Αυτοδιοίκηση

SOS από το Σύνδεσμο Ύδρευσης “Πηνειός” - Τι αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος

SOS από το Σύνδεσμο Ύδρευσης “Πηνειός” - Τι αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Πηνειός εξέδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Σπύρος Τζουλέκης.

Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Δυστυχώς η συνεργασία των δήμων στο Σύνδεσμο ‘Ύδρευσης ΠΗΝΕΙΟΣ δεν ανταποκρίθηκε στο μέγεθος των μεγάλων ευθυνών που απαιτούντο για την ύδρευση της Βόρειας Ηλείας.

Να ληφθεί δε υπ’ όψιν ότι η μεγάλη ανεπάρκεια από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών επίσης συνετέλεσε στην καθυστέρηση μελετών έργων και απώλεια χρηματοδοτήσεων. Το Κακοτάρι είχε παραμεληθεί από δεκαετίες με αποτέλεσμα :

1) Να καταστραφούν οι υποδομές υδρομάστευσης με συνέπεια μεγάλη απώλεια νερού στις πηγές .

2) Λόγω μη πληρωμής της ΔΕΗ για πολλά χρόνια, η στέρηση της καθοδικής προστασίας του μεταλλικού σωλήνα είχε ως αποτέλεσμα να τρυπήσουν οι σωλήνες και να έχουμε μεγάλη απώλεια νερού στη διαδρομή.

Ο Σύνδεσμος έτυχε χρηματοδότησης 270.000 από το πρόγραμμα ΄΄ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ΄΄. Από αυτά τα χρήματα δρομολογήθηκαν η αποκατάσταση της υδρομάστευσης στις πηγές Κακοταρίου, η επισκευή των δικτύων από βλάβες και διαρροές, η προμήθεια και τοποθέτηση υδρομετρητών ώστε η χρέωση των Δήμων να γίνεται με βάση τις καταναλώσεις, ενώ έμεινε ένα υπόλοιπο 150.000 για υπόλοιπες βλάβες του δικτύου.

Κάτι που με στεναχώρησε ιδιαίτερα ήταν το ότι για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους και παρά την πίεση που ασκήθηκε χάθηκε η σίγουρη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΄΄ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1΄΄ ώστε να αντικατασταθούν 5 ολόκληρα χιλιόμετρα φθαρμένου δικτύου παρά την έτοιμη πληρωμένη μελέτη που είχαμε προς τούτου.

Για το διυλιστήριο, δεν είχε γίνει καμία οικονομοτεχνική μελέτη κοστολόγησης της λειτουργίας του. Ο Σύνδεσμος των 70.000 προϋπολογισμού για ύδρευση από Κακοτάρι, θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε Σύνδεσμο προϋπολογισμού 1.000.000 περίπου Κακοταρίου και Διυλιστηρίου.

Πρώτο βήμα απαραίτητο και βασικό θα ήταν η αλλαγή σε νέο καταστατικό χάρτη, νέο κανονισμό και ΟΕΥ. Προσωπικά επέμεινα σε αυτό. Ανέθεσα σε νομικό το όλο θέμα ο οποίος πολλές φορές έφερε στο ΔΣ εισήγηση τροποποίησης του καταστατικού χάρτη καθώς και πρόταση για νέο κανονισμό λειτουργίας και κάποιο ΟΕΥ. Δυστυχώς ο Δήμος Πηνειού επέδειξε αρνητική στάση. Δήλωσε εξ’ αρχής ότι δεν επιθυμεί τη λειτουργία του διυλιστηρίου για μια τριετία και ακολούθησε μια ανεύθυνη παρελκυστική πολιτική στο θέμα της τροποποίησης του καταστατικού χάρτη.

Το διυλιστήριο ως έγινε με τη χωροταξική του τοποθέτηση στη χαμηλότερη θέση και με τη λάθος υδροληψία από τον πυθμένα της λίμνης θα είναι επιπλέον και εσαεί κοστοβόρο στη λειτουργία του. Όσο για την επιπλέον επιβάρυνση σε μαγγάνιο και σίδηρο που θα προκύπτει, εδόθη λύση με εγκεκριμένη μελέτη για αναβάθμιση της διύλισης.

Υπάρχει χρηματοδότηση εργολαβίας προς τούτο που περιμένει τη δημοπράτησή της. Έτσι λύεται αυτό το πρόβλημα των αυξημένων τιμών μαγγανίου και σιδήρου αλλά με εσαεί οικονομική επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων.

Έχουν δαπανηθεί ήδη 24.000.000 και απαιτούνται άλλα τόσα και περισσότερα για την ολοκλήρωση της ύδρευσης της Βόρειας Ηλείας.

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν τάχιστα τα κάτωθι βήματα:

  1. Tροποποίηση του καταστατικού χάρτη του Συνδέσμου, ψήφιση νέου κανονισμού λειτουργίας και οπωσδήποτε ΟΕΥ.
  2. Σύσταση ενεργειακής κοινότητας με συνιστώσες τους τρείς Δήμους για τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και μίνι υδροηλεκτρικού σταθμού στο φράγμα για τη μείωση των δαπανών του ρεύματος. Υπάρχει προς τούτο έτοιμη μελέτη στο Δήμο Ήλιδας.
  3. Αίτημα για το πρόγραμμα ΄΄ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2΄΄ όπου μπορούν να χρηματοδοτηθούν δύο μελέτες 60.000 ευρώ έκαστη για γενικά ύδρευσης και ποιότητα νερού.
  4. Να γίνει επίσημα η παρουσίαση του πορίσματος της μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσία των αιρετών και των τριών δήμων.
  5. Να συνεχιστούν οι αποκαταστάσεις βλαβών του δικτύου καθώς και η τοποθέτηση των υδρομέτρων από το ταμείο του προγράμματος λειψυδρίας.
  6. Να ανατεθεί σε ειδικό γραφείο οικονομοτεχνική μελέτη κοστολόγησης του διυλιστηρίου
  7. Να συνεχιστεί με νέα προγραμματική η έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών για τρία χρόνια
  8. Μαζί με το ΤΟΕΒ να αιτηθεί στην περιφέρειά μας να κάνει έρευνα για το βαθμό πρόσχωσης της λίμνης
  9. Να κατασκευαστεί δεξαμενή στη διαδρομή του αγωγού Κακοταρίου μετά την Κάπελη και πιο ψηλά από τον Πρόδρομο ώστε:
    - να γίνεται σωστή επεξεργασία νερού,
    -να επιτυγχάνεται σταθερή ροή νερού στο δίκτυο χωρίς τις βλαβερές για την ποιότητα του νερού αυξομειώσεις της πίεσης
    -να υδροδοτηθούν μετά από τόσα χρόνια βαρυτικά με καλό νερό οι κοινότητες της νότιας περιοχής της Πηνείας (Αγναντα, Βουλιαγμένη , Λουκά, Ανθώνα, Ροδιά, Λαγανά κλπ)

Θεωρώ πως το θέμα του νερού είναι πολύ σοβαρό, οι λογαριασμοί στο διυλιστήριο τρέχουν και θα πρέπει άμεσα να συσταθεί το νέο ΔΣ του συνδέσμου και οι Δήμοι επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τζουλέκης Σπύρος
Απερχόμενος Πρόεδρος Συνδέσμου Πηνειός

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup