Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 08:09

Νέα σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για τις οφειλές των ΤΟΕΒ σε ΓΟΕΒ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η βεβαίωση οφειλών των ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ από την ΔΟΥ Αμαλιάδας και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ ήταν το θέμα που απασχόλησε την χθεσινή συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Νίκο Φάμελο και υπάλληλους του Οργανισμού, καθώς και προέδρους αλλά και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ της Ηλείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος τα ποσά είναι μεγάλα και αφορούν παλιές οφειλές, τις οποίες οι ΤΟΕΒ αμφισβητούν. «Επίσης, αμφισβητείται ως προς τη νομιμότητα το γεγονός της βεβαίωσης των οφειλών, υπό το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα εάν και εφόσον στις 31 Ιανουαρίου δεσμευτούν οι λογαριασμοί των ΤΟΕΒ. Αναζητούμε λύση, γιατί δε μπορούμε να τρέξουμε το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας ενόψει της αρδευτικής περιόδου, που ξεκινά σε 2-3 μήνες, κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και μέχρι τώρα δε μπορώ να δηλώσω ευτυχής για το επίπεδο της συνεννόησης και της συνεργασίας που υπάρχει. Νομίζω πως είμαστε σε έναν καλό δρόμο και εάν επιδειχθεί πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης των προβλημάτων εκατέρωθεν θα υπάρξει λύση. Τα προβλήματα αφορούν τους αγρότες της Ηλείας και όχι τις ηγεσίες των ΟΕΒ. Αν όλοι καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα για την Ηλεία νομίζω πως θα βρεθεί και η λύση. Έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη, θέλουμε να τον επιβεβαιώσουμε αύριο το πρωί στις 10 (σ.σ. σήμερα), που θα έχουμε μία μικρή σύσκεψη και εφόσον όλα πάνε καλά νομίζω θα υπάρξει η λύση που αναζητούμε, ούτως ώστε να μην προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα στα τόσα που αντιμετωπίζει το αρδευτικό μας δίκτυο» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

siskepsi goev2

Αναφορικά με τα έτη που αφορουν οι βεβαιώσεις οφειλών και το ύψος των ποσών ο κ. Γεωργιόπουλος συμπλήρωσε: «Οι βεβαιώσεις οφειλών αφορούν τα έτη 2009 έως 2015 και κυμαίνονται από 100.000 μέχρι και 800.000 ευρώ. Είναι τεράστια τα νούμερα για να εξοφληθούν και δεν υπάρχουν φυσικά στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ».
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο που παρουσιάζεται πλέον από την κακοκαιρία, λόγω της μη επαρκούς συντήρησης των αντλιοστασίων, τονίζοντας: «Όσο υπάρχει επίσχεση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΓΟΕΒ, που σημαίνει ότι και το αποστραγγιστικό και το αρδευτικό δίκτυο δεν συντηρούνται σωστά, ο κίνδυνος υπάρχει. Και για αυτό κατά καιρούς έχω καλέσει όλους να βρουν επιτέλους μία λύση. Εμείς είμαστε μία εποπτεύουσα αρχή, αλλά δε μπορούμε να επιβάλουμε ποιος θα δώσει και πόσα λεφτά θα δώσει, όταν στο τέλος αυτοί μεταξύ τους δεν συμφωνούν και στους ισολογισμούς τους! Θα τη βρούμε τη λύση, ακόμα κι αν πρέπει να κάνουμε τομές. Αλλά, οι τομές θέλουν χρόνο και η αρμοδιότητα αυτή μας ήρθε χωρίς προσωπικό και χωρίς αποσαφηνισμένο το νομικό πλαίσιο πριν από μερικούς μόλις μήνες.»
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 08:50

Σχετικά Άρθρα

  • Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού
    Π.Ε. Ηλείας: Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού

    Ενημερωτική σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άννας Μαστοράκου και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηλείας.

    Παρουσία δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων ΔΕΥΑ και άλλων φορέων, τονίστηκε πως την δεδομένη χρονική στιγμή η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ηλεία βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση και σωστή προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που επηρεάζουν το νερό.

    pe susk nero koro 2

    Η κα Μαστοράκου κατά την τοποθέτησή της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, όπως η χλωρίωση, ο καθαρισμός των δεξαμενών και οι τακτικές υδροληψίες.

    Από την πλευρά τους, τόσο η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος
    Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας, Ακριβή Ζάρρα αναφέρθηκαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται σε σχέση με την ασφάλεια του νερού αλλά και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα όταν παρατηρούνται προβλήματα ενώ πρόσθεσαν πως κάθε καταγγελία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, να εξετάζεται και να εκδίδεται το ανάλογο πόρισμα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σύσκεψη στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Προγραμματισμός για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
    Σύσκεψη στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Προγραμματισμός για τον φετινό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

    Ο προγραμματισμός για τον φετινό εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

    Η αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Αθανασία Κουσκουρή, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ανέφερε ότι και οι φετινές εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ» θα γίνουν σε ολόκληρο το Δήμο με τη λαμπρότητα που τους αρμόζει, για τους ήρωες της 28ης Οκτωβρίου.

    Στην έδρα του Δήμου την Κρέστενα θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ., ενώ ανήμερα της εθνικής μας εορτής θα λάβουν χώρα λαμπρές εκδηλώσεις με Δοξολογία, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στα σχολεία, με αποκορύφωμα την παρέλαση των μαθητών στις 11 π.μ. στο κέντρο των Κρεστένων.

    Ανάλογες τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις Δ.Ε. και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με τη σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στο Δήμο.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι προϊστάμενες στα τμήματα Παιδείας και Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου κ.κ. Κατερίνα Σταυροπούλου και Τζένη Χρονά, εκπρόσωποι της εκκλησίας, σχολικών μονάδων, της Αστυνομίας κ.α.

    andrits susk 28i 2

    andrits susk 28i 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευρεία σύσκεψη για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο ΚΠΕ Κρεστένων
    Ευρεία σύσκεψη για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο ΚΠΕ Κρεστένων

    «Επί τάπητος» η ομαλή λειτουργία των σχολείων

    Ενημέρωση από τον Σάκη Μπαλιούκο για τις αλλαγές στη χρήση της πάγιας προκαταβολής

    Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν ην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, κατά τη νέα περίοδο 2024-25, εξετάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

    Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου, του Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέα Καρατζά, της αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αθανασίας Κουσκουρή, των διευθυντών των σχολικών μονάδων, καθώς και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

    Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έθεσε το θέμα των αλλαγών που υπάρχουν όσον αφορά τη χρήση της πάγιας προκαταβολής από τα σχολεία, λέγοντας ότι στο εξής θα πρέπει να δαπανούνται χρήματα σε ότι δεν έχει προβλέψει ο κάθε Δήμος, διότι σε διαφορετική περίπτωση παρεμβαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα γίνεται καταλογισμός στον υπόλογο που είναι ο διευθυντής του σχολείου.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα επιμέρους ζητήματα όπως λ.χ. η θέρμανση, ο κ. Μπαλιούκος υπογράμμισε πως θα γίνει άμεσα συντήρηση στα δημοτικά κτίρια με ενιαίο διαγωνισμό, ενώ όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση για τα σχολεία τόνισε πως ο Δήμος ενισχύει τις πιστώσεις αφού η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται όπως πρέπει, παρά τις σημαντικές αρμοδιότητες που παρέδωσε στους Δήμους.

    Ακόμη αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση που έγινε στο ΚΠΕ Κρεστένων, επισημαίνοντας πως κάτι ανάλογο θα γίνει και στα σχολεία με την αξιοποίηση προγράμματος όπου ο Δήμος θα έχει συμμετοχή, με σκοπό να υπάρξει σημαντικό όφελος στην κατανάλωση ενέργειας.

    Η σχολική στέγη

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας εξήρε τις προσπάθειες του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, εκφράζοντας συγχρόνως τη βεβαιότητά του ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά μετά την αλλαγή των διαδικασιών για τις προμήθειες μέσω των Δήμων, με συγκεκριμένες αναθέσεις.

    Επίσης ο κ. Καρατζάς έθεσε και το θέμα της σχολικής στέγης για το οποίο ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη αναζήτηση προγραμμάτων για το σκοπό αυτό, ενώ ήδη το υπουργείο δια στόματος πρωθυπουργού, μετά την πρόσφατη παρέμβαση της ΚΕΔΕ, έχει προδημοσιεύσει πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ, για συγκεκριμένες όμως εργασίες στα σχολεία.

    Παρέμβαση γύρω από τη λειτουργία των σχολείων του Δήμου έκανε η αντιδήμαρχος κ. Αθανασία Κουσκουρή, ενώ εκ μέρους των Διευθυντών των σχολικών μονάδων τέθηκαν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν.

    krestena susk sxoleia 2

    krestena susk sxoleia 3

    krestena susk sxoleia 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια”
    Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια” δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις σε ό,τι αφορά το φράγμα Πηνειού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχιών και προβληματισμών για την επερχόμενη αρδευτική περίοδο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Τάκη Παρασκευόπουλο, παρόλο που η στάθμη του νερού είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη, αφού για να διατηρηθεί η άρδευση στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, απαιτούνται όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr διπλάσιες βροχοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.

    «Τις δύο φορές που έβρεξε από τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη βοήθησε γιατί είχαμε κάποιες εισροές νερού στο φράγμα, που ανέβηκε περίπου συνολικά γύρω στους 60 πόντους, ενώ βοήθησε πάρα πολύ ότι είχαμε επίσης και μεγάλα κενά ποτίσματος αυτές τις μέρες. Οπότε ήταν διπλό το όφελος από το νερό που έπεσε. Δεν χάθηκε δηλαδή από τα ποτίσματα. Εμείς είχαμε βάλει στόχο να μην πέσουμε κάτω από τα 70 μέτρα. Για την φετινή χρονιά είμαστε τώρα πάνω από τα 73. Οπότε θεωρώ ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί».

    Ο κρίσιμος ρόλος των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, η επόμενη αρδευτική περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το φράγμα Πηνειού ξεκινά τη νέα περίοδο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, και για να φτάσει στα ίδια επίπεδα απαιτείται σχεδόν διπλάσια ποσότητα βροχοπτώσεων. Εκτός από τις βροχές, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν το φράγμα με νερό μέχρι την Άνοιξη, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των αποθεμάτων.

    «Για να μπορέσουμε να είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα πρέπει να έχουμε σχεδόν τις διπλάσιες βροχοπτώσεις. Και αυτό γιατί φέτος το φράγμα ξεκινάει πολύ χαμηλότερα.

    Αν συμβεί αυτό θα βγει η χρονιά αλλά ελεγχόμενα και με δυσκολία όπως και φέτος. Χρειαζόμαστε και βροχές αλλά και χιονοπτώσεις διότι το χιόνι δίνει το απόθεμα στην πορεία. Τα χιόνια δηλαδή είναι αυτά που προσφέρουν μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο νερό μέσα στο φράγμα. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν χειμώνα με βροχές και χιόνια».

    Η σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής αρδευτικής περιόδου, όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού. Τα προηγούμενα χρόνια, η επάρκεια νερού οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση, κάτι που τώρα δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να γίνει εξοικονόμηση. Οι καλλιεργητές πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το νερό με σύνεση, ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις φέτος επεσήμανε προσθέτοντας ότι:

    «Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τελικά φάνηκε ότι ήταν αναγκαίο να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές γιατί και οι καλλιέργειες βγήκαν εις πέρας και οικονομία κάναμε μεγάλη στο νερό και ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν.

    Αυτή η πίεση δηλαδή που βιώσαμε την φετινή χρονιά ίσως μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πολύ μεγάλη σπατάλη νερού. Ήταν και ένας τρόπος να καταλάβει ο παραγωγός την αξία του νερού, να εκπαιδευτεί και να κάνει πιο ορθολογική χρήση.

    Πρέπει να μη θεωρούμε αυτονόητο το νερό και να είμαστε μαθημένοι και για τα δύσκολα. Διότι μέχρι τώρα είχαμε νερό και το σπαταλούσαμε. Από εδώ και πέρα ακόμα κι αν έχουμε νερό, δηλαδή αν πάει καλά η φετινή χρονιά, θα πρέπει αυτό το νερό να το διαχειριστούμε πολύ φειδωλά γιατί δε γνωρίζουμε πως θα πάει η επόμενη χρονιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κάνουμε πολύ προσεγμένη χρήση, έτσι ώστε να αφήσουμε νερό στο φράγμα για να μη βρεθούμε στην πορεία σε αδιέξοδο. Διότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει αν μία χρονιά δεν καλλιεργηθεί η Ηλεία» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

    Συμπέρασμα

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ και θέλοντας να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους κατέστησε σαφές πως η αρδευτική περίοδος στο φράγμα Πηνειού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τους αγρότες και τους διαχειριστές υδάτινων πόρων της περιοχής, καθώς η εξάρτηση από τις βροχοπτώσεις και οι ανάγκες των καλλιεργειών καθιστούν απαραίτητη μια στρατηγική διαχείρισης του νερού που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της γεωργίας στην Ηλεία.

  • Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Πηνειού ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
    Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Πηνειού ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

    Στην τελική ευθεία για το πρώτο κουδούνι

    Εντείνονται οι προετοιμασίες στον Δήμο Πηνειού για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενόψει της νέας χρονιάς. Παρουσία του Δημάρχου Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινού και των αρμόδιων αντιδημάρχων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης ευρεία σύσκεψη με τους διευθυντές και τις διευθύντριες των νηπιαγωγείων και των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου αφενός να εξασφαλιστεί η ομαλή έναρξη των μαθημάτων αφετέρου να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας τους για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης -στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Κοινωνικής Προστασίας κ. Διονύσιος Γεωργόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κα. Βάντα Κοντούλη και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δημοσθένης Χριστόπουλος - τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα έγινε επικαιροποίηση των αιτημάτων καθώς και αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ των Διευθυντών Σχολείων και της Δημοτικής Αρχής ως προς τις ανάγκες των σχολείων τους. Τέλος αναζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

    Προτεραιότητα η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων

    Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αφού επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του, ότι για τη δημοτική αρχή αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, έδωσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της νέας σχολικής περιόδου. «Παραμένουμε στο πλευρό σας για ό,τι χρειαστείτε» τόνισε απευθυνόμενος στους διευθυντές των σχολείων και συνέχισε «ωστόσο παράλληλα ζητάμε από εσάς να είστε απόλυτα τυπικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας και να υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον δήμο για την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν». Αναφερόμενος στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επηρεάζουν τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ο δήμαρχος Πηνειού επισήμανε την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης. «Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και να κινούμαστε ανάλογα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

    pinios susk sxoleia 24 2

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επικαιροποίηση των αιτημάτων καθώς και αμφίδρομη ενημέρωση μεταξύ των Διευθυντών Σχολείων και της Δημοτικής Αρχής ως προς τις ανάγκες των σχολείων τους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08 στο Λάλα
    Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08 στο Λάλα

    Η ΟΑΣΗ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με κτηνοτρόφους και αγρότες σήμερα Δευτέρα 26/08/24 και ώρα 21:30 στην πλατεία του Λάλα.

    Θέμα: Εξελίξεις σχετικά με την πανώλη και οι προτάσεις της ΟΑΣΗ και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

    Όλοι και όλες στην σύσκεψη της ΟΑΣΗ στο Λάλα στις 21:30

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ολοκληρώθηκε η διυπουργική υπό τον Μητσοτάκη για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική: Τι συζητήθηκε, ποιοι συμμετείχαν
    Ολοκληρώθηκε η διυπουργική υπό τον Μητσοτάκη για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική: Τι συζητήθηκε, ποιοι συμμετείχαν

    Μία ώρα διήρκεσε η διυπουργική στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα μετά τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Κυριακή από το Βαρνάβα και εξαπλώθηκε αστραπιαία σε περιοχές της Αττικής.

    Ποιοι συμμετείχαν στη διυπουργική

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και σε αυτήν συμμετείχαν εκτός του πρωθυπουργού, και του αρμόδιου υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, οι κ.κ. υπουργοί, ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, οι υπουργοί Επικρατείς Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Στην σύσκεψη συνδέθηκαν επίσης οι Σταμπουλίδης, Πετραλιάς, Παπαθανάσης και Κοντογεώργης.

    Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους - Οι αποζημιώσεις

    Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τη φωτιά, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

    Παράλληλα, τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο των πληγεισών περιοχών για αυτοψίες και καταγραφές, ενώ αποστέλλονται άμεσα τα σχετικά έγγραφα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για ενημέρωσή τους για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες.

    Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τις πληγείσες περιοχές είναι τα ακόλουθα:

    1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

    Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

    2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων

    Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

    3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

    Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους. Οι ενδιαφερόμενοι, σε λίγες ημέρες που ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα την υποκατηγορία φυσικές καταστροφές, είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr.

    4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

    Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες για την Αττική, χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

    5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

    Χορηγείται προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε μέρος της ενίσχυσης να καταβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη φυσική καταστροφή. Η προκαταβολή χορηγείται σε συνέχεια της καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που πραγματοποιείται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

    6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις

    Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με τις Περιφέρειες, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις, ώστε -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- να χορηγηθεί και το τελικό ποσό της επιχορήγησης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα.

    7. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

    Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι σε ισχύ ο κανονισμός των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ με τους ανταποκριτές του σε κάθε Δήμο των περιοχών που επλήγησαν, και αφορά μεταξύ άλλων τα φυτικά μέσα παραγωγής και τον εξοπλισμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σε πεδία που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό των ΚΟΕ έχει ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

    8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

    Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματικά ποσά ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως εξής: (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, (β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Οι Δήμοι για την καταβολή της ενίσχυσης θα λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία από τις αυτοψίες των κλιμακίων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

    9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων

    Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί. Ειδικότερα, η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η αναστολή αφορά τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

    10. Διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο Επίδομα Στέγασης

    Παρατείνεται η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και το επίδομα στέγασης, για τους ωφελούμενους που διαμένουν στις πληγείσες περιοχές της Αττικής α) για τρεις (3) μήνες στις περιπτώσεις που απαιτείται υποβολή νέας αίτησης τον μήνα Αύγουστο 2024 και β) για δύο (2) μήνες στις περιπτώσεις που απαιτείται υποβολή νέας αίτησης τον μήνα Σεπτέμβριο 2024. Η παράταση χορηγείται εφόσον (α) δεν είχε υποβληθεί νέα αίτηση για τη συνέχιση της χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του Αυγούστου, και (β) οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τις εγκριτικές τους αποφάσεις, διαμένουν εντός των πληγεισών περιοχών της Αττικής.

    11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

    Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

    12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

    Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

    13. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

    Κατόπιν της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Η αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, με αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης αυτών, αφορά στοχευμένα τις πληγείσες από τη φυσική καταστροφή επιχειρήσεις, οι οποίες πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

    14. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα

    Διαμορφώνεται ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις της Αττικής που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Όπως και τα λοιπά μέτρα, το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

    15. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ

    Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει έκτακτη χρηματοδότησή τους -όπου κριθεί η ανάγκη- για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

    Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες, ανεκχώρητες, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται ούτε συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και για τα ποσά που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές.

    Έκτακτη επιχορήγηση σε Δήμους

    Το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην άμεση επιχορήγηση των οκτώ δήμων της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δήμους που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά στην Αττική φτάνει τα 4.700.000 ευρώ και συμφωνήθηκε έπειτα από συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και τους δημάρχους της βορειοανατολικής Αττικής.

    Τα ποσά επιχορήγησης ανά δήμο είναι τα εξής:

    • Βριλησσίων 750.000,00 €
    • Διονύσου 650.000,00 €
    • Μαραθώνος 1.000.000,00 €
    • Παλλήνης 150.000,00 €
    • Πεντέλης 1.000.000,00 €
    • Ραφήνας – Πικερμίου 300.000,00 €
    • Χαλανδρίου 500.000,00 €
    • Ωρωπού 350.000,00 €
    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Συσκέψεις συντονισμού Πολιτικής Προστασίας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας
    Συσκέψεις συντονισμού Πολιτικής Προστασίας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

    Συσκέψεις συντονισμού Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 και στις τρεις στην Περιφερειακές Ενότητες, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, της Δυτικής Ελλάδας, σε συνέχεια των οδηγιών που έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, σε απόλυτη συνεργασία με την πυροσβεστική και όλους τους συναρμόδιους φορείς ώστε να υπάρχει άμεσος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Στις συσκέψεις, που αντίστοιχα προήδρευσαν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομμάτης, Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης και Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, επισημάνθηκε ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να ενεργούν άμεσα όταν διαπιστώνουν κίνδυνο πυρκαγιάς, σε μια προσπάθεια να καταστέλλονται τυχόν συμβάντα πριν λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζει ότι προβλέπεται από τον κανονισμό και τις οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο κατά τις ημέρες με παρατεταμένη ξηρασία και δυνατούς ανέμους είναι απαραίτητη η επιπλέον επαγρύπνηση στην οποία η συνδρομή όλων των πολιτών είναι σημαντική, στο βαθμό που ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή.

    syskepseis politiki dytiki 2

    syskepseis politiki dytiki 3

    syskepseis politiki dytiki 6

    syskepseis politiki dytiki 4

    syskepseis politiki dytiki 6

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο