Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου: 85 οι επηρεαζόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων τρεις στην Αττική

Ιός Δυτικού Νείλου: 85 οι επηρεαζόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων τρεις στην Αττική

Ο ιός Δυτικού Νείλου στη χώρα μας όπως καταγράφεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ

Ο ιός Δυτικού Νείλου επηρεάζει πλέον 85 περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων τρεις δήμοι της Αττικής – Αθηναίων, Καλλιθέας και Σαρωνικού -, με βάση την τελευταία καταγραφή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 203 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου και 31 θάνατοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τη φετινή περίοδο επιτήρησης της λοίμωξης και έως τις 2 Οκτωβρίου ο ιός Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει συνολικά 203 κρούσματα, από τα οποία τα 148 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Ο αριθμός των θανάτων φτάνει τους 31.

Ο ΕΟΔΥ συνεκτιμώντας και αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα επιδημιολογικά, εντομολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα ανακοίνωσε τις «επηρεαζόμενες» περιοχές, δηλαδή τους δήμους με πρόσφατη καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, καθώς και τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», δηλαδή τους δήμους στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024 (μέχρι στιγμής), αλλά συνδυάζονται παράγοντες κινδύνου για επικείμενη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους και καταγραφή κρουσμάτων (π.χ. εγγύτητα σε επηρεαζόμενες περιοχές/ γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης, διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης της κυκλοφορίας του ιού σε κουνούπια/ζώα, στην ευρύτερη περιοχή).

Στις «επηρεαζόμενες» και «υψηλού κινδύνου» περιοχές εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού μέσω μετάγγισης (αιμο-επαγρύπνηση). Οι εν λόγω περιοχές περιλαμβάνουν τους παρακάτω δήμους (με αστερίσκο οι «υψηλού κινδύνου»):

Οι οδηγίες αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

• Οι αιμοδότες αν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

• Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup