Να ανοίξει άμεσα με μια νέα πολιτιστική πρόταση για την πόλη!
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου δυστυχώς εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα παραμένει κλειστό λόγω της «αδυναμίας» του υπουργείου πολιτισμού να προσλάβει προσωπικό που θα καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου. Όμως, απαντά στις ανάγκες των καιρών μας μόνο το αίτημα για την άμεση επαναλειτουργία του μουσείου; Νομίζουμε πως τίθεται επιτακτικά πια η ανάγκη για τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας του μουσείου με την ένταξη νέων εξωστρεφών δράσεων που θα συνοδεύουν και θα σηματοδοτούν την επαναλειτουργία του. Η ορθή αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το ζητούμενο ώστε το μουσείο να γίνει ένας ζωντανός χώρος, να ενταχθεί στη ζωή της πόλης και να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων και τουριστών.
Στο μουσείο του Πύργου διεξάγονταν εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών. Με την επαναλειτουργία του θα μπορούσαν να επανασχεδιαστούν διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στα πολυμέσα και τις νέες τεχνολογίες. Προγράμματα ελκυστικά για τους μαθητές που θα συνδυάζουν τη βιωματική πράξη και το δημιουργικό παιχνίδι ως μέσα προσέγγισης και αναζήτησης της ιστορικής γνώσης. Σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να εμπλακεί και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με τη δημιουργία ενός εργαστηρίου οπτικοακουστικών μέσων που θα δραστηριοποιείται για την προώθηση της μουσειακής παιδείας. Στην ίδια κατεύθυνση να συμβάλλει το ΑΤΕΙ Πύργου και ιδιαίτερα οι καθηγητές και οι φοιτητές της κατεύθυνσης μουσειολογίας καθώς και οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού με την εκπόνηση σχολικών προγραμμάτων. Επίσης ο Δήμος Πύργου θα μπορούσε να φέρει την πόλη πιο κοντά στο μουσείο με δράσεις πολιτισμού τον χώρο που του ανήκει στο ισόγειο το κτιρίου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου δεν πρέπει να λογίζεται ως μια νησίδα ξεκομμένη από το γίγνεσθαι της πόλης και της περιοχής της. Αντιθέτως, θα μπορούσε να αποτελεί κρίκο της αλυσίδας που ενώνει την ιστορική πορεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ως την τουρκοκρατία. Μια ιστορική πορεία που συνεχιστικέ με την «χρυσή εποχή της σταφίδας», της αστικοποίησης και της πρώιμης εκβιομηχανοποίησης που ακολούθησε. Στόχος της κίνησής μας είναι η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης και η ανασύνθεση της ιστορικής ταυτότητας μέσω της αξιοποίησης κτιρίων σύμβολων της ακμής της. Προτεραιότητα μας αποτελεί η διάσωση του Μανωλοπούλειου και η υλοποίηση της πρότασης για μετατροπή του σε πινακοθήκη, η δημιουργία ενός μουσείου σταφίδας στο χώρο του ινστιτούτου σταφίδας, το εργοστάσιο Ξυστρή να γίνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού, να επιταχυνθούν οι εξαγγελμένες παρεμβάσεις για τις αποθήκες του ΑΣΟ, η άμεση επισκευή των υπνωτηρίων ΟΣΕ και πολλές άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις σε κτίρια και δημόσιους χώρους.
Η πόλη μπορεί να χτίσει τη νέα της «ταυτότητα» στηριζόμενη στην πολιτιστική της κληρονομιά.