Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 14:53

Άνοια: Μικρότερος κίνδυνος και μυαλό «ξυράφι» με 5 απλές συνήθειες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αν σας κουράζουν τα σταυρόλεξα και τα sudoku, υπάρχει πιο απλός τρόπος να προστατευτείτε από την άνοια - Ένας γιατρός από το Χάρβαρντ αποκαλύπτει τη ρουτίνα που διατηρεί αναλλοίωτα τα νευρικά μας κύτταρα

Αναζητάτε εύκολους τρόπους να διατηρήσετε ακμαίο τον εγκέφαλό σας μέχρι τα γηρατειά; Τότε ακολουθείστε τα μοτίβα συμπεριφοράς που προτείνει ο Saurabh Sethi, πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος από το Χάρβαρντ. Όπως ανέφερε στο περιοδικό Newsweek, υπάρχουν κινήσεις-κλειδιά που προφυλάσσουν τον μυαλό και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η άνοια αποτελεί έναν όρο ομπρέλα που αναφέρεται στην «μειωμένη ικανότητα να θυμάσαι, να σκέφτεσαι ή να παίρνεις αποφάσεις, η οποία παρεμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων». Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τον συχνότερο τύπο άνοιας.

Στις ΗΠΑ περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω πάσχουν από άνοια, με άξονα αναφοράς την Εθνική Στατιστική Έκθεση για την Υγεία που δημοσίευσε το CDC τον Ιούνιο. Μάλιστα, το 2014 εκτιμάται ότι 5 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω ζούσαν με άνοια, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε σχεδόν 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060, σύμφωνα με το CDC.

Οι 5 συνήθειες που «ακονίζουν» το μυαλό:

1. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ

Αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά, ανατρέπουμε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου. «Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε νευροτοξικότητα (βλάβη στο νευρικό σύστημα του οργανισμού) και απώλεια εγκεφαλικού ιστού, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο ιππόκαμπος (τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη), με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου ή την εγκεφαλική ατροφία», όπως ισχυρίζεται ο ειδήμονας.

2. Επαρκής ύπνος

Ο γαστρεντερολόγος εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, «το γλυμφατικό σύστημα του εγκεφάλου [ένα σύστημα για την απομάκρυνση των τοξινών] διευκολύνει την απομάκρυνση των νευροτοξικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του β-αμυλοειδούς που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο άνοιας». «Ο ύπνος επτά με εννέα ώρες τη νύχτα είναι κρίσιμος για τον εγκέφαλό» αποκαλύπτει.

3. Επιλογή νευροπροστατευτικών τροφίμων

«Τα καρύδια, τα μούρα, ο σολομός, τα φυλλώδη λαχανικά και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, που συμβάλλουν στη ελάττωση της πιθανότητας εκδήλωσης άνοιας, καθώς μειώνουν τη νευροφλεγμονή, ενισχύουν την εγκεφαλική ροή του αίματος και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες», σύμφωνα με τον επιστήμονα.

4. Πρόσληψη ω-3 λιπαρών και βιταμίνης D

Τόσο τα ω-3 λιπαρά όσο και η βιταμίνη D, έχουν «νευροπροστατευτικές επιδράσεις, επειδή ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις οδούς, υποστηρίζουν τη συναπτική πλαστικότητα (την ικανότητα των νευρώνων να αλλάζουν την ισχύ των συνδέσεών τους) και προωθούν τη νευρωνική επιβίωση». Έτσι θωρακίζουν τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

5. Μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης

«Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης προάγει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία μέσα από σύνθετες εγκεφαλικές διεργασίες, μπορεί να συμβάλλει σε νευρωνική βλάβη και στον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης», όπως υποστηρίζει ο Saurabh Sethi.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 10:43

Σχετικά Άρθρα

  • Μελέτη: Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%
    Μελέτη: Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%

    Σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

    Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Mental Health», ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 600.000 άτομα παγκοσμίως, συνδυάζοντας ευρήματα από 21 μακροχρόνιες μελέτες, με κύριο στόχο των ερευνητών να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη γνωστική μας υγεία.

    «Αυτά τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσουν, δεδομένων των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν τη μοναξιά με την κακή υγεία», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Μαρτίνα Λουτσέτι, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

    Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου

    Το έργο της ομάδας της αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, η οποία ανάγκασε τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και τον Γενικό Χειρουργό των ΗΠΑ να κηρύξουν τη μοναξιά κρίση δημόσιας υγείας.

    Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτός ο αντίκτυπος εκτείνεται πέρα από τη γενική γνωστική έκπτωση και περιλαμβάνει συγκεκριμένες μορφές άνοιας.

    «Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, με τις νευροπαθολογικές αλλαγές να ξεκινούν δεκαετίες πριν από την επίσημη διάγνωση», εξήγησε η ερευνήτρια.

    «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τη σχέση της μοναξιάς με διαφορετικά γνωστικά αποτελέσματα ή συμπτώματα σε αυτό το φάσμα. Η μοναξιά – η δυσαρέσκεια με τις κοινωνικές σχέσεις – μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε γνωστικά και στην καθημερινή σας ζωή» πρόσθεσε.

    Τα συμπεράσματα της μελέτης

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μετα-ανάλυση, συνδυάζοντας και αναλύοντας δεδομένα από πολλαπλές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα, για τον εντοπισμό μοτίβων και τάσεων. Αυτή η προσέγγιση τους επέτρεψε να εξάγουν συμπεράσματα από ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, αν και σημείωσαν ότι τα περισσότερα δεδομένα προέρχονταν από πλούσια δυτικά έθνη.

    «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα κρούσματα άνοιας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος», είπε η Λουτσέτι. «Μελλοντικές μελέτες πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα από αυτές τις χώρες για να αξιολογήσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις της μοναξιάς σε διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά πλαίσια» τόνισε.

    Η διαπίστωση ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 31% θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών για την πρόληψη της σοβαρής γνωστικής έκπτωσης.

    «Τώρα που υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία συσχέτισης, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι πηγές της μοναξιάς τόσο για την πρόληψη ή τη διαχείρισή της όσο και για την υποστήριξη της ευημερίας και της γνωστικής υγείας των ηλικιωμένων», κατέληξε η ερευνήτρια.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό
    Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό

    Μια ειδικός προτείνει τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας για να δυναμώσουμε το μυαλό μας και να γλιτώσουμε από την άνοια - Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

    Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για προληπτικές λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

    Μια σειρά από μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική υγεία στα 70 έτη και μετά. Τι θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στο διατροφικό πλάνο;

    Η κορυφαία ψυχολόγος και διατροφολόγος, Kimberley Wilson, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη του πώς η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αποκάλυψε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να διατηρήσουν την εγκεφαλική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

    Λιπαρά ψάρια και χόρτα

    Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μυστικά που αναφέρει η Wilson είναι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

    Η φλεγμονή, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της άνοιας. Η Wilson εξηγεί ότι τα πράσινα λαχανικά, ιδιαίτερα, φαίνεται πως περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

    Μούρα

    Οι πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι καθοριστική για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τροφές όπως οι φράουλες, οι μελιτζάνες και τα άλλα πολύχρωμα λαχανικά και βοηθούν να διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτρέψει τις μορφές της άνοιας που σχετίζονται με κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η αγγειακή άνοια.

    Φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Όταν διασπώνται στο έντερο, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου.

    Περιορισμός των σακχάρων

    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά και την εγκεφαλική μας υγεία. Η Wilson εξηγεί ότι, ενώ τα σάκχαρα από μόνα τους δεν προκαλούν άμεσα τη φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η αύξηση του βάρους που τη συνοδεύει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συνδεθεί άμεσα με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες.

    Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

    Η κατάθλιψη σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που συνδύασε αποτελέσματα από 27 ερευνητικές μελέτες, εξηγεί το Alzheimer’s Society.

    Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης, θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παρουσία τους ή η απουσία πιο υγιεινών τροφών ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης, εξηγεί η Wilson.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Ανησυχητική μελέτη: Η υπερβολική κατανάλωσή ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει άνοια - Τι προτείνουν οι ειδικοί
    Ανησυχητική μελέτη: Η υπερβολική κατανάλωσή ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει άνοια - Τι προτείνουν οι ειδικοί

    Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης της για την επίδραση, που έχει η ζάχαρη στον εγκέφαλο.

    Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN) και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου, που βρίσκονται πίσω από την έρευνα, η αυξημένη κατανάλωση σάκχαρου, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές ασθένειές.

    «Η μόνιμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω των υπερβολικά πολλών και πλούσιων γευμάτων, υπερφορτώνει το σύστημα και τροφοδοτεί την ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της άνοιας και του εγκεφαλικού», επεσήμανε, ο Δρ. Φρανκ Έρμπγκουθ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.

    Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προάγουν τις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, καθώς και αγγειακή άνοια. Επιπλέον, οι γλυκοζαμινογλυκάνες, οι οποίες είναι πολυσακχαριτικές αλυσίδες, μπορούν να βλάψουν άμεσα τη γνωστική λειτουργία, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία των συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, την πλαστικότητα των νευρώνων.

    Ποια είναι η λύση

    Η Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου συνιστούν να μειώσουμε το επίπεδα ζάχαρης, που καταναλώνουμε. Ωστόσο, ακόμα και η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να κάνει το έντερο να στείλει σήμα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, προκαλώντας επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη.

    Για τον λόγο αυτό ο Δρ. Πίτερ Μπέρλιτ, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος του DGN, προτείνει να αποφεύγομε γενικά την κατανάλωσή ζαχαρης. «Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, καθώς το 40% όλων των περιπτώσεων άνοιας και το 90% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν, με πολλά από αυτά να συνδέονται με τη βιομηχανική ζάχαρη», τόνισε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Άνοια: Η πασίγνωστη ορμόνη που θωρακίζει το μυαλό – Πότε εκκρίνεται
    Άνοια: Η πασίγνωστη ορμόνη που θωρακίζει το μυαλό – Πότε εκκρίνεται

    Μια ορμόνη γνωστή και ως «ορμόνη του κορεσμού», αποδεικνύεται τώρα εξαιρετικά σημαντική για τη θωράκιση της γνωστικής υγείας

    Είναι γνωστή ως «ορμόνη του κορεσμού», χάρη στην ιδιότητά της να ενημερώνει τον εγκέφαλο πότε είμαστε χορτάτοι, ελέγχοντας έτσι την πείνα και τον μεταβολισμό. Απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας στο σώμα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, όμως, ότι η λεπτίνη μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διατηρεί απλώς το βάρος υπό έλεγχο. Η ορμόνη μελετάται τώρα για τις νευροπροστατευτικές της ιδιότητες, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

    Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia, αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων της λεπτίνης και της διατήρησης της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γνωστική υγεία. Η λευκή ουσία είναι, πιο συγκεκριμένα, ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, λειτουργώντας ως δίκτυο που εξασφαλίζει την ομαλή ροή των πληροφοριών. Όταν αυτό το δίκτυο αρχίσει να παρουσιάζει φθορά, διάφορες γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων μπορεί να μειωθούν, οδηγώντας συχνά σε καταστάσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια.

    Οι ερευνητές εξέτασαν 2.262 γνωστικά υγιείς ανθρώπους ηλικίας 40 ετών κατά μέσο όρο. Από αυτούς, 2.028 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ώστε να αξιολογηθούν διάφοροι δείκτες υγείας, όπως ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου, ο όγκος της φαιάς ουσίας και η ακεραιότητα της λευκής ουσίας. Για να προσδιορίσουν πόση λεπτίνη ήταν βιοδιαθέσιμη (έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό), οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της λεπτίνης και του διαλυτού υποδοχέα της, υπολογίζοντας ένα μέτρο που ονομάζεται δείκτης ελεύθερης λεπτίνης (FLI). Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα λεπτίνης παρουσίαζαν μεγαλύτερη ακεραιότητα λευκής ουσίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λεπτίνη μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η μελέτη δεν διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ των επιπέδων λεπτίνης και των αποτελεσμάτων των γνωστικών δοκιμασιών ή του συνολικού όγκου του εγκεφάλου, αποκάλυψε ότι στους άνδρες, η υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα λεπτίνης σχετιζόταν με καλύτερες επιδόσεις στις οπτικοχωρικές δεξιότητες και τις εκτελεστικές λειτουργίες, που θεωρούνται βασικές γνωστικές ικανότητες.

    Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της μελέτης ήταν η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της βιοδιαθεσιμότητας της λεπτίνης και της ακεραιότητας της λευκής ουσίας μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των καλά τεκμηριωμένων κινδύνων της παχυσαρκίας, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά συνδέεται συχνά με υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης, καθώς τα λιποκύτταρα είναι αυτά που παράγουν την ορμόνη. Στα παχύσαρκα άτομα, τα επίπεδα λεπτίνης μπορεί να αυξηθούν, αλλά η αποτελεσματικότητά της μπορεί να μειωθεί, οδηγώντας σε «αντίσταση στη λεπτίνη». Αυτή η κατάσταση, όπου ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται πλέον κατάλληλα στα σήματα της λεπτίνης, συμβάλλει στην υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση της αντίστασης στη λεπτίνη και η προώθηση της καλύτερης βιοδιαθεσιμότητάς της θα μπορούσαν όχι μόνο να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, αλλά και να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου.

    Ένα βήμα προς την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης

    «Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ρόλο των μεταβολών της λεπτίνης στον κίνδυνο άνοιας, συσχετίζοντας την ανεπάρκειά της με αλλαγές στη δομή της λευκής ουσίας, η φθορά της οποίας σηματοδοτεί την έναρξη της γνωστικής εξασθένησης», σχολίασε η δρ. Claudia Satizabal, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Glenn Biggs Institute for Alzheimer’s and Neurodegenerative Diseases at UT Health San Antonio.

    Η έρευνα προσφέρει ελπίδες για νέες, αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης. Ο προσδιορισμός δεικτών όπως η βιοδιαθεσιμότητα της λεπτίνης θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες και τους γιατρούς να αναπτύξουν στρατηγικές που προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, πριν τα συμπτώματα της άνοιας κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι, η ορμόνη που έγινε γνωστή ως «ορμόνη του κορεσμού» μπορεί τελικά να αποδειχθεί ένας κρίσιμος παράγοντας στη μάχη κατά της άνοιας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Δρ. Παρασκευή Σακκά: Το 45% των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί
    Δρ. Παρασκευή Σακκά: Το 45% των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί

    Στη χώρα μας η άνοια εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία, παρά το γεγονός, ότι η νόσος αφορά σχεδόν 1,5 εκατ. Έλληνες- ασθενείς, φροντιστές και μέλη των οικογενειών τους.

    Στη χώρα μας 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Οι αριθμοί αυτοί αναμένονται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

    Τα παραπάνω τονίζει στο CNN GREECE, η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ.

    Η Δρ. Σακκά μας μιλά για το ζήτημα της κληρονομικότητας, σημειώνοντας, ότι «Η σπάνια οικογενής μορφή της νόσου αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των περιπτώσεων άνοιας, κληρονομείται από γενιά σε γενιά με αυτοσωμικό επικρατητικό τρόπο και εκδηλώνεται σε νεαρά ηλικία (πχ ηλικία 50, 40 ή και 30 ετών. Ωστόσο, η σποραδική μορφή της νόσου αφορά στο 99% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών».

    Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι στο χέρι μας και μπορούμε να ελέγξουμε, όπως μείωση του καπνίσματος, περισότερη σωματική άσκηση, ενώ υπάρχει και μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας για ζητήματα που δεν προχωρούν.

    Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός, όπως αναφέρει η Δρ. Σακκά πώς «Υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, καθώς 45 % των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί με τον έλεγχο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.

    Για τις θεραπείες, η κυρία Σακκά τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «Εδώ και 3 χρόνια έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή αιτιολογικών, πλέον αποτελεσματικών θεραπειών όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του β-αμυλοειδούς, ωστόσο ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή αυτών των θεραπειών είναι ακόμα μακρύς».

    Η Δρ. Σακκά εκφράζει τη δυσαρέσκειά της, για το γεγονός, ότι ενώ υπάρχει έτοιμο Σχέδιο Νόμου για τα δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους κατατεθειμένο στο Υπουργείο Υγείας, αυτό καθυστερεί να ψηφισθεί.

    Εάν ανησυχείτε πάντως για τη μνήμη σας, η Δρ. Σακκά προτρέπει να επισκεφθούν οι άνθρωποι αυτοί, τα Ιατρεία Μνήμης και να ελεγχθούν. Άλλωστε κάθε άνθρωπος που έχει μία σχετική απώλεια μνήμης, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι πάσχει από άνοια, καθώς όπως τονίζει, υπάρχουν καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα μνήμης όπως η κατάθλιψη, χρόνιες λοιμώξεις, ανεπάρκειες βιταμινών, προβλήματα θυροειδούς, όγκοι του εγκεφάλου!

    Αναλυτικά η συνέντευξη

    Κυρία Σακκά, οι επιστήμονες κάνουν λόγο τελευταία για το γεγονός ότι έρχεται πανδημία Αλτσχάιμερ και πώς οι νευροεκφυλιστικές νόσοι θα είναι ολοένα και πιο συχνές και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες. Σύμφωνα με τον βιολόγο και πανεπιστημιακό καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριο Ταβερναράκη, εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός με Αλτσχάιμερ τις επόμενες δεκαετίες, θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. Πραγματικά ακούγεται τρομακτικό. Με δεδομένο την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τις νέες καινοτόμες θεραπείες που υπάρχουν για πολλά χρόνια νοσήματα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νόσο. Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τι προτείνετε εσείς ως πρόληψη και ασπίδα, με την τεράστια εμπειρία σας;

    Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος και κατά 98% οι πάσχοντες είναι πάνω από τα 65 χρόνια, ανήκουν δηλαδή στην 3η ηλικία.

    Η άνοια με κύρια μορφή τη νόσο Alzheimer, 60-70% του συνόλου πλήττει το 5% των ατόμων της τρίτης ηλικίας με δεδομένο την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης επί των ημερών μας και στο μέλλον, ο αριθμός των ανοϊκών ασθενών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά!

    Ο ρόλος της κληρονομικότητας

    Πόση σημασία παίζει η κληρονομικότητα στο Αλτσχάιμερ και μπορεί αυτή η κατάσταση άραγε να αντιστραφεί;

    Η σπάνια οικογενής μορφή της νόσου αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνόλου των περιπτώσεων άνοιας, κληρονομείται από γενιά σε γενιά με αυτοσωμικό επικρατητικό τρόπο και εκδηλώνεται σε νεαρά ηλικία (πχ ηλικία 50, 40 ή και 30 ετών

    Η σποραδική μορφή της νόσου αφορά στο 99% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Σε αυτήν την περίπτωση, πολυμορφισμοί σε αρκετά γονίδια προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου. Υπάρχουν πολλά προδιαθεσικά γονίδια για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ όπως το γονίδιο APOE, CLU, PICALM , CR1 κ.α. Οι πολυμορφισμοί στα γονίδια αυτά δεν είναι ικανοί από μόνοι τους να προκαλέσουν τη νόσο αλλά πρέπει να συνδυαστούν με άλλους παράγοντες όπως η γήρανση, οι ορμονικές ανωμαλίες, η φλεγμονή, ο τραυματισμός του εγκεφάλου , τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η οξειδωτική βλάβη κ.α. Συνολικά ο κίνδυνος νόσησης των πρώτου βαθμού συγγενών των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από τα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Επομένως αν κάποιος γνωρίζει ότι έχει προδιάθεση για άνοια πρέπει να αποφασίσει να περιορίσει τους λοιπούς προδιαθεσικούς παράγοντες και να ακολουθήσει ένα τρόπο ζωής που προάγει την υγεία του εγκεφάλου.

    Παράγοντες κινδύνου - Ποια η δική μας ευθύνη

    Παρατηρούμε, ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι εμφανίζουν μία πρώιμη μορφή άνοιας και Αλτσχάιμερ. Τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους και πώς μπορούν να ελεγχθούν οι παράγοντες κινδύνου;

    Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Υπάρχουν πολλοί αποδεδειγμένοι και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια, για πολλούς από τους οποίους ο καθένας μας έχει έναν βαθμό ευθύνης. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την έλλειψη σωματικής άσκησης και νοητικών δραστηριοτήτων, την έλλειψη κοινωνικών επαφών, τους τραυματισμούς στο κεφάλι και αγγειακούς παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία καθώς και η απώλεια ακοής και η κατάθλιψη.

    Οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου για την άνοια εξαρτώνται από το Κράτος (ατμοσφαιρική ρύπανση, περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, προβληματικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας). Υπάρχει ανάγκη για επείγουσες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για μείωση του κινδύνου για άνοια. Υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη για την άνοια και τη νόσο Alzheimer! 45 % των περιστατικών άνοιας μπορεί να προληφθεί με τον έλεγχο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.

    Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του β - αμυλοειδούς

    Που οφείλεται το γεγονός ότι η επιστήμη και οι ερευνητές καίτοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακαλύψουν μία αποτελεσματική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, δεν τα έχουν καταφέρει; Οι σημερινές θεραπείες, είναι ικανές να «παγώσουν» για κάποια χρόνια τα συμπτώματα και μία αρχική κατάσταση;

    Προφανώς η παθογένεια της νόσου Alzheimer είναι πολυπαραγοντική και κάποιοι παθογενετικοί μηχανισμοί δεν είναι πλήρως εξακριβωμένοι. Εδώ και 3 χρόνια έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή αιτιολογικών, πλέον αποτελεσματικών θεραπειών όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του β-αμυλοειδούς, Ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή αυτών των θεραπειών είναι ακόμα μακρύς.

    Ο μακρύς και επίπονος δρόμος των φροντιστών

    Οι φροντιστές των ανοικών ασθενών, είναι γνωστό ότι φέρουν ένα τεράστιο βάρος όσον αφορά την φροντίδα των ασθενών. Με πιο τρόπο η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τους φροντιστές, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε οικονομικό πεδίο;

    Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και συγχρόνως αυξάνεται και αριθμός των φροντιστών τους. Το ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο των φροντιστών είναι βαρύ και πολύπλευρο. Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ανοϊκών ασθενών, επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

    Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της Εταιρείας μας, οι Έλληνες φροντιστές ατόμων με άνοια είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν το άτομο κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. Η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του φορτίου τους ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.

    Οι ανάγκες ασθενών και φροντιστών μπορούν και οφείλουν να καλύπτονται πολύπλευρα, σε όλα τα επίπεδα. Στη χώρα μας οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Alzheimer που υπάρχουν σε αρκετές πόλεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της άνοιας προσφέροντας μη φαρμακευτικές θεραπείες στους πάσχοντες και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές.

    Στην χώρα μας η άνοια εξακολουθεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημόσια Υγεία!

    Έρχεται πανδημία άνοιας...

    Είστε εκτός των άλλων περγαμηνών σας, και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer από την ίδρυσή του, τον Δεκέμβριο του 2014. Ποια τα ασφαλή συμπεράσματα που έχετε εξαγάγει, αναφορικά με την Άνοια και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις στην Ελλάδα και ποιο στοιχείο μας ανησυχεί;

    Στη χώρα μας 250.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών - μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθμοί αυτοί αναμένονται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.

    Δώστε μας το δικό σας μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ αλλά και για την φροντίδα της πολύτιμης μνήμης μας;

    Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν νέες δομές και υπηρεσίες για άτομα με άνοια και του φροντιστές τους, Κέντρα Ημέρας, Ιατρεία Μνήμης, Οικοτροφεία, Κινητές Μονάδες κ.α Πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό στο κοινό ότι Υπάρχει Ελπίδα, Υπάρχει φροντίδα! Γραμμή Βοήθεια για την άνοια 1102

    Υπάρχει έτοιμο Σχέδιο Νόμου για τα δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους κατατεθειμένο στο Υπουργείο Υγείας με στόχο να επισημανθούν τα δικαιώματα των ασθενών στον συγκεκριμένο τομέα της άνοιας, καθώς παραμένουν «αόρατοι» και ασαφείς στο γενικό νομοθετικό πλαίσιο της ψυχικής υγείας.

    Επίσης το Σχέδιο Νόμου εξετάζει θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους όπως είναι η προσωπική ελευθερία, το δικαίωμα μετακίνησης, η προστασία της ιδιωτικής ζωής συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η ασφάλεια οδήγησης, η διαθήκη εν ζωή και ζητήματα υποστήριξης των φροντιστών από επαρκείς κοινωνικούς θεσμούς.. O Yπουργός Υγείας προχθές μας υποσχέθηκε ότι για μια ακόμη φορά ψηφίζεται άμεσα! Ακόμη περιμένουμε να ασχοληθεί το Υπουργείο!

    Αν ανησυχείτε, υπάρχουν τα Ιατρεία Μνήμης

    Αν ανησυχείτε για τη μνήμη σας ή κάποιος δικός σας έχει παρατηρήσει το γεγονός ότι ξεχνάτε, απευθυνθείτε άμεσα σε ένα Ιατρείο Μνήμης και εξεταστείτε! Συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν και θεραπεύσιμες καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα μνήμης όπως η κατάθλιψη, χρόνιες λοιμώξεις, ανεπάρκειες βιταμινών, προβλήματα θυροειδούς, όγκοι του εγκεφάλου!

    Η άνοια δεν είναι φυσιολογικό κομμάτι των γηρατειών. Τα οφέλη της πρώιμης διάγνωσης είναι πολλά. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μας βοηθά να:

    • επωφεληθούμε από τις διαθέσιμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες
    • ενημερωθούμε σωστά για την εξέλιξη της νόσου και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας
    • προγραμματίσουμε τη ζωή μας και να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον μας
    • διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας μαζί με τους αγαπημένους μας.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: atlascompany on Freepik

  • «Μαθαίνω για την Άνοια…Φροντίζω για την μνήμη μου»: Επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύργου
    «Μαθαίνω για την Άνοια…Φροντίζω για την μνήμη μου»: Επιτυχία σημείωσε  η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύργου

    Ο Δήμος Πύργου , μέσω του διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω», την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 στον Πύργο, αξιολογήσεις μνήμης & νοητικών λειτουργιών σε άτομα άνω των 60 ετών, σε 25 δημότες.

    Ακολούθησε το απόγευμα ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο : «Μαθαίνω για την Άνοια…Φροντίζω για την μνήμη μου», την οποία συντόνισε η κα Νίκη Ζαφειροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά.

    Στην έναρξη της εκδήλωσης η κ Ζαφειροπούλου διάβασε τους χαιρετισμούς των Βουλευτών Ν. Ηλείας κ.κ. Νικολακόπουλου Ανδρέα, Αυγερινοπούλου Διονυσίας, Αβραμόπουλου Δημητρίου, Καλαματιανού Διονυσίου και Κατρίνη Μιχάλη.

    dimos anoia ekd 2

    Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας Δήμου Πύργου κος Τζουανόπουλος Δημήτριος ανέφερε μεταξύ άλλων : «Η νόσος Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και η κύρια αιτία αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία . […] Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα Alzheimer, ο Δήμος Πύργου μέσω του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα ΡΟΜΑ σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω», διοργανώσαμε την ημερίδα με σκοπό να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες μας για την άνοια και τη νόσο Alzheimer . Εξειδικευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες υγείας θα σας μιλήσουν για τη νόσο και θα απαντήσουν στα ερωτήματά σας αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπισή της..».

    Κατόπιν οι ειδικοί επιστήμονες του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω» κ.κ. Δημήτριος Θεοδωρόπουλος , Βασιλική Γεωργούση, Τσελεπή Ιωάννα και Νικολία Κατεφίδου μίλησαν για τα είδη της Άνοιας , τους τρόπους πρόληψης, πώς μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας ενεργό καθώς μεγαλώνουμε και τρόπους αποσυμπίεσης του φορτίου των περιθαλπόντων ατόμων με άνοια.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος π. Νεκτάριος , ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κ. Θεόδωρος Κόρδας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πύργου κ. Αλέκος Γαλανόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγ. Ιωάννη κος Βασιλόπουλος Γεώργιος,.

    dimos anoia ekd 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον
    Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον

    Ένα σύντομο μοτίβο άσκησης μπορεί να μας γλιτώσει από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας όσο και ένα πιο συνεπές πρόγραμμα προπόνησης

    Στην έντονη ροή της καθημερινότητας, μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να μείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης χωρίς να παραγκωνίσουμε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα και η κοινωνική ζωή. Σύμφωνα όμως με μια νεότερη μελέτη, μόλις μια εβδομαδιαία προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, ακόμα και όσοι γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο – οι λεγόμενοι «weekend warriors» ή αλλιώς «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» όσοι δηλαδή κάνουν έντονη άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – παρουσιάζουν παρόμοια οφέλη στην τόνωση της διάθεσης αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 75.000 Βρετανούς, διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά 28% σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς. Αντίστοιχα, μειώθηκε ο κίνδυνος άνοιας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23%). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι φορούσαν φορητές ψηφιακές συσκευές στον καρπό.

    Σχεδόν το ένα τρίτο (32,2%) θεωρήθηκε ότι είναι αδρανείς, ενώ το 28,2% συμμετείχε σε τακτική άσκηση και το 39,6% κατατάχθηκε στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι αφορούσαν άτομα που έκαναν περίπου 150 λεπτά ή περισσότερο άσκηση την εβδομάδα, με τουλάχιστον το 50% να πραγματοποιείται εντός δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 8 ετών κατά μέσο όρο, 530 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, 1.468 με εγκεφαλικό επεισόδιο, 319 με Πάρκινσον, 1.507 με κατάθλιψη και 1.794 με άγχος.

    Μαζί με τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» μείωσαν επίσης την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% και νόσου Πάρκινσον σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.

    Οι ακαδημαϊκοί πίσω από την έρευνα από το Hangzhou Normal University δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες εκρήξεις εντατικής άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και μια «πιθανή εναλλακτική λύση σε στρατηγικές προληπτικής παρέμβασης». Γράφοντας στο περιοδικό Nature Aging, δήλωσαν: «Η συμμετοχή σε ένα μοτίβο όπως του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωμένες περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας υψηλού όγκου μέσα σε 1 έως 2 ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές διαταραχές όπως το τακτικά ενεργό μοτίβο».

    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε «αρκετούς περιορισμούς», μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν μόνο η συμμετοχή συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 43 και 79 ετών. «Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε πληθυσμό εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω» ανέφεραν.

    Επίσης, οι συσκευές που φοριούνται στον καρπό μπορεί «να μην καταγράφουν πλήρως ορισμένες δραστηριότητες, όπως η στατική ποδηλασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανακρίβειες», πρόσθεσαν. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν επίσης να ποικίλλουν με την ηλικία και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των εθελοντών.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έξι απροσδόκητα προειδοποιητικά σημάδια άνοιας – Μην τα αγνοήσετε
    Έξι απροσδόκητα προειδοποιητικά σημάδια άνοιας – Μην τα αγνοήσετε

    Βάλατε το πορτοφόλι σας στην κατάψυξη και δεν θυμάστε τι σας είπαν πριν δέκα λεπτά; Δείτε τις παράξενες συμπεριφορές που αποτελούν προμηνύματα άνοιας και πάρτε τα μέτρα σας

    Ο αριθμός των ατόμων με άνοια που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο όλο και αυξάνεται με τα στοιχεία να μην είναι ιδιαίτερα ευοίωνα για τα επόμενα χρόνια. Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν την υποστήριξη και τη φροντίδα που χρειάζονται για να ζήσουν με την ασθένεια.

    Η άνοια είναι ένας γενικός όρος για τις προοδευτικές καταστάσεις που συνδέονται με τη συνεχή μείωση της γνωστικής ικανότητας του εγκεφάλου. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή και η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται καθοριστική. Παρακάτω, οι ειδικοί επισημαίνουν τα σημάδια τα οποία θα μπορούσαν να προμηνύουν αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία.

    Μεταβολές της διάθεσης

    Σύμφωνα με το NHS, η άνοια δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης. Ένα από τα λιγότερο ύποπτα σημάδια της είναι και οι εναλλαγές στη διάθεση. Τόσο τα ίδια τα άτομα, όσο και οι οικείοι τους δύσκολα θα αντιληφθούν αυτές τις αλλαγές, χωρίς να τα λάβουν υπόψιν τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε ορισμένους ανθρώπους, τα συμπτώματα αυτά θα παραμείνουν τα ίδια και δεν θα επιδεινωθούν. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) θα εκδηλώσουν άνοια.

    Δυσκολία στην εκμάθηση νέων πληροφοριών

    Ο Δρ Tim Beanland, επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης της Εταιρείας Alzheimer επισημαίνει πόσο διαφορετική είναι η επαφή με νέες γνώσεις για τα άτομα με γνωστική εξασθένιση: «Αν αγόραζα ένα νέο τεχνολογικό αντικείμενο ή εξοπλισμό, ενδεχομένως να μου έπαιρνε πολύ χρόνο να το ρυθμίσω, αλλά νομίζω ότι θα τα κατάφερνα ακολουθώντας τις οδηγίες. Αλλά αν έχετε άνοια, το να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε μια νέα εφαρμογή ή συσκευή είναι πραγματικά δύσκολο».

    Επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις

    «Εάν ο σύντροφός σας βγει έξω το βράδυ και απλά ξεχάσατε τι ώρα σας είπε πως θα επιστρέψει, αυτό δεν είναι μάλλον κάτι ανησυχητικό. Εάν όμως έχετε άνοια, είναι πολύ πιθανό να μη θυμάστε κάτι που σας είπε κάποιος πριν από πέντε ή δέκα λεπτά. Αυτή η επανάληψη ενδεχομένως να χρειάζεται διερεύνηση και την εξέταση από κάποιον ειδικό» εξηγεί ο Δρ Beanland.

    Τοποθέτηση αντικειμένων σε περίεργα μέρη

    «Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν κάποιες φορές ξεχνάτε που έχετε βάλει τα κλειδιά ή το κινητό σας τηλέφωνο. Όταν, όμως, έχετε άνοια, είναι σύνηθες να βάζετε τα πράγματα στα πιο ασυνήθιστα μέρη», δήλωσε ο Δρ Beanland. «Μπορεί, για παράδειγμα, να βάλετε τα κλειδιά του σπιτιού σας στο ντουλάπι του μπάνιου. Είναι λίγο περίεργη σαν συμπεριφορά, αλλά είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνουν οι άνθρωποι με άνοια» συμπληρώνει ο ειδικός.

    Δυσκολία στη διαχείριση των λογαριασμών

    Η διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως με την πάροδο της ηλικίας. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη διαχείριση του προϋπολογισμού ή την πληρωμή των λογαριασμών: «Εάν η άνοια έχει ήδη εκδηλωθεί, οι άνθρωποι δυσκολεύονται πραγματικά, χάνοντας την ικανότητα να οργανώνονται και να προγραμματίζουν εκ των προτέρων» εξηγεί ο Δρ Beanland. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις αλλαγές: εάν ποτέ δεν είχατε καλή μνήμη ή δεν ήσασταν τόσο καλοί με τη ρύθμιση των πάγιων πληρωμών, τότε αυτό δε θα αλλάξει με τον καιρό, σημειώνει ο Δρ Beanland.

    Εμπόδια στην καθημερινή ζωή

    Αν έχετε άνοια, τα συμπτώματά σας θα δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή, τόνισε ο Δρ Beanland: «Δυσκολεύεστε να συμμετέχετε σε μια συζήτηση, να οργανώσετε τα πράγματα, μέχρι και να θυμηθείτε πού έχετε παρκάρει. Αυτά δεν είναι απλώς ενοχλητικά, αλλά μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ικανότητά σας να προχωρήσετε και να κάνετε πράγματα» επεσήμανε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο