Ουσιαστικός διάλογος για τα διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη έγινε στο πρώτο Συμβούλιο της Κοινότητας Πύργου. Τα βασικά σημεία που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν το ζήτημα του δρόμου Πατρών – Πύργου όπου και αποφασίστηκε η κινητοποίηση φορέων με σκοπό την υλοποίηση Πανηλειακής ημέρας δράσης υπέρ της κατασκευής του δρόμου Πύργου-Πατρών. Προτείνουμε την κλιμάκωση του αγώνα με δράσεις διαμαρτυρίας σε διασταυρώσεις και κόμβους σε όλο το μήκος του δρόμου που συνδέει τον Πύργο με την Πάτρα.
Για την αποκομιδή των απορριμμάτων αποφασίστηκαν: Αντικατάσταση φθαρμένων κάδων και καθαρισμός-απολύμανση των χώρων όπου γίνεται η αποκομιδή. Σχετικά με την αναλογία κατοίκων και κάδων, παρατηρείται ότι σε μεγάλα τμήματα της πόλης, όπως και στις αγροτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων ενώ σε ορισμένα σημεία υπάρχει υπερσυγκέντρωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά τόπους χωματερές και να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Στο ζήτημα της αποκομιδής και ειδικότερα στους δρόμους όπου τελείται η λαϊκή αγορά ζητούμε να υπάρξει πρόνοια ώστε η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται έγκαιρα, πριν και μετά την λαϊκή. Επίσης, στα πράσινα σημεία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης για μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια.
Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην Δεξαμενή και στον Κούβελο: Η πλατεία Δεξαμενή αποτελεί σημείο αναφοράς μιας ευρύτερης περιοχής. Η ανάπλαση που είχε γίνει στο παρελθόν δε βοήθησε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το πράσινο που κάποτε ήταν κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας περιορίστηκε με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής με την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Διάφορες κατασκευές, όπως τσιμεντένιες πέργκολες, ένα σιντριβάνι και μεγάλες κολώνες που κατασκευάστηκαν περιόρισαν τους ελεύθερους χώρους χωρίς να συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής. Διεκδικούμε λοιπόν την ανάπλαση της πλατείας με περισσότερους χώρους πρασίνου και βιοκλιματική σχεδίαση ώστε το έργο να μπορεί να υλοποιηθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τέλος, διεκδικούμε τη δημιουργία παιδικής χαράς.
Η πλήρης εγκατάλειψη του Κούβελου αποτελεί ένα μελανό σημείο για την πόλη. Το κλειστό γυμναστήριο εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα πλέον ο χώρος να είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Σκουπίδια καλύπτουν τον χώρο, τα δέντρα που είχαν φυτευτεί έχουν ξεραθεί και τα υπαίθρια γήπεδα ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Υπάρχουν ανοιχτά φρεάτια, το πολιτιστικό κέντρο δε λειτουργεί, έχει υποστεί ζημιές και δεν υπάρχει φύλαξη με αποτέλεσμα να λεηλατείται. Διεκδικούμε να ζωντανέψει ξανά ο αθλητικός χώρος, να καθαριστεί και να ολοκληρωθούν τα υπαίθρια γήπεδα. Επίσης, να γίνει μελέτη για την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου, να γίνουν εργασίες συντήρησης του πολιτιστικού πολυχώρου, να παραχωρηθεί σε ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης και να φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες. Να υπάρξει μέριμνα για εικοσιτετράωρη φύλαξη και να δημιουργηθεί παιδική χαρά.
Για το ζήτημα της προστασίας παιδιών που ζουν σε πρόχειρα καταλύματα στις παρυφές της πόλης το Κοινοτικό Συμβούλιο καλεί την Δημοτική αρχή με την ευαισθησία που τη διακρίνει να ενδιαφερθεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Προτρέπουμε τον Δήμο να πάρει πρωτοβουλίες και σε συντονισμό με τους συναρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν παρεμβατικές πολιτικές εστιασμένες στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Τα παιδιά της κοινότητας Ρομά που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στις παρυφές της πόλης σε σκηνές ή πρόχειρα καταλύματα είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους και χρίζουν προστασίας. Η στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και του Κέντρου Κοινότητας-παράρτημα Ρομά πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής όπως επίσης, η δημιουργία μόνιμης επιτροπής παρέμβασης από συναρμόδιους φορείς.