Εξαιρετικά είναι τα αποτελέσματα της ρομποτικής χειρουργικής σε ασθενείς με ουρολογικές παθήσεις ακόμα και όταν έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή σε περιστατικά με υψηλό δείκτη χειρουργικής δυσκολίας. Επεμβάσεις που είναι σπάνιες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, καθώς απαιτούν επιστημονική αρτιότητα και συντονισμό μίας ομάδας ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων έχουν αξιοθαύμαστη έκβαση και ταχεία ανάρρωση, όταν πραγματοποιούνται με το πιο πρόσφατο και σημαντικότερο βιοτεχνολογικό επίτευγμα, που απογείωσε την ουρολογική χειρουργική, το ρομποτικό σύστημα daVinci.
Οι επεμβάσεις με αυτό το ρομπότ ναι μεν είναι ελάχιστα τραυματικές με τα οφέλη της ελάχιστης παρέμβασης, αλλά απαιτούν ιδιαίτερες αναισθησιολογικές συνθήκες και κατάρτιση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων. Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών και Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου, χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου «στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός επεμβάσεων ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής και ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής, σε ασθενείς που έχουν απολέσει τμήμα ή ολόκληρο τον πνεύμονά τους, λόγω καρκίνου και σε χειρουργημένους καρδιοπαθείς. Έχουν πραγματοποιηθεί επίσης ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές λόγω καρκίνου σε ήδη χειρουργημένους ασθενείς για υπερτροφία του προστάτη, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το δείκτη δυσκολίας. Οι ασθενείς αυτοί ανάρρωσαν ταχύτατα, δεν παρουσίασαν επιπλοκές, δεν επιβαρύνθηκε η αναπνευστική και η καρδιακή λειτουργία τους και επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά από 2-3 ημέρες», τονίζει.
Εν γένει, η ρομποτική χειρουργική παρέχει στον χειρουργό εξαιρετική 3D ευκρίνεια του χειρουργικού πεδίου, του επιτρέπει να έχει πρόσβαση μέσω της κάμερας στα πιο δυσπρόσιτα σημεία και εργονομία κινήσεων Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι το ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος, η μειωμένη απώλεια αίματος και συνεπώς ελαχιστοποίηση των μεταγγίσεων, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ειδικότερα, στον καρκίνο του προστάτη, η εξαιρετική εργονομία και ακριβής παρασκευή των ιστών με τους ρομποτικούς βραχίονες αποτελεί άριστο «εργαλείο» στην εκρίζωση του καρκίνου, με διασφάλιση της εγκράτειας ούρων και αυξημένων ποσοστών επανόδου της στυτικής ικανότητας, εκεί όπου ενδείκνυται. Σύμφωνα με μελέτες διαφαίνεται ότι η ρομποτική προσέγγιση προσφέρει ακόμα και ενθαρρυντικότερα ογκολογικά αποτελέσματα συγκριτικά με την ανοικτή προστατεκτομή. Στις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η αφαίρεση λεμφαδένων, το ποσοστό επιπλοκών και θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι σχετικά μικρότερο, όπως και οι απώλειες αίματος σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική. «Τα ρομποτικά συστήματα βρίσκουν πλέον εφαρμογή και σε περιστατικά προχωρημένου τοπικά καρκίνου προστάτη με επίσης ελπιδοφόρα ογκολογικά και λειτουργικά οφέλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 88% των περιπτώσεων καρκίνου προστάτη στην Αμερική χειρουργείται ρομποτικά», επισημαίνει ο Δρ. Κυριάκου.