Οι κρυφοί κίνδυνοι από την χρήση κινητού στο κρεβάτι.
Το σκρολάρισμα στα social media πριν τον ύπνο είναι μια κακή συνήθεια που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να αποβάλλουμε. Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο κρεβάτι μπορεί να βλάψει περισσότερο από την διαταραχή του ύπνου.
Eιδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το MattressNextDay, αναφέρει ότι το τηλέφωνό σας θα μπορούσε να φιλοξενεί επιβλαβή βακτήρια που συνήθως βρίσκονται σε περιττώματα κατσαρίδων.
Με τον μέσο άνθρωπο να αγγίζει το τηλέφωνό του περίπου 2.617 φορές την ημέρα, δεν είναι περίεργο που οι συσκευές μπορούν γρήγορα να γίνουν εξαιρετικά ανθυγιεινές.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κουμπιά του smartphone μπορούν να συγκρατήσουν έως και 10 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι ένα κάθισμα τουαλέτας.
Για να δουν ακριβώς τι είδους βακτήρια μπορεί να κρύβουν οι συσκευές, οι ερευνητές πήραν επιχρίσματα από 10 smartphones και 10 smartwatches.
Τα βακτήρια από τα επιχρίσματα αφέθηκαν στη συνέχεια να αναπτυχθούν στο εργαστήριο, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να δουν τι είδους μικρόβια υπήρχαν.
Έτσι αποκαλύφθηκε ότι το smartphone ήταν το πιο βρώμικο κομμάτι τεχνολογίας, με ακόμη περισσότερα βακτήρια από όσα είχαν βρεθεί προηγουμένως σε άλλα μέρη εστίασης μικροβίων, όπως είναι το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.
Το πιο συνηθισμένο βακτήριο που ζούσε στα τηλέφωνα, τα ρολόγια και τα Fitbits ήταν η Pseudomonas aeruginosa - ένα βακτήριο που συναντάται συνήθως στα περιττώματα των κατσαρίδων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μία στις οκτώ κατσαρίδες που συλλαμβάνονται σε νοσοκομεία φέρει αυτό το δυνητικά επιβλαβές βακτήριο.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα εκατομμύρια των Βρετανών που φέρνουν τα τηλέφωνά τους στο κρεβάτι μαζί τους.
Μια έρευνα που διεξήχθη από τη MattressNextDay σε 575 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 74% των ερωτηθέντων κοιμούνται με το τηλέφωνό τους δίπλα στο κεφάλι τους ή κάτω από το μαξιλάρι τους.
Το βακτήριο που απειλεί την υγεία μας στον ύπνο
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό ενδεχομένως σας εκθέτει στα επιβλαβή βακτήρια που ζουν στο τηλέφωνό σας.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Pseudomonas aeruginosa ευδοκιμεί στα υγρά, ζεστά κλίματα που βρίσκονται στο κρεβάτι σας.
Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο μέσος άνθρωπος ιδρώνει έως και 700ml τη νύχτα και ότι το κρεβάτι συνήθως φτάνει σε θερμοκρασίες 20°C.
Αυτό δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και τη δυνητική μόλυνσή σας.
Ο Martin Seeley, ειδικός σε θέματα ύπνου και διευθύνων σύμβουλος της MattressNextDay, λέει: «Να θυμάστε, το κρεβάτι σας πρέπει να είναι ένα καταφύγιο για ξεκούραση και όχι μέρος για δυνητικά επιβλαβή βακτήρια».
Ενώ η Pseudomonas aeruginosa είναι αβλαβής στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.
Η έκθεση στα βακτήρια μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών, δερματικά εξανθήματα, σπυράκια γεμάτα πύον, διάρροια και πονοκεφάλους και άλλες καταστάσεις.
Για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές.
Η Pseudomonas aeruginosa μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων σε ευάλωτα άτομα, όπως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ακόμη και σηψαιμία.
Στα νοσοκομεία, αυτό το βακτήριο που προέρχεται από κατσαρίδες είναι γνωστό ότι αποτελεί κύρια αιτία λοιμώξεων μεταξύ ασθενών με κακή υγεία.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αυτό το βακτήριο είναι διαβόητο για την αντοχή του στα αντιβακτηριακά, γεγονός που καθιστά τις λοιμώξεις ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Τα μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης
Ευτυχώς, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
Ο τακτικός καθαρισμός του τηλεφώνου σας με αλκοολούχα μαντηλάκια ή απολυμαντικό UV θα εξαλείψει τυχόν βακτήρια που μπορεί να ζουν στην τεχνολογία σας.
Φροντίστε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σας, όπως η οθόνη του τηλεφώνου ή η ζώνη του smartwatch.
Ο απλός καθαρισμός του τηλεφώνου σας είναι τόσο αποτελεσματικός στη μείωση των λοιμώξεων που το Διεθνές Αεροδρόμιο Narita της Ιαπωνίας πειραματίστηκε με την εισαγωγή «χαρτιού τουαλέτας για smartphones».
Αυτά τα ρολά με τα μαντηλάκια υγιεινής τοποθετήθηκαν παράλληλα με το κανονικό ρολό τουαλέτας και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σκουπίσετε τυχόν μικρόβια που μπορεί να έχει πάρει το τηλέφωνό σας από το μπάνιο.
Ωστόσο, παρά το πόσο εύκολο είναι να απολυμάνετε τις συσκευές σας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 51% των ανθρώπων δεν έχουν καθαρίσει ποτέ τα smartphones τους.
Επιπλέον, ένας άλλος απλός τρόπος για να μειώσετε την έκθεσή σας σε επιβλαβή βακτήρια είναι να περιορίσετε τη συχνότητα με την οποία το τηλέφωνό σας αγγίζει το πρόσωπό σας.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να κρατάτε το τηλέφωνό σας μακριά από το κρεβάτι ή να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τη χρήση της τεχνολογίας κατά την ώρα του ύπνου.
Ο κ. Seeley προσθέτει: «Εφαρμόζοντας αυτές τις απλές πρακτικές υγιεινής, μπορούμε όλοι να κοιμηθούμε λίγο πιο ήσυχοι γνωρίζοντας ότι δεν μοιραζόμαστε τα κρεβάτια μας με βακτήρια που σχετίζονται με κατσαρίδες».