Υγεία

Σακχαρώδης διαβήτης: Αυξήθηκαν κατά 50.000 οι ασθενείς σε ένα χρόνο

Σακχαρώδης διαβήτης: Αυξήθηκαν κατά 50.000 οι ασθενείς σε ένα χρόνο Φωτογραφία: Freepik/ vistudio2019
Πάσχει το 11% του πληθυσμού

Στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους, εστίασε το 2ο Diabetes Empowerment Forum της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) 

θμός των ατόμων στην Ελλάδα, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται πλέον σε 1.242.340, αυξημένος κατά 50.000 άτομα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αντιστοιχεί στο 11% του συνολικού πληθυσμού, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (11.405.379 είναι το σύνολο των πολιτών που έχουν κάνει χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έστω και μια φορά και είναι εν ζωή σήμερα).

Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη συχνά επιβαρύνονται οικονομικά για την προμήθεια των αναλώσιμων που έχουν ανάγκη, παρόλο που η μετακύλιση κόστους στον ασθενή απαγορεύεται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα αυτό μεταξύ άλλων, αναδεικνύεται από τη δεύτερη πανελλαδική μελέτη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα: «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας». Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συλλόγους ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, κατά τη διάρκεια του 2ου Diabetes Empowerment Forum, στις 8 - 10 Νοεμβρίου, που διεξήχθη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου.

Στόχος της μελέτης ήταν η διερεύνηση των συνηθειών των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αναφορικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν σχετικά με την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους, την εκτέλεση των συνταγών (πλήρη ή μερική), τα ποσά που δαπανούν για τη φαρμακευτική τους αγωγή, τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή κλπ. Επιπλέον, η φετινή έρευνα εστίασε στις κλινικές μελέτες, αποσκοπώντας να αναδείξει το επίπεδο πληροφόρησης των πασχόντων σε αυτό το πεδίο, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη τους στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 50% δηλώνει ότι πληρώνει κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο πάνω από 10 ευρώ, ενώ δεν θα έπρεπε να πληρώνει απολύτως τίποτα, ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν πληρώνει τίποτα έχει πέσει στο μισό (30,2%) σε σχέση με το 2022 (62,1%). H πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ89 Β’/16-01-2023, Προσθήκη Παραρτήματος 1 στο άρθρο 47) και η ενεργοποίηση της εφαρμογής του το Νοέμβριο του 2023, με αναδρομική ισχύ, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των εν λόγω προϊόντων για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, εξαιτίας της αναδρομικότητας του ΦΕΚ, έχει αναγκάσει αρκετούς πάσχοντες να προβαίνουν στην αγορά τους από το φαρμακείο, ζημιώνοντας τους οικονομικά.

Επίσης, παρατηρείται ότι το ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό γίνεται σε μικρότερο πια βαθμό στον προκαθορισμένο χρόνο. Το 33,5% δηλώνει ότι υπάρχει καθυστέρηση, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20,8%. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αυτό οφείλεται στην έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο σακχαρώδη διαβήτη τα τελευταία έξι χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν ότι η πλειοψηφία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη έχει ελλιπή πληροφόρηση ως προς τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αντιμετωπίζει με άγνοια ή και φόβο τις κλινικές μελέτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 40% θεωρεί ότι η πρόσβαση στην ενημέρωση για τις κλινικές μελέτες δεν είναι επαρκής, ενώ το 45,9% δεν έχει άποψη. Αντίθετα, μόλις ένα 13,4% θεωρεί επαρκή την πρόσβαση στην ενημέρωση σχετικά με τις κλινικές μελέτες.

 Πηγή: NewsBomb.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup