Την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων με “πυρόπληκτα” δάνεια, ώστε να διατηρηθεί η εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και η ευνοϊκή ρύθμισή τους, ζητά η παράταξη “Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο” με επερώτηση που κατέθεσε ενόψει του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας, Παναγιώτης Μπράμος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης.
Προς
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη
Κοινοποίηση:
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε.
Η εμφάνιση του κορονοϊού συνιστά απειλή όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την εθνική και παγκόσμια οικονομία, οι συνέπειες της οποίας μέχρι στιγμής είναι απρόβλεπτες. Η υγειονομική κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η ελληνική οικονομία απειλείται και οι επιπτώσεις της πανδημίας θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη σημαντικοί τομείς έχουν πληγεί, ενώ οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση είναι αυξημένες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό, έδωσαν μια άνιση μάχη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, η οποία κερδήθηκε. Έρχεται λοιπόν στο προσκήνιο η μάχη της επανεκκίνησης της οικονομίας, με κύριους στόχους την διοχέτευση κεφαλαίων κίνησης και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Τα μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της Ηλείας προσκρούουν στα δάνεια που ελήφθησαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Η δανειοδότηση αυτή είχε ως στόχο αφενός την αποκατάσταση των ζημιών και αφετέρου την διατήρηση της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε, προκάλεσε μείωση εισοδημάτων και αδυναμία αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να καταστούν μη εξυπηρετούμενα και ληξιπρόθεσμα. Επιπρόσθετα συμβάσεις δανείων που καταγγέλθηκαν κατέπεσαν στο Δημόσιο Ταμείο και αναζητούνται προς είσπραξη κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί με τον Ν.4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με τον νόμο 4549/14.6.2018, με την Υ.Α. 2/43758/0025/29-06-2015 (ΦΕΚ Β΄ 1289) με τίτλο: Όροι και προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε περιπτώσεις ρύθμισης δανείων, παρά την υποχρεωτικότητά τους, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω απροθυμίας των τραπεζών να συμπράξουν με τους δανειολήπτες.
Το σχέδιο Ηρακλής, που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, για τη ριζική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την μείωση του όγκου τους μέσω τιτλοποίησης, δεν εξαιρεί τα «πυρόπληκτα» παρά τον προνοϊακό χαρακτήρα και τον σκοπό που χορηγήθηκαν, ενώ η διαχείριση της είσπραξής τους μεταφέρεται εκτός της δανείστριας Τράπεζας, με άμεση συνέπεια την αναγκαστική εκτέλεση προς ικανοποίηση της απαίτησης από εταιρείας διαχείρισης.
Ως εκ τούτου υποχρεούμαι δια τής παρούσης επιστολής μου και σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό τού Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την διαδικασία των Επερωτήσεων να ζητήσω σχετική ενημέρωση:
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Π.Δ.Ε για την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των δανείων των πυροπλήκτων, την διατήρηση της εγγυοδοσίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ευνοϊκής ρύθμισής τους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Χ. Μπράμος
Δικηγόρος
Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας
Με την Παράταξη «Απόστολος Κατσιφάρας – Δικαίωμα στην Πρόοδο»