Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 20:56

Γιατί από το 1990 αυξήθηκαν παγκοσμίως τα εγκεφαλικά κατά 70% - SOS από ειδικούς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

44% πάνω οι θάνατοι από εγκεφαλικό τις τελευταίες δεκαετίες. Αποκαλυπτική μελέτη.

Εκτοξεύθηκε τις τελευταίες 3 δεκαετίες ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν εγκεφαλικό για πρώτη τους φορά, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

Σοκαριστικοί αριθμοί

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό αυξήθηκε από το 1990 έως το 2021 σε 11,9 εκατομμύρια παγκοσμίως (αύξηση κατά 70% από το 1990) και οι επιζήσαντες εγκεφαλικού αυξήθηκαν σε 93,8 εκατομμύρια (αύξηση 86%). Οι θάνατοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό αυξήθηκαν σε 7,3 εκατομμύρια (αύξηση κατά 44%) καθιστώντας την πάθηση την τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον Covid-19).

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλικά ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι λόγοι για τη δραματική αύξηση στα εγκεφαλικά και τους θανάτους

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα εγκεφαλικά αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά και λόγω της αυξανόμενης επίδρασης περιβαλλοντικών, μεταβολικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου.

Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, η συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών στην κακή υγεία και στον πρόωρο θάνατο λόγω εγκεφαλικού έχει αυξηθεί κατά 72% από το 1990 και το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην αυξανόμενη εμφάνιση των εγκεφαλικών. Επίσης, αποκαλύπτεται η υψηλή συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα- στην υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια επιβάρυνση από εγκεφαλικά που σχετίζεται, επιπλέον, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (αύξηση κατά 88% από το 1990 στο 2021), υψηλό σάκχαρο στο αίμα (αύξηση 32%), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα ποτά (23%), χαμηλή σωματική δραστηριότητα (αύξηση 11%), υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση (αύξηση 7%), και διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά (αύξηση 5%).

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παγκοσμίως για τη βελτίωση της επιτήρησης των περιστατικών, της πρόληψης, της περίθαλψης των ασθενών και της αποκατάστασής τους.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 18:53

Σχετικά Άρθρα

  • Μαρινέλλα: «Υπάρχει σταδιακή απορρόφηση του αιματώματος» - Τα νεότερα για την υγεία της
    Μαρινέλλα: «Υπάρχει σταδιακή απορρόφηση του αιματώματος» - Τα νεότερα για την υγεία της

    Για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρινέλλα παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Buongiorno», η κατάσταση της υγείας της παραμένει κρίσιμη.

    Η Νάνσυ Νικολαΐδου ανέφερε πως ολοκληρώθηκε νέος απεικονιστικός έλεγχος. «Υπάρχει μία μικρή απορρόφηση του αιματώματος που αυτό ήταν το ζητούμενο, γιατί σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στη θεραπεία και θέλει χρόνο. Ταυτόχρονα, μου είπαν ότι υπάρχει μία βυθιότητα στην ασθενή οπότε το μελετούν βήμα - βήμα» είπε.

    Αγγελος Παπαδημητρίου: «Πλούτισε ο κόσμος μου με τη δοτικότητά της»

    Ο Αγγελος Παπαδημητρίου, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον», μίλησε με συγκίνηση για τη γνωριμία και τη συνεργασία του με τη Μαρινέλλα. Αναφέρθηκε με σεβασμό στη σπουδαία προσωπικότητά της, τονίζοντας τη δοτικότητά της, την ευγένειά της και τις μεγάλες φιλανθρωπικές της πράξεις, οι οποίες παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό μυστικές.

    «Η Μαρινέλλα ήταν ένας άνθρωπος που με τη γενναιοδωρία της πλούτισε τις ζωές όσων είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως η ερμηνεύτρια έκανε πολλά για τους άλλους χωρίς να επιδιώκει την αναγνώριση. «Θα θυμάμαι για πάντα τη γνωριμία μαζί της? κοιμόταν μόλις δύο ώρες την ημέρα, αλλά πάντα νοιαζόταν για τους γύρω της» πρόσθεσε.

    Η Μαρινέλλα παραμένει μία από τις πιο αγαπητές και σεβαστές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, με τους θαυμαστές της να περιμένουν με αγωνία θετικά νέα για την υγεία της.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια - Πότε είναι μοιραία για τον ασθενή
    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια - Πότε είναι μοιραία για τον ασθενή

    Με αφορμή το γεγονός της κατάρρευσης της μεγάλης μας τραγουδίστριας Μαρινέλλας, χθες το βράδυ στο Ηρώδειο, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν στην σκηνή, οι επιστήμονες, επισημαίνουν τι πρέπει να γνωρίζουμε.

    Δύο είναι οι κύριες αιτίες του εγκεφαλικού, σύμφωνα με πρόσφατη περίληψη και εκλαΐκευση από τη Mayo Clinic.

    Το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκαλείται από φραγμένη αρτηρία στον εγκέφαλο. Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται.

    Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνο μια προσωρινή διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γνωστή ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ). Ένα ΠΙΕ δεν προκαλεί μόνιμα συμπτώματα. Η Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συμπυκνώνει τα δεδομένα.

    Σχετικά με το ισχαιμικό εγκεφαλικό

    Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, που είναι το πιο κοινό, συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου στενεύουν ή είναι φραγμένα. Αυτό προκαλεί μειωμένη ροή αίματος, γνωστή ως ισχαιμία. Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκληθεί από εναποθέσεις λίπους που συσσωρεύονται στα αιμοφόρα αγγεία ή και από θρόμβους αίματος.

    Σχετικά με το αιμορραγικό εγκεφαλικό

    Το αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται ή σπάει. Η αιμορραγία στο εσωτερικό του εγκεφάλου, γνωστή ως εγκεφαλική αιμορραγία, μπορεί να προκύψει από πολλές καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Οι παράγοντες που σχετίζονται με το αιμορραγικό εγκεφαλικό περιλαμβάνουν:

    • Υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν είναι υπό έλεγχο.
    • Υπερθεραπεία με αντιπηκτικά.
    • Διογκώσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, γνωστά ως ανευρύσματα.
    • Τραύμα στο κεφάλι, όπως από τροχαίο ατύχημα.
    • Εναπόθεση πρωτεϊνών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που οδηγούν σε αδυναμία στο τοίχωμα των αγγείων. Αυτό είναι γνωστό ως εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια.
    • Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που οδηγεί σε εγκεφαλική αιμορραγία.
    • Μια λιγότερο συχνή αιτία αιμορραγίας στον εγκέφαλο είναι η ρήξη μιας αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας (AVM).
    Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο

    Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ) είναι μια προσωρινή περίοδος συμπτωμάτων παρόμοια με αυτά ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά ένα ΠΙΕ δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη. Το ΠΙΕ προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της παροχής αίματος σε μέρος του εγκεφάλου. Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι μερικές φορές γνωστό ως μικρό εγκεφαλικό.

    Χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, ακόμη και αν πρόκειται για ΠΙΕ. Δεν είναι δυνατό να πει κανείς εάν συμβαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ με βάση μόνο τα συμπτώματα. Η ύπαρξη ΠΙΕ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα.

    Παράγοντες κινδύνου

    Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι δυνητικά θεραπεύσιμοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό περιλαμβάνουν:

    • Υπερβαρότητα ή παχυσαρκία
    • Σωματική αδράνεια.
    • Βαριά ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
    • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
    • Κάπνισμα τσιγάρου ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.
    • Υψηλή χοληστερόλη.
    • Διαβήτης.
    • Αποφρακτική άπνοια ύπνου.
    • Καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, ή του ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή.
    • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.
    Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού:
    • Ηλικία — Τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από ό,τι οι νεότεροι.
    • Φύλο — Οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι συνήθως μεγαλύτερες όταν παθαίνουν εγκεφαλικά, και είναι πιο πιθανή η απώλεια ζωής από εγκεφαλικά, συγκριτικά με τους άνδρες.
    • Ορμόνες — Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονικών θεραπειών που περιλαμβάνουν οιστρογόνα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
    Επιπλοκές

    Ένα εγκεφαλικό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προσωρινές ή μόνιμες αναπηρίες. Οι επιπλοκές εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εγκέφαλος δεν έχει ροή αίματος και ποιο μέρος επηρεάζεται. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

    Απώλεια μυϊκής κίνησης, γνωστή ως παράλυση. Μπορεί να υπάρξει παράλυση στη μία πλευρά του σώματος. Ή μπορεί να χαθεί ο έλεγχος ορισμένων μυών, όπως αυτοί στη μία πλευρά του προσώπου ή στο ένα χέρι.

    Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση. Ένα εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει τους μυς στο στόμα και το λαιμό. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την καθαρή ομιλία, την κατάποση ή το φαγητό. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας ή της κατανόησης της ομιλίας, της ανάγνωσης ή της γραφής.

    Απώλεια μνήμης ή δυσκολία στη σκέψη. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικά βιώνουν κάποια απώλεια μνήμης. Άλλοι μπορεί να έχουν πρόβλημα να σκεφτούν, να συλλογιστούν, να έχουν λογική κρίση και να κατανοήσουν έννοιες.

    Συναισθηματικά συμπτώματα. Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Ή μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη.

    Πόνος. Πόνος, μούδιασμα ή άλλα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν στα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από το εγκεφαλικό. Εάν ένα εγκεφαλικό δημιουργήσει απώλεια αίσθησης στο αριστερό χέρι, μπορεί να αναπτυχθεί μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος σε αυτό το χέρι.

    Αλλαγές στη συμπεριφορά και στην αυτοφροντίδα. Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά μπορεί επίσης να χρειαστούν βοήθεια με την περιποίηση και τις καθημερινές δουλειές.

    Πρόληψη

    Μπορούν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί ένα εγκεφαλικό. Είναι σημαντικό να είναι γνωστοί οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό και να ακολουθούνται οι συμβουλές του επαγγελματία υγείας σχετικά με τις στρατηγικές υγιεινού τρόπου ζωής. Εάν έχει προηγηθεί εγκεφαλικό, αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν να αποτραπεί ένα άλλο εγκεφαλικό. Εάν είχε προηγηθεί ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ), αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μετέπειτα φροντίδα που λαμβάνεται στο νοσοκομείο και μετά μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

    Πολλές στρατηγικές πρόληψης του εγκεφαλικού είναι ίδιες με τις στρατηγικές πρόληψης καρδιακών παθήσεων. Γενικά, οι συστάσεις για υγιεινό τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:

    Έλεγχος της υπέρτασης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Εάν έχει προηγηθεί εγκεφαλικό, η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε ένα ΠΙΕ ή εγκεφαλικό στο μέλλον. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

    Μείωση της ποσότητα της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή. Η κατανάλωση λιγότερου λίπους, ειδικά κορεσμένων και τρανς λιπαρών, μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση στις αρτηρίες. Εάν είναι ανέφικτος ο έλεγχος της χοληστερόλης μόνο μέσω διατροφικών αλλαγών, μπορεί να χρειαστεί ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης.

    Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Η διακοπή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Διαχείριση του διαβήτη. Η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου σε ένα υγιές εύρος. Εάν οι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν επαρκούν για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί φάρμακο για τον διαβήτη.

    Διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το υπερβολικό βάρος συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

    Υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ημεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να είναι χρήσιμη.

    Τακτική άσκηση. Η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού με πολλούς τρόπους. Η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και να βελτιώσει τη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς. Βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους, στον έλεγχο του διαβήτη και στη μείωση του άγχους. Συστήνονται σταδιακά έως και 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

    Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ισχαιμικών εγκεφαλικών και αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, η κατανάλωση μικρών έως μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και στη μείωση της τάσης πήξης του αίματος. Μια μικρή έως μέτρια ποσότητα είναι περίπου ένα ποτό την ημέρα.

    Αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου η οποία είναι μια διαταραχή ύπνου που προκαλεί διακοπή της αναπνοής για σύντομες περιόδους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο επαγγελματίας υγείας σας μπορεί συστήσει μια μελέτη ύπνου εάν υπάρχουν συμπτώματα. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια συσκευή που παρέχει θετική πίεση αεραγωγών μέσω μιας μάσκας για να κρατά τον αεραγωγό ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

    Εάν έχει προηγηθεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα που θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για επόμενο εγκεφαλικό. Εάν έχει προηγηθεί ΠΙΕ, τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στο μέλλον. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν, ανάλογα της αιτιολογίας και αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Μαρινέλλα: Κλινικά σταθερή αλλά σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ – Τα νεότερα για την υγεία της
    Μαρινέλλα: Κλινικά σταθερή αλλά σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ – Τα νεότερα για την υγεία της

    Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της Μαρινέλλας, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Υγεία με αιμορραγία στον εγκέφαλο, αφότου κατέρρευσε χτες στο Ηρώδειο κατά τη διάρκεια συναυλίας.

    «Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Οι θεράποντες ιατροί Ηλίας Κ. Πολιτάκης, Ηλίας Ανδριανάκης, Κωνσταντίνος Σπέγγος», τονίζεται στο νεότερο ανακοινωθέν.

    Το χρονικό

    Μόλις στο τρίτο τραγούδι της συναυλίας που έδινε στο Ηρώδειο, το «Εγώ και Εσύ», που κάποτε ερμήνευσε μαζί με τον αγαπημένο Τόλη Βοσκόπουλο, η Μαρινέλλα άρχισε αρχικά να χάνει κάποιες ανάσες. Δευτερόλεπτα αργότερα άρχισε να τρέμει και ξαφνικά σωριάστηκε.

    Αμέσως οι υπεύθυνοι της συναυλίας και οι μουσικοί της έτρεξαν στο πλάι της για να τη βοηθήσουν, αλλά η Μαρινέλλα είχε χάσει τις αισθήσεις της. Όπως έγινε γνωστό, η τραγουδίστρια μεταφέρθηκε στο «Υγεία» για να ξεκινήσουν άμεσα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό οι απαραίτητες εξετάσεις. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές για εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο αλλά οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται θα αποτυπώσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

    Η ανακοίνωση διακοπής της συναυλίας της Μαρινέλλας

    Η υπεύθυνη επικοινωνίας της συναυλίας, Μαίρη Αυγερινοπούλου, ανακοίνωσε στο κοινό: «Οι γιατροί συστήνουν ότι πρέπει να κάνει περαιτέρω εξετάσεις, οπότε θα αναβληθεί η συγκεκριμένη βραδιά και θα επανέλθουμε με νέα ημερομηνία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».

    Η δήλωση αυτή, αν και καθησυχαστική, δεν κατάφερε να διαλύσει την έντονη ανησυχία που κυριάρχησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι περίμεναν μια βραδιά γεμάτη μελωδίες και τελικά βρέθηκαν αντιμέτωποι μ' ένα απρόσμενο και δυσάρεστο γεγονός.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αύξηση στα εγκεφαλικά λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υψηλών θερμοκρασιών και μεταβολικών παραγόντων
    Αύξηση στα εγκεφαλικά λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υψηλών θερμοκρασιών και μεταβολικών παραγόντων

    Σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό, είχαν προβλήματα υγείας ή πέθαναν από εγκεφαλικό, κατά την τελευταία 30ετία εντοπίζεται σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

    Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό αυξήθηκε από το 1990 έως το 2021 σε 11,9 εκατομμύρια παγκοσμίως (αύξηση κατά 70% από το 1990) και οι επιζήσαντες εγκεφαλικού αυξήθηκαν σε 93,8 εκατομμύρια (αύξηση 86%). Οι θάνατοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό αυξήθηκαν σε 7,3 εκατομμύρια (αύξηση κατά 44%) καθιστώντας την πάθηση την τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον Covid-19). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλικά ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα εγκεφαλικά αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά και λόγω της αυξανόμενης επίδρασης περιβαλλοντικών, μεταβολικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου.

    Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, η συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών στην κακή υγεία και στον πρόωρο θάνατο λόγω εγκεφαλικού έχει αυξηθεί κατά 72% από το 1990 και το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην αυξανόμενη εμφάνιση των εγκεφαλικών. Επίσης, αποκαλύπτεται η υψηλή συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα- στην υπαραχνοειδή αιμορραγία.

    Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια επιβάρυνση από εγκεφαλικά που σχετίζεται, επιπλέον, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (αύξηση κατά 88% από το 1990 στο 2021), υψηλό σάκχαρο στο αίμα (αύξηση 32%), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα ποτά (23%), χαμηλή σωματική δραστηριότητα (αύξηση 11%), υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση (αύξηση 7%), και διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά (αύξηση 5%).

    Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παγκοσμίως για τη βελτίωση της επιτήρησης των περιστατικών, της πρόληψης, της περίθαλψης των ασθενών και της αποκατάστασής τους.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον
    Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμναζόμαστε για να γλιτώσουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια και νόσο Πάρκινσον

    Ένα σύντομο μοτίβο άσκησης μπορεί να μας γλιτώσει από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας όσο και ένα πιο συνεπές πρόγραμμα προπόνησης

    Στην έντονη ροή της καθημερινότητας, μερικές φορές είναι ακατόρθωτο να μείνουμε πιστοί σε μια ρουτίνα άσκησης χωρίς να παραγκωνίσουμε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως η καριέρα και η κοινωνική ζωή. Σύμφωνα όμως με μια νεότερη μελέτη, μόλις μια εβδομαδιαία προπόνηση θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική με το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, ακόμα και όσοι γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο – οι λεγόμενοι «weekend warriors» ή αλλιώς «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» όσοι δηλαδή κάνουν έντονη άσκηση μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα – παρουσιάζουν παρόμοια οφέλη στην τόνωση της διάθεσης αλλά και στην εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 75.000 Βρετανούς, διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν οι πιθανότητες εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης κατά 28% σε σύγκριση με όσους ήταν αδρανείς. Αντίστοιχα, μειώθηκε ο κίνδυνος άνοιας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο (23%). Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 62 έτη, οι οποίοι φορούσαν φορητές ψηφιακές συσκευές στον καρπό.

    Σχεδόν το ένα τρίτο (32,2%) θεωρήθηκε ότι είναι αδρανείς, ενώ το 28,2% συμμετείχε σε τακτική άσκηση και το 39,6% κατατάχθηκε στους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου». Οι τελευταίοι αφορούσαν άτομα που έκαναν περίπου 150 λεπτά ή περισσότερο άσκηση την εβδομάδα, με τουλάχιστον το 50% να πραγματοποιείται εντός δύο ημερών. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 8 ετών κατά μέσο όρο, 530 άτομα διαγνώστηκαν με άνοια, 1.468 με εγκεφαλικό επεισόδιο, 319 με Πάρκινσον, 1.507 με κατάθλιψη και 1.794 με άγχος.

    Μαζί με τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» μείωσαν επίσης την πιθανότητα πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% και νόσου Πάρκινσον σχεδόν κατά το ήμισυ (49%) σε σύγκριση με όσους παρέμειναν αδρανείς.

    Οι ακαδημαϊκοί πίσω από την έρευνα από το Hangzhou Normal University δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σύντομες εκρήξεις εντατικής άσκησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη και μια «πιθανή εναλλακτική λύση σε στρατηγικές προληπτικής παρέμβασης». Γράφοντας στο περιοδικό Nature Aging, δήλωσαν: «Η συμμετοχή σε ένα μοτίβο όπως του «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου», που χαρακτηρίζεται από συγκεντρωμένες περιόδους μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας υψηλού όγκου μέσα σε 1 έως 2 ημέρες, σχετίζεται με παρόμοια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές διαταραχές όπως το τακτικά ενεργό μοτίβο».

    Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε «αρκετούς περιορισμούς», μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν μόνο η συμμετοχή συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 43 και 79 ετών. «Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε πληθυσμό εκτός του συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω» ανέφεραν.

    Επίσης, οι συσκευές που φοριούνται στον καρπό μπορεί «να μην καταγράφουν πλήρως ορισμένες δραστηριότητες, όπως η στατική ποδηλασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανακρίβειες», πρόσθεσαν. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν επίσης να ποικίλλουν με την ηλικία και η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στα πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των εθελοντών.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνιστώνται στους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα – ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σε άνοδο τα εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των νέων – Πού οφείλεται;
    Σε άνοδο τα εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των νέων – Πού οφείλεται;

    Νέα επιστημονική έκθεση αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι νέοι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αύξηση;

    Περισσότεροι νέοι άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έκθεση από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε σύγκριση με τα ποσοστά πριν από περίπου μια δεκαετία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% μόνο μεταξύ των Αμερικανών κάτω των 65 ετών. Ενώ οι ενήλικες 65 ετών και άνω εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων, η συχνότητα εμφάνισής τους παρέμεινε σταθερή στο ίδιο χρονικό διάστημα.

    Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report, επισημαίνει την αύξηση των παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, σε νεότερους ενήλικες ως την αιτία πίσω από τους αυξανόμενους αριθμούς.

    Πιο συχνό το εγκεφαλικό επεισόδιο στους νεότερους

    Για την έκθεση του CDC, οι ερευνητές συνέκριναν αυτοαναφερόμενα δεδομένα υγείας συμμετεχόντων από το 2011 έως το 2013, με πληροφορίες που συλλέχθηκαν μεταξύ 2020 και 2022. Διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός του εγκεφαλικού σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 και 45 έως 64 ετών αυξήθηκε κατά 14,6% και 15,7%, αντίστοιχα .

    Την ίδια περίοδο, ο συνολικός επιπολασμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 7,8% σε εθνικό επίπεδο ενώ τα ποσοστά ήταν αυξημένα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Η μεγαλύτερη αύξηση του επιπολασμού των εγκεφαλικών επεισοδίων (18,2%) παρουσιάστηκε στους ενήλικες με μόρφωση χαμηλότερη του γυμνασίου, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

    Παρόλο που τα ποσοστά εγκεφαλικών στους νέους έχουν αυξηθεί, οι ερευνητές σημειώνουν ότι παραμένει σχετικά ασυνήθιστο οι νεότεροι ενήλικες να υποστούν εγκεφαλικό. Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εγκεφαλικού σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών είναι 0,9%. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 3,8 για κάποιον που είναι από 45 έως 64 ετών.

    Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση;

    «Ο αυξημένος επιπολασμός των ενηλίκων που ανέφεραν ότι είχαν πάθει εγκεφαλικό θα μπορούσε να υποδηλώνει τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης λόγω βελτιώσεων στη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών», δήλωσε η Δρ. Omoye Imoisili, συγγραφέας της έκθεσης και ιατρός στο Τμήμα Καρδιοπαθειών και Πρόληψης Εγκεφαλικού του CDC.

    «Ωστόσο, η αύξηση του επιπολασμού των επεισοδίων αντιστοιχεί επίσης με αυξήσεις άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου» τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτοί περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

    Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι παθήσεις προκαλούν το σχηματισμό επιβλαβών εναποθέσεων στα αιμοφόρα αγγεία σας, καθιστώντας πιο δύσκολη την ροή του αίματος μέσω των αρτηριών, εξηγούν οι ερευνητές. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να σπάσει μια εναπόθεση, σχηματίζοντας θρόμβο που μπορεί να καταλήξει στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό.

    Επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η υπερβολική χρήση αλκοόλ, θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους, προσθέτουν οι ίδιοι. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων που μπορεί, με την σειρά τους, να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.

    Πώς θα το αποφύγετε

    Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως τα γονίδια, άλλοι μπορούν να προσαρμοστούν για να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.

    Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως και μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε ή να κόψετε το κάπνισμα εάν το έχετε ήδη ξεκινήσει.

    Οι ερευνητές τονίζουν επίσης τη σημασία της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης, με την συμβολή του γιατρού σας.

    Πηγή: vita.gr - In.gr

  • Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στην τρίτη ηλικία
    Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στην τρίτη ηλικία

    Η μοναξιά στην τρίτη ηλικία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου

    Η μοναξιά έχει άρρηκτους δεσμούς με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους υπέργηρους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα της Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

    Η Yenee Soh, επικεφαλής συγγραφέας και επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια από τις αιτίες μακροχρόνιας αναπηρίας και θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Η μελέτη θα δημοσιευθεί στο eClinicalMedicine.

    Η έρευνα

    Οι επιστήμονες άντλησαν δεδομένα από τη μελέτη Health and Retirement Study (HRS) (2006-2018), η οποία περιλάμβανε 12.161 συμμετέχοντες -όλοι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που δεν είχαν υποστεί ποτέ εγκεφαλικό επεισόδιο- και περιείχε ερωτήσεις της Αναθεωρημένης Κλίμακας Μοναξιάς UCLA, από την οποία οι ερευνητές δημιούργησαν συνοπτικές βαθμολογίες μοναξιάς.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα (2010-2012), 8.936 συμμετέχοντες της ίδιας μελέτης, απάντησαν ξανά στις ίδιες ερωτήσεις. Στη συνέχεια οι ερευνητές τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε μία από τις τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις βαθμολογίες μοναξιάς τους στις δύο χρονικές στιγμές.

    Οι βαθμολογίες ήταν «σταθερά χαμηλή» (όσοι σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία στην κλίμακα μοναξιάς), «σε αποδρομή» (όσοι σημείωσαν υψηλή βαθμολογία κατά την αρχική και χαμηλή κατά την παρακολούθηση), «πρόσφατη έναρξη» (όσοι σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία κατά την αρχική και υψηλή κατά την παρακολούθηση) και «σταθερά υψηλή» (όσοι σημείωσαν υψηλή βαθμολογία τόσο κατά την αρχική όσο και κατά την παρακολούθηση).

    Στους συμμετέχοντες που μετρήθηκε η μοναξιά μόνο κατά την έναρξη της μελέτης, σημειώθηκαν συνολικά 1.237 εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης (2006-2018). Μεταξύ των συμμετεχόντων που παρουσίαζαν δύο αξιολογήσεις μοναξιάς με το πέρασμα του χρόνου, οι 601 αντιμετώπισαν εγκεφαλικά επεισόδια κατά την περίοδο παρακολούθησης(2010-2018).

    Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν οι εμπειρίες της μοναξιάς, συνδυαστικά με τους παράγοντες της υγείας και της συμπεριφοράς. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η κοινωνική απόσυρση και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

    Συμπεράσματα

    • Οι συμμετέχοντες που βίωναν μοναξιά μόνο κατά την έναρξη της ερευνητικής περιόδου, είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους μη μοναχικούς
    • Όσοι ήταν αποτραβηγμένοι από την κοινωνία σε όλη τους τη ζωή, είχαν 56% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που ήταν πιο κοινωνικοί, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου
    • Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες μοναξιάς δεν συνδέθηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο
    • Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της μοναξιάς στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Δημήτρης Σταρόβας: Δακρυσμένος στο εξιτήριο από το «Τζάνειο» μετά το εγκεφαλικό
    Δημήτρης Σταρόβας: Δακρυσμένος στο εξιτήριο από το «Τζάνειο» μετά το εγκεφαλικό

    Εξιτήριο από το Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, έλαβε ο Δημήτρης Σταρόβας το μεσημέρι της Τετάρτης (29/5).

    Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια, πήρε σήμερα το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του, ύστερα από την πολυήμερη νοσηλεία του στο Τζάνειο.

    Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο δεν σταμάτησε να ευχαριστεί τον κόσμο για τη συμπαράσταση που έλαβε σε αυτή τη δύσκολη περιπέτεια της υγείας του.

    Ο Δημήτρης Σταρόβας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την Τετάρτη 15 Μαΐου. Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του, φίλοι και συνεργάτες έσπευσαν στο πλευρό του, εκφράζοντας και δημόσια την αγάπη τους προς τον καλλιτέχνη.

    Κοντά του όλες αυτές τις ημέρες ήταν και η σύντροφός του, Άννα Σταθάκη, η οποία ενημέρωνε τον κόσμο για την εξέλιξη της υγείας του, καθώς υπήρχε έντονη ανησυχία.

    Παγώνη: «Πάρα πολύ καλά τα πράγματα»

    Νωρίτερα, η Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και οποία μίλησε για την κατάσταση υγείας του Δημήτρη Σταρόβα και επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα έπαιρνε εξιτήριο από την καρδιολογική κλινική του Τζάνειου Νοσοκομείου δύο εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

    «Ευτυχώς τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά, σήμερα από ό,τι έμαθα θα πάρει εξιτήριο με τις οδηγίες που θα του δώσουν. Οι γιατροί και η νευρολογική κλινική το πάλεψαν πολύ, δεν είναι εύκολα επεισόδια αυτά. Το πάλεψε ο ίδιος και το παλεύει και θα επιστρέψει στο σπίτι του» είπε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο