Ανησυχία και στην Ελλάδα για το «σκάνδαλο» με τις μολυσμένες με υδράργυρο κονσέρβες με τόνο.
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch σε κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη. Οι οργανώσεις κατήγγειλαν πως το 100% του δείγματος από 5 ευρωπαϊκές χώρες ήταν μολυσμένο με υδράργυρο.
Η έρευνα μάλιστα ανέφερε ότι σε πάνω από τις μισές κονσέρβες, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνούσε τα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
Φυσικά τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν ανησυχία και στο ελληνικό κοινό, καθώς οι κονσέρβες τόνου πωλούνται από πολλές εταιρείες στα σούπερ μάρκετ της χώρας.
Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες αφότου η είδηση έκανε τον γύρο των ελληνικών και διεθνών Μέσων, τονίζοντας πως στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια στους ελέγχους που έγιναν, για βαρέα μέταλλα σε νωπά ή κατεψυγμένα αλιεύματα και κονσέρβες αλιευμάτων, «τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα».
Παρατίθενται μάλιστα και τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα.
Τι έδειξε η έρευνα για τους τόνους σε κονσέρβα
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, ύστερα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν, ανέφεραν ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο και ζήτησαν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων να προχωρήσουν σε μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.
«Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.
Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.
«Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.
Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».
Σύμφωνα με τις δύο μκο, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».
Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.