Υγεία

Άννα Μαστοράκου: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές - Πρέπει επιτέλους να ακούσουμε την επιστήμη»

Άννα Μαστοράκου: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές - Πρέπει επιτέλους να ακούσουμε την επιστήμη»
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Δημόσιας Υγείας μιλά για τις εξελίξεις στον εμβολιασμό. Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και για ποιες νόσους

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές και αυτό πλέον αποδεικνύεται επιστημονικά με ατράνταχτα στοιχεία» δηλώνει η Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου στον απόηχο του Συνεδρίου «Εμβολιασμός: Στρατηγικός πυλώνας για την δημόσια υγεία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η κ. Μαστοράκου, παρευρέθηκε στο Συνέδριο το οποίο αφορούσε στις τελευταίες εξελίξεις για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους και μιλά για τα σημαντικά πορίσματα που ανακοινώθηκαν στη διάρκειά του για το εμβόλιο του κορονοϊού, ποια ασθένεια καθυστερεί το αντιγριπικό εμβόλιο, τι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται τώρα και ποια εμβόλια έχουν προστεθεί στο εθνικό σύστημα εμβολιασμού.

«Καταρχάς, ειπώθηκε ότι το εμβόλιο του κορονοϊού έσωσε εκατομμύρια ζωές και υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες ποσοτικές και ποιοτικές που αναδεικνύουν το όφελος της ανθρωπότητας από τον εμβολιασμό. Επιπλέον, ο αντιγριπικός εμβολιασμός- ο οποίος εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς στη χώρα μας- προστατεύει μερικώς την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτες» δηλώνει στο ilialive.gr η κ. Μαστοράκου, και συνεχίζει «Μιλήσαμε για τα εμβόλια που δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου και αυτά είναι το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, που έχει μειώσει πολύ την εμφάνιση του καρκίνου του ήπατος και για το εμβόλιο κατά του HPV με μια προοπτική 5ετίας να εξαφανίσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εφαρμόζονται προγράμματα για γυναίκες και άντρες και φαίνεται ότι σε μια 5ετία θα έχει εξαλειφθεί αυτός ο καρκίνος».

Προστασία σε ενήλικες και παιδιά

Αναφερόμενη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΔΕ Δημόσιας Υγείας σημειώνει ότι εκτός από τον αντιγριπικό εμβολιασμό που εξελίσσεται αυτή την εποχή, υπάρχουν και άλλα εμβόλια που προστατεύουν τους ενήλικες. «Είναι το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου που προστατεύει από τις πνευμονίες ειδικά τους ενήλικες, το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, μια ασθένεια που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε ηλικιωμένους όπως επίσης το εμβόλιο του HPV σε νέες και νέους. Ειδικά το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν πρέπει να το αμελήσουν οι γονείς. Επίσης στο πρόγραμμα για τα παιδιά έχει προστεθεί το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου-που είχαμε και περιστατικά στην περιοχή μας.
Είναι σημαντικό να υπάρχει αποδοχή του κόσμου σ’ αυτά τα εμβόλια, γιατί γλιτώνουν νοσηλείες κακοήθεια, ταλαιπωρία. Έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες και πρέπει να το τιμήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε για τη προσωπική και δημόσια υγεία» καταλήγει η κ. Μαστοράκου.

«Έχουμε το μικρότερο αντιεμβολιαστικό κίνημα»

Αναφερόμενη στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και στη δυσπιστία που υπάρχει, η κ. Μαστοράκου σημειώνει ότι στη χώρα μας τα ποσοστά είναι μικρότερα συγκριτικά με άλλες χώρες. Επόμενος στόχος, μια νέα επικοινωνιακη καμπάνια με πληρέστερη ενημέρωση προς το κοινό. «Υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα αλλά στη χώρα μας είναι λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά υφίσταται μια αρνητικότητα στον εμβολιασμό και μάλιστα στο Συνέδριο υπήρχαν τοποθετήσεις για το πώς πρέπει να αλλάξει επικοινωνιακά η καμπάνια των εμβολιασμών ώστε να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει τί χάνει από την αρνητικότητα στα εμβόλια. Να μπορέσουμε με παραδείγματα να αναδείξουμε στον κόσμο την αξία του εμβολιασμού γιατί πράγματι υπήρξε μια παραπληροφόρηση στη διάρκεια του covid που δεν ωφέλησε καθόλου την δημόσια υγεία. Πλέον όλα τα κράτη θα ασχοληθούν με την επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων του εμβολιασμού γιατί υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αναβιώνουν ασθένειες οι οποίες είχαν εκλείψει.

Τα εμβόλια σώζουν ζωές και αυτό πλέον αποδεικνύεται επιστημονικά με ατράνταχτα στοιχεία. Επομένως η αρνητικότητα στον εμβολιασμό δημιουργεί κενό στην προστασία της κοινότητας από τους ιούς και τα μικρόβια, που εξελίσσονται πάρα πολύ γρήγορα και αυτό είναι εις βάρος της ατομικής μας υγείας. Πρέπει να μιλήσει η επιστήμη και επιτέλους να την ακούμε».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις