Η ίδρυση τμήματος στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην πόλη της Αμαλιάδας, επισφραγίστηκε χθες κατά τη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Πανεπιστήμιου Πατρών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Για τον λόγο αυτό στην Αμαλιάδα βρέθηκε χθες και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο οποίος στο χαιρετισμό του κατά την υπογραφή του Μνημονίου, τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τίθενται οι βάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει η περιοχή τις σύγχρονες προκλήσεις της γεωργίας και να κάνει το βήμα για την επόμενη μέρα.
Το μνημόνιο συνεργασίας που πραγματοποιείται σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο έχει ως κοινό στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την επίτευξη επιστημονικής υποστήριξης των δημόσιων πολιτικών, της εκπαιδευτικής συνεργασίας και κυρίως τη σύνδεση με την τοπική αγροτική οικονομία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής συνεργασίας, ένας από τους στόχους του μνημονίου είναι η προσφορά ολοκληρωμένης μεταδευτεροβάθμιας τυπικής εκπαίδευσης επιπέδου 3, 4 και 5, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας.
Στην εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης για όλους όσοι δεν κατέστη δυνατό να παραστούν, συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφών Κάππας.Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι η ΠΔΕ στηρίζει ολόψυχα αυτή την προσπάθεια και θα κάνει ό,τι της αναλογεί και ακόμα περισσότερα, προκειμένου να επιτευχθεί.
«…Και ποιο είναι αυτό το όραμα; Να μετατραπούν οι αγρότες μας, από εργάτες και τεχνίτες σε επιστήμονες και τεχνοκράτες της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εποχή οικονομικής άνθησης στη Δυτική Ελλάδα, στηριζόμενη στο μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή. Σημαίνει επίσης ότι αποκτάμε βάσιμες προϋποθέσεις ώστε η ύπαιθρός μας, όχι απλά να μην ερημώσει, αλλά να αποκτήσει νέα ζωή. Και σημαίνει επίσης, ότι οι νέοι μας θα μπορούν να βρίσκουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους».Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπυτξης Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε ότι: « Στόχος όλων μας, η συνολική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, η βελτιστοποίηση του λειτουργικού του μοντέλου, ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών του διαδικασιών, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής του βιωσιμότητας. Στόχοι που είναι ευκολότερα επιτεύξιμοι με την ανάπτυξη ισχυρών και δομημένων συνεργειών, όπως η σημερινή. Θεμέλιο για την επιτυχία μας, η διαρκής και στοχευμένη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της αγροτικής μας οικονομίας».
Με τη σειρά του ο κ. Συρίγος είπε πως πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα το οποίο θα λειτουργήσει υποστηρικτά στην γεωργία της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα φρόντισε να κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρχουν δίδακτρα, πέρα από ένα πιθανό ποσό για την εγγραφή των μαθητών. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Συρίγος είχε να αντιμετωπίσει και τους φοιτητές της σχολής Γεωπονίας της Αμαλιάδας που μεταφέρεται στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι του εξέφρασαν τα παράπονά τους για την απόφαση αυτή που οδήγησε το νομό να μην έχει σχολή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας του παράλληλα απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν το πτυχίο τους. Ο ίδιος σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, τόνισε πως οι σχεδόν 10 αποφοιτήσαντες ετησίως από την σχολή δεν την καθιστούσαν βιώσιμη.
Τέλος ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Σέρκος Χαρουτουνιάν, ανέφερε πως σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των αγροτών, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλος, εκφράζοντας όμως και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του εγχειρήματος που θα δώσει νέα πνοή στον γεωργικό τομέα της Δυτικής Ελλάδας.