Υγεία

Έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με ανησυχητική αλλαγή στα πρόσωπα των παιδιών

Έρευνα συνδέει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με ανησυχητική αλλαγή στα πρόσωπα των παιδιών Φωτογραφία: Freepik
Τα παιδιά που τρέφονται με πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στα δόντια, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα.

Τα φορτωμένα με πρόσθετα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και τα γλυκά, αναφέρονται εδώ και δεκαετίες για τους υποτιθέμενους κινδύνους τους, με δεκάδες μελέτες να τα συνδέουν με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Οι ειδικοί έχουν ζητήσει ακόμη και την πλήρη απομάκρυνση των UPFs - τυπικά οτιδήποτε φαγώσιμο έχει περισσότερα τεχνητά συστατικά από ό,τι φυσικά.

Πώς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την ανάπτυξη της γνάθου των παιδιών

Τώρα, Ισπανοί επιστήμονες που παρακολούθησαν δεκάδες μικρά παιδιά ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση φαγητού που αποτελείται κυρίως από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως μαλακά και υπερ-γευστικά, επηρέασε την ανάπτυξη των γνάθων.

Η δρ Laura Marques Martinez, ειδικός στην παιδοδοντιατρική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μάσηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων, καθώς διεγείρει την ανάπτυξη των οστών, ενισχύει τους μυς του προσώπου και προάγει τη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών».

«Η μάσηση στερεών και ινώδους υφής τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά ή φυσικές πρωτεΐνες, γυμνάζει τις γνάθους, βοηθώντας στην πρόληψη θεμάτων όπως η κακή σύγκλειση (κακή ευθυγράμμιση των δοντιών) και οι ελλείψεις στο μέγεθος και το σχήμα των οδοντικών τόξων» συνέχισε.

«Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες που βασίζονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες είναι μαλακές και απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια για τη μάσηση, επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των γνάθων» συμπεραίνει.

«Αυτές οι τροφές, καθώς δεν διεγείρουν επαρκώς τους γναθοπροσωπικούς μυς και τα οστά, μπορεί να οδηγήσουν σε υπανάπτυκτες οστικές δομές και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσλειτουργίας και αναπνευστικών προβλημάτων» σύμφωνα με την ειδικό.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες, τις οδοντικές δομές και το σχήμα του κρανίου 25 παιδιών ηλικίας τριών έως πέντε ετών.

Διαπίστωσαν ότι εκείνα που έτρωγαν πιο μαλακές τροφές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν «πεταχτά δόντια» και να μην έχουν φυσικά κενά, τα οποία απαιτούνται μεταξύ των δοντιών στην πρώιμη παιδική ηλικία για να επιτρέψουν μεγαλύτερα δόντια αργότερα.

«Επιδημία συρρίκνωσης των γνάθων»

Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Tim Spector, δήλωσε επίσης στην Telegraph: «Διανύουμε αυτή την επιδημία συρρίκνωσης των γνάθων εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά έχει πραγματικά επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε μια τεράστια αύξηση των ορθοδοντικών προβλημάτων στα παιδιά - μαζική χρήση σε σιδεράκια και πολύ περισσότερα στραβά δόντια» συνέχισε.

Ο ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής διατροφής ZOE πρόσθεσε: «Η ισχυρότερη τρέχουσα θεωρία σχετικά με το γιατί οι γνάθοι έχουν συρρικνωθεί τόσο γρήγορα είναι ότι ταΐζουμε τα παιδιά μας παιδικές τροφές πραγματικά για όλη τους τη ζωή».

«Έτσι, δεν αναπτύσσουν τους μυς των γνάθων ή το μέγεθος της σιαγόνας και δεν είναι πραγματικά προσαρμοσμένοι για μάσημα».

Ο γενικός όρος UPFs χρησιμοποιείται για να καλύψει οτιδήποτε βρώσιμο που παρασκευάζεται με χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στο ράφι.

Τα έτοιμα γεύματα, τα παγωτά και η κέτσαπ είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα παραδείγματα προϊόντων που εμπίπτουν στον όρο UPF. Αυτός είναι πλέον συνώνυμος με τα τρόφιμα που προσφέρουν μικρή διατροφική αξία.

Διαφέρουν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία πειράζονται για να διαρκέσουν περισσότερο ή να βελτιώσουν τη γεύση τους, όπως το παστό κρέας, το τυρί και το φρέσκο ψωμί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το χειρότερο στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση UPF, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν το 57% της διατροφής στη χώρα. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα θεωρείται ότι αποτελούν βασικό παράγοντα της παχυσαρκίας.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα