Υγεία

Μικροβιακή αντοχή: «Καμπανάκι» ECDC για τα υπερανθεκτικά μικρόβια – Θερίζουν στα ελληνικά νοσοκομεία

Μικροβιακή αντοχή: «Καμπανάκι» ECDC για τα υπερανθεκτικά μικρόβια – Θερίζουν στα ελληνικά νοσοκομεία
Ανεξέλγκτη είναι η εξάπλωση πολυανθεκτικών βακτηρίων στα νοσοκομεία της Ελλάδας, καταλήγει νεότερη έκθεση του Eυρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου

Στο μικροσκόπιο του Eυρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) βρέθηκε η χώρα μας λόγω της μικροβιακής αντοχής. Ειδικότερα, ομάδες ειδικών του Κέντρου έχουν πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Ελλάδα, με στόχο τη διερεύνηση του προβλήματος της ταχείας εξάπλωσης επικίνδυνων παθογόνων στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, κλιμάκια του ECDC είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν την Ελλάδα για την ίδια αιτία, συγκεκριμένα τα έτη 2007, 2008 και 2010. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη έγινε τον Απρίλιο, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλαν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ECDC, τα αποτελέσματα της επίσκεψης ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά, ενώ το ζήτημα της μικροβιακής αντοχής έχει ήδη επισημανθεί μέσα από πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα.

«Η τελευταία αξιολόγηση κατέδειξε ότι η μικροβιακή αντοχή που σχετίζεται με τις δομές υγειονομικής περίθαλψης παραμένει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα, με υψηλή παρουσία πολυανθεκτικών οργανισμών και αυξημένη μετάδοση στους σε νεοεισερχόμενους ασθενείς», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει επίσης ότι «τα δεδομένα επιτήρησης αποκαλύπτουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων σε ασθενείς που νοσηλεύονται».

Όσον αφορά στην επιτόπια έρευνα και στα επικίνδυνα παθογόνα, οι ειδικοί του ECDC αναφέρουν ότι «στα νοσοκομεία που εξετάσαμε, εντοπίστηκαν σοβαρές ενδείξεις ανεξέλεγκτης εξάπλωσης διαφόρων πολυανθεκτικών και εξαιρετικά ανθεκτικών παθογόνων, όπως τα Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii και Pseudomonas aeruginosa. Επιπλέον, αν και το Candida auris έχει εμφανιστεί πρόσφατα στα ελληνικά νοσοκομεία, η εξάπλωσή του ήταν ραγδαία, με εκατοντάδες περιστατικά να καταγράφονται μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια».

Συνεπώς, ο υψηλός αριθμός των ασθενών που έχει μολυνθεί απαιτεί τη λήψη αυστηρών μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, γεγονός που υπερφορτώνει το υγειονομικό προσωπικό και ενισχύει περαιτέρω τη μετάδοση. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η κατάσταση συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών. Το χειρότερο σενάριο είναι να υπονομευτεί η η δυνατότητα των ελληνικών νοσοκομείων να παρέχουν ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς.

Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, ενώ η παρατεταμένη νοσηλεία εμποδίζει τη διαθεσιμότητα των κλινών. Παράλληλα, τα μέτρα απομόνωσης περιπλέκουν τη θεραπεία και την αποκατάσταση, επιδεινώνοντας την κατάσταση των ασθενών. Μόνο μια συντονισμένη δράση με ισχυρή πολιτική υποστήριξη και επαρκή χρηματοδότηση μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση της μετάδοσης των ανθεκτικών οργανισμών και την προστασία τόσο των ασθενών όσο και του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup