Υγεία

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον νοροϊό: Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής εξηγεί

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον νοροϊό: Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής εξηγεί

Έντονο προβληματισμό στους πολίτες έχει δημιουργήσει η είδηση για τα εκατοντάδες κρούσματα ιουγενούς γαστρεντερίτιδας, που οφείλονται στον νοροϊό, στα Χανιά, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα περίπου 70 άνθρωποι να έχουν νοσηλευθεί στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιστατικά σημειώνονται σε νέους ανθρώπους και συγκεκριμένα σε φοιτητές, ηλικίας 18 έως 23 ετών, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι οποίοι συγχρωτίστηκαν.

Το CNN Greece, επικοινώνησε με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Τσακρή, προκειμένου να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός αυτό.

Αναφέρει ειδικότερα ο καθηγητής:

«Κατ' αρχάς να διευκρινίσουμε -για να μην προκαλούμε με εσφαλμένες πληροφορίες πανικό στους πολίτες- ότι δεν πρόκειται για νέο ιό. Τα περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα Χανιά, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οφείλονται στον νοροϊό, το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας - περίπου 700 εκατ. περιστατικά καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και πυρετό (όχι πολύ συχνά).

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του γαστρεντερικού σωλήνα που προσβάλλει κυρίως το στομάχι και το έντερο. Οφείλεται συνήθως σε ιούς και σπανιότερα σε κάποιο βακτήριο ή παράσιτο. Στους ενήλικες πιο συνηθισμένη αιτία είναι η μόλυνση από νοροϊούς, ενώ στα παιδιά από ροταϊούς, αν και σε πολλές χώρες ο νοροϊός έχει γίνει η συχνότερη αιτία παιδιατρικής γαστρεντερίτιδας που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες οφείλονται συχνά στο καμπυλοβακτηρίδιο, την σαλμονέλλα και το κολοβακτηρίδιο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον νοροϊό, κύριος τρόπος της μετάδοσής του είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αλλά η επιμόλυνση του περιβάλλοντος, των τροφίμων και του νερού συμβάλλει εξίσου στη εξάπλωση της λοίμωξης. Το πόσιμο νερό, αν έχει μολυνθεί με λύματα, μπορεί να αποτελέσει άλλη μια πηγή διασποράς του νοροϊού».

Συγχρωτισμός και χειμώνας

Τι ρόλο όμως διαδραματίζει ο συγχρωτισμός στην εξάπλωση της ιουγενούς γαστρεντερίτιδας, ρωτάμε τον έγκριτο καθηγητή.

«Ο συγχρωτισμός, λοιπόν, αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα διασποράς της ιογενούς γαστρεντερίτιδας από νοροϊό. Δεν είναι τυχαίο ότι αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλά και της μετάδοσής της παρατηρούνται ιδιαίτερα τον χειμώνα, λόγω της στενότερης επαφής των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Επίσης, οι ιοί μπορούν να επιβιώνουν σε επιφάνειες έως και 72 ώρες, ενώ ακόμα και μια μικρή «ποσότητά» τους είναι αρκετή για να μολυνθεί κάποιος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Γι' αυτό το λόγο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, στην εστίαση αλλά και στα κρουαζιερόπλοια, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων τόσο για την πρόληψη όσο και τον αποφυγή εξάπλωσης αυτών των λοιμώξεων».

Χαμηλή θνητότητα

Η θνητότητα πάντως σχετιζόμενη με τη νόσο είναι χαμηλή.

Υπάρχουν περίπου 685 εκατομμύρια περιστατικά νοροϊού τον χρόνο με περίπου 200.000 θανάτους ετησίως. Τα άτομα κάτω των 5 ετών είναι η πιο ευάλωτη ομάδα με τον ιό προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.Εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Το όνομα του νοροϊού, προέρχεται από το Νόργουολκ του Οχάιο, όπου υπήρξε ξέσπασμα το 1968.

Χειμώνας και συγχρωτισμός πάντως- ο συγχρωτισμός είναι παράγοντας που συμβάλλει στην έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας από νοροιό- αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, και επειδή έχουμε μπροστά μας τους χειμερινούς μήνες, καλό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup