Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 12:48

Τα τρία πρωινά που δεν πρέπει να τρως – Γιατρός κρούει καμπανάκι κινδύνου για την υγεία μας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα πρωινά που δεν πρέπει να τρώτε και γιατί. Γιατρός δίνει τις ανάλογες εξηγήσεις

Οι γιατροί λένε να μείνουμε μακριά από τρία συγκεκριμένα πρωινά.

Το θέμα είναι μπορούμε; Διότι και τα τρία (πρωινά) είναι αρκετά δημοφιλή και καταναλώνονται από μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Τα πρωινά που πρέπει να αποφύγουμε

Πιο συγκεκριμένα, ένας γιατρός προειδοποίησε ότι υπάρχουν τρία είδη τροφίμων που δεν πρέπει να τρώτε για πρωινό – αν και είναι -όπως προααναφέραμε- πολύ στενά συνδεδεμένα με το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Αν θέλετε να έχετε μια καλή μέρα, τότε ένα καλό πρωινό φαίνεται να είναι ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να ξέρετε ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγετε. Ο γιατρός Dan Sullivan αναφέρει σε βίντεό του στο TikTok τι πρέπει να αποφεύγουμε όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Χυμός πορτοκάλι

Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται, όσο περίεργο και αν ακουστεί, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι ο χυμός πορτοκάλι.

Το να πίνεις χυμό πορτοκαλιού με το πρωινό φαίνεται τόσο «σωστό», αλλά σύμφωνα με τον Dr Sullivan, «περιέχει ζάχαρη χωρίς πολλές ή καθόλου φυτικές ίνες».

Προειδοποίησε ιδιαίτερα για την κατανάλωση χυμού πορτοκάλι νωρίς το πρωί χωρίς να συνοδεύεται από φαγητό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει «μια αύξηση του σακχάρου στο αίμα και μια κατάρρευση λίγο αργότερα».

Δημητριακά

Το δεύτερο στη λίστα είναι αρκετά δημοφιλές, είναι το βασικό συστατικό τόσων πολλών πρωινών και δεν είναι άλλο από τα δημητριακά.

«Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν τόνους επεξεργασμένων και απλών υδατανθράκων», δήλωσε ο γιατρός στο TikTok.

«Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων χωρίς επαρκή πρωτεΐνη ή λίπος είναι συνταγή για ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα».

Smoothie φρούτων

Τρίτον και τελευταίο, σύμφωνα πάντα με τον Dr Sullivan είναι να καταναλώσεις για πρωινό ένα smoothie φρούτων.

Ναι, μπορεί να υπολογίζετε ότι ένα μάτσο αναμεμειγμένα φρούτα θα ήταν ένας πολύ υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα, αλλά ο γιατρός είπε ότι «δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνες και έχει πολύ λίγα λιπαρά».

Χρειαζόμαστε αυτά τα δύο πράγματα «για την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα» καθώς και «για τη σταθεροποίηση της ενέργειας και τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου».

Με τη λίστα των πραγμάτων που δεν πρέπει να τρώτε για πρωινό να είναι αρκετά ξεκάθαρη, ίσως αναρωτιέστε τι θα έπρεπε να τρώτε αντ’ αυτού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις του γιατρού στις προτάσεις του κόσμου για πρωινό στα σχόλια, φαίνεται ότι είναι μεγάλος οπαδός των αυγών.

@dr.dansullivan Worst 3 foods to start your day In this video, I explain 3 common foods people consume for breakfast and how they can be causing issues. What are the breakfast foods that make you feel the best? Comment below #naturopathicmedicine #NaturopathicDoctor #breakfast #Sugar #Protein #functionalmedicine #doctor #food #foods #bloodsugar #bloodsugarimbalance #energycrash #energy #fatigue #fruit #smoothie ♬ original sound - Dr. Dan Sullivan, ND

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 10:44

Σχετικά Άρθρα

  • Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;
    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Και πως το σώμα μας αποφασίζει τι έχουμε όρεξη να φάμε για πρωινό;

    Έχετε αναρωτηθεί αν κάποιες τροφές μεταβολίζονται καλύτερα ή πιο εύκολα από το σώμα σας, όπως αυτές που επιλέγετε για το πρωινό σας; Μπορεί να έχετε, επίσης, νιώσει μια σχετική δυσφορία μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όπως φαίνεται μπορεί πράγματι ο οργανισμός σας να μεταβολίζει καλύτερα κάποιες τροφές από κάποιες άλλες.

    Οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει διάφορα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες μεταβολίζουν τα τρόφιμα, ειδικά μετά από περιόδους νηστείας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σώμα των ανδρών φαίνεται να ανταποκρίνεται πιο ευνοϊκά σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μετά τη νηστεία ενώ το σώμα των γυναικών φαίνεται να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά γεύματα με υψηλότερα λιπαρά.

    Το βιολογικό φύλο και η διατροφή

    Άρα, το φύλο βιολογικά ενδεχομένως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη διατροφή.

    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού, γιατί έτσι θα μπορούμε και να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά χρησιμοποίησε προηγμένη μοντελοποίηση υπολογιστή για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο το ανδρικό και το γυναικείο σώμα μεταβολίζει τα διαφορετικά γεύματα. Σε αυτή την παρακολούθηση λήφθηκε υπόψη η αλληλεπίδραση ορμονών, ενζύμων και θρεπτικών συστατικών.

    Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η διαφορά με την οποία οι άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν και καίνε λίπος. Συγκεκριμένα, το γυναικείο σώμα, παρόλο που έχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους –και μάλιστα αποθηκεύει περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα-, φαίνεται ότι καίει πιο αποτελεσματικά το λίπος για να έχει ενέργεια τις περιόδους νηστείας. Ίσως, αυτό έχει άμεση σχέση με την προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη και γαλουχία.

    Από την άλλη, οι άνδρες χρειάζονται και καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό παρελθόν που έχει το ανδρικό φύλο σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

    Το συκώτι πρωταγωνιστεί στη μεταβολική διαδικασία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν το συκώτι ως βασικό πρωταγωνιστή σε αυτές τις διαφορές. Το γυναικείο συκώτι φαίνεται να είναι λίγο πιο συντηρητικό με την παραγωγή γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νηστείας. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες διατηρούν συχνά πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Αντίθετα, το ανδρικό συκώτι φαίνεται να απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί και πιθανός κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Συμπερασματικά, αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται ότι ένα απλό τόστ ή η βρώμη αποτελούν πιο συμβατές επιλογές πρωινού για τους άνδρες. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι προτιμότερο να επιλέγουν πρωινά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο ή αυγά.

    Ωστόσο, πρόκειται για δεδομένα που προέκυψαν μέσα από προσομοιώσεις υπολογιστή. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, σωματικά χαρακτηριστικά και κατάσταση υγείας. Όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαιτέρως τον μεταβολισμό του ατόμου. Επομένως, και οι διατροφικές επιλογές πρέπει κάθε φορά να είναι εξατομικευμένες.

    Ο τρόπος ζωής μας καθημερινά επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία μας. Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας, ένα καλό πρωινό που μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα είναι πολύτιμο. Ακόμα και όταν θέλετε να χάσετε βάρος παίζει ρόλο. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το σώμα σας να είναι πιο ισορροπημένο.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Τα τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη που χρειάζεστε στο πρωινό σας
    Τα τρόφιμα γεμάτα πρωτεΐνη που χρειάζεστε στο πρωινό σας

    Ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη θα σας κρατήσει χορτάτους και θα υποστηρίξει την υγεία σας! Αυτά τα τρόφιμα είναι κατάλληλα για το πρωινό σας.

    Το πρωινό είναι απαραίτητο για μια καθημερινότητα γεμάτη ενέργεια. Είναι ο τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με κάτι που μας αρέσει και μας ενθουσιάζει ενώ παράλληλα αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα στην υγεία μας. Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας μας, ενισχύει την συγκέντρωσή μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ λοιπόν είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πρωινό είναι εξίσου σημαντικό να καταναλώνουμε ένα πρωινό με πρωτεΐνη.

    Το μακροθρεπτικό αυτό συστατικό είναι σημαντικό να βρίσκεται στο πρώτο γεύμα της ημέρας μας καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των κυττάρων, των οργάνων και των μυών μας. Η ποσότητα της πρωτεΐνης που αποθηκεύουμε αλλάζει συνεχώς, γι’ αυτό είναι καλύτερο να κατανέμετε την πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας για να υποστηρίξετε τις ανάγκες του σώματός σας.

    Επίσης η πρωτεΐνη προάγει το αίσθημα του κορεσμού, οπότε ειναι σημαντικό να την λάβουμε στο ξεκίνημα της ημέρας μας, έτσι ώστε να μην πεινάμε καθόλη τη διάρκεια της.

    Αν δεν ξέρετε από που να λάβετε την πρωτεΐνη σας στο πρωινό σας, ας δούμε μερικές ιδέες!

    Τρόφιμα για ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνη

    Γιαούρτι

    Ένα κεσεδάκι γιαούρτι προσφέρει στον οργανισμό μας περίπου 20γρ. πρωτεΐνης, μια γεναιόδωρη δόση για το πρωινό μας γεύμα!

    Επίσης το γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη συστημική φλεγμονή και το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

    Τυρί cottage

    Το τυρί cottage, έχει πάρει μεγάλη δημοτικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς πρωταγωνιστεί σε μια πληθώρα αλμυρών και γλυκών συνταγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περίπου 25γρ. ανά κεσεδάκι.

    Εκτός βέβαια από πρωτεΐνη το τυρί cottage περιέχει και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

    Μπορείτε να απολαύσετε το τυρί cottage μέσα σε μια ομελέτα, μπορείτε ακόμη ανακατεύοντας στο μπλέντερ τυρί cottage με αυγά και απλώνοντας τα σε ένα ταψάκι να τα ψήσετε λίγα λεπτά στον φούρνο και να φτιάξετε μια εναλλακτική αραβική πίτα γεμάτη πρωτεΐνη που μπορείτε να γεμίσετε με λαχανικά και αβοκάντο.

    Αν οι γευστικοί σας κάλυκες αναζητούν ένα γλυκό πρωινό σκεφτείτε να συνδυάσετε το τυρί cottage με φρούτα και μέλι.

    Αυγά

    Ένα τρόφιμο που αποτελεί πλήρη πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 6γρ. πρωτεΐνης.

    Απολαύστε τα σε μια χορταστική ομελέτα, ή μέσα σε μια τορτίγια!

    Τόφου

    Είτε έχετε επιλέξει μια vegan διατροφή είτε απλά επειδή το απολαμβάνετε, το τόφου είναι ιδανική επιλογή για να λάβετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας γεύμα.

    Μισή κούπα τόφου, δηλαδή περίπου 126γρ. περίεχουν 22γρ. πρωτεΐνης. Επίσης το τόφου θα σας προσφέρει και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς σας.

    Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε κάποια πίτα, ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για τα smoothie σας.

    Σολομός

    Επιλέγοντας να καταναλώσετε σολομό όχι μόνο δίνετε στον εαυτό σας μια γενναιόδωρη δόση πρωτεΐνης, αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία υποστηρίζουν την υγεία μας.

    Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα αλλά και τη χοληστερόλη.

    Ο σολομός αποτελεί την τέλεια επιλογή πρωινού αν συνδυαστεί με τυρί κρέμα και φρυγανιές, αλλά και ως προσθήκη μέσα σε ομελέτες.

    Κιμάς γαλοπούλας

    Μπορεί να έχουμε συνδέσει τον κιμά γαλοπούλας με το μεσημεριανό ή το βραδινό μας γεύμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάσταστο των αλλαντικών σε οποιαδήποτε συνταγή.

    Καταναλώνοντας 110γρ. γαλοπούλας, προσλαμβάνετε περίπου 20γρ. πρωτεΐνης. Δίνει επίσης στον οργανισμό σας μια γερή δόση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, ψευδάργυρο και σελήνιο.

    Μην ξεχνάτε όταν ετοιμάζετε το πρωινό σας, να συνδυάσετε την πηγή πρωτεΐνης σας με τρόφιμα που θα σας προσφέρουν υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, για να λάβετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και να είστε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.

    Πηγή: VITA - In.gr

  • Εννέα υπερτρόφιμα για υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό πρωινό
    Εννέα υπερτρόφιμα για υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό πρωινό

    Το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας σας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ένα γεμάτο, θρεπτικό, πλούσιο, αλλά και γευστικό πρωινό

    Η μέρα ξεκινά νωρίς, βιαστικά. Οι αποστάσεις μεγάλες, ο χρόνος λίγος. Υπό αυτή την πίεση χρόνου, το πρωινό αντιμετωπίζεται συχνά ως μια πολυτέλεια και παραλείπεται. Κι όμως, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μιας και ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό δίνει ουσιαστικά τον τόνο της ημέρας, τροφοδοτώντας τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό.

    Εάν νομίζετε ότι ένα θρεπτικό πρωινό είναι περίπλοκη υπόθεση, αρκεί να γνωρίζετε ότι μπορείτε να προετοιμάσετε εύκολα και γρήγορα πολύ υγιεινά πιάτα με προϊόντα που ήδη υπάρχουν στην κουζίνα σας, προσθέτοντας ιδιαίτερα υλικά όποτε μπορείτε.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιλογή συστατικών πρωινού, που διατηρούν την ενέργεια και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ευεξία σας. Αφήστε την δημιουργικότητά σας να ξετυλιχθεί σε ευφάνταστα γεύματα πρωινού και μην πέσετε στην παγίδα να τρώτε επαναλαμβανόμενα τα ίδια πιάτα. Η ποικιλία στα γεύματα είναι το κλειδί, ειδικά για την υγεία του εντέρου.

    Εξερευνήστε μερικές επιλογές, για να διατηρήσετε τα πρωινά σας γεύματα ενδιαφέροντα και υγιεινά με τη βοήθεια κορυφαίων διαιτολόγων και επιστημονικών μελετών:

    Αυγά

    Υπάρχει λόγος που τα αυγά αποτελούν σταθερή αξία σε πλήθος συστάσεων για ένα υγιεινό πρωινό. Μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως προτιμάτε -ομελέτα, ποσέ, βραστά ή τηγανητά- αξιοποιώντας τα πολύτιμα οφέλη τους για την υγεία του οργανισμού. Σύμφωνα με μια μελέτη του International Journal of Environmental Research and Public Health, όσοι συμπεριλάμβαναν τα αυγά ως μέρος του πρωινού τους τοστ βίωναν σημαντικά λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με άλλους που κατανάλωναν δημητριακά με πίτουρο. Αυτό οφείλεται στη φυσικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, η οποία προάγει το αίσθημα πληρότητας.

    Ελληνικό γιαούρτι

    Το ελληνικό γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και όχι μόνο επειδή είναι ευέλικτο και μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα, από φρούτα μέχρι δημητριακά. Είναι φυσικά πλούσιο σε πρωτεΐνες, επομένως ικανό να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας ψηλά, τουλάχιστον μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Επιπλέον, προάγει την εντερική υγεία, μιας και αποτελεί μια από τις πιο φιλικές για το έντερο τροφές. Πολλές μελέτες αναδεικνύουν την ύπαρξη προβιοτικών στο γιαούρτι -όπως τα «καλά» βακτήρια Bifidobacteria- τα οποία συμβάλλουν στην πέψη.

    Σπόροι chia

    Χαρίζουν μια πολυπόθητη τραγανή αίσθηση στο πρωινό σας, ειδικά όταν πασπαλίζονται στο γιαούρτι ή το κουάκερ, αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό τους πλεονέκτημα. Οι σπόροι chia είναι μια τροφή που αλλάζει εντελώς το πεδίο της διατροφικής πρόσληψης φυτικών ινών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecules, το βασικό αυτό μακροθρεπτικό συστατικό συμβάλλει στην επίτευξη του κορεσμού, εξαφανίζοντας τις λιγούρες, ενώ παράλληλα ομαλοποιεί τις κινήσεις του εντέρου, συμβάλλοντας με ποικίλους τρόπους στην υγεία και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

    Ξηροί καρποί

    Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Τα αμύγδαλα και τα κάσιους μπορούν να προστεθούν ως γαρνιτούρα στο πρωινό σας ή ακόμη και να καταναλωθούν ως αυτόνομο σνακ, αν βιάζεστε να βγείτε από την πόρτα. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ενίσχυση του αισθήματος κορεσμού. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο NIH συνέδεσε την κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Αβοκάντο

    Δεν πάει πολύς καιρός που ξεκίνησε να απολαμβάνει δόξα και να αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους να ξεκινάτε την ημέρα σας. Συνήθως συνδυάζεται με ψωμί, συνθέτοντας το ευφάνταστο και διάσημο πλέον avocado toast. Εκτός του ότι είναι φυσικά νόστιμο, το αβοκάντο συμβάλλει σημαντικά στο αίσθημα κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και τα επίπεδα «καλών» λιπαρών. Επιπλέον, μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Penn State διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.

    Μέλι

    Για όσους προτιμούν ένα γλυκό πρωινό, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το να περιχύσουν λίγο μέλι πάνω από τηγανίτες, κουάκερ ή γιαούρτι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το ελληνικό προϊόν είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, ενώ θα μπορούσαν παράλληλα να μειώσουν τη σοβαρότητα των χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών, όπως ορισμένες μορφές καρκίνου και αυτοάνοσες παθήσεις.

    Φέτα

    Είτε την πασπαλίζετε πάνω σε τοστ ή την προσθέτετε σε μια σαλάτα, η φέτα μπορεί να προσθέσει νοστιμιά στο πρωινό σας γεύμα. Το αλμυρό τυρί είναι γεμάτο ασβέστιο, φώσφορο και πρωτεΐνες, όλα σημαντικά στοιχεία για την υγεία των οστών και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση.

    Σπαράγγια

    Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί τα σπαράγγια όταν πρόκειται για πρωινό; Αυτό το ταπεινό, πράσινο λαχανικό αποτελεί έναν «αφανή ήρωα», πλούσιο σε αντιοξειδωτικά – όπως βιταμίνες C και Ε- φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Επιπροσθέτως, μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Food Science & Technology υποστηρίζουν ότι η διαδικασία του μαγειρέματος δείχνει να ενισχύει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα κατά 16%, γεγονός εξαιρετική σημαντικό για την αντιφλεγμονώδη δράση της τροφής.

    Ντομάτα

    Αυτό το ελληνικότατο προϊόν συμπεριλαμβάνεται ούτως ή άλλως σε πληθώρα γευμάτων της καθημερινότητάς μας, επομένως γιατί όχι και στο πρωινό; Άλλωστε, εκτός από την υπέροχη γεύση της, η ντομάτα προσφέρει και μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία – συμπεριλαμβανομένου του υψηλού επιπέδου καροτενοειδών, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Φεύγετε νηστικοί από το σπίτι; - Τέσσερις λόγοι να τρώτε πρωινό
    Φεύγετε νηστικοί από το σπίτι; - Τέσσερις λόγοι να τρώτε πρωινό

    Μπορεί άραγε να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας μας η παράλειψη του πρωινού γεύματος; Δύο διαιτολόγοι εξηγούν τέσσερις λόγους για τους οποίους δε πρέπει να το παραλείπουμε

    Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό και καθημερινό: βάζετε το ξυπνητήρι λίγα λεπτά πριν την ώρα που θα πρέπει να ετοιμαστείτε για να φύγετε το πρωί από το σπίτι. Ή ενδεχομένως την ώρα για να ετοιμάσετε το πρωινό για τα παιδιά, να πιείτε έναν γρήγορο καφέ και να ξεκινήσει η μέρα σας εκτός σπιτιού. Πόσο, όμως, μας βλάπτει το να ξεκινάμε τη μέρα μας χωρίς ούτε μια μπουκιά;

    Επιδεινώνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου

    Η αποφυγή του πρωινού γεύματος θα μπορούσε να επιβαρύνει την υγεία του εντέρου και όσους πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα υγιεινό, ισορροπημένο πρωινό συχνά αποτελείται από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζεται με καλύτερο μικροβίωμα του εντέρου και πιο πολλά καλά βακτήρια, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Δρα Marissa Meshulam.

    Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

    «Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση της πείνας και της ινσουλίνης αργότερα μέσα στην ημέρα» διευκρινίζει η Δρ Meshulam. Αντίθετα, όσοι παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να συμβάλλει σε παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η υπέρταση, η ανισορροπία της χοληστερόλης (δυσλιπιδαιμία) και τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

    Επιπλέον, παραλείποντας το πρωινό, χάνετε την ευκαιρία να προσφέρετε από νωρίς στον οργανισμό σας τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ευεργετικά για τη λειτουργία της καρδιάς.

    Αυξάνει το αίσθημα της πείνας

    Αν και η παράλειψη οποιουδήποτε γεύματος φέρνει μεγαλύτερο αίσθημα της πείνας, το πρωινό ειδικότερα παίζει βασικό ρόλο στο αίσθημα του κορεσμού για ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας. Το φαγητό, και ειδικά τα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, μειώνει τη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας, ενώ αυξάνει τις ορμόνες του κορεσμού, όπως η GLP-1, σημειώνει η Δρ Meshulam. Έτσι, αν παραλείψετε το πρωινό, θα νιώθετε πιο πεινασμένοι και λιγότερο δραστήριοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να αποδώσετε.

    Απορυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

    Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Maddie Pasquariello, η αποχή από το πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η υπογλυκαιμία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η μεταβολή της όρεξης, ιδιαίτερα για όσους έχουν μειωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, όπως τα άτομα με διαβήτη. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού αύξησε τη γλυκόζη στο αίμα και συνάμα τον κίνδυνο κακού γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι η παράβλεψη του πρωινού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο προδιαβήτη, όταν δηλαδή οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι υψηλές αλλά όχι τόσο, ώστε να πρόκειται για διαβήτη τύπου 2.

    Πότε πρέπει να σταματήσετε να παραλείπετε το πρωινό

    Το σώμα σας, στην τελική, γνωρίζει εάν χρειάζεται οπωσδήποτε το πρωινό ή όχι. Εάν, όμως, ήδη δεν αποτελεί το πρωινό μια ρουτίνα για εσάς, προσέξτε τα παρακάτω σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον το έχετε ανάγκη, σύμφωνα με την Δρα Pasquariello:

    • Λιγότερη ενέργεια το απόγευμα
    • Πεσμένη διάθεση
    • Ομίχλη εγκεφάλου
    • Πονοκέφαλος
    • Έντονες λιγούρες
    • Σημαντική ανεπιθύμητη απώλεια βάρους
    • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αργά μέσα στην ημέρα
    • Διαταραχές ύπνου
    • Δυσπεψία.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Δρα Pasquariello, εάν έχετε αναπτύξει αρνητικές σκέψεις ή μοτίβα γύρω από το φαγητό ή αν έχετε αρχίσει να καταναλώνετε μόνο καφεΐνη αντί για κανονικά γεύματα, μάλλον ήρθε η ώρα να καταναλώνετε πραγματικό πρωινό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό μας
    Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πρωινό μας

    Τι πρέπει να περιέχει το πρωινό γεύμα για δυνατό μυαλό και αίσθημα κορεσμού έτσι ώστε τελικά να περιορίζεται η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη; Δανοί ερευνητές έχουν την απάντηση, για να ξέρετε τι να ετοιμάσετε αύριο στο πρώτο γεύμα της ημέρας

    Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Από τι όμως θα πρέπει να αποτελείται, προκειμένου να μας δώσει ένα δυνατό ξεκίνημα για την υπόλοιπη μέρα; Μια νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus κατέληξε σε αυτό που σίγουρα δε θα πρέπει να λείπει: οι πρωτεΐνες.

    Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science, οι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν βασικό συστατικό ενός ιδανικού πρωινού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό προάγει τόσο το αίσθημα του κορεσμού -πόσο χορτάτοι νιώθουμε δηλαδή- όσο και τη συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

    Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε αρχικά να εξετάζει τη σχέση που συνδέει τη διατροφή και τη νοητική λειτουργία και πώς διαφορετικοί τύποι πρωινού ενισχύουν τον κορεσμό και τη συγκέντρωση. Για να το διερευνήσουν, παρακολούθησαν 30 παχύσαρκες γυναίκες (ηλικίας 18-30 ετών) για τρεις ολόκληρες ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες έτρωγαν είτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, είτε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες, είτε καθόλου πρωινό. Επιπλέον, εκτιμήθηκε το αίσθημα κορεσμού κάθε γυναίκας, τα επίπεδα ορμονών και η ενεργειακή πρόσληψη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, εκτός από τις εκτιμήσεις της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Τέλος, όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα τεστ γνωστικής συγκέντρωσης.

    «Διαπιστώσαμε ότι ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες με skyr (ένα γαλακτοκομικό προϊόν σαν γιαούρτι από την Ισλανδία) και βρόμη αύξησε τον κορεσμό και τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων, αλλά δεν μείωσε τη συνολική πρόσληψη ενέργειας σε σύγκριση με την παράλειψη του πρωινού ή την κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες» σημειώνει η Δρ Mette Hansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Aarhus και μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από όσους αποφεύγουν το πρωινό. Τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα, εν τω μεταξύ, τείνουν να αυξάνουν τον κορεσμό σε σύγκριση με τα πλούσια σε υδατάνθρακες και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

    Συνεπώς, οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν αν ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό θα μπορούσε να ενισχύσει τον κορεσμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας στη συνέχεια την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Δυστυχώς, η λύση δεν είναι τόσο απλή, προειδοποιούν οι ερευνητές: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, το οποίο είναι θετικό όσον αφορά την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι για να είναι αποτελεσματική αυτή η διατροφική στρατηγική, δεν αρκεί να τρώμε απλώς ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες» διευκρινίζει η Δρ Hansen.

    Παρόλα αυτά, τα οφέλη της αντικατάστασης μιας διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες με μια αντίστοιχα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι σαφώς εμφανή στα αποτελέσματα κορεσμού που μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Αρκετοί συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να φάνε ολόκληρο το πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό, που αποτελούνταν από skyr και βρόμη.

    «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην επίδραση κορεσμού δύο διαφορετικών γευμάτων με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αν οι γυναίκες του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες το μέγεθος του γεύματος, είναι πιθανό ότι θα είχαν καταναλώσει περισσότερο φαγητό και συνεπώς περισσότερες θερμίδες την ημέρα που τούς σερβιρίστηκε ψωμί και μαρμελάδα από ό,τι την ημέρα που τους δόθηκε skyr και βρόμη», εξηγεί η καθηγήτρια Δρ Hansen.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε πρωινό
    Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε πρωινό

    Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ώρα κατανάλωσης του πρωινού γεύματος είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενό του - Δείτε ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή να τρώτε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

    Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση: «Το πρωί, φάε σαν βασιλιάς». Η φράση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αφού ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και χαρίζει την ενέργεια που απαιτείται για την διεκπεραίωση εργασιών. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην παραλείπετε αυτό το γεύμα από την καθημερινή σας διατροφή. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το τι περιλαμβάνει αυτό το γεύμα, καθώς και τι ώρα καταναλώνεται. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ώρα που καταναλώνετε τα γεύματά σας -και ειδικά το πρωινό και το βραδινό- επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή σας υγεία.

    Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο πρωινό, ερευνητές από το γαλλικό Inrae, το Inserm, το Universite Sorbonne Paris Nord και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή του νωρίς το πρωί προστατεύει την υγεία της καρδιάς, ενώ για κάθε ώρα που καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία μεγαλώνει κατά 6%.

    Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν 103.000 συμμετέχοντες για το χρονικό διάστημα 2009-2022, με στόχο να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακής υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και, ακολούθως, τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας, διαταραχών του καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Ο αυξημένος κίνδυνος σχετίστηκε τόσο με την κατανάλωση του πρωινού αργά το πρωί, όσο και με την παράλειψή του. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στο βραδινό γεύμα, με τους ειδικούς να παρατηρούν ότι όσο πιο αργά καταναλωνόταν το γεύμα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς (28%).

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Συστήνουμε στους ανθρώπους να τρώνε το πρωινό τους στις 8, για να διασφαλίσουν γερή καρδιά».

    Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των ασθενών με καρδιαγγειακές νόσους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας 17,9 εκατομμύρια θανάτου σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος και πρόληψης των καρδιαγγειακών κινδύνων είναι κομβικής σημασίας για την υγεία του πληθυσμού, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η επιλογή του σωστού χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων είναι ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα των ανθρώπων για την προστασία της καρδιάς τους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε
    Πρωινό: Πείτε «όχι» στα αυγά και μειώστε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία – Τι να προτιμήσετε

    Το αυγό θεωρείται ιδανική τροφή για το πρωινό - Μήπως, όμως, υπάρχει και καλύτερη; Ερευνητές προτείνουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική

    Οι απόψεις των επιστημόνων για τα αυγά βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση. Υπάρχουν εκείνοι που «κατηγορούν» το τρόφιμο ως υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί μύθων και ότι το αυγό αποτελεί, στην πραγματικότητα, μια πολύ καλή και υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα για το πρωινό γεύμα.

    Μια ομάδα μελετητών, ωστόσο, ισχυρίζεται τώρα ότι βρήκε μια καλύτερη και πιο υγιεινή εναλλακτική του αυγού για το τόσο σημαντικό πρώτο γεύμα της ημέρας. Προτείνουν, λοιπόν, να αντικαταστήσετε το πρωινό σας αυγό με μια χούφτα ξηρούς καρπούς, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, μια ποσότητα μόλις 25-28 γραμμαρίων ξηρών καρπών είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από αυτά τα αίτια κατά 17%.

    Ανεξάρτητα από το αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί βλαβερής επίδρασης των αυγών στην αύξηση της χοληστερόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι ξηροί καρποί μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, καθιστώντας τους μια καλή και ασφαλή εναλλακτική λύση για το πρωινό.

    Οι μελετητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιστημονικής ανασκόπησης που διερεύνησε πώς τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου, όταν προτιμώνται έναντι των ζωικών.

    Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν μετρήσιμο όφελος από την αντικατάσταση ψαριών και θαλασσινών με επιλογές φυτικής προέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αν και η εναλλαγή τους με ξηρούς καρπούς συσχετίστηκε με πολύ μικρή μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

    Ωστόσο, η επιστημονική ανασκόπηση υπογραμμίζει εκ νέου τα αποδεδειγμένα οφέλη της αντικατάστασης του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι άνθρωποι που αντικατέστησαν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος (δηλαδή ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) με την ίδια ποσότητα οσπρίων, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, διέτρεχαν:

    • 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο) ή να πεθάνουν από αυτή
    • ακόμα μικρότερο κίνδυνο (27%) εάν έτρωγαν 28 έως 50 γραμμάρια ξηρών καρπών αντί για το επεξεργασμένο κρέας.

    Η μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (36%) παρατηρείται σε άτομα που αντικαθιστούν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως, τονίζει η ανάλυση. Επιπλέον, η αλλαγή 50 γραμμαρίων πουλερικών, που ισοδυναμούν με περίπου το 1/3 του στήθους κοτόπουλου, με 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, συνδέθηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή θανάτου από αυτόν. Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου (21%) παρατηρήθηκε όταν το επεξεργασμένο κρέας αντικαταστάθηκε από ξηρούς καρπούς.

    Η ερευνήτρια Δρ Sabrina Schlesinger από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας: «Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αυγό για πρωινό, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης δείχνουν ότι ίσως είναι καλύτερο να αντικατασταθεί από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αντικατάσταση των πουλερικών με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ενώ τα δεδομένα για τα γαλακτοκομικά παραμένουν ανεπαρκή».

    Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, καταλήγοντας, ότι δεν συστήνουν τον πλήρη αποκλεισμό των αυγών από τη διατροφή, απλώς τη μερική αντικατάστασή τους από ξηρούς καρπούς.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Έξι πρωινά μυστικά για καλύτερη πέψη και γρηγορότερο μεταβολισμό
    Έξι πρωινά μυστικά για καλύτερη πέψη και γρηγορότερο μεταβολισμό

    Ενσωματώστε αυτές τις έξι συνήθειες στην πρωινή σας ρουτίνα και ενισχύστε τη σημαντική διαδικασία της πέψης και του μεταβολισμού

    Η πέψη είναι μια λειτουργία αναγκαία για τη συνολική υγεία διαδικασία που, ανάλογα με το τι τρώμε, μπορεί να διαρκέσει από 24 έως 72 ώρες. Πρόκειται δε για πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχει το στόμα με τη μάσηση, το στομάχι με τη διάσπαση των τροφών και το έντερο με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή όσων δεν χρειάζονται.

    Η ομαλή πέψη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας του γαστρεντερικού και κατ’ επέκταση του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς, του ύπνου και της διάθεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν απλές καθημερινές συνήθειες για να την ενισχύσουν και να επιταχύνουν παράλληλα τον μεταβολισμό.

    Η πρωινή ρουτίνα για καλύτερη πέψη και γρηγορότερο μεταβολισμό περιλαμβάνει:

    1. Ένα ποτήρι νερό για αρχή

    Η επαρκής ενυδάτωση είναι βασικό συστατικό της υγιούς επιδερμίδας, της ορμονικής ισορροπίας, του ποιοτικού ύπνου, του καλού μεταβολισμού και της καλής διάθεσης και, φυσικά, της πέψης. Το μυστικό των ειδικών για έξτρα οφέλη είναι ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι, συνδυασμός που απομακρύνει τις τοξίνες και βοηθά στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου το πρωί καθώς και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, του φουσκώματος, της καούρας, της δυσκοιλιότητας και του μετεωρισμού.

    2. Ένα πλούσιο πρωινό ως το μεγαλύτερο γεύμα

    Βάσει του βιολογικού μας ρολογιού (ή κιρκάδιου ρυθμού), το στομάχι μας είναι προγραμματισμένο για να περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού τη νύχτα οπότε το ηλιακό φως υποχωρεί. Συνεπώς, τα μεγάλα γεύματα το βράδυ δεν ευνοούν την ομαλή πέψη, ούτε τον ισορροπημένο μεταβολισμό, σε αντίθεση με ένα πλούσιο πρωινό, με τρόφιμα που συστήνουν οι διατροφολόγοι για καλή υγεία του εντέρου, γερή καρδιά και κοφτερό μυαλό, χωρίς βιασύνη αλλά με την προσοχή μας συγκεντρωμένη σε αυτό και τη διαδικασία κατανάλωσής του ώστε να βιώσουμε τον κορεσμό.

    3. Άφθονες φυτικές ίνες και τρόφιμα ζύμωσης

    Υπάρχει πράγματι διατροφή που βοηθά την πέψη και βασικά της στοιχεία αποτελούν οι φυτικές ίνες και τα προβιοτικά, τα οποία προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, τις καύσεις του οργανισμού, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τη φλεγμονή και δρουν προστατευτικά για το εντερικό μικροβίωμα. Τρόφιμα άφθονα σε φυτικές είναι αποτελούν το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια και η βρώμη, ενώ προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ εξασφαλίζουν τα πολύτιμα προβιοτικά.

    4. Λίγο τζίντζερ στο τσάι

    Οι φιλικές προς το πεπτικό ιδιότητες του τζίντζερ περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κινητικότητας του γαστρεντερικού σωλήνα και η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και τη διάταση του κοιλιακού τοιχώματος. Επιπλέον, το τζίντζερ συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

    5. Σωματική δραστηριότητα

    Η άσκηση μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας, ευνοώντας την παρουσία των ωφέλιμων έναντι βλαβερών βακτηρίων, χωρίς μάλιστα να απαιτείται έντονη προσπάθεια. Υπάρχουν φερ’ ειπείν συγκεκριμένες ασκήσεις – στάσεις της γιόγκα που επηρεάζουν την φυσιολογική κίνηση του εντέρου και διευκολύνουν την πέψη (βρείτε τις εδώ). Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να βγείτε για έναν περίπατο. Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης που συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την τόνωση του μεταβολικού ρυθμού του σώματος.

    6. Ήρεμο νευρικό σύστημα

    Όποτε τα «σπασμένα» νεύρα κάνουν το στομάχι άνω-κάτω, αρκεί να θυμηθούμε ότι πεπτικό και εγκέφαλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Βάλτε σε προτεραιότητα τη σωματική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο και τη χαλάρωση. Για ήρεμο νευρικό σύστημα, οι ειδικοί προτείνουν ασκήσεις με αναπνοές, διαλογισμό, καταγραφή των σκέψεων και προβληματισμών, καλή ξεκούραση και επαρκής ύπνος. Και με το στρες να κρύβεται συχνά πίσω από τον εκνευρισμό και τις εκρήξεις θυμού, ενδεχομένως να ήταν χρήσιμες οι τεχνικές που το διώχνουν σε 5 λεπτά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch