Υγεία

Mpox: Συναγερμός για τη νέα υποπαραλλαγή – Προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη, εκτιμήσεις για περισσότερα κρούσματα

Mpox: Συναγερμός για τη νέα υποπαραλλαγή – Προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη, εκτιμήσεις για περισσότερα κρούσματα

Το νέο στέλεχος της mpox – παλαιότερα γνωστής και ως ευλογιάς των πιθήκων- που σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη έχει προκαλέσει συναγερμό: Μετά τον ΠΟΥ κύρηξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και το ECDC που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στην ΕΕ, ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση με συστάσεις, την ώρα που καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα στην Ασία και συγκεκριμένα στο Πακιστάν.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ την Παρασκευή εκτίμησε πως αναμένονται περισσότερα «εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μάλιστα εκεί αύξησε το CDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων, εξήγησε ότι άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα, είτε στο Κογκό, είτε στις γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. «Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι προς το παρόν η σύσταση είναι μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο» είπε.

Τσάκρης: Προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Mικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής αρχικά υπενθύμισε ότι το 2022 υπήρξε η πρώτη μεγάλη εξάπλωση στον ανεπτυγμένο κόσμο, με αρκετά περιστατικά στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

«Είχαμε περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη, ειδικά σε κλειστές κοινωνικές ομάδες, αλλά μπόρεσε και περιορίστηκε αυτή η εξάπλωση σχετικά γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσάκρης. «Το 2024 έχουμε μια νέα υποπαραλλαγή του ιού (Mpox), η οποία είναι πιο παθογόνος, κάνει σοβαρότερες λοιμώξεις και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η επιδημία έχει προκαλέσει πάνω από 15.000 περιστατικά και 500 θανάτους μόνο στο Κονγκό. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι η νέα αυτή παραλλαγή μολύνει παιδιά και ενήλικες.

«Υπάρχει μια εγρήγορση σε ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει σημαντικά προβλήματα, να μπορέσει να υπάρξει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ώστε να περιοριστεί αυτή η εξάπλωση» συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στον τρόπο μετάδοσης της νόσου, ο καθηγητής σημείωσε πως «παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων στην εξάπλωση του 2022, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους, όπως μέσω πληγών ή μέσω της αναπνευστικής οδού».

Η λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά από την πλευρά της, σημείωσε πως μια βασική διαφορά σε σχέση με το 2022, είναι πως στην Αφρική αυτή τη στιγμή η επιδημία «δεν έχει τη μορφή της σεξουαλικής μετάδοσης. Μεταδίδεται ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά». Ενώ υπογράμμισε πως «μεγάλο πρόβλημα έχουν οι άνθρωποι που έχουν μια μορφή ανοσοκαταστολής. Οι υπόλοιποι θα κάνουν μια νόσο που θα είναι ιογενής, λεμφαδένες επώδυνους και το δερματικό εξάνθημα».

Αναφορικά με το εμβόλιο η Βησσαρία Σακκά υπογράμμισε πως «από τις 22 Ιουλίου είναι διαθέσιμο το εμβόλιο του mpox, δίνεται στην Αθήνα σε δύο νοσοκομεία, στο «Συγγρός» και στο «Αττικόν». Αλλά δίνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που έχουν ένδειξη να το κάνουν είναι οι άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, οι διεμφυλικοί ή άτομα που δουλεύουν στη βιομηχανία του σεξ. Καλό θα είναι να το κάνουν, είναι δυο δόσεις και είναι ασφαλές το εμβόλιο. Επίσης, μπορεί να εμβολιαστεί και προσωπικό που ασχολείται με αυτόν τον ιό. Δεν είναι εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό είναι για ειδικές ομάδες».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει πως στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία Αττικόν και Ανδρέας Συγγρός και ότι προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Επίσης ενημερώνει πως στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν 5 ακόμα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

Επίσης προχωρά σε συστάσεις προς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε περιοχές με συρροές κρουσμάτων:

Όσον αφορά σε πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες που αναφέρονται παραπάνω συστήνεται αυτή η λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης, ήτοι να αποφεύγεται επαφή με:

  • πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι),
  • μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης,κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις