Προτεραιότητα οι βασικές υποδομές - “Πεταμένα λεφτά” το 1,8 εκατ. ευρώ για το πολιτιστικό κέντρο
Η απαξίωση ενός έργου που υλοποιήθηκε για να αναβαθμίσει την περιοχή είναι το “κερασάκι στην τούρτα” για την γειτονιά του Κούβελου, που αντιμετωπίζει καθημερινά ουσιώδη προβλήματα. Οι κάτοικοι εξέφρασαν τα παράπονά τους στο δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο στη χθεσινή ανοικτή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Πύργου μέσα στο χώρο του λεηλατημένου πολιτιστικού κέντρου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό, όπως και δίπλα το κλειστό του Κούβελου και το σύνολο των αθλητικών υποδομών ήταν μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Η έλλειψη ηλεκτροφωτισμού, η αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων, οι δρόμοι, η καθαριότητα ήταν μόνο μερικά από τα βασικά που έθεσαν οι κάτοικοι, κάνοντας λόγο για απαξίωση της περιοχής και της ανατολικής πλευρά της πόλης γενικότερα. Παρόντες μαζί με το δήμαρχο ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Γ.Γ. του δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του δημάρχου Γιώργος Καραστέργιος.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί και τόνισε πως “…αποδεικνύεται εδώ περίτρανα ότι το φυλάξαι τ´ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι. Δηλαδή φτιάξαμε κτίρια, φτιάξαμε πολλά έργα πανάκριβα αλλά δεν υπήρξε πρόνοια ούτε της δημοτικής αρχής, ούτε της πολιτείας, ίσως δεν αγκαλιάστηκαν και από κάποιους συμπολίτες όπως έπρεπε και αυτά τα έργα είναι σε μία φθίνουσα πορεία. Πράγματι αυτή η περιοχή έχει ένα έλλειμμα ενδιαφέροντος πολλών δεκαετιών. Από τους συντελεστές οικοδόμησης των περιοχών καταλαβαίνει κάποιος ότι υπήρχε μία σκοπιμότητα διαχρονική, η ανατολική πλευρά να είναι σε ύφεση. Ο συντελεστής εδώ για την οικοδόμηση είναι πολύ χαμηλός 1,2 και σε άλλες περιοχές που είναι στην επιφάνεια της θάλασσας και πλημμυρίζουν συνεχώς, ο συντελεστής ήταν 2. Άρα έδιναν προτεραιότητα σε άλλες περιοχές. Ποιοί έδιναν; Οι δημοτικές αρχές, ο κατασκευαστικός κόσμος, όλοι αυτοί που διοικούσαν τον τόπο. Έδιναν προτεραιότητα αλλού. Σήμερα εμείς είμαστε εδώ και έχουμε μία άλλη άποψη. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ισονομία και ισοτιμία για όλους τους πολίτες. Να ξεκινήσουμε με τα άμεσα εξυγιαντικά έργα που μας είπαν οι πολίτες εδώ, οι δρόμοι που είναι γεμάτοι λακκούβες με νερά, σκοτεινιά υπάρχει, φώτα δεν υπάρχουν. Να δούμε αυτό το κτίριο άμεσα, να το αναμορφώσουμε, να το δώσουμε σε χρήση, να βάλουμε φύλαξη, να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τους χαραγμένους δρόμους οι οποίοι πρόχειρα είχαν ξεκινήσει διότι δεν έχουν αποδοθεί τα οικόπεδα από τους δικαιούχους και καλέσαμε προς αυτό το όργανο διοίκησης της τοπικής κοινότητας Πύργου άμεσα να κάνουμε μία συνάντηση, άμεσα στο τεχνικό πρόγραμμα του 20 και στα πλαίσια υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα να κάνουμε και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό σε αυτήν εδώ την περιοχή που πάντα πλημμυρίζει. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούν να ανασχεθούν τα ελλείμματα ενδιαφέροντος πάνω από 30 χρόνια σε αυτή την περιοχή μέσα σε ένα τρίμηνο. Όμως έχουμε μία αξιοπιστία, μας πιστεύουν οι πολίτες, ελπίζουν σε εμάς γιατί δείχνουμε και την γνώση των προβλημάτων αλλά και την αγωνία να τα λύσουμε” είπε ο δήμαρχος Πύργου.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αργυρόπουλος απο την πλευρά του τόνισε πως ο Κούβελος είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης. “Είδαμε πραγματικά τα προβλήματα και ήταν μία πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία αυτή που πήρε η τοπική κοινότητα. Προβλήματα που χρονίζουν, έρχονται από πάρα πολύ μακριά και βεβαίως δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μερα στην άλλη. Έχουμε ένα σχέδιο για την περιοχή, ο δήμαρχος έχει δώσει τις κατευθύνσεις και εγώ σαν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών προσπαθώ με τις υπηρεσίες να δρομολογήσουμε κάποια πράγματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Συζητήσαμε εδώ με τους κατοίκους και με την τοπική κοινότητα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση σε θέματα φωτισμού, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την βατότητα των δρόμων αυτά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και από κει και πέρα να δούμε το πως θα αποκατασταθεί και εν συνεχεία θα λειτουργήσει το κτίριο αυτό για το οποίο έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα.
Είναι βέβαιο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν απαξιωθεί τα πάντα, υπάρχουν γι’ αυτό ευθύνες γιατί ότι έγινε έγινε αποσπασματικά χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο χωρίς πρόγραμμα και κυρίως χωρίς βούληση αυτά τα κτίρια που υπάρχουν εδώ να αξιοποιηθούν. Υπάρχει δίπλα ακριβώς από αυτό το κτίριο το κλειστό το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει σωματεία της πόλης, να γίνουν αγώνες, προπονήσεις και διάφορες άλλες δράσεις αλλά επί χρόνια παραμένει κλειστό. Υπάρχει κι αυτό το κτίριο για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια από τις δημόσιες δαπάνες αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους το οποίο αυτή τη στιγμή είναι λεηλατημένο. Στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 έχουμε συμπεριλάβει αρκετά κονδύλια για την αποκατάσταση και την λειτουργική αξιοποίηση και του κλειστού και του κτιρίου που είμαστε τώρα” σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος.
“Ο Κούβελος μπορεί να βελτιωθεί”
Ο πρόεδρος της κοινότητας Πύργου Βασίλης Φάμελλος μιλώντας για τα προβλήματα της περιοχής ανέφερε πως η πρώτη λαϊκή συνέλευση έγινε στον Κούβελο, καθώς θεωρείται πως είναι η περιοχή που έχει εγκαταλειφθεί αρκετά. “Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχει υποδομή για να βελτιωθεί και ο χώρος αλλά και γύρω περιοχή και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων. Παρούσα ήταν η δημοτική αρχή και η κοινότητα και έγινε ένας σχεδιασμός μετά από συζήτηση ώστε και να βελτιωθούν τα έργα σε ό,τι αφορούν την οδοποιΐα, το φωτισμό και τον καθαρισμό της περιοχής από την βλάστηση αλλά και να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Να καθαριστεί, να φυλαχθεί και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος στο μέλλον. Γιατί είναι ένας χώρος με πραγματικά καλές υποδομές”.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ακόμα πως θα γίνουν λαϊκές συνελεύσεις και σε άλλες γειτονιές του Πύργου. “Θα πάμε σε όλες τις γειτονιές, αυτό γίνεται για δύο λόγους, ότι είμαστε δηλαδή μία ενεργή κοινότητα. Πρώτον γιατί είναι έτσι η δομή πλέον των δήμων που δεν μπορούν να επωμιστούν τα πάντα, ειδικά όταν μιλάμε για ένα αστικό κέντρο όπως ο Πύργος με πολλά χωριά γύρω γύρω και δεύτερον γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ στο θεσμό της κοινότητας. Είναι ένας θεσμός όποιος μέσα στην ιστορία έχει παίξει σημαντικό ρόλο” είπε.
Ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Πύργου Σπύρος Σιδηροκαστρίτης, απο την πλευρά του ανέφερε ότι “… η κοινότητα πήρε αυτή την πρωτοβουλία για την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να διαμαρτυρηθούμε για τα απλά, για τα δεδομένα. Αυτό το κτίριο το οποίο κόστισε ενάμισι εκ. ευρώ, στην κοινωνία του Πύργου έχει απαξιωθεί. Και δεν είναι μόνο το γήπεδο είναι γενικότερα η περιοχή του Κούβελου η οποία έχει τεράστια προβλήματα. Η ανατολική πλευρά της πόλης είναι αναξιοποίητη χρόνια. Οι δρόμοι γίνονται ποτάμια, δεν υπάρχει φωτισμός και γενικότερα υπάρχει εγκατάλειψη που την βλέπουμε παντού γύρω μας. Στόχος μας δεν είναι απλά να διαμαρτυρηθούμε ότι ζητούμε τα ανέφικτά. Εμείς ζητούμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση του κόσμου ούτως ώστε πια να πάψει αυτό το σύννεφο αδιαφορίας. Πρέπει να το σπάσουμε πια. Νομίζω ότι είναι οι συνθήκες κατάλληλες, νομίζω ότι αν δεν αγαπήσουμε εμείς στην πόλη μας δεν θα την αγαπήσει κανείς και πρέπει να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Αυτός ο χώρος να ξαναγίνει ζωντανός, τα παιδιά να βγουν επιτέλους από τα σπίτια τους, να δώσουμε στην νέα γενιά προοπτική να μπορεί να παίξει, να έρθει εδώ η παιδική χαρά να έρθει ένα γήπεδο μπάσκετ, να φύγουμε από αυτή την απάθεια και από την εσωστρέφεια που μας έχει οδηγήσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής” κατέληξε.