Αυτή η κατάσταση παραπέμπει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), ή όπως είναι επίσης γνωστό, σπαστική κολίτιδα.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μία συνηθισμένη γαστρεντερική διαταραχή η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, είναι μία χρόνια διαταραχή και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα με διαφορετική βαρύτητα από άτομο σε άτομο. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι: Πόνος στο στομάχι ή κράμπες, κυρίως μετά το φαγητό, πόνος στη μέση, φούσκωμα ή μετεωρισμός, διάρροια, δυσκοιλιότητα η οποία συνοδεύεται συχνά από αίσθημα ατελούς κένωσης, αδυναμία ελέγχου κενώσεων (ακράτεια κοπράνων), ναυτία και βλέννα στα κόπρανα
Το ευερέθιστο έντερο, αν και δεν οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες, ωστόσο μπορεί να επηρεάζει δυσάρεστα την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτό. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστούν αυτά τα συμπτώματα, όπως φαίνεται και από μία επίσκεψη στον κατάλληλο γιατρό (γαστρεντερολόγο), και κάποιοι από αυτούς παρατίθενται στη συνέχεια.
#1 Φυσική άσκηση
Είναι γεγονός πως η φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μάλιστα, ακόμη και 30 λεπτά μέτριας άσκησης όπως το πιο έντονο περπάτημα ή η γιόγκα, πέντε φορές την εβδομάδα, συμβάλλουν στον περιορισμό των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
#2 Σωστή διατροφή
Η σωστή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και περιορισμό των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Για παράδειγμα, οι ειδικοί προτείνουν οι ασθενείς να αποφεύγουν τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά ή να περιορίζουν ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα ανθρακούχα και τα αλκοολούχα ποτά.
Όμως, προσοχή πρέπει να δίνουν και στην ποσότητα και την ποιότητα των καθημερινών γευμάτων. Έτσι, συνίστανται τα μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποφεύγεται το φούσκωμα και οι διάρροιες, αλλά και η μάσηση και κατάποση της τροφής με αργό ρυθμό. Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ενός γεύματος που είναι πιο ελαφρύ το βράδυ.
Οι γιατροί είναι πιθανό να προτείνουν την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, καθώς μπορεί να περιορίσει τη δυσκοιλιότητα ή την αποφυγή τροφών που περιέχουν γλουτένη όπως τα περισσότερα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη κ.ά.), μακαρόνια και επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα να συστήσουν στους ασθενείς να ακολουθήσουν τη δίαιτα FODMAP. Βάσει αυτής οφείλουν να αποφύγουν για ένα διάστημα υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και ζυμώνονται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου για να περιορίσουν το φούσκωμα, τα αέρια εντέρου και τον μετεωρισμό. Άρα, πρέπει να αποφύγουν μία σειρά τροφίμων, από φρούτα (μήλα, βερίκοκα, αχλάδια κ.ά) μέχρι όσπρια (φασόλια, αρακάς κ.ά.), μέλι και γλυκαντικές ουσίες.
#3 Λήψη προβιοτικών
Πολλοί εξειδικευμένοι γιατροί, αφού εξετάσουν προσεκτικά τον ασθενή, προβαίνουν στη χορήγηση προβιοτικών για την αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου καθώς, βάσει κλινικών ερευνών, τα στελέχη των προβιοτικών μπορεί να συμβάλλουν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Tα προβιοτικά είναι ζωντανοί ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (μικρόβια), απαραίτητοι για τον οργανισμό, βρίσκονται στο έντερο και αποτελούν τμήμα της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής. Στελέχη τους βρίσκονται και σε μία σειρά τροφών όπως το γιαούρτι ή σε συμπληρώματα διατροφής και, σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, ενδέχεται να έχουν θετική συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπληρώματος διατροφής είναι το Alflorex®, στο οποίο υπάρχει το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624® που ανήκει στην οικογένεια βακτηρίων τα οποία μεταφέρονται κατά τη γέννηση από τη μητέρα στο βρέφος και υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο.
Καθώς τα βακτηριακά στελέχη χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα, ακόμη και μέσα στην ομάδα των Bifidοbacteria, το Alflorex® είναι το μόνο προϊόν στην Ευρώπη που περιλαμβάνει το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624® -μία κάψουλα Αlflorex® περιέχει ένα δισεκατομμύριο κύτταρα του στελέχους. Η ανακάλυψη και η ανάπτυξη του Bifidobacterium Longum 35624® έχει γίνει από κλινικούς ερευνητές και γαστροεντετερολόγους στο APC Microbiobe Ireland του University College Cork στην Ιρλανδία, το οποίο είναι ένα εκ των σημαντικότερων ερευνητικών κέντρων για το μικροβίωμα διεθνώς.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO), το Βifidobacterium Longum 35624® δείχνει να συμβάλλει στον περιορισμό της εμφάνισης κάποιων συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, όπως ο κοιλιακός πόνος και η δυσκοιλιότητα, αλλά και στις πιο ομαλές κενώσεις ανεξάρτητα από την επικρατούσα συνήθεια του εντέρου*.
Σημειώνεται, επίσης, πως το Alflorex® δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη, γαλακτοκομικά, συντηρητικά και σόγια. Επιπλέον, αυτό το συμπλήρωμα διατροφής είναι κατάλληλο τόσο για χορτοφάγους όσο και τους ανθρώπους που ακολουθούν τη δίαιτα FODMAP.
Το ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν αποτελεί κίνδυνο για τη γενικότερη υγεία ενός ατόμου δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρεμποδίζει την καθημερινότητά του. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχουν τρόποι όπως η λήψη του συμπληρώματος διατροφής Alflorex® με το στέλεχος Bifidobacterium Longum 35624® οι οποίοι συμβάλλουν στον περιορισμό των ενοχλητικών συμπτωμάτων και σε μία καλή ποιότητα ζωής.
*World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Irritable Bowel Syndrome: A Global Perspective Update September 2015
Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία