Αυτοδιοίκηση

Δημοψήφισμα για το hot spot του Επιταλίου θέλει ο δήμος Πύργου

Δημοψήφισμα για το hot spot του Επιταλίου θέλει ο δήμος Πύργου

Την διενέργεια δημοψηφίσματος αποφάσισαν να προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου οι φορείς της πόλης μετά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης το απόγευμα της Παρασκευής στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Η εισήγηση έγινε από το δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο μετά και από πρόταση του προέδρου του Επιταλίου κ. Μπαλάσκα. “Είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή κλειστής δομής Εγκατάστασης – φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων στο Επιτάλιο, σε μία τουριστική περιοχή δίπλα στην Ολυμπία και δίπλα στο Κατάκολο. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν εισηγούμεθα την λήψη αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο και κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις προς την κατεύθυνση της ματαίωσης αυτού του εγχειρήματος” ανέφερε το κείμενο της τελικής πρότασης.

Τι είπαν οι φορείς

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σύσκεψη που συμμετείχε στο υπουργείο Εσωτερικών. “Το θέμα ήταν μία σειρά υφυπουργών και υπουργών να μας ενημερώσουν για τον προγραμματισμό ίδρυσης και λειτουργίας hot spot. Μας έδειξαν ότι υπάρχει στην περιοχή της πρώην Αγουλινίτσας ενας χώρος γύρω από το παλιό εργοστάσιο, όχι ο χωρος του Αιγαίου πλέον έχει απορριφθεί, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου δε μας ενημέρωσαν αν είναι δημόσιο ή αν ανήκει σε ιδιώτη. Έχω την εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου, έχω την κοινή γνώμη καταμετρημένη και έχουμε και τις απαγορευτικές συνθήκες εκεί στην περιοχή να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει τέτοια υποδομή. Είπαμε ναι στην φιλοξενία αλλά όχι στις δομές αυτού του τύπου. Τόνισα ότι οι πολίτες της περιοχής ήδη έχουν ξεκινήσει και συλλέγουν υπογραφές για να πάμε και σε τοπικό δημοψήφισμα.

Η άλλη μορφή αντίδρασης είναι ότι ξεκινάμε λαϊκές συνελεύσεις, τους είπα ότι είναι ντροπή για την περιοχή της Ολυμπίας όπου σε λίγο καιρό θα έρθουν να πάρουν τη φλόγα πάλι, ενώ έχουν απαξιώσει την διαδικασία αφαιρώντας μία σειρά από εκδηλώσεις από την τελετή, να στήσουν το μνημείο ντροπής κατά της ανθρωπότητας που είναι τα hot spot. Είπαμε ότι αυτό δεν θα γίνει και ότι θα παρέμβουμε και με παρουσία συγκεντρώσεων του Λαϊκού παράγοντα και θα αποτρέψουμε την κατασκευή του hot spot. Επίσης υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία την τεχνική αν μπορούν εκεί τηρώντας τις διεθνείς προδιαγραφές να οικοδομήσουν.

Εκεί μίλησα σκληρά, είπα τα εντέλλεσθε να τα πείτε αλλού! Τα εντέλλεσθε όχι σε μας, θα μας βρείτε απέναντί με το λαό συσπειρωμένο! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο. Είναι ντροπή, προσβολή κατά της ανθρωπότητας. Επίσης τους κατήγγειλα ότι παίζουν ιδιωτικά συμφέροντα. Ήδη οι κοινότητες των πρώην Δήμου Βώλακος έχουν πάρει αποφάσεις, ήδη έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες πολιτών που εγώ τις στηρίζω και απόψε εδώ μου έδωσαν τα έντυπα που μαζεύουμε υπογραφές, να μαζέψουμε τις υπογραφές αυτές τις 10.000 και να προχωρήσουμε να πάμε σε συνδιοργάνωση ενός τοπικού δημοψηφίσματος.

Στην δημοκρατία έρχεται κάποια στιγμή η ώρα των πολιτών. Ήρθε η ώρα των πολιτών. Όσοι έχουν θεωρητικοποιήσει την αποχή τους, την σιγή τους ή την συναλλάσσουν με οικονομικά συμφέροντα θα φανούν. Θα είναι οι απόντες αυτοί που θα αρχίσουν να θεωρητικολογούν περί της αποχής, περί της ανοχής. Θα προχωρήσουμε όσοι κι αν είμαστε. Νομίζω έχω δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων του συλλογικού οργάνου, των εκφράσεων της τοπικής κοινωνίας εκεί και βεβαίως έχω και το τεκμήριο της πραγματικής αγωνίας για τον τόπο, πρόσφατα έχουμε εκλεγεί, πρόσφατα έχουμε και τις μετρήσεις τις ηλεκτρονικές αλλά θα κάνουμε κι αυτή την μέτρηση. Σε μία περιοχή τουριστική εμείς πάμε να εκπέμψουμε εικόνες πολιτισμικής βαρβαρότητας. Και το δίλημμα είναι πολιτισμός η βαρβαρότητα; Όλοι η Ελλάδα πουθενά δεν θέλουν hot spot, είναι υποκινούμενοι, είναι πολιτικό, κομματικό θέμα όχι βεβαίως. Άρα υπάρχει θέμα νομιμοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων. Είναι καταμετρημένη πλέον η κοινή γνώμη όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται.

Μα ζητούν αυτή την ώρα μέσω του κέντρου υποδοχής μεταναστών, μιλάμε για 80 μονογονεϊκές οικογένειες, να έρθουν στον Πύργο, όπως έκανε και ο μητροπολίτης μας, σε κάποια δομή της πόλης του Πύργου. Λέμε αυτό να το δούμε, να το συζητήσουμε. Να έρθουν 80 μητέρες με τα παιδιά τους. Αλλά σε αυτές τις καταστάσεις; Αφού ξέρουμε τι μας περιμένει. Θα πάρει τα λεφτά με τη βαλίτσα κάποιος, διότι είναι πολλά τα λεφτά. Άλλος τον καρπό και άλλος τα άχυρα. Έτσι θα γίνει. Και θα φωτογραφίσουν τα ανταγωνιστικά κέντρα του τουρισμό στην περιοχή μας το hot spot δύο επεισοδειακά ατυχήματα που θα γίνουν και θα γίνει η απομάκρυνση της κρουαζιέρας από το Κατάκολο. Αυτό θα γίνει…”.

Ο πρέοδρος της Τ.Κ. Επιταλίου Γιάννης Μπαλάσκας ανέφερε στη διάρκεια της διαβούλευσης ότι “… στην Ηλεία, η μεγάλη ταφόπλακα μπήκε με την Νατούρα. Γιατί κανένας δεν θα μπορούσε να παλέψει την Ηλεία με τις παραλίες που έχει. Μας απέκλεισαν αυτόματα από τον τουρισμό και από την ανάπτυξη. Χώρια τώρα που μας αποκλείουν και με το δρόμο. Με το πρόβλημα τώρα που έχει προκύψει με τους μετανάστες, σε μία περιοχή κατοικήσιμη.
Στα 1000 m είναι η παραλία που στα σπίτια μένουνε 10 και τα υπόλοιπα τρακόσια σπίτια είναι κλειδωμένα και ακατοίκητα. Όταν θα βγουν αυτοί άνθρωποι έξω που θα πάνε;
Ο κόσμος είναι ανάστατος. Όλοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι τι θα κάνουν τώρα; Είδαμε και τον κτηνοτρόφο που πήγε κατηγορούμενος ο άνθρωπος. Βλέπαμε τα πλάνα που του έκλεβαν τα ζώα και από την άλλη πήγε και κατηγορούμενος γιατί πυροβόλησε στον αέρα. Θα μπλέξουμε τον κόσμο σε ιστορίες πολύ σκληρές. Και το τοπικό συμβούλιο και όλοι κάτοικοι δεν θέλουν μία τέτοια δομή γιατί δεν είναι χώρος που να μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους μέσα, να ζήσουν πολιτισμένα και μονιασμένα”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Νικολούτσος Αναφέρθηκε σε δύο θέματα πέραν των όσων είπε ο δήμαρχος Πύργου. “Το πρώτον είναι γιατί έγινε τόσο μεγάλη υπέρβαση της υπόσχεσης για την ποσόστωση. Πάντα μιλάγανε ότι 1% θα είναι στις τοπικές κοινωνίες. Αν δεχτούμε ότι 50.000 είναι ο πληθυσμός είναι 500 άτομα που αντιστοιχούν εδώ. Υπό τους χειρότερους όρους, από αυτούς πρέπει να αφαιρέσουμε ήδη αυτούς που φιλοξενούμε που είναι περίπου 100 οπότε το νούμερο που παραμένει αν δεχτούμε ότι αυτό είναι σωστό είναι τελείως μειονεκτικό για την πόλη. Το δεύτερο που μου προκαλεί μεγάλη απορία, είναι γιατί έγινε αυτή η κατανομή μόνο στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία και εξαιρέθηκε η Πάτρα και εξαιρέθηκε και η Μεσσηνία. Για την Πάτρα υπάρχει ένα επιχείρημα ότι είναι πύλη εξόδου. Πέραν τούτου όμως υπάρχει ένα άλλο θέμα. Για την Μεσσηνία εγώ υποψιάζομαι ότι αυτό το οποίο δημιούργησε τον αποκλεισμό προς την Μεσσηνία είναι καθαρά η αρνητική επιρροή που έχει στον τουρισμό. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη δομή θα λειτουργήσει αρνητικό τουριστικό αντίκτυπο και γι’ αυτό εξαιρέθηκε η Μεσσηνία. Κύριε δήμαρχε πιστεύω ότι είναι δύο πρόσθετα επιχειρήματα στην προσπάθεια που κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτή την ιστορία. Το τελευταίο είναι ότι ίδρυση ενός μεγάλου σταθμού τέτοιου, Δεν περιορίζεται στα 1500 άτομα. Έχουμε δει τι γίνεται και αλλού και αν οι συνθήκες που εύχομαι να μη γίνουν ποτέ, είναι τόσο αρνητικές για την είσοδο και άλλων μεταναστών, το 1500 γίνεται εύκολα 5000 και 10.000 και τότε η υπόθεση θα είναι χωρίς πλέον έλεγχο”.

diavouleusi 2

Ο επικεφαλής της παράταξης “Μπορούμε” Στάθης Καννής, αναφέρθηκε στους δικούς του λόγους άρνησης για την κατασκευή δομής φιλοξενίας στο Επιτάλιο. “Όταν στις πρόσφατες εκλογές όλοι υποσχόμαστε στους συμπολίτες μας την ανάπτυξη του Δήμου μας εκείνο που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε είναι ότι όταν λέγαμε ανάπτυξη θα μπορούσε να έρθει αυτή μέσα από την σχεδιαζόμενη κατασκευή δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων. Πραγματικά ποτέ δεν το είχαμε φανταστεί. Πρώτος χώρος υποδοχής αυτών των ανθρώπων είναι τα νησιά. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι έχει κορεστεί η δυνατότητα υποδοχής αυτών των ανθρώπων και φιλοξενίας στα νησιά. Πρέπει λοιπόν να διαχυθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πρέπει να την πούμε αυτή την αλήθεια. Σίγουρα δεν μπορούμε να τους πετάξουμε την θάλασσα, είναι έγκλημα. Πρέπει λοιπόν να τους υποδεχτούμε δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Να φιλοξενηθούν με την προϋπόθεση πια; Να φιλοξενηθούν όταν πειστούμε πια ότι όλοι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες. Όχι μόνο ο Πύργος. Να δεχτούμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους αλλά να τους δεχτεί και όλη η Ελλάδα στο ποσοστό που η κυβέρνηση έθεσε, δηλαδή του 1%. Αποδεδειγμένα ότι όλοι θα τους δεχτούμε. Διαφορετικά δεν είμαστε εμείς εκείνη η γη που θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το βάρος. Και γιατί εμείς; Γιατί έχουμε ωφεληθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά; Εμείς θα δεχτούμε αυτό το βάρος όταν έχουμε στερηθεί την επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα με ένα έργο που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια; Με ένα έργο που μόλις τελευταία μπορέσαμε να λύσουμε το θέμα των σκουπιδιών μας; Με ένα νομό ολόκληρο που με το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα έχει απαξιώσει την ανάπτυξη όλης της παραλιακής μας περιοχής και μοιραία και του Δήμου Πύργου; Όχι Βέβαια! Δεν μπορούμε να τους δεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους!
Το Επιτάλιο διαχρονικά και αυτό έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος για να καλύψει τις ανάγκες γενικότερα του Δήμου Πύργου. Αναφέρομαι στην περίπτωση των σκουπιδιών από τις περασμένες δεκαετίες, ήταν τα σκουπίδια δίπλα από την κοινότητα του Επιταλίου, ήταν δίπλα στην θάλασσα και την μόλυνε και την ρύπαινε. Το Επιτάλιο και οι Επιταλιωτες, υπέμεναν αυτή την συμπεριφορά για να εξυπηρετήσουν την υπόλοιπη κοινωνία. Ακόμα και το Ποτόκι δίπλα σε αυτούς ήταν. Ακόμα και τα εργοστάσια επεξεργασίας πυρήνα με όλους τους ρύπους είναι δίπλα. Δεν μπορεί πια το Επιτάλιο να δεχτεί άλλο βάρος.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Όραμα Δημιουργίας” Γιάννης Αργυρόπουλος από την πλευρά του επισήμανε ότι “για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μία ενιαία στάση και έναν λόγο ενωτικό από όλη την κοινωνία του Πύργου και όχι μόνο. Από όλο το νομό. Η θεσμικοί μας εκπρόσωποι στη Βουλή βουλευτές, το Δημοτικό συμβούλιο, οι κοινωνικοί φορείς αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα με αρνητική διάθεση. Μπορεί οι τόνοι να είναι διαφορετικοί, μπορεί η ένταση με την οποία επιχειρηματολογεί ο καθένας να μην είναι ίδια, ωστόσο όλοι μας ανεξαιρέτως συμφωνούμε ότι μία τέτοια δομή έτσι όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει στο Επιτάλιο. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλό. Συμβαίνει γιατί δεν πρόκειται για μία απόφαση η οποία στερείται σοβαρών επιχειρημάτων, η οποία είναι σαθρή όσον αφορά το υπόβαθρο της, γιατί με άλλο πολιτικό λόγο κατέβηκε αν θέλετε η σημερινή κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές ενώ στην πράξη δρομολογεί άλλα πράγματα, πάνω απ’ όλα όμως είναι μία απόφαση η οποία είναι άδικη για την περιοχή μας. Δεν μπορεί λοιπόν η πρώτη επιλογή να είναι μία περιοχή η οποία είναι ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη, η οποία δεν έχει τα αυτονόητα έργα υποδομής, δρόμος Πάτρα-Πύργος, σιδηρόδρομος, σοβαρές μελέτες για τουριστική ανάπτυξη, αντίθετα οι τελευταίες αποφάσεις βάζουν φρένο ακόμα και σε αυτό. Με ένα σορό λοιπόν άλλα προβλήματα να έρχεται σήμερα η πολιτεία και να λέει με το έτσι θέλω, θα δεχτείτε και αυτή την κλειστή δομή η οποία πέρα από όλα τα άλλα δεν ξέρουμε και ποιους θα δεχτεί. Θα δεχτεί πρόσφυγες; Θα δεχτεί μετανάστες; Θα δεχθεί ανθρώπους μίας εθνικότητας, πολλών εθνικοτήτων; Έχουμε δει ότι σε κέντρα που συμβιώνουν άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων γίνονται διάφορα που δεν θέλω να επεκταθώ. Είμαστε φιλόξενος λαός και εδώ στην Ηλεία πάρα πολλές φορές έχουμε φιλοξενήσει ανθρώπους, συνανθρώπους μας από άλλες περιοχές ακόμα και λαθρομετανάστες. Όσοι έχουν βγει στο Κατάκολο έχουν πραγματικά δεχτεί την αμέριστη φιλοξενία και του δήμου και των τοπικών αρχών. Από κει και πέρα όμως, όπως και ο δήμαρχος είπε δεν μπορεί να δεχτούμε το εργοστάσιο Αιγαίο να εξελιχθεί σε μία αποθήκη ψυχών. Και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δε συζητούν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Κατατέθηκε χθες στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα η πρόταση, αυτή η δομή να γίνει στην Ανδρίτσαινα στο χώρο που είχε προβλεφθεί να γίνουν οι φυλακές. Υπάρχουν κι άλλα κτίρια στην Ηλεία, μεγάλα κτίρια που μπορούν να υποστηρίξουν έναν αρκετό αριθμό προσφύγων. Γιατί δεν εξετάζονται; Εμείς ως παράταξη στηρίζουμε τις οποίες πρωτοβουλίες πάρει η δημοτική αρχή, είτε αυτές είναι λαϊκές συνελεύσεις είτε δημοψήφισμα και θα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις οι οποίες θα αποφασιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί θεωρούμε πως αυτή η απόφαση είναι πάνω απ’ όλα κατάφωρα άδικη για το Δήμο μας και την περιοχή μας.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Αναγένεσις στο δήμο Πύργου” Χάρης Μιχαλακόπουλος, ανέφερε ότι “… δεν είναι ώρα να μιλάμε, αλλά είναι ώρα για να δώσουμε μάχη. Οι μόνες μάχες που χάνονται είναι αυτές που δεν δίνονται. Άρα εμείς τη μάχη θα την δώσουμε.
Για να σας δώσω λίγη αισιοδοξία, να ξέρετε ότι υπάρχει λύση να μη γίνει η δομή νομιμότατη. Όμως επειδή πλέον έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, δεν θα τους δώσουμε το όπλο που έχουμε στη φαρέτρα, να το δουλέψουν αυτές τις μέρες, που θα δουλεύουμε εμείς πως θα το ρίξουμε αυτό το όπλο. Γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε αυτή τη λύση να την δουλέψουμε με ελάχιστους ανθρώπους και φυσικά με τους θεσμούς αλλά σε πολύ κλειστό κύκλο για να μην πάει παραπέρα. Υπάρχει λύση. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Όπως αυτοί μας ταράζουν στο εντέλλεσθε, εμείς θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Χθες μου είπαν ότι το Grecotel στην Κω ανέστειλε την λειτουργία του. Δεν μπορεί να δουλέψει. Στη Λέσβο βγήκε ο αριθμός τουρισμού ένα τεράστιο μηδέν. Τελείωσε από κει δεν υπάρχει ως προορισμός. Εμείς λοιπόν ως Δήμος θέλουμε να είμαστε τουριστικός προορισμός”.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντας Κυριαζής τόνισε πως “… υπάρχουν εξελίξεις δηλαδή που επιβάλλουν στο δημοτική αρχή του Πύργου να αναλάβει πρωτοβουλίες δεδομένου ότι στις 6 Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Πύργου με την 363 του 2019 απόφαση του, αποφάσισε ομόφωνα το εξής: Εκφράζει την αντίθεσή του και δεν συναινεί στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών κτίριο του πρώην εργοστασίου Αιγαίο που βρίσκεται στην κοινότητα του Επιταλίου δημοτικής ενότητας Βώλακος του Δήμου Πύργου.
Τούτο είχε αποφασιστεί αφού συγκλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο τότε, με θέμα την λήψη απόφασης σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης αλλοδαπών στην περιοχή του Δήμου Πύργου και ύστερα από αίτημα του Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Επιταλίου του Δήμου Πύργου. Το οποίο στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στη συνεδρίαση του είχε αποφασίσει ομόφωνα να τεθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πύργου και να προβούν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να μη γίνει στέγαση προσφύγων και μεταναστών στο παλιό εργοστάσιο Αιγαίο. Αυτό αποφασίστηκε και από το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Επιταλίου, το δημοτικό συμβούλιο λοιπόν στη συνέχεια έκρινε αυτό και σήμερα μετά από αίτηση του κυρίου δημάρχου συνέρχεται η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, η οποία όπως γνωρίζετε έχει αρμοδιότητες πλην των άλλων και να γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος που παραπέμπονται σε αυτήν είτε από το δημοτικό συμβούλιο είτε από τον δήμαρχο.
Εν προκειμένω λοιπόν ενόψει της κρίσιμης κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αφού γίνεται και μία ηλεκτρονική μέτρηση της κοινής γνώμης, οι πολίτες κατά ποσοστό 90% περίπου, δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν πρόσφυγες οι μετανάστες στην περιοχή του Δήμου Πύργου”.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου ο κ. Γιαννικούλης ανέφερε τα εξής:
“Συμφωνούμε με τις σοβαρότατες αντιρρήσεις που εξέφρασε και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Επιταλίου, θα ήθελα μόνο να τονίσω ότι από την δημιουργία της συγκεκριμένης δομής όπως περιγράφεται, μιλώντας για 1500 άτομα σε πεντέμισι στρέμματα δημιουργούνται και σημαντικοί υγειονομικοί κίνδυνοι και από τους ίδιους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν. Διότι η άθροιση τόσων ανθρώπων σε τόσο μικρό χώρο δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων μεταξύ τους πρώτα απ’ όλα. Από εκεί και πέρα συμφωνούμε με το στρατηγικό στόχο που είναι η ματαίωση του σχηματισμό της συγκεκριμένης δομής και σε τακτικό επίπεδο με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος με κορυφαία την διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου κ. Βένδρας σημείωσε πως
Αυτοί που πρέπει να εκφράσουν γνώμη είτε για τις θετικές επιπτώσεις που λένε κάποιοι ότι θα υπάρξουν από αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια, είτε από τις αρνητικές επιπτώσεις που λένε κάποιοι άλλοι, είναι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πύργου. Ας αφήσουμε λοιπόν να εκφραστούν αυτοί οι άνθρωποι είτε θετικά είτε αρνητικά, μη στεκόμαστε αυτή τη στιγμή στη νομιμότητα η την μη νομιμότητα του δημοψηφίσματος. Να εκφραστούν αυτοί οι άνθρωποι να ξέρουμε την αντίληψη υπάρχει στην τοπική κοινωνία πάνω σε αυτό το θέμα και από κει και πέρα ο δήμαρχος και όλοι εμείς να συνταχθούμε με την άποψη αυτών των ανθρώπων”.

Εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας ο κ. Μυλωνόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως “… εννοείται Ότι δεν θέλουμε το παράδειγμα της Μόριας όπου η κακοδιαχείριση έδειξε την εικόνα της. Θα ήθελα όμως να απευθυνθώ προς τον δήμαρχο γιατί στην δευτερολογία του πριν από λίγο μίλησε για προτάσεις. Θα ήθελα λοιπόν το σώμα και αυτή η δημοτική αρχή αλλά και το δημοτικό συμβούλιο να γνωρίζουμε τι εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν. Ποιες είναι οι λύσεις που προτάθηκαν; Η μητρόπολη έχει δείξει μία στάση που έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Και τώρα θα μπορούσε να βοηθήσει καθώς υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα η κατασκήνωση στην Σκαφίδια θα μπορούσε να δεχθεί κάποιες οικογένειες”.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας ο κ. Λιατσής μετέφερε τις απόψεις του συλλόγου στη δημόσια διαβούλευση. “Το πρώτο, είναι πραγματικά το ζήτημα της φιλοξενίας ανθρώπων κατατρεγμένων, ανθρώπων βασανισμένων, ανθρώπων που δεν θα έφευγαν ποτέ από τις χώρες που γεννήθηκαν για να πάνε κάπου αλλού, το ζήτημα φιλοξενίας τους δεν είναι μόνο χαρά μας να το προσφέρουμε ως πολίτες, ως δημότες και άνθρωποι αλλά και τιμή μας. Εγώ προσωπικά δεν ξεχωρίζω τους μετανάστες από τους πρόσφυγες. Θεωρώ τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα που τους αναγκάζουν να φύγουν από τις χώρες τους για να ζητήσουν σε άλλες ξένες περιοχές για αυτούς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, τους θεωρώ το ίδιο και πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε τέτοιου είδους διάθεση ή πρέπει να έχουμε, απέναντι τους, το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την δομή η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο το Επιταλίου. Πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο το 2020 να μιλάμε ουσιαστικά για στρατόπεδα συγκέντρωσης, για φυλακές, για χώρους που θα στοιβαχτούν χιλιάδες άνθρωποι. Είναι κάτι απάνθρωπο να συμβαίνει. Στην Ηλεία υπάρχουν κάποιες δομές μικρές, ευέλικτες, ανοιχτές οι οποίες νομίζω ότι είναι στην περιοχή της Μυρσίνης, οι οποίες έχουν βοηθήσει και τους ανθρώπους που κατέφυγαν σε αυτές. Παράλληλα μη δημιουργώντας πρόβλημα σε οποιονδήποτε κάτοικο της περιοχής και βοήθησαν τον κόσμο που κατέφυγαν σε αυτές. Η άποψή μας λοιπόν ως δικηγορικός σύλλογος είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοιου είδους δομές. Θα πρέπει να προτείνουμε από τη μία να διατηρηθεί το 1% και από την άλλη να δημιουργηθούν ανάλογες με την Μυρσίνη δομές που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τον κόσμο που θα έρθει με σωστό τρόπο, που θα παρέχουν την ορθή διαβίωση, που θα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να δημιουργείται κανένα άλλο πρόβλημα”

Ο πρώην βουλευτής Ηλείας Δ. Μπαξεβανάκης μετέφερε την άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. “Ο τίτλος μας όχι σε κλειστές αποθήκες ψυχών ναι σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ιδεοληψίες της και με τον λαϊκισμό που καλλιέργησε πριν από τις εκλογές για να αποσπάσει τις ακροδεξιές ψήφους. Μετά τις εκλογές βέβαια ομολόγησαν ότι δεν ευθύνεται ο ΣυΡιζΑ που δήθεν καλούσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να έρθουν αλλά μετά ανακάλυψε ο κ. Μητσοτάκης ότι οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους. Τώρα βέβαια αυτά που έσπειραν πρέπει να τα θερίσουν. Έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους, τους δεξιούς δημάρχους, τους δεξιούς περιφερειάρχες, και τα παραμύθια που προεκλογικά τους σέρβιραν και τους φανάτισαν. Συνελήφθησαν όμως και εντελώς απροετοίμαστοι, δεν είχαν κανένα σχέδιο το πρώτο που έκαναν ήταν να καταργήσουν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής που και εμπειρία είχε και προγράμματα και δράσεις υλοποιούσε. Τον περασμένο Ιούλιο στην Μόρια υπήρχαν 5000 άνθρωποι. Πρόσφυγες και μετανάστες. Και μας μιλούσαν για κόλαση. Σήμερα στην Μόρια έχουμε 20.000 ψυχές. Τι χαρακτηρισμό δίνουν οι ίδιοι γι’ αυτό το γκέτο; Το ζήτημα αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε με ευαισθησία και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Πρόκειται για ανθρώπους που εξαιτίας του πολέμου ή της φτώχειας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να διακινδυνεύουν μερικές φορές ακόμα και την ζωή τους. Το ζήτημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται ούτε με λαϊκισμό ούτε με ακροδεξιές κορώνες. Είναι χρέος μας να επιδείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Απορρίπτουμε το στοίβαγμα των ανθρώπων αυτών σε κλειστές φυλακές, αποθήκες ψυχών. Τέτοια κέντρα μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να έχουν τόσο για τους έγκλειστους φυλακισμένος ανθρώπους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε υπέρ των ανοικτών δομών φιλοξενίας όπως αυτή που λειτουργεί στην κοινότητα της Μυρσίνης, δίκαια κατανεμημένων σε όλη τη χώρα, καθώς και της εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα ή και ξενοδοχεία στον οικιστικό ιστό των πόλεων. Τέτοιες δομές μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να βοηθούν ώστε οι φιλοξενούμενοι να ενταχθούν αρμονικά στην τοπική κοινωνία όπως πράγματι συμβαίνει στην Μυρσίνη. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα θα τερματιστεί στο ορατό μέλλον όσο υπάρχουν φτώχεια, πόλεμοι και όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, οι άνθρωποι θα ζητούν μία καλύτερη ζωή. Οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη”.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup