Από την έξαρση στην ύφεση και τανάπαλιν, αυτό είναι το ταξίδι του στρεπτόκοκκου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, επισημαίνει στο CNN Greece, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη.
Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2023, ο στρεπτόκοκκος έχει αρχίσει να μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι, εξάρσεων και υφέσεων, σύμφωνα με την έμπειρη κυρία Παγώνη.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Οι πληθυσμιακές ομάδες που θα πρέπει να είναι προσεκτικές σύμφωνα με την συνομιλήτριά μας, είναι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα.
Ειδικότερα: Παιδιά από 3 έως 10 ετών, που ο στρεπτόκοκκος εμφανίζεται κλινικά ως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, με πόνο στο λαιμό ή πυρετό, καλό είναι η μητέρα να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο να διενεργηθεί το strep test και στη συνέχεια το παιδί να λάβει θεραπεία.
Οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει και οι ίδιοι να επικοινωνήσουν με τον οικογενειακό γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντιβίωση.
Το μείζον ζήτημα και για τις δύο ομάδες, σύμφωνα με την κυρία Ματίνα Παγώνη, είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα διαγνωση και να ληφθεί θεραπεία από τους ασθενείς, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές στην καρδιά, στα νεφρά, ή σε διάφορα άλλα όργανα.
«Δεν φοβόμαστε τον στρεπτόκοκκο»
Παρόλα αυτά, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι δεν φοβόμαστε τον στρεπτόκοκκο, το γνωρίζουμε καθώς είναι γνωστό βακτήριο. Επίσης αυτή τη στιγμή, δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο στρεπτόκοκκος καθώς και άλλες ξεχασμένες ασθένειες έχουν κάνει και πάλι την εμφανισή τους, η κυρία Ματίνα Παγώνη, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια μετά από την περιπέτεια του COVID-19, ο οργανισμός των περισσότερων ανθρώπων έχει εξασθενήσει, επομένως είμαστε πιο επιρρεπείς όλοι μας για να νοσήσουμε.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος
Η μετάδοση του στρεπτόκοκκου γίνεται μέσω επαφής, με τα σταγονίδια, αλλά και μέσω κάποιου τραύματος. Η κυρία Παγώνη υποστηρίζει ακόμη, πώς θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, τους βασικούς κανόνες υγιεινής, να πλένουν σωστά τα χέρια τους και φυσικά οι ενήλικες να χρησιμοποιούμε τα αντισηπτικά, καθώς τα έχουμε ξεχάσει.
Για την πορεία του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γαννάκος, τόνισε τα εξής πριν μερικές ημέρες:
«Τα κρούσματα στην Ηλεία προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία και προβληματισμό. Γνωρίζουμε όμως τη σοβαρότητα αυτής της νόσου από τον περασμένο χειμώνα όταν και χάσαμε παιδιά μέσα σε λίγες ώρες από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, παρ' ότι εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Επισημάναμε πολλές φορές ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
Σχετικά με την τήρηση των μέτρων πρόληψης: «Επίσκεψη γρήγορα σε γιατρό, όχι τηλεφωνικές ιατρικές διαγνώσεις, άμεση διενέργεια Strep Test στους ασθενείς που είναι πανεύκολο. Η γρήγορη αντιμετώπιση σώζει τους ασθενείς. Κάθε ημέρα με νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η covid-19 ήρθε και έμεινε και συνεχώς εμφανίζονται νέες απειλές για τη δημόσια υγεία.
Αυτό καθιστά απαραίτητη την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ που σήμερα είναι σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.
Έχουμε λιγοστές προσλήψεις που δεν καλύπτουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων, την μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), την εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Ούτε πανικός λοιπόν με την ευλογιά των πιθήκων και τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Να φτιάξουμε το ΕΣΥ»
Πηγή: ethnos.gr