παρουσιάσει αισθητηριακά προβλήματα κατά 23% στους 18 μήνες, αλλά έπεφτε στο 20% στους 24 μήνες.

Η μόνη εξαίρεση είναι η βιντεοκλήση – καθώς τα κοινωνικά οφέλη είναι πιθανώς χρήσιμα για την ανάπτυξη του παιδιού.

Πηγή: in.gr - Photo by Alex Haney on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup