Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 09:39

Δ.Σ. Ήλιδας: Διεκδίκηση μέχρις εσχάτων για το ΤΕΙ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Υπό την σκιά του κινδύνου να δημιουργηθεί πανεπιστημιακή σχολή στο Μεσολόγγι, γεγονός που θα σήμαινε και το κλείσιμο του ΤΕΙ Αμαλιάδας, διεξήχθη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας την περασμένη Παρασκευή.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν και θα μεταφερθούν στον υπουργό Παιδείας, είναι δυναμικές και ξεκάθαρες. Σε περίπτωση όμως που δεν γίνουν αποδεκτές, θα ακολουθηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις που θα φτάσουν ακόμα και σε παραιτήσεις του Δημάρχου αλλά και των δημοτικών συμβούλων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα που θα μεταφερθεί στον Υπουργό είναι η παραμονή του τμήματος τεχνολόγων γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύει στην Αμαλιάδα και η αναβάθμισή του σε Πανεπιστημιακό Τομέα Γεωργικής Παραγωγής, στην υπό ίδρυση Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκτός από την παραπάνω πρόταση του δημάρχου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου κατά πλειοψηφία ελήφθη και η πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Λυμπέρη, η οποία αναφέρει ότι και σε περίπτωση μη συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, να παραμείνει το ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, να ενεργοποιηθεί το Ινστιτούτο του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο και να αξιοποιηθούν τα 7 εκ. ευρώ τα οποία έχουν εξασφαλιστεί για την επέκταση των κτιριακών υποδομών για την κατασκευή εστιατορίου και φοιτητικής εστίας.

Επιβεβλημένη για μια αγροτική περιοχή χαρακτήρισε την ύπαρξη Γεωπονικής Σχολής ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκος Διαμαντόπουλος και το μήνυμα που πρέπει να δοθεί όπως ανέφερε θα πρέπει να είναι ότι η περιοχή το δικαιούται.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Άγγελος Κολόσακας αναφέρθηκε κυρίως σε ότι αφορά στη λειτουργικότητα και τις υποδομές επισημαίνοντας ότι το τμήμα εντάσσεται στις γενικότερες εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος που βρίσκονταν στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν με τη σειρά τους για το θέμα. Ο κ. Μπαλαούρας μεταφέροντας την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Παιδείας, ανέφερε ότι το Υπουργείο αναμένει το πόρισμα της επιτροπής για να ξεκινήσει η συζήτηση με τους φορείς της περιοχής προτείνοντας παράλληλα σε όλους νηφαλιότητα, συζήτηση με τον Υπουργό αλλά και με τα μέλη της Επιτροπής.

Να στεριώσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην περιοχή, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο ο κ. Τζαβάρας καλώντας όλους να συμμετέχουν στον αγώνα για το λόγο αυτό, για τον οποίο και ο ίδιος κατά το παρελθόν είχε κάνει μια σειρά ενεργειών.

Παρών σε ότι χρειαστεί δήλωσε ο κ. Κουτσούκος ο οποίος όπως ανέφερε τον Ιούλιο κατέθεσε ερώτημα στον Υπουργό Παιδείας για τον Χάρτη της Ηλείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς ωστόσο ακόμα να λάβει κάποια απάντηση.
«Δεν μπορεί να φύγει το τμήμα από την Αμαλιάδα» ήταν τα λόγια του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος πρότεινε να συζητηθεί με το Υπουργείο η πρόταση για ίδρυση Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Αμαλιάδα.
Δυναμική ήταν και η παρουσία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του προέδρου του Συλλόγου των φοιτητών Γιάννη Μάρκου.

Ο κ. Μάρκου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα όσα άκουσε θυμίζουν προεκλογική εκστρατεία ενώ ανέφερε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών θέλουν την παραμονή του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα. Εμφανίστηκε επίσης καυστικός σε ότι αφορά στις κτιριακές υποδομές που δεν έχουν προχωρήσει και απογοητευμένος αφού στο κάλεσμα των φοιτητών για σύσκεψη δεν υπήρξε η ανταπόκριση της πόλης .

«Οι καθηγητές πονούν το τμήμα» τόνισε με τη σειρά του πρόεδρος του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Γιώργος Ζερβουδάκης, ο οποίος φανερά απογοητευμένος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι καμία κυβέρνηση δεν έδωσε κάποια θέση καθηγητή στο Τμήμα. Υπογράμμισε επίσης ότι αν και σέβεται την επιθυμία της πόλης για την παραμονή του τμήματος προέχει το εκπαιδευτικό κομμάτι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα πίσω από αυτό. Οι καθηγητές όπως ανέφερε θα κάνουν τη δουλειά τους όπου τους πει η πολιτεία.

Να συναποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν για τον τόπο ζήτησε από τους παρόντες στο Δ.Σ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σιαψάλης πρότεινε να κλείσει η «Τριανταφυλλιά» έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να ασκήσουν πίεση για να διεκδικήσουν το ΤΕΙ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος με τη σειρά του ζήτησε την στήριξη όλων έτσι ώστε να παραμείνει το ΤΕΙ αυτόνομο στην περιοχή.

ds ilidas tei 1

ds ilidas tei 2

ds ilidas tei 3

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018 15:42

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΛΜΕ Ηλείας: Απορρίφθηκε στο ΔΣ Ήλιδας η πρόταση για μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο
    ΕΛΜΕ Ηλείας: Απορρίφθηκε στο ΔΣ Ήλιδας η πρόταση για μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο

    Τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδας όπου συζητήθηκε κατόπιν αιτήματος της ΕΛΜΕ Ηλείας το θέμα της μετατροπής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο.

    Στην αρχή της διαδικασίας, τοποθετήθηκε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ η οποία εξέφρασε την αντίθεση όχι μόνο των εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας αλλά και όλου του κλάδου στη δημιουργία πρότυπων σχολείων. Έπειτα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ήλιδας ο οποίος εξέφρασε τη θετική του γνώμη ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία όπου κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας η πρόταση για μετατροπή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε πρότυπο.

    Αν μη τι άλλο ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα!

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμαλιάδα: Παρουσία Συρίγου η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την γεωργική σχολή
    Αμαλιάδα: Παρουσία Συρίγου η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την

    Η ίδρυση τμήματος στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην πόλη της Αμαλιάδας, επισφραγίστηκε χθες κατά τη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Πανεπιστήμιου Πατρών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

    Για τον λόγο αυτό στην Αμαλιάδα βρέθηκε χθες και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο οποίος στο χαιρετισμό του κατά την υπογραφή του Μνημονίου, τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τίθενται οι βάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει η περιοχή τις σύγχρονες προκλήσεις της γεωργίας και να κάνει το βήμα για την επόμενη μέρα.

    Το μνημόνιο συνεργασίας που πραγματοποιείται σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο έχει ως κοινό στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την επίτευξη επιστημονικής υποστήριξης των δημόσιων πολιτικών, της εκπαιδευτικής συνεργασίας και κυρίως τη σύνδεση με την τοπική αγροτική οικονομία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής συνεργασίας, ένας από τους στόχους του μνημονίου είναι η προσφορά ολοκληρωμένης μεταδευτεροβάθμιας τυπικής εκπαίδευσης επιπέδου 3, 4 και 5, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας.

    Στην εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης για όλους όσοι δεν κατέστη δυνατό να παραστούν, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφών Κάππας.Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι η ΠΔΕ στηρίζει ολόψυχα αυτή την προσπάθεια και θα κάνει ό,τι της αναλογεί και ακόμα περισσότερα, προκειμένου να επιτευχθεί.

    «…Και ποιο είναι αυτό το όραμα; Να μετατραπούν οι αγρότες μας, από εργάτες και τεχνίτες σε επιστήμονες και τεχνοκράτες της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εποχή οικονομικής άνθησης στη Δυτική Ελλάδα, στηριζόμενη στο μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή. Σημαίνει επίσης ότι αποκτάμε βάσιμες προϋποθέσεις ώστε η ύπαιθρός μας, όχι απλά να μην ερημώσει, αλλά να αποκτήσει νέα ζωή. Και σημαίνει επίσης, ότι οι νέοι μας θα μπορούν να βρίσκουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους».Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπυτξης Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε ότι: « Στόχος όλων μας, η συνολική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, η βελτιστοποίηση του λειτουργικού του μοντέλου, ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών του διαδικασιών, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής του βιωσιμότητας. Στόχοι που είναι ευκολότερα επιτεύξιμοι με την ανάπτυξη ισχυρών και δομημένων συνεργειών, όπως η σημερινή. Θεμέλιο για την επιτυχία μας, η διαρκής και στοχευμένη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της αγροτικής μας οικονομίας».

    Με τη σειρά του ο κ. Συρίγος είπε πως πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα το οποίο θα λειτουργήσει υποστηρικτά στην γεωργία της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα φρόντισε να κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρχουν δίδακτρα, πέρα από ένα πιθανό ποσό για την εγγραφή των μαθητών. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Συρίγος είχε να αντιμετωπίσει και τους φοιτητές της σχολής Γεωπονίας της Αμαλιάδας που μεταφέρεται στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι του εξέφρασαν τα παράπονά τους για την απόφαση αυτή που οδήγησε το νομό να μην έχει σχολή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας του παράλληλα απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν το πτυχίο τους. Ο ίδιος σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, τόνισε πως οι σχεδόν 10 αποφοιτήσαντες ετησίως από την σχολή δεν την καθιστούσαν βιώσιμη.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ανέφερε πως σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των αγροτών, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλος, εκφράζοντας όμως και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του εγχειρήματος που θα δώσει νέα πνοή στον γεωργικό τομέα της Δυτικής Ελλάδας.

    amaliada sxoli 2

    amaliada sxoli 3

    amaliada sxoli 4

    amaliada sxoli 5

    amaliada sxoli 6

  • “Μπάζει νερά” το καράβι του Λυμπέρη - Εντάσεις και αποχωρήσεις στο ΔΣ Ήλιδας
    “Μπάζει νερά” το καράβι του Λυμπέρη - Εντάσεις και αποχωρήσεις στο ΔΣ Ήλιδας

    Εφιαλτική ήταν για το δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενώ παλεύει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού που έχει καθυστερήσει και μάλλον δεν θα επιτευχθεί ως στόχος, έως το τέλος του μήνα, ήρθε και η ήττα γοήτρου στην καταψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών έως και 30%. Μια πρόταση που στο δημοτικό συμβούλιο έλαβε εφτά ψήφους υπέρ και 12 κατά. Ο κ. Χριστοδουλόπουλος πρότεινε να καλυφθεί η διαφορά με ιδία έσοδα του δήμου, κάτι που ο πρόεδρος του ΔΣ Βασίλης Ζαχαρόπουλος τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή καθώς δεν έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, ωστόσο έτυχε αποδοχής από την πλειοψηφία του σώματος.

    Στα highlights της συνεδρίασης ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΝΠΔΔ “Ο Ηλείος” Γιώργου Μπακέλα που ξέσπασε με αφορμή το θέμα του νοσοκομείου μετά και την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Ο κ. Μπακέλας κατηγόρησε το Γιάννη Λυμπέρη πως το θέμα του νοσοκομείου υπήρξε “σημαία” της παράταξης προεκλογικά και έπειτα η διεκδίκηση ατόνησε. Μετά τα όσα ανέφερε για το θέμα ο κ. Μπακέλας αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

    Εντάσεις υπήρξαν ακόμα και μεταξύ Λυμπέρη - Κράλλη και Λυμπέρη - Γκουβίτσα σε υψηλούς τόνους.

    Ανάμεσα στα θέματα του ΔΣ Ήλιδας προχθές ήταν και η αποδοχή της παραίτησης του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Χριστοδουλόπουλου, Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος αποχωρεί οριστικά όπως έχει αναφέρει από την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Το θέμα των φωτοβολταϊκών στο φράγμα Πηνειού, στις εξωλίμνιες εκτάσεις, θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση στις 30 Ιανουαρίου, με την ελπίδα να υπάρχουν απαντήσεις για την επένδυση αυτή από την ΕΑΣ Αγρινίου.

  • ΔΣ Ήλιδας: Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Πηνείας στο επίκεντρο
    ΔΣ Ήλιδας: Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Πηνείας στο επίκεντρο

    Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην δημοτική ενότητα της Πηνείας ήταν το θέμα που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας.

    Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να υπάρξει μία αναλυτικότερη παρουσίαση των στοιχείων του φακέλου της επένδυσης.

    Η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής ήταν η βάση στην οποία στήριξαν το λόγο τους οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι ενώ τονίστηκε παράλληλα ότι πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς όλες οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου έργου.

    Για το λόγο αυτό, σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους, κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών καθώς και της Ενεργειακής Κοινότητας της Ένωσης Αγρινίου, προκειμένου να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και τα αναλυτικά στοιχεία του φακέλου της συγκεκριμένης επένδυσης έτσι ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να τύχει καλύτερης ενημέρωσης.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση κατά την οποία θα ληφθεί και η τελική απόφαση.

  • Συνεδρίαση του ΔΣ Ήλιδας για τη Ν.Μ. Αμαλιάδας: Εντάσεις και... για όλα φταίνε οι άλλοι
    Συνεδρίαση του ΔΣ Ήλιδας για τη Ν.Μ. Αμαλιάδας: Εντάσεις και... για όλα φταίνε οι άλλοι
    Τεταμένο κλίμα και βαρείς χαρακτηρισμοί, κυριάρχησαν στην χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ήλιδας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και αφορούσε όπως είναι αναμενόμενο, την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ύστερα από τις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού του στο ΓΝ Ηλείας.
    Και πραγματικά η συνεδρίαση δεν είχε να προσφέρει τίποτα παραπάνω, αφού και σε επίπεδο τοπική αυτοδιοίκησης το νοσοκομείο Αμαλιάδας και οι εργαζόμενοι σε αυτό "χρησιμοποιούνται" συχνά - πυκνά, από αιρετούς, υποψηφίους και φορείς ως ένα μέσο αντιπολίτευσης ή προεκλογικής εκστρατείας.
    Για τους πολίτες της Αμαλιάδας και της βόρειας Ηλείας, το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το προσωπικό, αποτελεί ένα χώρο όπου γίνεται αγώνας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, δεν τυγχάνει όμως της ίδιας αναγνώρισης από όλους.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης επεσήμανε ότι μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητώντας παράλληλα να αντικατασταθεί ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας αλλά και η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου της Αμαλιάδας, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ανίκανους.

    Ακολούθως, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην προηγούμενη αλλά και την παρούσα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι φέρουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο όπως ανέφερε είναι διαλυμένο και σε αυτό συμμετοχή έχουν επίσης τόσο ο διοικητής όσο και η αναπληρώτρια διοικήτρια μέσω της υλοποίησης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, με άλλοθι όπως χαρακτηριστικά είπε την πανδημία, γεγονός που προκάλεσε τις μετακινήσεις προς το νοσοκομείο του Πύργου οι οποίες μάλιστα δεν έχουν επιστροφή.
    Στη συνέχεια, αφού έλαβε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατηγόρησε τον δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη ότι στερείται σχεδιασμού, τονίζοντας παράλληλα ότι στο διάστημα που βρίσκεται επικεφαλής, ο δήμος έχει μπει σε εποχή εσωστρέφειας.
    Για να την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική όλων των εκάστοτε κυβερνήσεων έκανε λόγο αμέσως μετά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει κλείσει και όχι οι “ανίκανοι” όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Λυμπέρης διοικητές, καθώς αυτοί
    λειτουργούν σε διατεταγμένη υπηρεσία της κυβέρνησης.
    Την ελπίδα να βελτιωθούν τα πράγματα μόνο μέσω μίας προοδευτικής κυβέρνησης εξέφρασε στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Κράλλης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, σημείωσε ότι όλες οι δομές υγείας του νόμου θα έπρεπε ειδικά αυτή την περίοδο να έχουν ενισχυθεί αλλά συμβαίνει το αντίθετο.
    Την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση από την πλευρά της κυβέρνησης να στελεχώσει με προσωπικό τα νοσοκομεία της Ηλείας, εξέφρασε ακολούθως ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ενότητα δυνάμεων για να επιτευχθεί ο όποιος στόχος.
    Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ Ανδρέας Νικολακόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κλείσει το νοσοκομείο της Αμαλιάδας αποδεχόμενος όμως και ο ίδιος την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο νομο.
    Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων της περιοχής ενώ με την ολοκλήρωσή της, αποφασίστηκε η επαναφορά όλου του προσωπικού που έχει μετακινηθεί από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας στον Πύργο, η τοποθέτηση καρδιολόγου έτσι ώστε να λειτουργήσει και πάλι η χειρουργική κλινική και η πραγματοποίηση σύσκεψης σήμερα το πρωί, στην οποία θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των παρατάξεων εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης με εργαζόμενους του νοσοκομείου έτσι ώστε να τεθούν οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου.
  • Η Σύγκλητος είπε και επίσημα το "ναι" το ΠΔ για το φινάλε Μουσειολογίας και Γεωπονίας
    Η Σύγκλητος είπε και επίσημα το

    Το "ναι" το είπε ... αβίαστα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδρύσεις νέων τμημάτων.

    Όπως γράψαμε και χθες το ΠΔ που καταργεί το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου και το Τμήμς Γεωπονίας της Αμαλιάδας και τα συγχωνεύει με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πατρών (το πρώτο) και το Τμήμα Γεωπονίας που συγχωνεύται στο νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, ελήφθη η απόφαση έγκρισης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος.

    Συνοπτικά τα σημεία που αφορούν τα δύο τμήμα της Ηλείας:

    Το τμήμα της Γεωπονίας Αμαλιάδας, καταργείται και συγχωνεύεται μαζί με άλλα τμήματα του Μεσολογγίου, σε νέο τμήμα που ιδρύεται στο Μεσολόγγι. Στο Αγρίνιο ιδρύεται και νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

    Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα σήμερα το Αγρίνιο. Η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα είναι δυνατό να υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    Όλες οι διατάξεις θα έχουν εφαρμογή από 1-9-2022

    Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

    ΆΡΘΡΟ 1
    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
    1. Ιδρύεται Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο.

    2. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας εστιάζει στην αειφορική, αποδοτική και δίκαιη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος της υπαίθρου που συμμετέχει στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών και υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Το αντικείμενο της αειφορικής γεωργίας περιλαμβάνει όλες τις μορφές της ολοκληρωμένης γεωργίας, της βιολογικής και οικολογικής γεωργίας, της γεωργίας ακριβείας, της εκτατικής γεωργίας, της γεωργοδασοκομίας, της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, της αγροοικολογίας, του οικοτουρισμού καθώς και όλων των άλλων μορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων της υπαίθρου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των Ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων για τη διαχείριση και προστασία των του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της υπαίθρου.

    3. Η αποστολή του Τμήματος είναι η εκπαίδευση γεωτεχνικών επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων αειφορικής γεωργικής ανάπτυξης, μελετών και έργων, τη σύνταξη στρατηγικών και πολιτικών σχετικά με την αειφορική γεωργική πρακτική και την οικολογική μετάβαση της γεωργικής πρακτικής και παραγωγής, τον σχεδιασμό και διάδοση πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της γεωργίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή της γεωργίας σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, την προετοιμασία τους για τη στελέχωση φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, των φορέων ελέγχου και υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως ερευνητικών εργαστηρίων και ινστιτούτων, εργαστηρίων μικροβιολογικών αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου της γεωργικής παραγωγής, αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων και προετοιμασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων, φορέων παροχής συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών με έμφαση στα συστήματα αειφορικής διαχείρισης, βιολογικής γεωργίας, οικολογικής γεωργίας, ολοκληρωμένης γεωργίας, γεωργίας ακριβείας, γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, κ.λπ.

    4. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    5. Η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    6. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του Τμήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30-9-2022.

    7. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

    ΆΡΘΡΟ 2

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    1. Τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι..

    2. Το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο το οποίο ιδρύθηκε με το αρ. 36 παρ. εδ. i) του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄70) καταργείται.

    3. Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής συγχωνεύεται με το ιδρυόμενο με το άρθρο 1 Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο το οποίο μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Αγρίνιο, και το Τμήμα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    5. Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    6. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    7. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    8. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31-8-2022

    9. Στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας συνιστάται Γραμματεία η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του.

    10. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων που συγχωνεύονται σύμφωνα με την παρ. 1 – 5 μεταφέρονται αντίστοιχα στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 3

    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. των συγχωνευόμενων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών εντάσσονται ως εξής:

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που σύμφωνα με την παρ. 1 μπορούν εναλλακτικά να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα Τμήματα της παραπάνω παραγράφου εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα αυτά με πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες του Τμήματος ύστερα από αίτησή τους που κατατίθεται στη Γραμματεία της Συγκλήτου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η Σύγκλητος με αιτιολογημένη απόφασή της, αποφαίνεται εντός είκοσι (20) ημερών. Η πράξη του Πρύτανη δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    ΆΡΘΡΟ 4
    ΈΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ Ε.ΔΙ.Π. – Ε.Τ.Ε.Π. – Ε.Ε.Π.

    Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) εντάσσονται στα Τμήματα σύμφωνα με την αντιστοιχία της παραγράφου 1 του αρθ. 3.

    ΆΡΘΡΟ 5
    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    1. Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    2. Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    3. Οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    4. Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    5. Προγράμματα Μεταπτυχιακών σπουδών των παραπάνω Τμημάτων που άρχισαν πριν τη συγχώνευση συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος από εγγεγραμμένους φοιτητές μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του Τμήματος.

    6. Για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα όργανα των Τμημάτων που προέκυψαν από τη συγχώνευση .

    7. Για την διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα Τμήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 6

    ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ – ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΔΡΑΣ

    Οι κατωτέρω αλλαγές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με υπουργική απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις τη κείμενης σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 10 του ν. 4485/17)

    1. Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Ο χορηγούμενος από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών είναι ισότιμος με τον χορηγούμενο τίτλο του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της ίδιας Σχολής

    2. Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα το Αγρίνιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    3. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας με έδρα το Αίγιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

    ΆΡΘΡΟ 7
    ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ
    Μετά τις μεταβολές του παρόντος διατάγματος η συγκρότηση των Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η ακόλουθη:
    Α. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    1. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

    2. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

    3. Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

    4. Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών

    5. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

    6. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

    Β. ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Βιολογίας

    2. Τμήμα Γεωλογίας

    3. Τμήμα Επιστήμης των Υλικών

    4. Τμήμα Μαθηματικών

    5. Τμήμα Φυσικής

    6. Τμήμα Χημείας

    Γ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Ιατρικής

    2. Τμήμα Φαρμακευτικής

    Δ.ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    1. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

    2. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

    3. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

    4. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού

    Ε. ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Επιστήμης της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

    2. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

    3. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

    4. Τμήμα Φιλολογίας

    5. Τμήμα Φιλοσοφίας

    6. Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας

    ΣΤ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Νοσηλευτικής

    2. Τμήμα Λογοθεραπείας

    3. Τμήμα Φυσικοθεραπείας

    Ζ. ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

    2. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    3. Τμήμα Γεωπονίας

    4. Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

    ΆΡΘΡΟ 8

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    1. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων Αειφορικής Γεωργίας και Γεωπονίας και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    2. Με πράξη του Πρύτανη οι φοιτητές των Τμημάτων που καταργούνται και συγχωνεύονται εντάσσονται από 1-9-2022 στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση .
    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί την διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την λήψη του πτυχίου, δύνανται να μην λάβουν τον τίτλο σπουδών του Τμήματος που εισήχθησαν αλλά τον τίτλο σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας στο οποίο εντάχθηκαν, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α) Υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους στην Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την συμπλήρωση του δέκατου εξαμήνου για όσους δεν το έχουν υπερβεί την 31-8-2022 και είκοσι (20) ημερών πριν την λήψη του τίτλου για όσους φοιτητές το έχουν υπερβεί. Μετά την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας εξαντλείται η δυνατότητα λήψης τίτλου σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας.

    β) Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Γεωπονίας για την συμβατότητα του Προγράμματος Σπουδών των Τμημάτων που καταργήθηκαν με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ένταξης

    3. Οι κενές θέσεις πάσης φύσης προσωπικού των Τμημάτων που συγχωνεύονται μεταφέρονται με πράξη του Πρύτανη στο οικείο Τμήμα που το απορροφά, με απόφαση της Συγκλήτου. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. για την προκήρυξη των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση της επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α 280) προκηρύσσονται από το οικείο Τμήμα απορρόφησης.

    4. Οι διαδικασίες εκλογής σε νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων που συγχωνεύονται, για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, και οι διαδικασίες εξέλιξης ή μονιμοποίησης για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και οι διαδικασίες μετακίνησης που εκκρεμούν κατά την έναρξη του παρόντος, συνεχίζονται από το σημείο που βρίσκονται και ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις, το νομικό καθεστώς και τα πραγματικά περιστατικά που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης ή υποβολής της αίτησης.

    5. Ο χρόνος που τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διανύσει στην εκάστοτε βαθμίδα ως μέλη Δ.Ε.Π. Τμημάτων που συγχωνεύονται συνυπολογίζεται μετά την ένταξή τους στο οικείο Τμήμα συγχώνευσης και προσμετράται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

    6. Οι εκκρεμείς διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται.

    7. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, που έχουν ιδρυθεί με τους Ν. 4485/2017 (Α΄114) και 4610/2019 (Α΄70) και λειτουργούν στα Τμήματα που συγχωνεύονται μπορούν να επανιδρύονται στα Τμήματα απορρόφησης, για εισαγωγή φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 και εφεξής, με αίτημα του οικείου Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας, και Θρησκευμάτων, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α΄114), υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το περιεχόμενο της απόφασης ίδρυσης του Π.Μ.Σ. παρά μόνο ως προς το επισπεύδον Τμήμα.

    8. Τα όργανα Διοίκησης των Τμημάτων που συγχωνεύονται παύουν να ισχύουν από 1-9-2022.

    9. Στα Τμήματα που προκύπτουν μετά την συγχώνευση με απόφαση της Συγκλήτου λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση σύμφωνα με το άρθρ. 24 του Ν. 4485/2017 (Α΄114). Στις περιπτώσεις που πληρούνται οι προϋποθέσεις περί αυτοδυναμίας διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των Οργάνων τους με ευθύνη των Προέδρων των προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι 31/10/2022.

    10. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    11. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    12.Η ακαδημαϊκή λειτουργία για τους φοιτητές των πρώην Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάχθηκαν με απόφαση της Συγκλήτου και πράξη του Πρύτανη στα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζεται μεταβατικά από τα αντίστοιχα Τμήματα που εντάχθηκαν στην έδρα τους στην Πάτρα.

    13. «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    14.Διαδικαστικά και άλλα ζητήματα καθώς και λεπτομέρειες που ανακύπτουν και δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος ρυθμίζονται με απόφαση της Συγκλήτου.

    15.Η έναρξη του παρόντος άρχεται από 1-9-2022 εκτός των περιπτώσεων που προβλέπεται διαφορετικά.

    Διαβάστε εδώ την αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα για το ΠΔ

  • Πανεπιστήμιο Πατρών: Αυτό είναι το ΠΔ που καταργεί/συγχωνεύει τα τμήματα της Ηλείας
    Πανεπιστήμιο Πατρών: Αυτό είναι το ΠΔ που καταργεί/συγχωνεύει τα τμήματα της Ηλείας

    Στα χέρια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων όπως αυτά της Ηλείας και σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει σήμερα για να το κάνει αποδεκτό.

    Όπως φαίνεται για το τμήμα της Γεωπονίας Αμαλιάδας, καταργείται και συγχωνεύεται μαζί με άλλα τμήματα του Μεσολογγίου, σε νέο τμήμα που ιδρύεται στο Μεσολόγγι. Στο Αγρίνιο ιδρύεται και νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

    Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα σήμερα το Αγρίνιο. Η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα είναι δυνατό να υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    Όλες οι διατάξεις θα έχουν εφαρμογή από 1-9-2022

    Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

    ΆΡΘΡΟ 1
    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
    1. Ιδρύεται Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο.

    2. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας εστιάζει στην αειφορική, αποδοτική και δίκαιη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος της υπαίθρου που συμμετέχει στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών και υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες. Το αντικείμενο της αειφορικής γεωργίας περιλαμβάνει όλες τις μορφές της ολοκληρωμένης γεωργίας, της βιολογικής και οικολογικής γεωργίας, της γεωργίας ακριβείας, της εκτατικής γεωργίας, της γεωργοδασοκομίας, της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, της αγροοικολογίας, του οικοτουρισμού καθώς και όλων των άλλων μορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων της υπαίθρου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των Ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων για τη διαχείριση και προστασία των του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της υπαίθρου.

    3. Η αποστολή του Τμήματος είναι η εκπαίδευση γεωτεχνικών επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων αειφορικής γεωργικής ανάπτυξης, μελετών και έργων, τη σύνταξη στρατηγικών και πολιτικών σχετικά με την αειφορική γεωργική πρακτική και την οικολογική μετάβαση της γεωργικής πρακτικής και παραγωγής, τον σχεδιασμό και διάδοση πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της γεωργίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή της γεωργίας σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, την προετοιμασία τους για τη στελέχωση φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, των φορέων ελέγχου και υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως ερευνητικών εργαστηρίων και ινστιτούτων, εργαστηρίων μικροβιολογικών αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου της γεωργικής παραγωγής, αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων και προετοιμασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων, φορέων παροχής συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών με έμφαση στα συστήματα αειφορικής διαχείρισης, βιολογικής γεωργίας, οικολογικής γεωργίας, ολοκληρωμένης γεωργίας, γεωργίας ακριβείας, γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, κ.λπ.

    4. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    5. Η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    6. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του Τμήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30-9-2022.

    7. Η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

    ΆΡΘΡΟ 2

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    1. Τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι..

    2. Το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο το οποίο ιδρύθηκε με το αρ. 36 παρ. εδ. i) του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄70) καταργείται.

    3. Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής συγχωνεύεται με το ιδρυόμενο με το άρθρο 1 Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο το οποίο μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Αγρίνιο, και το Τμήμα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    5. Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    6. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    7. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

    8. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31-8-2022

    9. Στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας συνιστάται Γραμματεία η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του.

    10. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, τα αρχεία και οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων που συγχωνεύονται σύμφωνα με την παρ. 1 – 5 μεταφέρονται αντίστοιχα στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 3

    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. των συγχωνευόμενων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών εντάσσονται ως εξής:

    1. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.

    3. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο εντάσσονται στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο.

    4. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.

    2. Τα μέλη Δ.Ε.Π. που σύμφωνα με την παρ. 1 μπορούν εναλλακτικά να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα Τμήματα της παραπάνω παραγράφου εντάσσονται σε ένα από τα Τμήματα αυτά με πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες του Τμήματος ύστερα από αίτησή τους που κατατίθεται στη Γραμματεία της Συγκλήτου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η Σύγκλητος με αιτιολογημένη απόφασή της, αποφαίνεται εντός είκοσι (20) ημερών. Η πράξη του Πρύτανη δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    ΆΡΘΡΟ 4
    ΈΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ Ε.ΔΙ.Π. – Ε.Τ.Ε.Π. – Ε.Ε.Π.

    Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) εντάσσονται στα Τμήματα σύμφωνα με την αντιστοιχία της παραγράφου 1 του αρθ. 3.

    ΆΡΘΡΟ 5
    ΄ΕΝΤΑΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    1. Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι και Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    2. Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    3. Οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    4. Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

    5. Προγράμματα Μεταπτυχιακών σπουδών των παραπάνω Τμημάτων που άρχισαν πριν τη συγχώνευση συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος από εγγεγραμμένους φοιτητές μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών του Τμήματος.

    6. Για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα όργανα των Τμημάτων που προέκυψαν από τη συγχώνευση .

    7. Για την διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών των Τμημάτων που συγχωνεύονται αρμόδια είναι τα Τμήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση.

    ΆΡΘΡΟ 6

    ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ – ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΔΡΑΣ

    Οι κατωτέρω αλλαγές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με υπουργική απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις τη κείμενης σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 10 του ν. 4485/17)

    1. Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Ο χορηγούμενος από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών είναι ισότιμος με τον χορηγούμενο τίτλο του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της ίδιας Σχολής

    2. Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα το Αγρίνιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    3. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας με έδρα το Αίγιο μεταφέρεται στην Πάτρα.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

    ΆΡΘΡΟ 7
    ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ
    Μετά τις μεταβολές του παρόντος διατάγματος η συγκρότηση των Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η ακόλουθη:
    Α. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    1. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

    2. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

    3. Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

    4. Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών

    5. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

    6. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

    Β. ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Βιολογίας

    2. Τμήμα Γεωλογίας

    3. Τμήμα Επιστήμης των Υλικών

    4. Τμήμα Μαθηματικών

    5. Τμήμα Φυσικής

    6. Τμήμα Χημείας

    Γ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Ιατρικής

    2. Τμήμα Φαρμακευτικής

    Δ.ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    1. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

    2. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

    3. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

    4. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού

    Ε. ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Επιστήμης της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

    2. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

    3. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

    4. Τμήμα Φιλολογίας

    5. Τμήμα Φιλοσοφίας

    6. Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας

    ΣΤ. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    1. Τμήμα Νοσηλευτικής

    2. Τμήμα Λογοθεραπείας

    3. Τμήμα Φυσικοθεραπείας

    Ζ. ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

    2. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

    3. Τμήμα Γεωπονίας

    4. Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

    ΆΡΘΡΟ 8

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    1. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων Αειφορικής Γεωργίας και Γεωπονίας και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.

    2. Με πράξη του Πρύτανη οι φοιτητές των Τμημάτων που καταργούνται και συγχωνεύονται εντάσσονται από 1-9-2022 στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση .
    Οι φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάσσονται στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί την διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την λήψη του πτυχίου, δύνανται να μην λάβουν τον τίτλο σπουδών του Τμήματος που εισήχθησαν αλλά τον τίτλο σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας στο οποίο εντάχθηκαν, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α) Υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους στην Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών μετά την συμπλήρωση του δέκατου εξαμήνου για όσους δεν το έχουν υπερβεί την 31-8-2022 και είκοσι (20) ημερών πριν την λήψη του τίτλου για όσους φοιτητές το έχουν υπερβεί. Μετά την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας εξαντλείται η δυνατότητα λήψης τίτλου σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας.

    β) Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Γεωπονίας για την συμβατότητα του Προγράμματος Σπουδών των Τμημάτων που καταργήθηκαν με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ένταξης

    3. Οι κενές θέσεις πάσης φύσης προσωπικού των Τμημάτων που συγχωνεύονται μεταφέρονται με πράξη του Πρύτανη στο οικείο Τμήμα που το απορροφά, με απόφαση της Συγκλήτου. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. για την προκήρυξη των οποίων έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση της επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α 280) προκηρύσσονται από το οικείο Τμήμα απορρόφησης.

    4. Οι διαδικασίες εκλογής σε νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. των Τμημάτων που συγχωνεύονται, για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, και οι διαδικασίες εξέλιξης ή μονιμοποίησης για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση από το ενδιαφερόμενο για εξέλιξη μέλος Δ.Ε.Π. μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και οι διαδικασίες μετακίνησης που εκκρεμούν κατά την έναρξη του παρόντος, συνεχίζονται από το σημείο που βρίσκονται και ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις, το νομικό καθεστώς και τα πραγματικά περιστατικά που ίσχυαν κατά τη δημοσίευση της προκήρυξης ή υποβολής της αίτησης.

    5. Ο χρόνος που τα μέλη Δ.Ε.Π. έχουν διανύσει στην εκάστοτε βαθμίδα ως μέλη Δ.Ε.Π. Τμημάτων που συγχωνεύονται συνυπολογίζεται μετά την ένταξή τους στο οικείο Τμήμα συγχώνευσης και προσμετράται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

    6. Οι εκκρεμείς διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. ολοκληρώνονται από τα όργανα του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται.

    7. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, που έχουν ιδρυθεί με τους Ν. 4485/2017 (Α΄114) και 4610/2019 (Α΄70) και λειτουργούν στα Τμήματα που συγχωνεύονται μπορούν να επανιδρύονται στα Τμήματα απορρόφησης, για εισαγωγή φοιτητών από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 και εφεξής, με αίτημα του οικείου Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στο Υπουργείο Παιδείας, και Θρησκευμάτων, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α΄114), υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το περιεχόμενο της απόφασης ίδρυσης του Π.Μ.Σ. παρά μόνο ως προς το επισπεύδον Τμήμα.

    8. Τα όργανα Διοίκησης των Τμημάτων που συγχωνεύονται παύουν να ισχύουν από 1-9-2022.

    9. Στα Τμήματα που προκύπτουν μετά την συγχώνευση με απόφαση της Συγκλήτου λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση σύμφωνα με το άρθρ. 24 του Ν. 4485/2017 (Α΄114). Στις περιπτώσεις που πληρούνται οι προϋποθέσεις περί αυτοδυναμίας διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των Οργάνων τους με ευθύνη των Προέδρων των προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι 31/10/2022.

    10. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών , στην έδρα του στην Πάτρα.

    11. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του συγχωνευόμενου Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών από το Τμήμα Γεωπονίας στην έδρα του στο Μεσολόγγι.

    12.Η ακαδημαϊκή λειτουργία για τους φοιτητές των πρώην Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής με έδρα το Μεσολόγγι που εντάχθηκαν με απόφαση της Συγκλήτου και πράξη του Πρύτανη στα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ή στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζεται μεταβατικά από τα αντίστοιχα Τμήματα που εντάχθηκαν στην έδρα τους στην Πάτρα.

    13. «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος.

    14.Διαδικαστικά και άλλα ζητήματα καθώς και λεπτομέρειες που ανακύπτουν και δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος ρυθμίζονται με απόφαση της Συγκλήτου.

    15.Η έναρξη του παρόντος άρχεται από 1-9-2022 εκτός των περιπτώσεων που προβλέπεται διαφορετικά.

  • ΔΣ Ήλιδας: Αποσύρθηκε “προς διαβούλευση” η αλλαγή ονομασίας του δήμου
    ΔΣ Ήλιδας: Αποσύρθηκε “προς διαβούλευση” η αλλαγή ονομασίας του δήμου

    Το θέμα της αλλαγής ονομασίας του δήμου Ήλιδας σε δήμο Αμαλιάδας - Ήλιδας που προτείνει ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης, δεν συζητήθηκε τελικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου.

    Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές πλευρές όχι μόνο στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά ευρύτερα και σίγουρα ο κ. Λυμπέρης βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση. Χθες και ενώ το θέμα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αποσύρθηκε για να τεθεί σε διαβούλευση.

    Ο κ. Λυμπέρης ως θέση του είχε αναφέρει πως η προσθήκη της Αμαλιάδας στον τίτλο του δήμου είχε να κάνει μόνο με το θέμα της αναγνωρισιμότητας.

    Ο δήμαρχος Ήλιδας σημείωσε πως για να έχει νόημα η απόφαση για τη μετονομασία του δήμου θα πρέπει να είναι ομόφωνη, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί…

    ds ilidas 2

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch